Whack a Banker

Het is toch aardig te zien dat iemand iets leuks heeft bedacht om aan bankiers en hun moraal te verdienen. Jammer dat het spel niet naar Nederland komt:
AddThis Feed Button

Laatste overzicht 2000 - 2010

{klik op afbeelding voor grote weergave}
AddThis Feed Button

Op naar een mooi 2010

InspiratieBlog wenst alle lezers een bevlogen en geïnspireerd 2010:
AddThis Feed Button

Hoe ontstaan en vergaan wereldrijken?

In dit eenvoudige maar doeltreffende filmpje vertelt Pedro Miguel Cruz hoe het verging met Engeland, Spanje, Frankrijk en Portugal vanaf 1800 tot nu; wat mij een beetje tegenvalt is dat wij (NL) ontbreken, maar dat zal wel komen doordat hij pas begint in 1800 en wij vooral daarvoor ‘groots’ waren.

AddThis Feed Button

Barack stuurt een kaart

Ruben (10) stuurde een vraag naar Barack Obama en kreeg deze kaart terug:
AddThis Feed Button


Did you know 2010 ...

De Economist en XPlane hebben weer een video-boodschap in elkaar gezet over onze wereld op weg naar 2010:
AddThis Feed Button

Business-cliches


{klik op afbeelding voor grote PDF met poster over Business Cliches}


AddThis Feed Button


Gaan we naar 10 miljard?


{klik op foto voor Deel 1 van BBC Horizon en volg aan einde Deel 1 de YouTube-links naar Deel 2 t/m 6}


AddThis Feed Button


Achterhoede-gevecht

De regering wil onder influistering van de Commissie-Gerkens een download-verbod instellen tegen het (gratis) downloaden van auteursrechtelijk materiaal. Waar men aan voorbij gaat is dat het enerzijds niet te handhaven is, maar anderzijds men hiermee een industrie beschermt (vooral de muziekindustrie) die al decennia niet wil aan het vernieuwen van haar businessmodel. Hoe lang weet men al niet dat geld verdienen aan een muziektrack (uit de tijd van de LP zo ongeveer) erg achterhaald is? Bescherming van oude modellen staat innovatie in de weg! En die is er wel overigens, want toen ik vrijdag-avond in de bioscoop zat te kijken naar de 3D-versie van Avatar, was het duidelijk dat de film-/bioscoop-industrie aan de vooravond staat van een grootse nieuwe tijd; hiervoor moet je naar de bioscoop, daar tel je graag je €8 pp voor neer. Dat is niet te downloaden, dat is innovatie en inspireert ook Mattel tot mooi nieuw 3D-speelgoed:
AddThis Feed Button

Rijnlands wordt een trend!

Vandaag viel de mailing van Speakers Academy op de mat; is verstuurd naar 20.000 mensen. Mooi dat ons Rijnlandse verhaal zo prominent erop staat:AddThis Feed Button

Tip 1 voor 2010: Office Kid

Vandaag moest ik vroeger weg om de kinderen te brengen naar het Kerstdiner op school. Dan realiseer je je ineens dat je dat zonder gêne doet, wellicht omdat ik vind dat dat normaal is ‘als vader’. Maar zo ontstaat er wel ongelijkheid met mensen op kantoor die geen kinderen hebben; daarvoor is het niet zo vanzelfsprekend dat ze even wat eerder weg mogen of wat later komen (‘omdat de kleine nog een griepprik moest hebben’). Dus wat doe je?

Je koopt een pakket van The Office Kid en zet een namaak-foto van je zoon of dochter op je bureau, hangt zijn/haar namaak-tekening aan de muur en voor $10 meer heb je zelfs je eigen hoofd, als dat van de coach, in een foto van ‘zijn’ voetbal-team. Geen slappe excuses, gewoon even eerder weg omdat het kan!Gijs bedank voor de Tip en ik zou zeggen; zelf snel 1 bestellen!


AddThis Feed Button

SlowCapital

Na SlowFood, SlowManagement en SlowConsult, is er nu SlowCapital. In een aardig boekje van Seth Godin en een ’dreamteam’ staat een mooie pagina van Fred Wilson, ooit WallStreet ’shark’. Nu aanhanger van SlowCapital:

AddThis Feed Button

2009 in Foto's

De Boston-Globe heeft waarschijnlijk één van de mooiste fotografie-sites; bij deze 2009 Deel 1, dan 2 en hier 3. De volgende foto (de uitbarsting van de Sarychev vulkaan op de Kuril Eilanden op 12 juni 2009) is om je een beeld van de foto-kwaliteit te geven:2009 Zal de herinnering ingaan van ‘Change’, Hoop, maar ook veel Desillusie en Ellende; maar wellicht moeten we ‘change’ zien in een wat langer perspectief. Zoals Mabel laatst zei op TedxAmsterdam: ‘vaak overschatten we wat we kunnen bereiken op de korte termijn, maar onderschatten we wat we kunnen bereiken op de lange termijn’.

Dat is de ‘spirit’ voor 2010!


AddThis Feed Button

Dikke katDat is wat Obama ze noemt; bankiers zijn ‘fat cats’ die er niks van begrepen hebben!
‘Het is ze nog altijd een raadsel waarom de mensen boos op ze zijn ... Laten we eens kijken: jullie halen ieder tien, twintig miljoen dollar aan bonussen op terwijl Amerika het slechtste economische jaar in decennia heeft doorgemaakt. En jullie hebben het probleem veroorzaakt ....En het zijn dezelfde banken die hebben geprofiteerd van de hulp van de belastingbetaler, die zich nu samen met hun lobbyisten met hand en tand verzetten tegen toezicht en controle'', aldus Obama.

Wie volgt?


AddThis Feed Button

Managers en Leiders

Henri Mintzberg heeft zojuist een nieuw boek uitgebracht: Managers waarin hij het verschil tussen managers en leiders nuanceert en minimaliseert: we should be seeing managers as leaders and leadership as management practiced well.”.

Nu geloof ik dat het van waarde is om het onderscheid te maken blijven maken, omdat het twee verschillende dingen blijven, maar ben het met hem eens dat je het beste goede leiders als managers kunt hebben:Dit is een sheet uit mijn Speakers Academy verhaal over Leiderschap! Mintzberg concludeert in zijn boek:

‘To be a successful manager, let alone—dare I say—a great leader, maybe you don’t have to be wonderful so much as more or less emotionally healthy and clearheaded.’

Zoals Peter Drucker al zei in zijn
Concept of the Corporation (1946): ‘No institution can possible survive if it needs geniuses or supermen to manage it. It must be organized in such a way as to be able to get along under a leadership composed of average human beings’.

Gelukkig maar.


AddThis Feed Button

Kerst Inspiratie (gratis)

Voor iedereen die nog wat wil knutselen met Kerst hier wat Inspiratie (en gratis te gebruiken; klik op afbeelding voor ZIP-file met grote versie):AddThis Feed Button

Nobelprijzen en nederigheid

Obama ontving de Nobel-prijs en gaf een mooie speech waarin hij relativeerde waarom hij hem had gekregen:

‘I am at the start and not the end of my labors .... Compared with some of the earlier recipients, my accomplishments are slight ... Others are far more deserving of this honor.’

Gelukkig ziet hij zelf in wat het Nobel-commitee zelf niet goed ziet; de Nobel-prijs is toch geen aanmoedigingsprijs? Hier zijn hele tekst.

AddThis Feed Button

Eufemisme voor Eufemisme

Steeds vaker wordt er niet ‘gereorganiseerd’, maar ge-‘downsized’. Als je dat te horen krijgt, is dat een eufemisme ‘dat je ontslagen’ wordt. Het probleem met eufemismen is, dat als je ze vaak gebruikt ze geen eufemisme meer zijn; dus krijg je een eufemisme voor een eufemisme, namelijk: ‘rightsizing’.
Eufemismen voor eufemismen zijn het taal-equivalent van ‘financiële derivaten’ (afgeleiden van afgeleiden die daarmee niet meer erg zijn). Gelukkig hebben de bedenkers van dit financiële eufemisme weer veel te maken met ‘rightsizing’.

Ironisch?


AddThis Feed Button

Hoe ziekte zich verspreidt

Na mijn pijnlijke derde shot voor de Mexicaanse Griep, kwam ik toevallig deze kaart tegen, waarop een mooi historisch beeld te zien is hoe ziekten (in het voetspoor van de mens) zich verspreidden over onze aarde:


{klik op kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Waar gaat je geld aan op

Op grond van cijfers van het Amerikaanse CBS is deze prachtige interactieve grafiek gemaakt; als je op een deel klikt krijg je de cijfers van 1984 tot heden per categorie (uitgaven aan boeken gingen van 0,6% naar 0,2%; zorgelijk):
AddThis Feed Button

Henry Mintzberg gaat zich ermee bemoeien

In de Wall Street Journal schrijft Henry Mintzberg over de onzin van bonussen bij CEO’s en hun koppeling aan beurskoersen; en hij is niet mild:

The system simply can't be fixed. Executive bonuses—especially in the form of stock and option grants—represent the most prominent form of legal corruption that has been undermining our large corporations and bringing down the global economy. Get rid of them and we will all be better off for it.
...
Actually, bonuses can serve one purpose. It has been claimed that if you don't pay them, you don't get the right person in the CEO chair. I believe that if you do pay bonuses, you get the wrong person in that chair.


Nu is Mintzberg een van de meeste vooraanstaande management-denkers van de afgelopen 100 jaar en dan hoop ik maar dat het meer indruk maakt.


AddThis Feed Button

SNS en Delta Lloyd vallen door de mand

Dacht ik vorige week nog ‘Joepie’ toen SNS bekend maakte dat ze haar beloningsbeleid voor de top aanpaste omdat dat ‘beter paste bij de tijdsgeest’.

Maar wat gebeurt gisteren?

Tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering bracht Rob Zwartendijk, voorzitter van de raad van commissarissen, daarop gisteren een belangrijke nuancering aan. Hij zei dat het besluit om geen bonussen meer in aandelen te betalen 'in de eerste plaats is ingegeven door de volatiliteit op de aandelenmarkten op dit moment.' Zwartendijk: 'Als de volatiliteit weer uit de markt loopt of als de concurrentiepositie daartoe aanleiding geeft, komt de bonus in aandelen terug.'

Anders gezegd als het (beurskoers) tegenzit dan bonussen in cash en als het meezit in aandelen. Dit zijn precies de dingen die bij consumenten het vertrouwen in deze sector aantast! Ik hoor ze al gillen: ‘graaicultuur’ en ik weet niet of ik ze dan ongelijk moet geven.

En het wordt nog erger; verzekeraar Delta Lloyd, die tegen het voorstel (om de bonussen los te koppelen van de beurskoers) stemde, zei een bonus in aandelen te prefereren omdat de belangen van bestuurders en aandeelhouders dan zijn gelijkgeschakeld. Alsof de enige taak van de bestuurder het dienen van de aandeelhouder is; waar zijn klanten en medewerkers?

De oproep van Al Gore in het FT is terecht, maar bij Delta Lloyd aan dovemansoren; de crisis lijkt bijna voorbij en nu al vergeten!


AddThis Feed Button

RijnlandInstituut een feitHet is zover; na veel voorbereiding zijn we met Prof. Dr. Ir. Mathieu Weggeman het RijnlandInstituut begonnen! Het RijnlandInstituut is een onafhankelijke instelling die onderzoek doet naar en publiceert over de voordelen van het Rijnlandse managementmodel ten opzichte van het Angelsaksische model. Dit doen we door onderzoek binnen grote bedrijven, not-for-profit organisaties en overheden; enerzijds door het organiseren van 'Bestuurstafels' en anderzijds door uitgebreid kwantitatief 'onderzoek op de werkvloer'.

Het RijnlandInstituut stelt zich tevens ten doel het debat tussen wetenschap, bedrijven en organisaties te stimuleren door het organiseren van een jaarlijks RijnlandCongres. Op dit moment werken we hard aan de uitnodigingen voor de 1e ronde Bestuurstafels; de genodigde voorzitters van Raden van Bestuur zullen met ons een scherp debat aangaan over ‘wat ze zeggen’ en ‘wat ze doen’. Het thema voor de Bestuurstafels 2010 is: ‘Rijnlands bestuur als hoeder van de vrije markt’.


AddThis Feed Button

Hoe gelukkig bent u?

In de USA monitort Gallup elke dag door interviews met 1000-en mensen de ‘Well Being Index’ en wat blijkt?

1. Hij stijgt weer boven het niveau van 2008:2. Mensen met een eigen zaak vormen de gelukkigste beroepsgroep. Maar ook managers en vakmensen voelen zich goed in hun vel. Onderaan de lijst staat personeel in de transportsector en mensen die in de productiesector actief zijn. Toch is het resultaat opmerkelijk omdat uit eerder onderzoek blijkt dat zelfstandige ondernemers veruit de langste uren maken, zeker in vergelijking met werknemers. Traditioneel worden mensen in beroepen die hoog op de sociale ladder scoren, zoals artsen, advocaten, musici en architecten, als het gelukkigst aangemerkt. Maar de index toont aan dat een zelfstandige kapper gemiddeld genomen veel tevredener door het leven gaat. De artsen en advocaten staan overigens wel op de tweede plaats, op de voet gevolgd door leidinggevenden.

De studie bekeek verschillende deelgebieden, zoals lichamelijke en psychische gezondheid en de toegang tot basisbehoeften. Zo scoren mensen die werkzaam zijn in landbouw en natuurbeheer sterk op het gebied van emotionele gezondheid en gezond gedrag. De uitkomsten van het onderzoek onderschrijven bevindingen van psychologen, die het belang van vrijheid van beroepskeuze en de invulling van de werkzaamheden benadrukken.


AddThis Feed Button


Speaker's Academy
AddThis Feed Button

LeaderShit
AddThis Feed Button

O.T.12

Zie hier.


AddThis Feed Button

Gewoon schitterend ....

... was de tekst van de email die ik vandaag kreeg van onze vaste correspondent en lezer uit Bangkok. Via deze site kom je op een Google-maps pagina waar je live (!!) alle vliegbewegingen kunt zien in je omgeving of van elke plek in de wereld die je invoert.

Door slim Google Maps met realtime gegevens van vliegtuigen te combineren krijg je deze info tot je; klik op een bewegend vliegtuig en zie ook nog eens een foto van het type en het vluchtnummer en plaats van herkomst en bestemming. Zoals wel vaker gesteld is innovatie vaak niet het werk van uitvinders en ‘Eureka’-momenten, maar veel vaker hard zwoegen en slim combineren van dingen die er al zijn:Dank aan Andre vd Marck voor tip!AddThis Feed Button

TEDxAdamWas gisteren met zo’n 400 anderen de gelukkige deelnemer aan TEDxAdam het event dat ‘in lijn’ met TED in de USA de wereld wil helpen verbeteren door ‘het verspreiden van ideeën die het waard zijn’. En dat waren ze; de verhalen waren bijzonder met oa Mabel van Oranje over ‘leiderschap’ (we often over-estimate what we can do in the short term, but we often under-estimate what we can achieve in the long run) en een prachtig verhaal van minister Frans Timmermans tegen de ‘makelaars van angst’ (keek u mee heer Wilders?) in onze maatschappij.

Voor mij was het verhaal van Rabbijn Soetendorp het emotionele hoogtepunt van de dag; het Charter voor Compassie kwam hier al eerder voorbij! Soms was het zwaar kraken in de bovenkamer: vooral bij Wubbo Ockels over ‘tijd als menselijk antwoord op zwaartekracht’ en Robbert Dijkgraaf over ‘zwarte energie en de oorsprong van het heelal’: hij wees op de ontnuchterende conclusie dat ons sterren- en planetenstelsel maar vier procent van het heelal vormen. De resterende 96% procent is ‘lege ruimte.’ Maar die lege ruimte is eigenlijk levend met protonen en andere deeltjes die spontaan ontstaan en weer verdwijnen. De lege ruimte breidt zich uit, steeds sneller. The future of the universe is literally dark. Gelukkig hebben we daarvoor nog wel even (een paar miljard jaar of zo).

