Vakmanschap is meesterschap

Ik schreef hier al eens eerder dat vakmanschap en enthousiasme de factoren voor kwaliteit zijn (K=V * E, naar Eckart Wintzen) en nu is er op DVD een heel bijzonder documentaire over een sushi-meester, die al meer dan 80 jaar denkt, droomt en werkt voor de ultieme sushi. Zijn restaurant in Tokio (Sukiyabashi Jiro) heeft 3 Michelin-sterren (alleen sushi!) en als je iets wilt begrijpen van ‘vakmanschap is meesterschap’ moet je de film bekijken. Zoals Jiro zelf zegt:

“Once you decide on your occupation… you must immerse yourself in your work. You have to fall in love with your work. Never complain about your job. You must dedicate your life to mastering your skill. That’s the secret of success… and is the key to being regarded honorably.”

“I’ve never once hated this job. I fell in love with my work and gave my life to it. Even though I’m eighty-five years old, I don’t feel like retiring. That’s how I feel.”

“I do the same thing over and over, improving bit by bit. There is always a yearning to achieve more. I’ll continue to climb, trying to reach the top, but no one knows where the top is.”

Hier alvast de trailer, maar nu ook verkrijgbaar in iTunes: