Onze Nationale trots

Soms vraag je je af van welke planeet mensen komen; in BNR sprak gisteren Jacques Teuwen, de voorzitter van FNV-bond de Unie. Hij riep Minister Bos op om in te grijpen om onze Nationale trots (u weet wel, de ABN-AMRO), die al 200 jaar in de Nederlandse maatschappij een belangrijke rol speelt, voor Nederland te behouden. Een soort Fokker-revisited? Het argument was (zie ook de link naar NU.nl hiervoor) dat de aandeelhouders die op de loer liggen van een ander soort zijn:

De werknemers zijn nu speelbal geworden van de aandeelhouders. Dit heeft meer weg van moderne slavernij, dan van verantwoord ondernemen

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de huidige aandeelhouders (oa TCI die een katalysator in dit alles was) toch van dezelfde soort zijn.

En-passant vertelde onze heer Teuwen nog dat dit dus de uitwassen (?) van de ' globalisering' zijn waartegen we ons moeten verzetten. Wat mij nou zo irriteert is dat hij (en miljoenen Nederlanders) het engelse 'globalization' blijven vertalen met 'globalisering', wat 'vervlakking' (van globaal) betekent, in plaats van de goede vertaling 'mondialisering'. Maar misschien bedoelde hij echt vervlakking (van het debat)!