Een geweldig slot was daar voor Bjarke Ingels, een jonge Deense architect, die de wereld bestormt met zijn talent, humor en energie:
De vraag die steeds nadrukkelijker blijft hangen: wat doe je zelf eigenlijk?
AddThis Feed Button

Mixed Feelings

Vandaag is een dag die gemengde gevoelens oproept rond het thema leiderschap; de Franse captain leidt zijn team naar het WK door overduidelijk de spelregels te schenden en de grijste muis van Europa wordt ‘President’.

In mijn recente lezing over leiderschap (zie hier) had ik het over de vier aspecten van Leiderschap:

 • Purpose (een doel hebben; wat wil je bereiken?)
 • Values (je innerlijke waarden: hoe wil je je doel bereiken?)
 • Energy (kun je energie mobiliseren; willen mensen je volgen?)
 • Conscience (geweten: streef je het moreel goede na?)

Hoewel ik het dossier van beiden niet helmaal ken lijkt het mij dat Thierry Henry in ieder geval op Values en Conscience ‘nat’ gaat (al heeft hij wel toegegeven dat het hands was, maar hij heeft ‘geen spijt’) en lijkt Herman van Rompuy vooral gekozen te zijn omdat hij niet echt een doel (als in Purpose; Nikos Mourkogiannis) lijkt te hebben en al helemaal niet weet te ‘energizen’. Vandaag was een Belgisch journalist op Radio 1 die vertelde dat Herman vooral de man is die de boot op zijn plek weet te houden en juist alle energie (die er in België genoeg was om het land te laten splijten) in de kiem weet te smoren. Dat is waarschijnlijk wat Angela Merkel en Nicholas Sarkozy willen; Tony Blair was te veel een rivaal.

Wellicht hebben Thierry en Herman beiden de hand van God?AddThis Feed Button

Website als plaatje

Met een slim software-programmatje kun je van een website een plaatje maken; althans als je zo handig bent als Marcel Salathe van Standford die een tool bedacht om van een URL een plaatje te maken. Dit is InspiratieBlog:En dit SlowConsult:

AddThis Feed Button


Look 3.0

Het voelde alsof het tijd was om de donkere dagen achter ons te laten en met een frisse look de winter 2009-2010 in te gaan. Iets eerder dan gepland is hier InspiratieBlog 3.0.

Level 5 held in 3D

Je weet nog wel dat in januari een vliegtuig in de Hudson landde; dat was onder leiding van Chesley Sullenberger, de koelbloedigste piloot aller tijden, die ik toen een Level 5 Held noemde, in analogie naar het Level 5 Leadership bij Collins. Op grond van al het beschikbare materiaal maakte een bedrijf een 3D animatie hoe dat er aan toeging. Niet voor mensen met vliegangst:
AddThis Feed Button

Vakmanschap = Meesterschap

Als jongetje was ik verzot op de boeken van Roald Dahl en op latere leeftijd las ik nog steeds met veel plezier zijn, vaak bizarre, korte verhalen.

Binnekort veschijnt er een film in de bioscoop, die gebaseerd is op een Roald Dahl verhaal, namelijk 'The fantastic Mr. Fox'. De reden dat ik dat hier meld, is dat de film niet computer-geanimeerd is (ook knap) maar beeldje-voor-beeldje (30 per seconden) op basis van 'stop-motion' tecniek gemaakt is, zoals het vroeger ook wel werd gedaan.

Bijna 157.000 keer moesten de poppen verzet worden en hun ledematen, gezichten etc. een miniscuul beetje verzet worden. Het resultaat is verbluffend en in deze tijd een verademing; het ware vakmanschap laat zich altijd herkennen.
AddThis Feed Button

Compassie

Vandaag is het wereldwijde Handvest voor Compassie (van Ted-winnares Karen Armstrong) in zijn definitieve tekst uitgebracht:
Hier de integrale tekst:

Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities; steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan alle anderen te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden. Compassie is onze drijfveer om ons onvermoeibaar in te zetten voor het verzachten van het leed van onze medeschepselen, om terug te treden uit het middelpunt van onze wereld en een ander voor het voetlicht te plaatsen, en om recht te doen aan de onschendbare heiligheid van ieder mens en een ieder, zonder enige uitzondering, te behandelen met volstrekte waardigheid, gelijkheid en respect.

Daarbij hoort tevens de opdracht om er zowel in het openbare als in het privé-leven voor te waken geen enkele vorm van leed te veroorzaken. Door gewelddadig te handelen, door de kwaliteit van het leven van een ander te verslechteren, door de grondrechten van die ander te misbruiken of te ontkennen, en door haat te zaaien met laatdunkende uitingen over anderen - zelfs over onze vijanden - doen wij de menselijkheid die wij allen met elkaar delen geweld aan. Wij erkennen dat wij er niet in zijn geslaagd een leven te leiden vervuld van compassie en dat sommigen uit naam van hun religieuze overtuiging het totale menselijke leed zelfs groter hebben gemaakt.

Daarom roepen wij iedere man en vrouw op om ~ compassie opnieuw te maken tot de kern van moreel handelen en van religie ~ terug te keren naar het oude principe dat iedere interpretatie van geschriften die aanzet tot geweld, haat of minachting geen enkele legitimiteit heeft ~ garant te staan voor de verstrekking van correcte en respectvolle informatie over andere tradities, godsdiensten en culturen aan jongeren ~ positieve waardering van culturele en religieuze verscheidenheid te stimuleren ~ bij te dragen aan medeleven, gebaseerd op kennis, voor het leed van alle mensen, ook van hen die wij als onze vijanden zien.

Het is van wezenlijk belang dat wij compassie in onze gepolariseerde wereld maken tot een duidelijke, lichtende en dynamische kracht. Indien compassie is geworteld in principiële vastbeslotenheid om uit te stijgen boven egoïsme, kan zij politieke, dogmatische en religieuze grenzen slechten. Als product van onze wezenlijke afhankelijkheid van elkaar, speelt compassie een fundamentele rol binnen menselijke relaties en bij een volwaardig mensdom. Compassie voert naar verlichting en is onmisbaar voor het realiseren van een eerlijke economie en een harmonieuze wereldgemeenschap die in vrede leeft met elkaar.

Hier de PDF.


AddThis Feed Button

Eigen TV-kanaal met nieuwe video

Ons eigen Slow.TV kanaal is live en met (weer) een nieuwe video:
AddThis Feed Button

Onderzoekje via Linkedin

De afgelopen week deed ik een onderzoek onder mijn contacten op Linkedin met de vraag waaraan banken en verzekeraars in 2010 het meeste moeten werken: Eenvoud, Vertrouwen of Echtheid. De conclusies na 1 week zijn:In de commentaren lees je veel over het 'herstellen van vertrouwen', maar kennelijk zijn velen het met me eens dat 'herstel van vertrouwen' alleen maar kan door het vergroten van de Eenvoud en werken aan de Echtheid van de producten en de organisatie. Nooit meer woekerpolissen, nooit meer lijfrenten met 80% provisie, nooit meer callcenters die alleen maar scripts kunnen opdreunen of waar je alleen maar bijkomt na door tien meerkeuzevragen geworsteld te hebben. Overigens kiezen vrouwen nadrukkelijk voor Eenvoud en Echtheid en zijn mannen wat verdeelder:Wat ook nog opvalt is dat de omvang van de organisatie leidt tot verschillen in de antwoorden; er is toch significant verschil tussen de diverse bedrijfsgrootten (vraag me niet wat Enterprise, Large, Medium, Small is, dat weet alleen Linkedin):
AddThis Feed Button


Even opfluffen

In hoog tempo stampen de Nederlands banken zogeheten bankshops uit de grond; sommigen schieten daar erg ver in door. Gaat dat helpen het Vertrouwen te herstellen?

Achter ons kantoor ligt een winkelstraat waar ING in hoog tempo het Postkantoor/Postbank aan het ombouwen is tot een ING Bankshop, compleet met een wand met flesjes water, behang met vogeltjes (zou dat het nieuwe logo worden?), zitzakken en hangende oranje eieren met terminals erin.

 


 
Dit alles om het gaan naar de bank 'een belevenis' te maken. Maar wie zit daar nou op te wachten? In deze tijd waar het draait om het herstellen van Vertrouwen en het werken aan Eenvoud en Echtheid, is het maar de vraag of een bank er als een grand-cafe of lounge-tent moet uitzien. Het komt allemaal zo trendy en vluchtig over en is dat nu juist wat je niet wil van je bank: vluchtigheid? Waarom mag een bank er niet gewoon als een bank uitzien? Ook ABN en anderen zijn driftig hun filialen aan het pimpen en opfluffen.
 
Het lijkt erop dat dit bedacht is door mensen die van Unilever of Procter & Gamble zijn gekomen naar de banken en het boek de Beleveniseconomie waarschijnlijk onder hun hoofdkussen hebben liggen. Geef mij maar een Bankier met een Bank-kantoor en de 'belevenis van een Bank', dus wat solide, saai, degelijk, tijdloos, kleurloos, van alle tijden en zo voort. Opvallend is overigens dat de meest pimpende banken, allemaal staatssteun hebben moeten ontvangen om te overleven. Kennelijk is Marketing een vak, maar Bankieren dus ook!
 
Waarschijnlijk gaat er over twee jaar een 'ontpimp programma' lopen. 


AddThis Feed Button

Zo komt Vertrouwen nooit meer goed

Het verhaal is op Youtube al een hit: Dave Carrol gaat met z'n gitaar op reis met United Airlines, komt de gitaar in stukken aan en United doet er niks aan. Wat blijkt helaas voor hen, Dave Carrol is een singer-songwriter en maakt er een liedje en filmpje over en zet dat op YouTube en klaagt virtueel op die manier United Airlines aan.

Het filmpje is bijna 6 miljoen keer bekeken en United Airlines heeft er veel last van:Het ergste komt nog: Dave Carrol vloog recent weer een keer (noodgedwongen) met UA en verliezen ze zijn bagage!! Je zou verwachten dat als iemand je al zo veel (terechte) last heeft veroorzaakt, dat dan alle alrambellen afgaan als hij op je passagierslijst komt. Ik zou persoonlijk zijn bagage lopend gaan brengen zodat niks kwijtraakt, breekt of wat dan ook.

Maar ja een zelfreferentieel systeem wordt wellicht nooit meer anders. Sic!


AddThis Feed Button

Een 'lijstjesman'

The Economist publiceerde weer een lijstje (ik hou van lijstjes, realiseer ik me. Ik ben een 'lijstjesman'. Wat zegt dat? Wil ik de wereld op die manier overzichtelijk houden?). Dit keer over de beste MBA's is de wereld over 2009. En wie staat op 1?


Nee .....


Ook nee ......


Niet mijn geliefde Harvard, maar IESE uit Spanje. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat ligt aan mij klaarblijkelijk. Hier het overzicht, en raad eens: we, Nederland met Rotterdam en Nyenrode, staan er niet bij!. Nu kunnen we zeggen dat die Amerikanen wat nationalistisch zijn, maar met Spanje op 1 houd je dat niet lang vol!
AddThis Feed Button

Formule voor Schuld(gevoel)

Er is een groot verschil tussen je schuldig voelen (je hebt een externe regel overtreden) en je schamen (je hebt een eigen, interne, norm overtreden). De formule voor schuldgevoel is:Remorse laat zich vertalen door 'berouw'; dus de mate waarin je je schuldig 'toont' is de mate waarin je berouw beleidt (met de mond), gedeeld door je feitelijke gedrag.


AddThis Feed Button

Religie; simpele beslisboom

TED- and Twitter friend Fleur Brown (she's from Australia, hence this blog in English) just sent me this easy to use decision-chart. Whatever I do, I end up in the box for 'Atheists', but only because I had to state 'Yes' to Insane and 'No' to Rich. What about you?
AddThis Feed Button

Nout W. in Shakespeariaans drama

Een paar dagen gelden blogde ik op SlowConsult's Blog over de amateuristische gang van zaken bij DSB en stelde mij de vraag hoe het kan dat de DNB dit al zo lang tolereerde.


Gelukkig valt Sweder van Wijbergen mij bij en ook collega-blogger Martin Hoorn gaat al enige tijd terecht tekeer tegen Dirk/Boukje, Nout, Gerrit en alle andere hoofdrol-spelers in dit Shakespeariaanse drama.AddThis Feed Button

Coaching voor bankiers

In 'De vloer op' spelen bekende acteurs improviserend in op actuele dilemma's; een briljant TV-programma met top-acteurs. Gijs is bankier en zoals zoveel van zijn beroepsgenoten totaal afhankelijk van staatssteun. Hij doet echter of hij elke cent nog zelf verdient en dat is niet goed voor het toch al geschonden imago van de bankwereld. Hij krijgt een coach toegewezen, die hem lessen in nederigheid gaat geven. Met Gijs Scholten van Aschat en Stefan de Walle.

Get Microsoft Silverlight


AddThis Feed Button

Vrouwen naar de top

Ik ben een overtuigd gelover dat diversiteit goed is en dus de samenstelling van je bedrijf / organisatie een afspiegeling van je omgeving moet zijn, naar ras, geloof, sexe en ga zo maar door. Niet vanuit een overtuiging dat we positief moeten discrimineren omdat dat politiek correct is, maar vanuit een diep-gewortelde overtuiging dat je op die manier betere beslissingen neemt en betere oplossingen bedenkt. Eerst divergeren, dan convergeren. Vandaag publiceerde het FT een online tool waarmee je universiteiten kunt vergelijken op bijvoorbeeld, iets typisch angelsaksich als salaris:

Maar ook kunt vergelijken op het % vrouwen in de faculteiten en het bestuur van de universiteit; en dan komen we er in Europe erg slecht vanaf:
Wordt het toch tijd dat we daar wat aan gaan doen, willen we een kennis-economie worden! Gelukkig scoort 'mijn' Harvard allebei goed.


AddThis Feed Button

Weird ArtNu ben ik met een vrouw van de Kunstacademie wel wat gewend, maar was toch even verrast van de kunst van de Koreaan Gwon Osang die foto's op levensecht formaat weer aan elkaar plakt tot een 100% getrouwe kopie; zeg maar kunstzinnig klonen. Ik vond het mooi!


AddThis Feed Button

Weird Science

Elk jaar wordt aan Harvard de alternatieve Nobelprijs uitgereikt voor wetenschappers die 'vreemd onderzoek' doen ('weirdr science'), maar wel echte wetenschap bedrijven. Zoals bijvoorbeeld de alternatieve Nobelprijs voor de Vrede, aan Stephan Bolliger cs. van de University of Bern, Zwitserland, die bepaalden of je beter met een volle of een lege bierfles op je hoofd geslagen kunt worden ('Are Full or Empty Beer Bottles Sturdier and Does Their Fracture-Threshold Suffice to Break the Human Skull?" Stephan A. Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael J. Thali and Beat P. Kneubuehl, Journal of Forensic and Legal Medicine, vol. 16, no. 3, April 2009, pp. 138-42. DOI:10.1016/j.jflm.2008.07.013).

Of bijvoorbeeld de Nobelprijs voor 'diergeneeskunde' aan Catherine Douglas en Peter Rowlinson van Newcastle University, die bewezen dat 'koeien met namen, meer melk geven dan koeien met nummers'.

