Het getal 63

Ooit vertelde ik iemand over de etiquette-regels van Amy Groskamp ten Have die in 1938 het boekje ‘Hoe hoort het eigenlijk’ schreef; het boek stond bij mijn ouders in de kast en voordat ik ging studeren lag het een tijdje op mijn nachtkastje; wat ik mij niet realiseerde is dat Amy bijna al haar wijsheid had overgeschreven van George Washington, die op 16-jarige leeftijd zijn ‘110 Rules of Civility & Decent Behavior in Company and Conversation’ had geschreven. Met een geboortejaar van 1963 scande ik naar regel 63 die luidt: A Man ought not to value himself of his Achievements, or rare Qualities of wit; much less of his riches Virtue or Kindred.

Anders gezegd; je moet jezelf niet te serieus nemen. En daar moest ik even aan denken toen ik gisteravond Bos, Rutte, Pechtold, Wilders en de rest zag debatteren voor de Gemeenteraads-verkiezingen; een groepje mannen en vrouwen (Kant en Halsema waren er ook en doen vol met testosteron ook mee) die vooral tevreden waren over hun eigen one-liners, zonder echt naar elkaar te luisteren, zonder door te vragen en zonder elkaars vragen te beantwoorden.

Wilders roept dat Nederland onveilig wordt en vraagt aan Van Geel (CDA) of de Islam gelijkwaardig is aan het Christendom (vlgs. Wilders duidelijk niet aan zijn intonatie te horen)? Van Geel durft daar niet recht-op-en-neer op te antwoorden met een volmondig JA NATUURLIJK zijn die gelijkwaardig (zie Art. 1 van de Grondwet en ga zo maar door). Regel 50 van George werd aan de lopende band overtreden.

Kennelijk hadden ze Amy en George nooit op hun nachtkastje liggen!

AddThis Feed Button