Maar dat laatste is interessant en relevant, want geldt het dan ook voor medewerkers dat ze beter presteren als ze 'als naam' behandeld worden dan 'als nummer'? Ik denk van wel! Dus managers, kom uit je kamer, leer je mensen kennen bij naam en behandel ze als 'goede bekenden'.


AddThis Feed Button

Met 'fun' meer resultaat

Bij ons nieuwe bureau vertellen we onze klanten dat 'FunWorks' meer resultaat oplevert en dat het zowiezo leuker is om in een 'fun'-omgeving te werken, maar wat blijkt uit deze video's (initiatief van VW); het werkt echt beter:Zo is er de 'piano-trap' en 's werelds diepste afvalemmer! FunWorks!


AddThis Feed Button

Is dat nou 'VOC'-mentaliteit?

Die mentaliteit leverde aan het einde van de WO-I 100.000-en coke-verslaafden op en dat kwam allemaal uit Nederland en dan niet als illegale doorvoerhaven maar als producent, met fabrieken in Nederland en plantages op Java. En dat allemaal omdat soldaten roekelozer, willozer 'over the edge' gingen met een slok rum, vermengd met coke, in hun kraag. En omdat we niet wilden gokken wie er zou winnen of verliezen (we waren neutraal nietwaar), leverden we beide kanten in enorme hoeveelheden.

Gisteren was Connie Braam bij Kunststof op Radio1 en haar nieuwe boek legt deze geschiedenis bloot:Is dat nou die VOC-mentaliteit van JP?


AddThis Feed Button

Da's veul

Ik blijf het een bijzonder moment vinden als de voorzitter aan de ex-CEO van Lehman bij de 'Congressional Hearing' vraagt of een beloning van bijna $500Mio. in nog geen tien jaar, 'Fair is':
Geen enkele schaamte, maar wat blijkt, Dick Fuld is een 'kleinverdiener':
AddThis Feed Button

De mythe van multi-tasken

Liep laatst keihard met m'n hoofd tegen een kastje aan toen ik al hond-uitlatend met m'n iPhone trachtte te SMS-en of Twitteren; krijg je altijd te horen dat mannen dat niet kunnen, maar vrouwen wel.

Nu blijkt uit onderzoek van Professor David Meyer (Universiteit van Michigan) dat jonge volwassenenen die twee wiskunde-opdrachten tegelijk deden, daar langer over doen, dan als je ze sequentieel doet; het resultaat was bij mannen en vrouwen gelijk!

En dat komt omdat onze hersenen fysiek zo 'bedraad' zijn dat ze maar 1 taak tegelijk kunnen; dat blijkt uit het onderzoek van professor Earl Miller, een neuro-wetenschapper van MIT, die onderzocht met een MRI-scan (oid) wat er gebeurt in de hersenen als je meerdere objecten neerzet voor iemand zijn/haar ogen. De hersenen reageren maar op 1 van de stimulatoren en kunnen dus, of je dat wilt of niet, echt maar op één ding echt goed tegelijk focussen.

Dus MultiTasking is 'Uit' en MonoTasking is 'In'.


AddThis Feed ButtonToblerone en verstopte beren

Stond met mijn zoontje in Pathé en vertelde hem over de verstopte 'beer' in het logo van Toblerone. Dat geloofde hij pas toen hij het 'zag' (had Cruijff kunnen zeggen), maar het is echt zo:En dat is omdat Toblerone uit Bern (CH) komt en dat een verbastering van 'Baeren' (beren) is. Waar gaat deze blog naartoe, hoor ik u denken, maar het gaat over inspiratie door (goed) design, zoals bijvoorbeeld ook deze:U ziet (bij een tweede keer kijken) vast ook de kaart van Australie in de boog tussen rug, bil, arm en been? Hier vindt u een prachtige verzameling mooie logo's ter inspiratie.

En waarom is goed design belangrijk? Zie hier het pleidooi van Philip Starck ('He is so French, it hurts'):
AddThis Feed Button

60 Jaar later

Dat China 60 jaar bestaat is geen nieuws en dat dat mooie plaatjes oplevert is ook geen verrassing want een showtje kunnen ze wel maken.

Wat wel interessant is, is hoe het land ondanks/dankzij (?) een totalitair, communistisch regime veranderd is:Wat wij er in het Westen van vinden is één ding, maar wat de Chinezen zelf vinden is wellicht belangrijker; in dat kader is het interessant te constateren dat het land niet leegloopt, terwijl men gemakkelijk over de hele wereld kan reizen. Dat was in de tijd van communistisch Rusland/Oost-Duitsland wel anders! Chinezen reizen de hele wereld af, maar gaan wel weer gewoon naar huis .......


AddThis Feed Button

Twitteren in real life

Ik Twitter zo nu en dan, maar sommige van mijn Twitter-vrienden (oa Eelco heeft breedband op zijn iPhone om de stroom Tweets bij te houden!) tweeten 20 keer per dag. Zoals jullie vast al weten, mag je bij Twitter maar 140 karakters gebruiken en dat lijkt veel, maar valt soms tegen.

Hoe zou de wereld eruit zien, als je altijd maar 140 karakters mocht gebruiken?

AddThis Feed Button

G20 en de BBB

Een klein berichtje over een belangrijk onderwerp: de G20 heeft een akkoord bereikt over bonussen. Ze mogen nog wel (en er is geen maximum), maar ze worden wel wat meer aan banden gelegd en ze mogen niet meer gegarandeerd zijn (nog al wiedes denk ik dan, dan heet het salaris!).

Ook in 'De economist' van juni 2009 stond een artikeltje van Gerrit Zalm (zie hier; zware kost) over bonussen met een oproep aan Risk Managers, dat zij in hun modellen rekening moeten houden met de risico-verhogende effecten van 'financial incentives'. Zalm doet een oproep om:
1. bonussen alleen aan lange termijn resulaten te koppelen
2. risk-managers bonussen te laten 'doormeten'

Waar iedereen echter aan voorbij gaat is dat bonussen NIET werken. Vandaar in de titel BBB oftewel: Bonus Bullshit Bingo!

In 1945 bewees Karl Duncker dat het zelfs AVERECHTS werkt bij niet standaard-taken; het verschijnsel is al lang bekend in de psychologie en heet daar 'functionele fixatie'. Ook in recente andere onderzoeken (MIT) komt hetzelfde naar boven (hier link naar origineel):

We found that as long as the task involved only mechanical skill, bonuses worked as would be expected: the higher the pay, the better the performance. But when we included a task that required even rudimentary cognitive skill, the outcome was always the same ...: the offer of a higher bonus led to poorer performance.

Dus stoppen met moraal-ridderij, gewoon een goed onderzoek lezen en werken aan Duurzame Betere Resultaten!

Tijdens een congres waar ik donderdag was, sprak de CFO van TNT Post, Henk van Dalen, over bonussen en gaf als mening dat het beter zou zijn als iedereen een goed vast salaris verdiende (desnoods wat meer dan nu) en dat alle variabele elementen (bonus, opties etc.) naar de prullenbak gingen, vanwege de onvoorspelbare effecten! Ik sluit me daar graag bij aan.


AddThis Feed Button


M&C over SlowConsult

Management & Consulting, het platform voor organisatieprofessionals, besteedt op haar openingspagina aandacht aan de start van SlowConsult:
AddThis Feed Button

Electrische auto wordt sexy

De MVO-trend zet door in autoland en had je tot voor kort uitsluitend de op een zetpil lijkende Prius, komt er binnenkort de Fisker. Deze auto ziet eruit als een Italiaans raspaard; gaat ook nog eens extreem snel en rijdt het grootste stuk op electische stroom (je steekt hem thuis in het stopcontact).


{klik foto}


Investeert de overheid in Nederland iets meer dan 22 miljoen in electrische auto's (Maria en Camiel willen er elk een), gaat er in Fisker bijna $500 mijoen extra per vandaag! In Nederland gaat hij < 100K kosten (geen BPM en dat scheelt al gauw de helft!) en dan wordt het toch weer leuk!


AddThis Feed Button


Bent u al bevlogen?

Een paginagrote advertentie in NRC.Next ('Toets je bevlogenheid') van NRC en S&N deed mij besluiten te surfen naar www.bevlogenheidsonderzoek.nl . Als zelfbenoemde 'bevliegeraar' bij SlowConsult heb ik wat met 'bevlogenheid' en passie.

Wat een teleurstelling; het zogenaamde onderzoek naar de Nationale Bevlogenheid is een ordinair onderzoekje dat de jongens en meisjes van S&N weer aan leads moet helpen. Vooral bij dit soort vragen, ging bij mij de 'bevlogenheid uit':
AddThis Feed Button

Google-Monopoly

Innovatie komt meestal niet door het 'Eureka' moment van Willie Wortel en Lampje, maar door het handig combineren van dingen die al bestaan. Zie daar nu Google Monopoly; een combinatie van Google Maps en het idee van Monopoly. Nu is elke straat in de wereld te koop en kun je je eigen buurt gaan verspelen; een hotel op de Emmastraat? Ook dat kan in deze online versie van het beroemde spel.
AddThis Feed Button

Zijn we het wel waard?Als vervolg op de film van Al Gore komt binnenkort 'The Age of Stupid' uit; we zijn in 2055 aanbeland en de wereld is er slecht aan toe. Een archivaris (een mooie rol van Pete Postlethwaite) woont alleen op Antarctica en bekijkt de beelden die hij heeft opgeslagen, hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Zijn we het eigenlijk wel waard om gered te worden? Gaat dat zien:
AddThis Feed Button


Vandaag in het FD

Vandaag in het FD in de categorie 'Uitgelicht' een artikeltje/interview over de move naar SlowConsult!
AddThis Feed Button

Nabrander over bonussen en motivatie

Vandaag een kop in het FD: 'Opstand bij Robeco om bonus'. Dit bracht mij ertoe om als nabrander op deze post, nog even deze poster uit het archief op te duiken; uitprinten en ophangen!

AddThis Feed Button

Bonussen en Speltheorie

Van onze 'vaste' Gastcolumnist A. vd Zwan

Al lezend over John Forbes Nash jr. (1994), de bedenker van de Speltheorie, viel mijn oog op de Inspiratiefeed ‘Bonussen werken AVERECHTS’. Wat is er nou leuker op een zaterdagmiddag dan je verdiepen in de Speltheorie, zul je je afvragen. Het toepassen van deze theorie op bijvoorbeeld de bonus-discussie! Kennis moet immers rollen.

Nash is behalve bekend om zijn Schizofrenie, de scheidslijn tussen een genialiteit en gekte blijkt uitermate dun te zijn, bekend voor zijn bijdrage aan de wiskunde en heeft hiermee, met overigens slechts een semester economie in zijn bagage, in 1994 de Nobelprijs voor Economie ontvangen met zijn Speltheorie.

Kort door de bocht is deze theorie als volgt:

‘Onder bepaalde voorwaarden blijkt dat er zelfs bij een spel met oneindig veel keuzes een strategie bestaat voor de spelers zodat elke speler het best mogelijke krijgt. Bij zo’n strategie, een verzameling keuzes voor elke speler, kan geen enkele speler het beter doen door van strategie te wisselen. Voorwaarde blijft dat de spelers eenzijdig handelen: het vormen van een kartel met een andere speler om samen onder één hoedje te spelen tegen anderen, is niet toegestaan. Zodra bij een spel een evenwicht is bereikt, zal het altijd in die evenwichtstoestand blijven – dat is het lot van het spel.’

Dit loslatend op de bonus-discussie is het dus maar de vraag of allerlei opgelegde bonusbeperkingen uiteindelijk wel de juiste oplossing en evenwicht geeft. Dit blijkt nu al, omdat in de huidige ‘bonus structuur’-voorstellen van de Nederlandse banken, deze regels bijvoorbeeld niet gelden voor ‘bankiers’, maar wel weer voor commissarissen en andere bestuurders.

Maar de theorie van Nash veronderstelt dat de verwachting van beide partijen over elkaars gedrag gebaseerd zal zijn op de intrinsieke eigenschappen van de onderhandelingssituatie. Dit doordenkend, is de hoogte van bonussen dus niet het primaire probleem maar juist de ‘intrinsieke eigenschappen’ die hier aan ten grondslag liggen. Op dit moment zijn deze veelal uitsluitend financieel georiënteerd (omzet, winst, etc) en allerlei andere grondslagen zoals bijvoorbeeld welzijn, geluk, kennisontwikkeling, milieu en tevredenheid worden hier doorgaans niet in meegenomen.

De stap naar de vernieuwende gedachtegang en werkwijze van Dan Pink en Slowconsult maakt u dan toch vanzelf? Tijd voor een andere mindset, tijd voor een paradigma wisseling!
----
Anthony van der Zwan; werkzaam als onafhankelijk en zelfstandig Business en Informatie Analist.

Bonus van uw hoofdredacteur:
AddThis Feed Button


Hoe je van USD 1,87 triljard 75% kwijtraakt

Deze schitterende animatie (klik op de figuur hieronder) wil ik je niet onthouden; van een marktwaarde van USD 1,87 triljard (alle top-financials in de USA in najaar 2007) zakte de waarde naar USD 0,29 in maart van dit jaar:'Greed is Good'?


AddThis Feed Button

Purpose: We choose to go to the moon

Het boek Purpose van Nikos Mourkogiannis staat al jaren hoog in mijn lijstje van goede boeken; steeds vaker kom je het woord 'purpose' (doelgericht, doelmatig, 'een doel hebbend') tegen, zo ook recent bij Dan Pink.

Vandaag viel bij mij het kwartje dat Purpose meer is dan 'een doel' hebben; het is bijna iets holistisch, iets spiritueels, zoiets als een 'hoger doel' hebben, waarmee een volk of organisatie gemobiliseerd kan worden.

Zo leidde de speech van JFK tot een 'spirit' in de USA waardoor het (mede) mogelijk was om een man op de maan te zetten:

'We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.'

De vraag die opkomt is wat het 'hogere doel' van diverse organisaties nu echt is?
AddThis Feed Button

Hoeveel Miljard is dat nu weer?

De miljarden vliegen je de laatste maanden om de oren en dan is het altijd wel prettig als je even kunt zien hoeveel dat is in vergelijking tot een ander getal dat je gisteren voorbij hoorde komen; deze infographic laat bijvoorbeeld mooi zien hoe de begroting van de uitgaven voor de oorlog in Iraq zich verhouden tot de hoeveelheid geld die nodig is om elk kind gedurende 5 jaar op te voeden en op te leiden.

Als je het zo ziet, zijn onze prioriteiten in de wered nog niet helemaal op orde!


{klik figuur voor vergroting}AddThis Feed Button

O.T.11

Zie hier.


AddThis Feed Button

Bonussen werken AVERECHTS!

De afgelopen weken, waren bonussen wel weer wat veel in het nieuws; Wouter Bos die bijna dagelijks ergens liep te verkondigen dat deze aan banden moesten worden gelegd. Zijn betoog is vooral gedreven vanuit een wat moralistisch perspectief. Tussen twee haakjes; zijn partijgenoot, Wim Kok, noemde het ooit 'exhibitionistische zelfverrijking' en krijgt nu zelf voor een ING-commissariaat €300k/jaar!

Rijkman Groenink was weer even in het nieuws omdat hij 'ook tegen excessieve bonussen is', maar toucheerde wel €30 Mio. voor het verpatsen van zijn bank (maar dat lag anders volgens hem).

Eén verhaal, haalde het nieuws niet en dat is het verhaal van Dan Pink (de auteur van Johnny Bunko, een managementboek in stripvorm); volgens mij is het het enige verhaal dat het nieuws had moeten halen.

Hij komt met bewijzen (uit oa MIT onderzoek) dat bonussen AVERECHTS werken in veel gevallen (en op zijn best niks doen). Bij taken met een sterk gestandaardiseerd, repetatief karakter werkt een bonus wel; dus een stratenmaker gaat meer straat maken als hij een bonus krijgt en als zijn bonus hoger is zelfs nog meer! Mar bij werk met een sterke nadruk op creativiteit en een niet voorspelbare uitkomst (het werk van wetenschappers, consultants, managers en bestuurders, zeg maar), werken ze NIET of AVERECHTS! Zie hier zijn betoog en bewijs:Zijn verhaal staat als een huis! Dan Pink biedt ook (zie bij minuut 12:44) een richting waar het dan wel om moet gaan, om prestatieverbetering te bevorderen:

 • autonomy (autonomie)
 • mastery (vakmanschap)
 • purpose ('er toe doen')

Zijn dat nou net de fundamenten waarop wij ons nieuwe eigen bureau zijn gestart!


AddThis Feed Button


De weg naar succes; vroeger en nu.

Uit deze plaat (origineel uit 'The Etude', 1913) is de weg naar succes af te leiden die toen kennelijk liep via de poort van 'Bohemianisme' en langs de steeg van 'I don't need system' (klik plaat voor vergroting), en die uiteindelijk langs de bergen van de 'Gebrekkige Voorbereiding' uitkwam bij 'Succes':Heel anders is de moderne variant waarbij Succes volgens Richard St. John een continu proces is van: passie, hard werken, focus, 'een pushy moeder', veel ideeen, continue verbetering, een attitude van dienstbaarheid en volhardendheid:
AddThis Feed Button

Excellence 'always'

Het woord ’Excellence’ werd lang gelden door TomPeters op de kaart gezet en los van de wat opdringerige stijl van Tom Peters zelf, blijven een aantal quotes van hem hangen: ’Fail fast, Learn Fast’, is één van mijn favorieten. Weinig mensen, bedrijven kijken zo tegen ’mislukken’ aan. Recent was hij in de buurt en nu staan zijn sheets online; ze zijn in dezelfde schreeuwerige stijl, maar ook hier zitten prachtige tussen. Wat zou het zijn om hem op ons volgende netwerk-event te hebben!
AddThis Feed Button

Nog één keer KennedyDe eulogie (uit het Grieks εὐλογία, letterlijk: goed woord, is een lofrede of lofdicht uitgesproken bij een speciale gelegenheid) bij de begrafenis van Ted Kennedy werd uitgesproken door President Obama:Bijna 40 jaar geldeen sprak hijzelf de eulogie bij de begrafenis van zijn broer Robert Kennedy (1968):Wat opmerkelijk is dat in één familie zoveel grote sprekers, denkers en doeners kon komen.


AddThis Feed Button

Capitalism: a love story

Bowling for Columbine was een prachtige aanklacht tegen vuurwapenbezit (zie ook) in de USA door Michael Moore. Zijn nieuwe film komt in oktober en belooft weer smullen te worden. Met name de scène waar hij op de stoep gaat staan bij AIG met lege geldzakken om het geld van het volk terug te halen doet denken aan de goede tijden van Breekijzer (alleen het 1e seizoen was ooit goed):
AddThis Feed Button

Nee z'n broer ...

... zei ooit Kees van Kooten in een audiosketch (ook via YouTube: ’Mannen bellen’) over een handelsreiziger die z’n adresboekje nog eens nabelde.

Nu is de broer van mijn ueber-held John F. Kennedy overleden: Ted Kennedy. De Washington Post zet nog even de dynastie op een rijtje:
AddThis Feed Button

Leiderschap in het volgende milennium

Nitin Nohria en Amanda Pepper van Harvard Business School's Leadership Initiative gingen de samenwerking aaan met XPLANE (spreek uit ’explain’) om een video te maken over de betekenis van leiderschap voor de problemen waar we in de wereld voor staan.

"It is my desire to inspire people of all ages and social demographics to think about leadership on a broad level, contemplate what it means to them and what individual impact they can have when it comes to leading," volgens Nohria.
AddThis Feed Button

Verhalen van volharding en overleving

Twee jaar geleden reisden we door Cambodja, een land met een geweldig cultureel erfgoed (zie hier en hier), maar ook een vreselijk verleden onder het schrikbewind van de Khmer Rouge:

IMG_3398.JPG

Gelukkig is er nu een VN-tribunaal dat de slachting (met tussen de 1,5 en 2 miljoen slachtoffers op een bevolking van 7 miljoen!) aan de kaak stelt en de schuldigen straft. Het verhaal over de moeder van Sophal Ear is een bron van inspiratie voor ons allen:
AddThis Feed Button

Je online identiteit meten / weten

Ooit verweet een hoogleraar op Harvard me dat ik te exact was (’zeker één van die MIT-mannen’ was zijn reactie) toen ik opmerkte dat zijn optelling van factoren, die succes van managers verklaarden, maar optelden tot 53% (’Dus is de rest geluk?’ was mijn vraag).

Toch kunnen ze wat bij MIT; nu is er personasWeb, een applicatie gebaseerd op een bijna eindeloze datastroom, geplukt van Internet, en bijzonder ingewikkelde algoritmes, met als eindresultaat een weergave van je online identiteit.Hoe het systeem zo snel alles bij elkaar weet te halen is een wonder (de visuele weergave is bijzonder mooi overigens) en wat de uitkomst betekent is ook niet altijd duidelijk. Maar als je bijv. Mark Rutte ingeeft in plaats van je eigen naam (of Geert Wilders) zie je bijna minutenlang alle data voorbij komen. Voer je naam in en leer wie je bent! Of toch niet helemaal?
AddThis Feed Button

When men were 'Mad Men'

Mad Men is op dit moment wel mijn favoriete serie; het gaat over een reclamebureau in de jaren 60 waar mannen de hele dag drinken en roken en vrouwen op hun man thuis wachten met het eten op tafel! In de US is zojuist het derde seizoen gestart (nadat de serie talloze prijzen won); hier zendt de VARA het 1e seizoen uit. De serie geeft een prachtig tijdsbeeld en is tot in de kleinste details verzorgd. De tagline: ’When men were men and women were skirts’ zegt alles:Hoe
zou jij eruitzien zo’n 50 jaar terug?Naast het audio-visuele genot (en de droge humor) zijn er ook management-lessen uit de serie te trekken (quote van Inc.com):
1. Most acquisitions don't pan out as planned. From the start, this season's action seems to revolve around the consequences of the decision of partners Roger Sterling, Bertram Cooper, and Don Draper to sell their agency, Sterling Cooper, to a larger British firm, Putnam, Powell and Lowe. The agency's new chief financial officer, Lane Pryce, has spent the show's hiatus laying off staff, and morale is low. New staffers from London are butting heads with their New York counterparts, including Joan Holloway, the agency's office manager, who is as perspicacious and mischievous as she is curvaceous. Elsewhere, the head of accounts, a firm veteran, is let go. He takes the news poorly. In a nice touch, the writers have an ebullient Roger stumble in on the termination meeting. While the cashed-out entrepreneur is buying antiques and traveling, some of the key employees who helped him build the agency are getting shown the door. It's clear he doesn't feel particularly badly about his good fortune, or his employee's loss of work. In his mind, why should he? It's not enlightened management, but it's an honest portrayal of something that all entrepreneurs who intend to sell their business some day have to reckon with. When you sell out, employees will have to live with the consequences of that decision, and it isn't always or even often pretty. Don't kid yourself that it will be any other way.
2. Everyone responds differently to the co-management model. After the head of accounts storms out, Pete Campbell and Ken Cosgrove are promoted to replace him, with each being awarded responsibility for half of the agency's accounts. For a day, Pryce lets each man think that the job is his and his alone; once he has disabused them of that notion, the CFO darkly observes that the arrangement could be changed if "one man distinguishes himself." Splitting a team between two managers and encouraging competition between them is a time-honored management gimmick embraced by many investment banks and other dog-eat-dog workplaces. The model has some strengths: It creates ethical and financial checks and balances. If one manager leaves, there is no gap in continuity. And co-managers can bring different skills to a team. On Mad Men, Ken Cosgrove seems to be satisfied with the arrangement, and suggests that he and Pete Campbell avoid one-upping each other. But a sulky Campbell feels that he deserves the top job all on his own. I'm of two minds about this. On the one hand, two heads are generally better than one, and an employee who doesn't have a peer to push--and to be pushed by--tends to be less motivated than one who does. On the other hand, an agency with a culture of trench warfare tends not to be commercially successful. What do you think? Is the co-management model effective, even in a situation where it's clear that internecine conflict will ensue?
3. Building a brand: To focus or not to focus? That is the question. Creative Director Draper and Art Director Salvatore Romano travel to Baltimore to visit a key client, London Fog, the raincoat company. The business is going through a generational transition, as an aging president hands over the reins to his younger son. The family-run company dominates its niche, but is now contemplating adding new product lines such as hats and umbrellas. Draper counsels caution ("You stand for one thing"), but the London Fog folks worry that they need to expand or else they'll be overtaken by competitors. "Everyone who is going to buy a raincoat from us already has," the owner frets. My vote: Add new products.
4. A capable junior employee may struggle when promoted to a higher level. Poor Peggy! She was a rock star assistant who was able to make unexpected creative contributions and guard Don's schedule with zeal. Now she's been promoted to copywriter, and she has to manage her own assistant, who would rather flirt than help her boss place a phone call. Peggy is learning the hard way that not everyone is as dedicated as she is. Will she allow the secretary to disobey her, or will she whip her into shape?
5. You learn more about what makes your staff tick on the road than you ever could in the office. Poor Sal! He was inadvertently outed in Baltimore when the hotel's fire alarm went off and Draper discovered Sal canoodling with a frisky bellhop. Today, of course, (a.) Sal would be flaming; (b.) he would not be invited on a client visit, in any case; and (c.) nobody would budge from their room when the hotel's fire alarm went off in the middle of the night.

AddThis Feed Button

Fotografitus of Mexicaanse Griep?

Soms vraag ik me af wat een grotere bedreiging is voor de mensheid: de Mexicaanse Griep of de onlangs (door mij) vastgestelde psychische aandoening Fotografitus (jezelf fotograferen met je digitale camera, PDA, iPhone of vergelijkbare tool). Nu kan ik als ’licht-narcist’ me er iets bij voorstellen dat je graag jezelf ziet, maar toen ik onlangs in Azië rondliep bekroop mij het gevoel dat menigeen de wereld alleen nog maar ziet door zijn/haar telefoon en/of camera. Bijna elke Aizaat onder de 25 maakt eerst een filmpje met de telefoon, dan een foto met de camera en dan nog even een foto met de telefoon (voor Facebook, Twitter of wat dan ook). Zelf even rustig kijken doen ze al lang niet meer. Zou het besmettelijk zijn?

Daarom introduceert InspiratieBlog dit bord dat wij voortaan overal ter wereld gaan aanplakken; doe mee!
AddThis Feed Button

Bestaat toeval?

Soms ga je dat denken.

Loop ik op 28/7 met de familie op Borneo op het het zeer regionale vliegveld van Sandakan, valt mijn oog op het boekenrek (een soort tic om altijd te speuren naar boeken, denk ik) van het lokale vliegveldwinkeltje en zie ik daar tot mijn stomme verbazing het boek van Randy Pausch ’The Last Lecture’ staan. Op de de dag af een jaar na zijn overlijden (rekeninghoudend met de tijdszones klopt dat wel), sta ik te staren naar zijn boek en laat als bewijs mijn zoon Ruben het even aanwijzen op deze foto. Nu gaat het boek over ’achieving your childhood-dreams’ en nu hoop ik dan maar dat (mede door dit toeval), mijn kinderen ook gaan proberen hun ’childhood-dreams’ te realiseren!
Voor iedereen die het boek nog niet heeft gelezen; je kunt je de vlucht naar Sandakan besparen (mis je wel dit en dit) en het bij Bol.com bestellen. Doen!


AddThis Feed Button

Zo zwom ik net nog ...

... in de Golf van Andaman en botste daar bijna op een walvishaai (met een jetski geen goed idee), blijkt dat je ze ook in een aquarium kunt tegenkomen. Nu is het per definitie een slecht idee om vissen in een bak of kom te doen (of enig ander beest), maar een aquarium dat zo groot is dat er vier walvishaaien in zwemmen is indrukwekkend:Als je dit filmpje over je hele scherm zet, is het net of je er bent, want anders moet je ervoor naar Japan:
AddThis Feed Button

Afwezigheidt/m 16/8/2009 zijn wij hard aan het rusten!

Weinig geleerd?

Van onze razende reporter Gijs van Wijk:

Zat net eventjes een rapport te lezen van de Rabobank met de titel “Heeft financiële innovatie nog toekomst?” Viel nog net niet van mijn stoel na het lezen er van.
 
Bij de Rabobank denkt men dat bij een juist beleid het financiële wonder “securitisatie” toch wel weer een mooi middel is om de welvaart te stimuleren (want het heeft ons wel welvaartgroei gebracht!). Eerst eventjes schoon schip maken, en daarna nieuwe eenvoudige kredietproducten bedenken, meer transparantie en een beter liquiditeitsrisicobeheer. Dan zou het wel weer moeten werken.
 
In mijn ogen zorgt securitisatie er alleen maar voor dat een bank constant geld kan blijven uitlenen zonder daar eigen vermogen tegenover te hoeven stellen (risico’s staan immers niet meer op de balans). Alleen heeft deze ongebreidelde kredietverlening nu immers voor de kredietcrisis gezorgd (je moet de centjes nl wel een keertje terugbetalen, want iedereen weet: “geld lenen kost geld”!
 
Ik vraag me serieus af of de auteur van dit stuk bij het innemen van de Red Pill (“You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.”) niet stiekem een toverbal in haar mond heeft genomen. Ik zou zeggen, blijf er maar lekker lang er op zuigen, je ziet vanzelf alle kleuren van de regenboog (de kern is alleen hard en kleurloos):
 
Hoewel securitistatie heeft bijgedragen aan de
huidige crisis, mogen we niet vergeten dat het
ook een belangrijk ingrediënt was voor de
welvaartsgroei in de afgelopen jaren. Via
securitisatie kunnen banken beter hun financiële
risico’s spreiden, waardoor meer krediet
beschikbaar is. Hiervan profiteert het bedrijfsleven,
dat rendabele investeringen makkelijker
kan financieren, die innovatie en daarmee
economische groei kunnen stimuleren. Daarom
moeten we er voor waken niet het kind met
het badwater weg te gooien, maar we moeten
wel de lessen leren die het verleden nu aanreikt.
Om ook in de toekomst te profiteren van
securitisatie zijn eenvoudigere kredietproducten,
meer transparantie en beter liquiditeitsrisicobeheer
noodzakelijk. Maar allereerst
moet het financiële systeem schoon schip
maken. Inmiddels zijn forse verliezen genomen
en wordt de problematiek van de zogenaamde
besmette activa op de bankbalans aangepakt.
Zo hebben autoriteiten in verschillende landen
naast het verlenen van kapitaalsteun ook garanties
afgegeven voor de risico’s van besmette
kredietportefeuilles en leningen opgekocht.
De steunacties van de ECB zijn niet opgenomen
omdat die ingrepen niet aan afzonderlijke
lidstaten kunnen worden toebedeeld
Om het vertrouwen van marktpartijen terug te
winnen moet meer aandacht komen voor de
transparantie en eenvoud van kredietproducten.
Omdat verstrekte kredieten werden verpakt
in ingewikkelde en ondoorzichtige producten
was het voor beleggers lastig om kredietrisico’s
goed te begrijpen. Zij leunden voor
al op het oordeel van kredietbeoordelaars, die
achteraf bezien kredietrisico’s flink onderschat
hadden. Ratings beperkten zich veelal tot een
oordeel over de kredietwaardigheid van de onderliggende
activa en lieten het markt- en liquiditeitsrisico
buiten beschouwing. Ze zijn dan
ook geen adequaat substituut voor een eigen
risicobeoordeling. Een duidelijke communicatie
over de betekenis en beperkingen van ratings,
maar ook gestandaardiseerde en betrouwbare
informatie over de risico’s van kredietproducten
kan beleggers meer hulp bieden bij het
maken van hun beleggingsbeslissingen.
Inmiddels is duidelijk geworden dat beleggers
hogere risicopremies eisen voor minder
transparante en complexe financiële producten.


AddThis Feed Button

 

Business-idee

Ooit (meer dan 20 jaar terug) heb ik een businessplan geschreven onder de titel ’Thin Air’, waarbij je als passagier per kilo betaalt; je gaat met je koffer op een weegschaal staan en je rekent af per kilo. Dit idee was geboren uit twee frustraties: de veel te dikke mensen die soms naast je zitten en half over je stoel uitstulpen en ten tweede mijn frustratie dat ik soms moest betalen voor extra gewicht in mijn bagage (22 kilo in plaats van 20) en dat vervolgens iemand die 50 kilo meer woog dan ik met een koffer van 20 kilo niks hoefde bij te betalen. Mijn idee was dat het grootste deel van de variabele kosten van een vlucht bepaald werd door het gewicht aan boord (= massa en dus kerosine om dat van de grond te krijgen). Deze gedachte kwam weer eens voorbij to RyanAir een ‚fat-tax’ wilde invoeren (iedereen boven de .. kilo moest een toeslag betalen); het idee heeft het (nog) niet gehaald. Om alvast na te denken over besparingen is deze plaat erg informatief:
AddThis Feed Button

A small step for man


Aanstaande maandag is het precies 40 jaar geleden dat astronaut Neil Armstrong als allereerste mens een voet op de maan zette. Hier een prachtige beeldenreeks. Ik weet nog dat mijn ouders me midden in de nacht (ik was 6) uit bed haalden en ik de beelden zag en de woorden hoorde: ’a small step for man, a giant step for mankind’. En dit ongelofelijke feit begon een paar jaar eerder toen JFK zei: ’we choose to go to the moon’:Je kunt bij Google zelf een kijkje nemen en op deze prachtige site met uren video en geluid de hele missie interactief volgen.AddThis Feed Button

Guru worden?

Als zelfbenoemd CEO van de Sabatical Corporation ben ik de afgelopen weken druk in de weer wat we in die tijd gaan doen; naar Puna of toch Wat Suan Mok? De luxe of de echte meditatie en volharding? Eén van mijn helden is Louis Theroux, een BBC documentaire-maker die een beetje in de stijl van Frans Bromet zijn interviews doet. Deze gaf mij wat relativering voor mijn plannen voor de komende maanden:Louis zijn vraag waarom je niet in één keer‚ Guru’ kon worden spreekt mij wel aan, maar getuigt waarschijnlijk niet van de juiste mentaliteit.


AddThis Feed Button

Saatchi & Saatchi slaat terug

Ooit was Saatchi & Saatchi een engels top reclamebureau dat een tijdje in de vergetelheid is geraakt. Ook hebben de broers een prachtig museum gebouwd in London, maar van hun bureau hoorde je een tijdje niet zoveel. Deze plaatjes voor een ziekenhuis zijn mi echter weer juweeltjes:
Hier de geweldige intro voor de Saatchi Gallery:
AddThis Feed Button

Business Cycle Tracer

Recent blogde ik al eens over de mooie interactieve presentaties van economische data op diverse Amerikaanse sites en nu blijkt het CBS ook zo’n juweeltje verstopt te hebben, maar dat moet je dan vinden via een Amerikaanse blogger! Het principe van de CBS is gebaseerd op onderstaand modelletje en dan met zo’n 10 indicatoren:Ik heb er even een filmpje van gemaakt en dat op YouTube gezet, zodat je kunt zien hoe snel de economie van 2004 tot nu aan het verslechteren is op diverse indicatoren:AddThis Feed Button

Google voorspelt de economie!

Google presenteert de Economische Barometer:Op basis van zoektermen geeft Google een beeld van de economie; Via ‘Google Insights for Search’ kun je zien dat ‘hypotheek oversluiten’ in 2004 en 2005 een populaire zoekopdracht was en in 2008 en 2009 niet. De zoekopdracht ‘tweedehands auto’ daarentegen neemt de afgelopen maanden toe aan populariteit. Sinds augustus 2008 neemt ook het aantal zoekopdrachten voor ‘uitkering’ toe. “We hebben nu te maken met de eerste recessie waarbij iedereen online is. Daarom geven de zoekopdrachten een goed inzicht van wat mensen bezighoudt en hoe dingen veranderen”,
aldus Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland in de Volkskrant.

Waarom doet Google dit? Om ons te vermaken? Denk het niet. Google is een geldmachine en wil hiermee waarschijnlijk adverteerders gaan helpen met de juiste zoektermen de beste kansen te maken en te gaan ‘ voorspellen’ hoe het met de economie zal gaan en daarmee de adverteerders ‘over de streep te trekken’.

AddThis Feed Button

Losse Gedachte 7

Gedachte van de week: ‘Almost anything is easier to get into than out of’.

InfoSys topman wordt Minister

Eerder blogde ik het mooie verhaal van Nandan Nilekani en over zijn boek: Imagining India. Vandaag wordt bekend dat hij minister in India wordt.AddThis Feed Button

Small Giants

Een paar ex-collega’s zijn voor zichzelf begonnen (hulde!) omdat ze weer terugwillen naar de menselijke maat; niet groot, maar goed.

Geinspireerd door oa het boek van Bo Burlingham (
Small Giants: Companies That Choose To Be Great Instead of Big) gaan zij de strijd aan met de ‘groten der aarde’. Op wie zet jij je geld? De Rijnlanders of de Angelsaksen?
AddThis Feed Button

Friendly Advice Machine

John Cleese heeft zijn eigen Friendly Advice Machine; klik en deel de zinvolle antwoorden:
AddThis Feed Button

Pas in juli weer naar New York!

We leven (als je in New York woont) in de gevaarlijkste maand van het jaar: de meeste moorden vinden plaats in juni (10%). Hoe weten we dat? Omdat de NYTimes (lees ik graag) een prachtige interactieve kaart heeft van New York en 5 jaar moordstatistiek:Verder leren we dat 75% van de daders jonger dan 34 jaar is en 70% van de moorden geschiedt met een ‘pistool’. En dan nog beschouwen ze wapenbezit als een ‘grondrecht’. Kijk vooral deze film dan nog eens (en dan met name het deel waar hij een vergelijking maakt tussen de hemelsbreed 100 meter uit elkaar gelegen Detroit (USA; wapens vrij verkrijgbaar) en Windsor (Canada aan de andere kant van de rivier waar wapens verboden zijn). Het verschil in % doden door vuurwapens is een factor 10!
AddThis Feed Button

Cubic Tragedy

Op speciaal verzoek hier nog een keer de film die de relativiteit van schoonheid maar weer eens aangeeft. Voor de dames die alsnog naar Dr Schumacher willen gaan: afblijven!

AddThis Feed Button

Werknemers als aandeelhouders

Al in 2006 gaf Prof. Dr. Aloy Soppe in zijn dissertatie aan dat er zijns inziens betere modellen bestaan voor de eigendomsstructuur van bedrijven dan het huidige angelsaksische model. Hij pleit daar voor leveranciers en werknmers als aandeelhouders. Recent sprak hij op een congres van het SNPI en nu is er meer aandacht voor zijn verhaal:

“Kijk je in een willekeurig sociaal jaarverslag van bijvoorbeeld Philips - ik heb gekeken naar die over 2004 - dan kun je zien waar het geld naartoe gaat: 71 procent van de omzet gaat naar de toeleveranciers, 25 procent naar de werknemers en zo’n 2,5 procent naar de kapitaalverschaffers. Dus wie loopt er nou het risico? De toeleveranciers en de werknemers. Ja, goed ook de kapitaalverschaffers, maar die kunnen zich hier tegen indekken."

Toch hebben de kapitaalverschaffers het volgens Soppe voor het zeggen. En die hebben niet altijd oog voor de lange termijn. Dit moet dus veranderen, vindt hij.

"De machtsverhoudingen binnen een bedrijf moeten beter worden verdeeld", zegt hij. "Dat kan door alle belangrijke stakeholders financieel in het bedrijf te laten participeren. Mijn voorstel is dus ervoor te zorgen dat 51 procent van de aandelen in handen komt van verenigingen van grote toeleveranciers, werknemers en non-gouvernementele organisaties als bijvoorbeeld Greenpeace."

"Vakbonden en andere verenigingen hebben een eigen vermogen. Waarom kopen zij daar geen aandelen voor? Alleen zo bereik je duurzaamheid en dus rust in het economische proces."


AddThis Feed Button

Dolfijn als sushi?

Nu ik voor een Japans bedrijf werkt, denk je soms dat alles dat uit dat land komt goed is (muv de troostmeisjes dan); helaas is niets minder waar. De beelden zijn schokkend, maar eens per jaar drijven de Japanners scholen dolfijnen bijeen om ze af te slachten voor sushi! Gaat deze film zien, zegt het voort en vermijdt de sushi maar even:

AddThis Feed Button

Ethical Behavior

Eén van mijn favoriete cartoonnisten (naast onze eigen Tom Janssen) is Randy Glasbergen, die de witte-boorden mannen en vrouwen regelmatig op de hak neemt. Ook lijkt uit zijn werk een rijnlandse (in Amerika waarschijnlijk gewoon een ‘left-wing socialist’) levenshouding te spreken. Zie deze over Corporate Social Responsibility:


AddThis Feed Button

Niet-beursgenoteerde ING?

In het NRC van 11/6 een gesprek met Cees Maas, voormalig ING-bestuurder; hij zegt daarin dat als ING geen beursnotering zou hebben gehad, de bank-verzekeraar ook geen steun van de Nederlandse staat nodig zou hebben gehad in de crisis.

Laat dat even goed op je inwerken!

Hij zegt letterlijk dat het zijn van een beursgenoteerd bedrijf (en dus de prooi van speculanten, omdat je beurskoers geen enkele relatie met de waarde van het bedrijf heeft) de belastingbetaler 10-tallen miljarden heeft gekost. Dus in goede tijden is een beursnotering een zegening (voor de bestuurders met opties?) en in slechte tijden kun je beter een familiebedrijf zijn? Dat mijns inziens beursgenoteerd zijn, alleen maar leidt tot korte termijn visie, omdat je elke dag die speculatnt die geen aandeelhouder is tevreden moet stellen, is al langer bekend.

Maas zegt niet dat hij vindt dat ING van de beurs af zou moeten. Wel pleit hij voor een ‘stabiele aandeelhoudersstructuur’, waarin aandeelhouders niet hun belangen op de korte termijn laten prevaleren. Pensioenfondsen zouden in hun rol als aandeelhouder volgens Maas meer voor rendement op lange termijn moeten gaan. Wat de heer Maas volgens mij niet begrijpt is dat dit twee zaken zijn die onverenigbaar zijn: of beursgenoteerd of stabiele aandeelhoudersstructuur. Life is all about choices!


AddThis Feed Button

Inside the Meltdown

De volgende documentaire gaat over de recente ingrepen van de overheid en de centrale bank in de VS. Tevens voor de liefhebbers hier de link naar een vertaling van een van de beste boeken over het concept geld en de relatie met vrijheid en economische vooruitgang.
AddThis Feed Button

O.T.10

Zie hier.


AddThis Feed Button

Doen vrouwen het nu al beter?

Uit recent onderzoek in de UK, blijkt dat vrouwen (behalve nog op Oxford en Cambridge waar de stand gelijk is) het op universiteiten beter doen dan mannen. Zou ik het dan toch nog meemaken dat we een numerus fixus voor het aantal vrouwen op de universiteit krijgen? Heeft de emancipatie nu haar hoogtepunt bereikt? Zijn vrouwen gewoon slimmer en zien we dat nu pas?

Ik weet het niet, maar nu deze mijlpaal is beriekt zal het niet lang duren dat ook in het bedrijfsleven de verdeling mannen / vrouwen gelijk is. Of toch niet? Want was het niet zo dat Professor Roy F. Baumeister had bedacht dat vrouwen mannen gewoon het lastige werk laten doen?

Dit is de verklaring van de dames en heren studenten zelf:
AddThis Feed Button

Powerful-lessness

Demos is een van mijn favoriete UK-adviesbureau’s (voor de UK-overheid); hun recente video over ‘Power’ is een krachtige boodschap waar wel wat op te reflecteren valt in het licht van de recente EU-verkiezingen:
AddThis Feed Button

Meesterwerkjes bij de afvalbak

Soms is het jammer dat iets niet van de tekentafel komt; bij reclame-bureau’s worden veel ontwerpen bij de afvalbak gezet. Zo ook deze prachtige site voor Toyota over Lean, Green en Corporate Social Responsibility. Gelukkig zette het bureau hem wel online:
AddThis Feed Button

Is er iets goeds aan mannen?

Vandaag een wat langere post over het nut van mannen en het verschil met vrouwen. Professor Roy F. Baumeister van de State University van Florida, heeft een prachtige rede gehouden: Is There Anything Good About Men? Hij constateert daarin dat er meer mannen aan de top zijn (wist u al), maar dat er ook meer mannnen in de goot zitten (de meeste junks, daklozen, criminelen zijn mannen!). Hoe komt dat? Omdat we niet anders kunnen! Hij komt tot de conclusie dat dat een evolutionaire reden heeft, want wat blijkt mannen moeten wel zo doen als ze doen, omdat ze anders niet reproduceren. Als je de statistiek uitpluist en DNA onderzoek doet, blijkt dat 80% van alle vrouwen zich reproduceert en dat slechts 40% van alle mannen zich reproduceert. Het is dus niet 50/50%! Hier de belangrijke passages (engelse tekst) uit het origineel:

When I say I am researching how culture exploits men, the first reaction is usually “How can you say culture exploits men, when men are in charge of everything?” This is a fair objection and needs to be taken seriously. It invokes the feminist critique of society. This critique started when some women systematically looked up at the top of society and saw men everywhere: most world rulers, presidents, prime ministers, most members of Congress and parliaments, most CEOs of major corporations, and so forth — these are mostly men. Seeing all this, the feminists thought, wow, men dominate everything, so society is set up to favor men. It must be great to be a man.

            The mistake in that way of thinking is to look only at the top.
If one were to look downward to the bottom of society instead, one finds mostly men there too. Who’s in prison, all over the world, as criminals or political prisoners? The population on Death Row has never approached 51% female. Who’s homeless? Again, mostly men. Whom does society use for bad or dangerous jobs? US Department of Labor statistics report that 93% of the people killed on the job are men. Likewise, who gets killed in battle? Even in today’s American army, which has made much of integrating the sexes and putting women into combat, the risks aren’t equal. This year we passed the milestone of 3,000 deaths in Iraq, and of those, 2,938 were men, 62 were women.

            One can imagine an ancient battle in which the enemy was driven off and the city saved, and the returning soldiers are showered with gold coins. An early feminist might protest that hey, all those men are getting gold coins, half of those coins should go to women. In principle, I agree. But remember, while the men you see are getting gold coins, there are other men you don’t see, who are still bleeding to death on the battlefield from spear wounds.

            That’s an important first clue to how culture uses men. Culture has plenty of tradeoffs, in which it needs people to do dangerous or risky things, and so it offers big rewards to motivate people to take those risks.
Most cultures have tended to use men for these high-risk, high-payoff slots much more than women. I shall propose there are important pragmatic reasons for this. The result is that some men reap big rewards while others have their lives ruined or even cut short. Most cultures shield their women from the risk and therefore also don’t give them the big rewards. I’m not saying this is what cultures ought to do, morally, but cultures aren’t moral beings. They do what they do for pragmatic reasons driven by competition against other systems and other groups.

.....


The Most Underappreciated Fact
            The first big, basic difference has to do with what I consider to be the most underappreciated fact about gender. Consider this question: What percent of our ancestors were women? It’s not a trick question, and it’s not 50%. True, about half the people who ever lived were women, but that’s not the question. We’re asking about all the people who ever lived who have a descendant living today. Or, put another way, yes, every baby has both a mother and a father, but some of those parents had multiple children. Recent research using DNA analysis answered this question about two years ago. Today’s human population is descended from twice as many women as men.

            I think this difference is the single most underappreciated fact about gender. To get that kind of difference, you had to have something like, throughout the entire history of the human race, maybe 80% of women but only 40% of men reproduced. Right now our field is having a lively debate about how much behavior can be explained by evolutionary theory. But if evolution explains anything at all, it explains things related to reproduction, because reproduction is at the heart of natural selection. Basically, the traits that were most effective for reproduction would be at the center of evolutionary psychology. It would be shocking if these vastly different reproductive odds for men and women failed to produce some personality differences.

            For women throughout history (and prehistory), the odds of reproducing have been pretty good. Later in this talk we will ponder things like, why was it so rare for a hundred women to get together and build a ship and sail off to explore unknown regions, whereas men have fairly regularly done such things? But taking chances like that would be stupid, from the perspective of a biological organism seeking to reproduce. They might drown or be killed by savages or catch a disease. For women, the optimal thing to do is go along with the crowd, be nice, play it safe. The odds are good that men will come along and offer sex and you’ll be able to have babies. All that matters is choosing the best offer. We’re descended from women who played it safe.

            For men, the outlook was radically different. If you go along with the crowd and play it safe, the odds are you won’t have children.
Most men who ever lived did not have descendants who are alive today. Their lines were dead ends. Hence it was necessary to take chances, try new things, be creative, explore other possibilities. Sailing off into the unknown may be risky, and you might drown or be killed or whatever, but then again if you stay home you won’t reproduce anyway. We’re most descended from the type of men who made the risky voyage and managed to come back rich. In that case he would finally get a good chance to pass on his genes. We’re descended from men who took chances (and were lucky).

            The huge difference in reproductive success very likely contributed to some personality differences, because different traits pointed the way to success. Women did best by minimizing risks, whereas the successful men were the ones who took chances. Ambition and competitive striving probably mattered more to male success (measured in offspring) than female. Creativity was probably more necessary, to help the individual man stand out in some way. Even the sex drive difference was relevant: For many men, there would be few chances to reproduce and so they had to be ready for every sexual opportunity. If a man said “not today, I have a headache,” he might miss his only chance.

            Another crucial point. The danger of having no children is only one side of the male coin. Every child has a biological mother and father, and so if there were only half as many fathers as mothers among our ancestors, then some of those fathers had lots of children.
Look at it this way. Most women have only a few children, and hardly any have more than a dozen — but many  fathers have had more than a few, and some men have actually had several dozen, even hundreds of kids. In terms of the biological competition to produce offspring, then, men outnumbered women both among the losers and among the biggest winners.

            To put this in more subjective terms: When I walk around and try to look at men and women as if seeing them for the first time, it’s hard to escape the impression (sorry, guys!) that women are simply more likeable and lovable than men. Men might wish to be lovable, and men can and do manage to get women to love them (so the ability is there), but men have other priorities, other motivations. For women, being lovable was the key to attracting the best mate. For men, however, it was more a matter of beating out lots of other men even to have a chance for a mate. Tradeoffs again: perhaps nature designed women to seek to be lovable, whereas men were designed to strive, mostly unsuccessfully, for greatness.


AddThis Feed Button

The planet we call 'Home'Op TED heeft het maatschappelijke en milieuverantwoorde virus me goed te pakken gekregen (rijdt nog niet in een A-label, maar binnenkort wel). Op TED was Yann Arthus met zijn film ‘Home’; je kunt hem hier bekijken in HD op YouTube en hieronder ‘The Making of ...’:Kijken en naar zo veel mogelijk mensen verspreiden!
AddThis Feed Button

Sch....witteren

Ben het wel eens met Martin dat Twitter vaak wat onzinnig is en dan is inderdaad deze clip van Hugh Laurie over Sch..witteren wel erg leuk (je schrijft het wel, maar je stuurt het niet!). Anderzijds lijkt Twitter (met mate gebruikt) wel een medium dat toekomst heeft; bijvoorbeeld Ben Verwaayen (ex topman BT en nu Lucent-Alactel) twittert een aantal malen per week op een afgesloten Twitter naar het personeel van Lucent.

Al is het maar een experiment! Ik denk dat het als CEO goed is, om met hulp van alle moderne middelen, te communiceren met je personeel. Lijkt mij te verkiezen boven een CEO die in zijn ivoren toren denkt dat dat de echte wereld is.
AddThis Feed Button

10 Fatale Fouten van leiders

In de Harvard Business Review een lijstje met de 10 fatale fouten van leiders; ik moet zeggen dat ik het voor de HBR wat open-deuren vindt, maar het kan nooit kwaad ze zo nu en dan weer even af te stoffen. Slechte leiders hebben:

 • Een gebrek aan energie en enthousiasme.
 • Ze accepteren hun eigen ‘gemiddelde’ prestatie; ze leven op basis van “Underpromise and overdeliver.”
 • Een gebrek aan visie en richting;
 • Ze hebben een slecht beoordelingsvermogen; de organisatie accepteert hun besluiten niet.
 • Ze werken niet samen en zien andere competente leiders als concurrenten.
 • Ze leven niet naar hun eigen normen: ‘walk the talk’.
 • Ze hebben een neiging om nieuwe en afwijkende ideeen lastig te vinden.
 • Ze leren niet van fouten; ze zien fouten niet als ‘leermoment’.
 • Een gebrek aan intermenselijke vaardigheden;
 • Ze falen in het ontwikkelen van anderen; de wereld draait om henzelf.

Het heeft veel van Tom Peters ‘meets the Peter Principle’.


AddThis Feed Button

Een Prius of lopen?

In Good magzine een mooie vergelijking over hoeveel benzine/energie per persoon er nodig is om 350 Mijl (563 km) af te leggen. Dan is een Prius toch nog niet zo’n goed idee (vanuit dit perspectief). Gewoon de fiets nemen blijft het beste; de mens is zelf het meest efficiente vervoerssysteem. Zou GM nu ze ‘enegriezuinige’ auto’s gaat maken ook weer een fietsfabriek openen?
AddThis Feed Button

Even de Ijen oplopen ...

Nu General Motors genationaliseerd is en ‘Government Motors’ heet, klagen veel GM medewerkers en pensionados ‘steen en been’.

Hun klaagzang valt in het niet bij de nooit-klagende mensen op Oost Java, die dag-in dag-uit de Ijen krater opklimmen (2800 meter omhoog!). Nu was ik daar een paar jaar terug naar boven geklommen met mijn zoontje Ruben en vond ons toen al stoer, maar realiseerde me maar half, wat het betekent om meerdere keren per dag, met op je schouder 2 manden met zo’n 80 kg aan sulfer, die trip te maken.

Al helemaal schokkend is het te lezen dat ze daar dan Rp50.000 voor krijgen (€6/dag) en meestal sterven voordat ze 50 zijn; aan onze gezichten zie je ook dat het geen goed idee is daar lang te blijven. En waarvoor heb je sulfer nodig? Omdat wij liever mooie witte suiker hebben (je kunt er suiker mee ‘witten’)! Deze beelden zijn een ode en klaagzang voor de mensen op Oost Java; zouden ze bij GM nu geen witte suiker meer gebruiken?
AddThis Feed Button

Voor na de VrijMiBo

Altijd handig om op formaat in je broekzak mee te nemen als je gaat stappen (de Vrijdag Middag Borrel):
AddThis Feed Button

Does size matter?

Of is ‘small beautiful’? In China zijn ze wel erg groot geworden! Ze spreken danwel engels, maar ik weet nog niet zeker of we al klaar zijn voor een spaarrekening bij ICBC met de voorwaarden in chinees-engels:Los van het drama voor de Nederlandse partijen in dit rijtje, was het Top 10 blok in Jan 2007 nog €1.346 Mrd waard, is dat nu nog maar €773 Mrd; zeg maar de helft. Hebben we het overigens in Nederland met een daling van €139 Mrd naar €28 Mrd nog heel veel slechter gedaan. Ze waren al klein en nu nog veel kleiner; en dan pleit Bos voor nog kleinere banken?

Nou geloof ik ook niet dat groot automatisch goed betekent, maar ik vind het wel een erge spruitjeslucht hebben met een hang naar de jaren 60 van de vorige eeuw, toen elke provincie of regio zijn eigen spaarbank had. Die zijn allemaal verdwenen en een hang naar klein is geen oplossing in een wereld die monidialiseert. Wat wel een terechte zorg van hem is, is dat we geen adequaat boven-nationaal systeem van toezicht en risico-management hebben. Maar laten we dat dan oplossoen in plaats van een virtueel hek om Nederland te zetten.

Wat in internationaal verband zou kunnen is dat we ook extra eisen aan de kredietwaardigheid van banken stellen, naarmate ze groter worden; zeg maar een exponentieel oplopende eis met de omvang. Daarmee dek je het risico voor de belastingbetaler beter af. Dat kan een adequaat idee zijn, maar alleen op mondiaal/europees niveau gerealiseerd worden. Laat Bos daar nou eens mee aan de slag gaan.


AddThis Feed Button

Kill your Darlings!

In een nieuw Artikel in het Tijdschrift voor IT Management ga ik in op de overload aan (micro-)projecten waar veel IT Managers mee te maken hebben en hoe vindt je degene die je moet ‘killen’? Ook te vinden op de Download pagina.AddThis Feed Button

Lijden om te leiden

Engelsen zijn een beetje raar; ze willen niet bij Europa horen, missen nog steeds hun Empire, willen niks horen van de Euro (en betalen daarvoor nu de hoofdprijs met hun mega-recessie), maar dat past allemaal in de engelse traditie dat je ‘moet lijden om te leiden’. Zo ook bij het jaarlijkse ‘Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake’ in de buurt van Gloucester, Engeland. Al 200 jaar rennen ze daar een berg af, in de achtervolging van een 3.5 kg zware, ronde Double Gloucester. De helling is zo steil dat als je eenmaal gaat vallen/rollen, je onder aan de berg moet worden opgevangen!

De winnaar krijgt de kaas en de eeuwige roem; de verliezers wacht schande en gebroken botten. Wel een aardig selectiemiddel voor Werving & Selectie als het weer betere tijden zijn?AddThis Feed Button

'Trash Out' Company

In vervolg op de blog van vanmorgen hier de harde realiteit! Soms is het beeld dat je krijgt bij het woord ‘Foreclosure’ (gedwongen verkoop van de woning door de bank) erg abstract; wat dat betekent in het echte leven zie je zelden. In deze reportage de harde realiteit van de mannen die na het vertrek van de eigenaren in een ‘trash out’ (‘de rotzooi eruit’) de boel even aan kant komen maken. Van de vuile was tot en met de 42 inch plasma gaat het de container in. En waarom de mensen het niet meenemen? Ze hebben geen geld meer voor het huren van een verhuizer of ‘van’. Maar ja wat doe je als je 3 jaar geleden $399.000 voor je huis betaalde en het nu nog maar $180.000 waard is. Zittenblijven! Maar ja dat is ook niet makkelijk als je de rente niet meer kunt betalen.

Zoals ze aan het einde zegen: “You know you’re in trouble when the lawns are brown and the pools are green!” Het contrast tussen de ellende van het verlaten huis en de groeiende business van de ‘Trash-Out-Company’ (van 3 naar 75 man in korte tijd) is schokkend:
Dank aan: Gijs van Wijk


AddThis Feed Button

Ook een witteboorden-probleem

De situatie verslechtert in Amerika nog steeds in rap tempo en slaat nu (in de afgelopen paar maanden) hard toe in het segment van de witte-boorden (‘Prime Borrowers’) en daar waar de dichtbevolkte gebieden van de USA zijn (New York eo, Californie, Florida, Chigago/Detroit eo). Wat mij opvalt is dat deze gebieden weer samenvallen met die delen van de USA waar ‘greed’ hoog vertegenwoordigd is (zie eerder). Dus toch te groot gaan wonen? ‘Greedy’?Dank aan: Gijs van Wijk


AddThis Feed Button

Na gisternacht weten we wat storm is

Reed vanochtend om 06:45 de file in en was er om 09:30 pas weer uit; heb heel het Groene Hart doorkruist maar tevergeefs; na een nacht storm zelfs file twee kanten op, op alle tweebaans wegen tussen Den Haag en Utrecht:Hoorde in deze file de man van Buienradar melden dat we 200.000 ontladingen boven Nederland hadden vannacht; tussen 23:00 en 24:00 zag het er zo uit rond Den Haag:Waar gaat deze blog heen, hoor ik u denken.

Dit is een opmaatje naar de economische storm die over Europa raast; het FT heeft daar een mooie interactieve kaart voor, en die geeft vandaag dit beeld:Was het vannacht toch nog maar kinderspel; naast de stormkoffer toch ook een Zuidwestertje kopen?
AddThis Feed ButtonMet 50.000 tegelijk Engels leren

Nu schreef ik laatst al dat het zwaartepunt van de wereld naar het Oosten verschuift (zie hier) en als je dan dit ziet snap je dat het ook nog eens zo is dat ze straks allemaal Engels spreken en we dus ook dat ‘voordeeltje’ kwijt zijn. Ben het overigens wel eens met Martin Hoorn die de Chinese politiek en communistische partij (ook nu weer in hun houding tov Noord-Korea) verwerpelijk vindt:

AddThis Feed Button

Gefeliciteerd

De vrienden @ Extend Limits zijn live gegaan met hun nieuwe website; na vele nachten doorploeteren, vele ups en downs later, zijn Tony Bosma cs erin geslaagd een hele mooie restyling neer te zetten. Wat ik dan weer mooi vindt, is dat ik onder een held als Seth Godin sta in hun lijstje van hun topblogs op managementgebied:
AddThis Feed Button

Nog één keer India

Prachtige samenvatting van de speech van Nandan Nilekani (zie ook hier) op TED2009. Met dank aan Margaret Gould Stewart en Photoshop. Mn de indeling in 4 soorten ideeen (that have arrived, in progress, in conflict, in anticipation) spreekt mij erg aan:


{klik kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Soms hoop je dat de Hel bestaat!

Aartsbisschop Rembert Weakland publiceert binnenkort zijn memoires, maar geeft zo hier en daar al wat voorproefjes. Wie is die man? Rembert Weakland is een homosexuele priester (niks mis mee), die het tot Aartsbisschop schopte (mag ook wat mij betreft), maar tevens pedofiel bleek te zijn en dat ook nog eens probeerde af te kopen door bijna een half miljoen zwijggeld te bieden.

Maar nu zegt hij het volgende: We all considered sexual abuse of minors as a moral evil, but had no understanding of its criminal nature.

En dat soort lui mag in de katholieke kerk rond blijven lopen! Wat ik overigens niet begrijp is dat je het probeert af te kopen als je dacht dat het ‘ok’ was? Had je toch met je vrome hoofd gewoon kunnen zeggen dat je dacht dat het geen kwaad kon?

Het wordt nog erger want Weakland zegt vervolgens dat hij: Accepted naively the common view that it was not necessary to worry about the effects on the youngsters: either they would not remember or they would ‘grow out of it’.

Nu hebben de katholieken zelf het concept van de Hel bedacht, maar ik hoop voor even dat hij bestaat en dat Rembert daar voor de eeuwigheid mag blijven.


AddThis Feed Button

'De centjes zijn op'

Op een relatief onbekende zender (C-SPAN) zegt Obama: "We are out of money now".Zou dat betekenen dat S&P de status van Amerika van AAA bijstelt naar een lagere rating en dan de dollar gaat vallen. Zitten we alsnog in dit scenario (al eerder hier):Ik zet vast m’n stormkoffertje klaar!


AddThis Feed Button

Leven na de Dood?

Mijn Oma geloofde in Reincarnatie en beloofde op mijn 40e verjaardag (al weer even terug) erbij te zijn. Heb haar niet direct herkend, maar dat kan doordat ik nog niet goed begreep als wat ze er dan bij zou zijn.

Nu is er een nieuw boek van Matthieu Weggeman, de bekende auteur van management-boeken: Waarom zouden we doodgaan? We gaan toch allemaal dood. De enige echte zekerheid waarover je als mens beschikt is dat je vroeg of laat ophoudt te bestaan. Maar waarom is dat eigenlijk?

Ieder mens is uniek en dus onvervangbaar. Bovendien houden mensen van elkaar, maken ze samen plezier en doen ze dingen waar ook anderen blij mee zijn. Het is toch zonde als je er dan op een gegeven moment niet meer bent. Bovendien is doodgaan helemaal niet logisch. Eerst anderen enthousiast maken met je aanwezigheid en leren over jezelf na te denken, en dan ineens verdwijnen. En altijd te vroeg. Dus waarom zullen we doodgaan? En wat gebeurt daarna? Mogelijke antwoorden op deze vragen worden in 'Waarom zouden we doodgaan' vrijmoedig verkend, zonder dat het zware kost wordt. Met humor en oprechte verwondering nodigt Mathieu ons uit te reflecteren op onze eigen verhouding tot de oneindigheid. Als toegift zet Mathieu een nieuwe ‘religie’ neer, het neo-naïvisme, dat zich kenmerkt door:

 • De mens is van oorsprong naïef, geneigd tot alle goeds en te vertrouwen;
 • Men kan de eigen naïviteit vergroten door te oefenen;
 • De mens is alleen dan helemaal mens als hij speelt;
 • Taal is om mee te spelen;
 • Het enige dat telt is vakmanschap. Denk- en doewerk moeten hoogwaardig en stijlvol zijn, maar bedenk altijd dat waarheid schoonheid kost;
 • Waarheid ontstaat door bewijs óf geloof. Zowel wetenschappelijke wetten als fantasieën en illusies hebben reële consequenties voor de werkelijkheid en voor de wereld zoals wij die waarnemen; daardoor zijn ze waar;
 • De werkelijkheid is hier-en-nu en kan worden gedanst, gespeeld, gepraat, gezongen, gedicht, gebouwd, geschilderd en ga zo maar door.

AddThis Feed Button

Chief Meaning Officer

Op next09 (een internationaal congres over de nieuwe economie, zeg maar 3.0) sprak Tim Leberecht over de 7 regels voor de Chief Meaning Officer. Tim is de VP Marketing en Communicatie bij frog design, het wereldwijde ‘innovatie bureau’, dat oa werkt voor Apple, GE, HP, Sony, en vele anderen om nieuwe innovatieve diensten en producten te bedenken en introduceren. Zijn concept van de CMO spreekt mij wel aan; hoe geef je weer betekenis aan merken die op dit moment ‘in de goot liggen’?

Dat gaat verder dan marketing, maar betekent leiderschap, betrokkenheid en bevlogenheid:
Hier zijn verhaal op
Slideshare.


AddThis Feed Button

Wanted: Dead or Alive!

Ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik wat lees en denk dat ik het niet goed gelezen heb. Eerst al een keer naar Pearl geweest en mezelf een kek leesbrilletje laten aanmeten, maar nog steeds lees ik dingen waarvan ik denk dat het er niet kan staan. Ook nu weer in de WSJ: Banks Use Life Insurance to Fund Bonuses.

Banken (alleen in Amerika?) hebben in de afgelopen jaren massaal levensverzekeringen afgesloten op hun personeel, met de bank als begunstigde, om met deze opbrengsten (let op: uitkeringen voor gestorven (ex-)medewerkers) de bonussen van hun (nog) levende personeel te kunnen betalen.Dat geeft een heel andere wending aan de term ‘life-time employment’. Ben je zelfs nog een ‘asset’ als je sterft voor de bank. Dan ben ik misschien een zieke geest, maar dat betekent dat de bank er belang bij heeft dat er veel personeel sterft. Zou iemand een keer een verband leggen tussen de omvang van deze portefeuilles en het boven-gemiddelde sterftecijfer bij een bank. Zou er een Banking-Death-Squad zijn?

Krijg je dan als weduwe/weduwnaar een bedank-briefje van de CEO: ‘uw partner heeft tot op het laatste moment de bank geholpen; wij denken met veel plezier terug aan zijn/haar bijdrage’. Waar houdt dit op? Nu is het allemaal niet illegaal, maar ik begin toch een erg ongemakkelijk gevoel te krijgen.


AddThis Feed Button

Wat is jouw stam?

Bij welke ‘stam’ hoor jij? Die van de Trekkies-Convention of die van de Ballonnen-artiesten. Het wordt tijd dat we ‘Tribes’ serieus gaan nemen en aan Tribes-marketing gaan doen. Seth Godin maakte er een handig boek over; als je de film hieronder bekijkt hoef je het boek niet te kopen (de video is de perfecte samenvatting). Hier ook nog een gratis Tribes-toolbook.

Dit is de Top 10 hoe je een ‘tribe’ creeert en leidt:Hier Seth Godin aan het woord:
AddThis Feed Button

We staan op de 10e plaats

Zojuist verscheen het IMD World Competitiveness Yearbook; we zijn nummer 10 van de wereld!

Doen we het met de Scandinaviers en Ieren nog zo gek niet. Wat zou de gemene deler zijn van dit groepje? Relatief klein en dus in het geweld van de grootmachten om je heen wel innovatief moeten zijn? Wat mij opvalt is dat Japan relatief slecht scoort en dat Belgie al helemaal ontbreekt in de bovenste regionen:


Nederland scoort als volgt op de afzonderlijke aspecten:Dus zijn we harde werkers, duur en vooral goed in het neerleggen van asfalt en dijken. Is er in een paar honderd jaar dus eigenlijk niet zo veel veranderd.

En dan gaat de regering kijken naar ‘gesubsidieerde banen’ (vroeger heette dat Melkert-banen) en dus weer draaien aan de knop van arbeidsparticipatie in plaats van het verder stimuleren van de arbeidsproductiviteit. Is het tenminste over 100 jaar gewoon nog weer hetzelfde; een geruststellende gedachte.


AddThis Feed Button

O.T.9

Zie hier.


AddThis Feed Button

Onzinnig besluiten

Nu ben ik zelf wel een rationeel mannetje (ooit was een belangrijk onderdeel van mijn boek: ‘besluit rationeel’). Dat dat een beetje onzinnig is weten we ondertussen (je wordt wat ouder) en hier is het bewijs:
AddThis Feed Button

Als je baan maar leuk is

In deze tijden is het hebben van een baan, misschien belangrijker dan het hebben van een leuke baan (dat komt wel weer). Alhoewel .....

AddThis Feed Button

Weglopen en groen spuiten

Schreven we gisteren hier al over de verwachtingen voor de Nederlandse huizenmarkt, lees je vandaag in het FD het volgende bericht:Dus eerst weglopen en dan het gras groen spuiten (ik wist dat ze dat bij golfbanen wel deden, maar privé?). Dat zullen ze vast niet zo bedoeld hebben op de gemeente-site van Perris (‘Making the City a greener place’)Maar ook weglopen? In Californië heeft de bank geen recht om de restschuld bij je op te eisen als ze een huis bij gedwongen verkoop minder oplevert dan je hypotheek. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om ‘weg te lopen’ van hun huis. Als je geen eigen geld in het huis hebt zitten verlies je er namelijk niets mee. Ja, even een slechte credit rating (zeg maar BKR codering), maar je bent wel af van die enorme schuld op een huis dat veel minder waard is. En de ellende komt dan bij de bank te liggen. Dat maakt de voorspellingen in Amerika dat er nog een enorme golf van problemen aan zit te komen wel heel aannemelijk!

Tip: G. van Wijk


AddThis Feed Button

Slavernij bestaat ook hier!

Schrijf ik twee dagen gelden over slavernij in India en dan lees je vanmorgen in de krant dat dat gewoon ‘bij ons’ in de Peel kan:

Ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen, werkten op de boerderij. Zij mochten het terrein niet verlaten, verdienden veel minder dan beloofd en sliepen in een vieze brandonveilige ruimte zonder ramen. Mogelijk werden de aspergestekers ook mishandeld. De arbeidsinspectie had de aspergestekerij al een tijd in het vizier, werd maandag bekend. De inspectiedienst heeft de werkgeefster sinds 2005 vijf keer boetes opgelegd voor in totaal 566.000 euro wegens illegale arbeid en onderbetaling.

Het enige dat ik niet begrijp is dat je als aspergekweker in 4 jaar tijd al meer dan een half mijoen aan boetes kan betalen (mij lukt dat in een gemiddelde week niet). Dat is mijn eerste vraag. Daarna snap ik ook niet dat je dan toch nog 50 man in een hok kan laten leven als slaven, zonder dat dat alweer direct was opgevallen. En dan denk ik altijd dat het niet het enige bedrijf in Nederland is waar dit gebeurt. Zoals Bush geloof ik ooit zei: ‘I may not be a farmer, but I can smell manure’.

Kunnen we dan GVD ook al geen asperges meer eten? Geen vlees (biokippen en zo), geen vis (overbevissing, plastic soup), geen asperges.


AddThis Feed Button

En tot 'crap' zult gij wederkerenIk hou wel van statistiek (wat zou dat overigens betekenen? Een neurotische dwang tot het (schijnbaar) beheersbaar maken?) en ik blijf me verbazen hoe je dat dan ook weer kunt visualiseren:


AddThis Feed ButtonNiet voor bangerikken

Eén van onze gast-redacteuren, Gijs van Wijk, is even voor ons in Rabo-rapporten en archieven gedoken.

Recent verscheen een rapport (14 mei 2009) van de Rabobank over de Nederlandse Woningmarkt. Het belangrijkste nieuws uit dit rapport is het volgende:

De huidige verslechterde marktontwikkelingen overziend voorziet de Rabobank voor 2009 een nominale huizenprijsdaling met 5% en voor 2010 wordt een nominale prijsdaling van 1% verwacht. De neerwaartse risico’s voor het sentiment van huizenkopers en de marktdynamiek blijven bestaan.

Toevallig vond hij ook nog een oud rapport van de Rabobank op zijn laptop uit april 2007 (Rabobank Special subprime risk scenario). Hierin wordt een scenario uitgewerkt waarin de VS terecht komt in een recessie…maar waarbij wordt aangegeven dat dit niet een waarschijnlijke uitkomst is... (zie summary hieronder). Inmiddels weten wij wel beter.

Summary
The turnaround in the US housing market and the subsequent subprime mortgage crisis has sparked fears of a US recession. Although we do not consider this a likely outcome, it would be imprudent not to examine the possibility of a more pessimistic development. This report considers a scenario in which house prices decline a dramatic 10% and, together with a banking credit crunch, push the US into a recession. The Eurozone and Dutch economies would not able to escape the US recession, but due to the idiosyncratic nature of the US shock should manage to avoid a full-blown recession. Our risk scenario involves sharp declines in equity markets, interest rates and the US dollar while credit spreads widen.

De Rabobank wist in datzelfde jaar (oktober 2007) nog een rapport uit te brengen met de volgende summary:

Woningmarkt geen kaartenhuis
Naar aanleiding van de recente problemen op de Amerikaanse huizenmarkt zijn er economen die ook een ‘bubble’ menen waar te nemen in de Nederlandse huizenmarkt. De kans dat dergelijke problemen zich ook in Nederland voor zullen doen is echter gering. Dit Themabericht verklaart de nationale invloeden op de koopwoningenmarkt in Nederland. Vanuit dit nationale perspectief zijn wij positief over de toekomstige prijsontwikkeling op de Nederlandse woningmarkt. Naar onze mening is dan ook absoluut geen sprake van een zeepbel. Wij voorzien voor 2007 en 2008 een verdere stijging van de huizenprijzen met respectievelijk 4% en 3%.

En nu maar hopen dat het laatste bericht van de Rabobank een juiste indicatie geeft over de verwachte huizenprijzendalingen…

Tot zover Gijs zijn relaas. Ik hou wel van tegen de stroom inzwemmen en eigenlijk ook wel van wat bravour. De Rabobank is gewoon niet voor bange mensen. Of ze dat verstandig maakt?


AddThis Feed Button

Think

We kunnen natuurlijk niet met z’n allen doorgaan om en de wereld te vervuilen en alle fossiele brandstoffen op te maken!

De firma Think brengt als eerste in heel Europa, een 100% electrische auto uit; nog een beetje duur met €30.000, maar dat kan binnen een paar jaar de helft zijn. Hij lijkt wat op een Smart, maar dan met 300 kg. batterijen aan boord. Ik zie mezelf m’n haspeltje al uitrollen om de auto even op te laden. Hoe voorkom je dan dat ‘s nachts je buurman je auto loskoppelt en de zijne met een verlengsnoer aan jouw stroom hangt? Het is ook niet zo handig zo’n draadje 220V door je brievenbus naar buiten, maar daar zullen ze vast wel iets op bedacht hebben. Erg goed initiatief. Maar er komen er meer; ook Shai Agassi (41 jaar jong, liet er de functie van CEO van SAP voor schieten) komt eraan met zijn ideeen:
AddThis Feed Button

Slavernij bestaat!

Nu is India een land dat mijn hart ooit gestolen heeft en waarvan ik denk dat het in de nabije toekomst een zeer belangrijke rol zal spelen in de wereldeconomie en het is ook nog eens de grootste democratie ter wereld, maar ook een land, waar nog erg veel mis is. Pete Pattisson reist de wereld rond om dit soort misstanden in beeld te brengen, oa de (economische) uitbuiting en slavernij in India. Vooral in de steenbakkerijen in Rajahstan worden mensen met leningen (voor onderwijs en/of medische hulp) voor de rest van hun leven gebonden aan deze uitbuiters; omdat de rente hoger is dan hun ‘loon’, komen ze nooit meer weg. Degenen die proberen te vluchten worden (soms met de hulp van de politie) vastgezet. Als ze dat in India nog oplossen is het echt mijn ‘droomland’.
Zie ook Slumdog Millionaire, dan krijg je een goed beeld (los van de geweldige film!):
AddThis Feed Button

Neelie slaat toe

In de lijst van de machtigsten der aarde, zal onze Neelie waarschijnlijk heftig stijgen, nu ze Intel meer dan €1 Mrd. boete oplegde. In een artikel op WSJ.com suggereert deze krant dat Intel-baas Paul Otellini en Neelie Kroes er geen warme relatie op na houden; in de aanloop naar de bitse uitspraak sprak Otellini slechts één keer kort telefonisch met Kroes. En dat is dan een duur telefoontje: waarschijnlijk al gauw een paar honderd mijoen Euro per minuut! Soms is het toch handig om warme relaties te hebben. Of dat makkelijk is met Neelie, weet ik niet, maar laatst zat ze bij DWDD en leek ze toch best charmant te kunnen zijn, op een soort onderkoelde manier. Stond ze vorig jaar nog nummer 47 op Forbes Top 100 lijst van ‘machtigste vrouwen’, zal dat dit jaar vast hoger zijn.

Hoe maak je eigenlijk €1 Mrd. over? Net zoals een €10? Gaan bij €1 Mrd. bij de bank dan belletjes rinkelen? Na het recente gestuntel van banken, weet ik dat niet zeker.


AddThis Feed Button

The world moves East

Als je voor een Japans bedrijf werkt (zoals ik nu zelf) ga je het geloven; het zwaartepunt van de wereld gaat naar het Oosten.

Of het nu het boek van Fareed Zakaria is, of het boek van Kishore Mahbubani. Of het verhaal van Nandan Nilekani over India. Nandan Nilekani richtte in 1981 Infosys op, nu één van India’s leidende IT-bedrijven. Na zijn vetrek als CEO, richt hij zich nu op zijn volgende grote avontuur: ‘Re-imagining India in the new millennium’.

Zoals Thomas Friedman over hem zei: ‘Seattle has Bill. Bangalore has Nandan. What makes Nilekani unique? For me it comes down to one phrase: great explainer.’
AddThis Feed Button

Wat is nu ZZP-en?

Op 31 december 2008 telt Nederland volgens CBS 750.000 mensen die als zzp-er bij de Kvk ingeschreven staan; ook in de afgelopen maanden gingen een aantal van mijn (ex-)collega’s zzp-en.

Nu staat dat voor ‘zelfstandigen zonder personeel’, maar gisteren (op een spreekbeurt bij het EDE van Fujitsu) noemde Hans de Boer (taskforce Jeugdwerkloosheid/Innovatieplatform/MKB-Nederland etc.) hen onder de huidige omstandigheden echter: ‘zwakzinnigen zonder pensioen’.

Het is maar een mening.

AddThis Feed Button

Hoogmoed en de Val

Martin Hoorn heeft een mooie blog geschreven over het gebabbel van Nout Wellink in P&W:Kennelijk (met dank aan Martin en het NRC) doen ze dat in Canada veel slimmer. De regering hield de banken bewust klein en binnen de grenzen en nu is Canada het enige land zonder Kredietcrisis:{klik grafiek voor link}


De Wall Street Journal maakte naar aanleiding van de recente stress-tests een prachtige interctieve graph van de (on-) gezondheid van het financiele systeem in de USA. Geloof jij dat het licht aan het einde van de tunnel gloort, zoals Nout ons voor-babbelt? Kijk maar eens als je op BoA klikt (nog USD 34 Mrd. extra nodig!):{klik grafiek voor link}


AddThis Feed Button

Waar wil jij later wonen?

Als ‘Greed’ de overhand krijgt gebeurt er dit met je aspiratie voor een huis:Nu hoorde ik vandaag op Radio 1 dat er een nieuw huizenconcept is, namelijk het huis voor 100.000 Euro (incl. BTW en grond); en dan krijg je een woning met voor- en achtertuin! Dus een nog grotere groep kan nu beginnen aan hun woning-greed. Nu is bij ons troep en ruimte evenredig, dus soms verlang je weer naar die flat van 50m2!


AddThis Feed Button

Een diepe buiging!

Was vandaag (mede-)gastheer van het Fujitsu Executive Discussion Event (EDE) waar Hans de Boer (van Taskforce Jeudgwerkloosheid enz.) en Maarten van de Weijden (de Olympische winnaar van de 10 km open water zwemmen) spraken. Bij dat laatste verhaal zijn een lach en een traan en een hele diepe buiging op zijn plaats. En natuurlijk omdat hij hersteld was van zeer ernstige vorm van kanker en natuurlijk omdat hij niet eens de snelste zwemmer (in een bad) in het peleton was, maar vooral omdat pas tijdens zijn verhaal duidelijk wordt wat er voor nodig is om deze top te halen.

Jarenlang dagelijks trainen klinkt vanzelfsprekend, maar om 04:00 opstaan om elke dag om 05:00 je 1e 25 km van de dag te zwemmen (dat duurt 5 uur!), is nog maar het begin. Gedurende een half jaar 15 uur per dag (!!) in een tentje wonen (van een paar m2), omdat in het tentje het zuurstofgehalte kunstmatig laag wordt gehouden (krijg je meer rode bloedlichaampjes; een soort hoogtestage in Nederland) is de volgende stap. Dan elke dag als het nog donker is en je op je fietsje naar het zwembad rijdt, ‘s ochtends vroeg een petje met ingebouwde lampjes opzetten (die in je ogen schijnen zodat je lichaam al denkt dat het middag wordt en je dus fitter bent!) is de volgende stap. Je relatie verbreken omdat je niet samen in het tentje kan leven, is het slotsuk. En dat allemaal om die ene droom waar te maken! Winnen!

Malcolm Gladwell schreef een boek en dat heet Outliers (ik schreef daar op 8/12/08 al over) en gaat over mensen die echt wat kunnen. Conclusie van Malcolm: het kost een mens 10.000 uur oefenen om iets goed te kunnen. Alleen zij die dit volhouden worden echt goed in iets!


Ik heb er vandaag 1 in het echt gezien!AddThis Feed Button

Is 'Greed' goed?

Ooit zei Gordon Gekko, in de film Wall Street: ‘Greed is Good’. Nu (b)lijkt er een verband te zijn tussen ‘trots’ en ‘hebzucht’; de rode vlekken op onderstaande kaarten vertonen grote overeenkomsten. Nu is ‘Pride’ goed (vind ik) en ‘Greed’ eigenlijk niet. Maar wat als Pride en Greed iets met elkaar te maken hebben? De universiteit van Kansas (u weet wel van Dorothy, voor de ouderen onder ons), zocht voor ons uit hoe de 7 zonden verspreid zijn over de USA:


De vraag is natuurlijk wel; wat komt eerst? Trots of Hebzucht? Hier nog één keer de fameuze zin uit Wall Street (the movie):
AddThis Feed Button

100 Dagen in 72 Dagen?

Het blijft mooi om te zien dat een wereldleider met stijl en humor de harten van de wereld weet te veroveren en aan zich weet te binden. Tijdens het jaarlijkse White House Correspondents Dinner was Obama weer op dreef; mn zijn conclusie dat de 1e honderd dagen van zijn regering zo succesvol waren, dat hij de volgende 100 dagen in 72 dagen gaat doen, vind ik een mooie gedachte:AddThis Feed Button

The Matrix en uw geld

Ex-collega Gijs van Wijk maakte mij attent op een mooi stukje bij Willem Middelkoop uit zijn recentste Nieuwsflash; nu weet Gijs dat ik een fervent Matrix-fan ben (mn dan van Moinica Bellucci als Persephone), maar zelfs als je niks met The matrix-trilogie hebt, is het een mooie analogie:

Red Pill or Blue Pill?
Het financiële landschap begint meer en meer de trekken te vertonen die gelijken op de film The Matrix.
The elite and their acolytes seem to believe that by sustaining the illusion of the Financial Matrix that we create a confidence that will support a national economic system that is based on a credit bubble and a mass illusion of wealth based on paper.
The money center banks are the instruments of national policy, and the power to control not only the domestic economy but the nations of the world.
All we have to do is believe, and act as though it were true. Af–ter all, its so confusing, who can understand it? Better to just believe.
“You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.
You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.”
-Morpheus in The Matrix

Dank aan; Gijs van Wijk


AddThis Feed Button

Lean is hot, maar waar komt het vandaan?

Lean is 'hot'; in het huidige klimaat heeft alles dat met ‘elimination of waste’ te maken heeft de aandacht van topbestuurders. Maar waar komt het vandaan? De algemene lezing is dat Toyota het heeft uitgevonden (uit pure noodzaak) zo vlak na de 2e wereldoorlog. Nu is er ook een lezing dat het rond 1500 in Venetie is uitgevonden toen ze daar een drijvend productiesysteem bedachten voor het bouwen van boten. Oordeel zelf, hier is een mooie animatie van de geschiednis van Lean:

Ook Disney plaatst personeel boven klant!

Ik noemde het hier al vaker, maar gelukkig krijgen steeds meer AngelSaksische bedrijven Rijnlandse trekjes. Da’s goed nieuws! Ook Disney heeft dit ontdekt en op de Disney Institute onderwijzen ze dan ook het volgende:

A Disney study found that business units with the highest scores in Guest satisfaction were the same ones whose leaders received high ratings from their direct reports in qualities such as listening, coaching, recognizing people ‘s efforts, and giving people decision-making authority. In short, great leadership leads to employee excellence, which leads to customer satisfaction and strong business results. In other words, the customer doesn’t come first; leadership comes first.
Dus nog één keer: 1. medewerkers; 2. klanten en 3. aandeelhouders.

AddThis Feed Button


Vroeger was alles beter?

Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik denk dat vroeger alles beter was; waarschijnlijk een kwaal van boven de 45? Nu was natuurlijk weinig echt beter vroeger en toen Google nog in haar kinderschoenen stond en een gemiddelde zoekopdracht (met de post) meer dan 30 dagen duurde, was het echt niet beter dan vandaag.
Gisteren werkte ik met een collega aan een rapport voor een klant en dat deden we voor het eerst via DimDim, een gratis online ‘collaboration tool’ met video & geluid (‘skypen’ maar dan met z’n 20-en) en het sharen van documenten en je desktop, via je web-browser. Gratis en zonder installatie en geen technische know-how nodig! Weg met de file, nu kun je online (met live beeld) ‘meeten’. Zou Dim-Dimmen net zo’n begrip worden als Googelen?
AddThis Feed Button

'Pervers' beloningsbeleid weer op de agenda


AFM en DNB stellen regels voor beloning op

De toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben regels opgesteld om te voorkomen dat financiële instellingen onverantwoorde risico's nemen bij hun beloningsbeleid' ......

Het FD bericht gaat -wat mij betreft tot vervelens toe- weer eens over het bonusbeleid. De Wet Financieel Toezicht wordt aangepast zodat de Autoriteit Financiele Markten toezicht kan gaan houden op het beloningsbeleid bij Financiele Instellingen. Je kunt je natuurlijk in de eerste plaats afvragen waarom die regelgeving en dat toezicht alleen voor de financiele markt moet gelden, maar daar gaat het nu niet om, maar toch!. Het artikel heeft als uitgangspunt dat 'perverse prikkels' de oorzaak zijn van de crisis. Bedoelen ze daar dan mee, dat 'de gelegenheid de dief maakt'? Is het de structuur en zijn het de prikkels die pervers zijn? Of, moeten we spreken van pervers gedrag van bestuurders die -nadat ze eerder de beloningsregels naar hun hand hebben gezet- ten koste van de samenleving zichzelf op een perverse manier verrijken?

Ik meen dat het het laatste is. We zaten en zitten dus kennelijk met bestuurders opgescheept die vroeger de gevonden portomonnee voor zichzelf hielden, zelfs als deze net uit Oma's tas viel. Het ware beter geweest als ze zich wat meer van Oma's geboden (die blauwe tegeltjes in de keuken - weet u nog?)hadden aangetrokken. Dan hadden ze het onderscheid tussen 'mein und dein' beter begrepen.Ik pleit dus van harte voor terugkeer van de 'gevonden portomonnee' test in de aanstellingsprocedure voor bestuurders. Wedden dat de ware aard naar boven komt? Aan de AFM nog een tip: voeg een eenvoudige regel toe: 'Art. 1: Gij zult niet stelen'. Dat is dan voor wie het nog niet begrijpt.

Door: Rob van Kerpel


AddThis Feed Button

O.T.8

Zie hier.


AddThis Feed Button

Tijdloze Momenten - Wit is nooit Wit!

Terugkomend op Schiphol liep ik zo snel mogelijk naar mijn auto, maar werd mijn blik naar links getrokken en viel mijn oog op de naam van deze fotograaf (de scherpe kijker herkent mij in de reflectie). Mijn vrouw Yvonne zegt altijd dat toeval niet bestaat, en blijkt de fotograaf (Wim van Passel) iemand uit mijn jeugd! Waarom ik naar links keek is nog steeds niet duidelijk.

Als klein jongetje had ik in de vakantie een baantje als manusje van alles (vooral schilderen van wanden) bij Fotostudio Pim van Passel (in Vught), een industrieel fotograaf die werkte voor diverse bedrijven om hun producten in beeld te brengen. Ondertussen heet Pim geen Pim meer, maar Wim en maakt hij vooral foto’s van de natuur zoals hij ooit was en helaas binnenkort misschien niet meer te zien is. Op zijn site veel prachtige beelden die ons allen moeten inspireren ons steentje bij te dragen aan het behouden van onze wereld. Kopen dat boek!

AddThis Feed Button

Outsourcen 3.0

Outsourcen bestaat natuurlijk al even, maar op individueel niveau is nog maar kort ‘hot’. Maar waarom niet? Je kunt bijvoorbeeld het lezen en beantwoorden van je email outsourcen naar India; of het schrijven van een rapport naar een ander lage-lonen-land. Op die manier kun je je baan van 8 uur terugbrengen naar zo’n 3-4 uur per dag en kun je in die andere uren een eigen bedrijf beginnen of gewoon een boek lezen of Wii spelen. Kies maar zelf.

En zo haal je dan zelfs het journaal in de USA:

AddThis Feed Button

Plastic Soep

De 22e was het AardeDag en wat een puinhoop maken we van onze planeet!
Het meest schokkende verhaal dat ik hoorde is de ‘Ocean Soup’; er drijft een soep van plastic in de Stille Oceaan en dat loopt van net buiten Californie door to Japan! De oppervlakte is twee keer zo groot als Noord Amerika en we doen er niks aan; het meest cynische is, dat we het zelf opeten door vis te eten. Misschien roeien we ons zo zelf uit en lost het probleem zich toch nog op, want zoals Einstein ooit zei: ‘zonder insecten sterft de mens in 50 jaar uit, zonder de mensheid leeft de planeet tot in eeuwigheid door’.

Jesse Goossens schreef er een boek over en op TED sprak Charles Moore erover en zijn beelden en verhaal zijn schokkend:
AddThis Feed ButtonBen jij een Doener?

Of toch meer een Denker? Of beide? Bij Honda claimen ze dat ze Doeners zijn en roepen ze ons allen op om mee te ‘doen’:
AddThis Feed Button

Even stil

De komende 2 weken zal het wat rustiger zijn met posts van InspiratieBlog, want voor mijn nieuwe werkgever reis ik door Europa; de afgelopen 48 uur vooral veel vliegvleden gezien:
Gelukkig is er altijd wel ergens een Paul die gaat ondernemen:
AddThis Feed Button

Van de Postbank gekocht

Dat het niet goed gaat met banken, weten we en dat Wouter Bos van alles en nog wat van de banken opkoopt weten we ook, maar wat u nog niet weet is dat het nu zo erg gesteld is met de cashflow van diverse banken (oa de Postbank, blijkt uit deze foto) dat ze zijn overgegaan tot het verkopen van de kleding van het personeel dat toch moet afvloeien. In Den Haag en binnenkort in andere steden verschijnen winkels ‘Van de (Post)Bank gekocht’. Nog even en de humidor van Rijkman Groenink staat bij de sigarettenboer op de Kalverstraat?

AddThis Feed Button

Wat is jouw uurtarief?

Denk ik soms dat ik met mijn €1600/dag (€200/uur) het niet gek doe (geintje!), dan blijken er mensen te zijn die €888/uur doen! Wauw, dat zijn vast Harvard/Yale jongens en meisjes die niet de bijbel lezen (zie hier). Hoe weten we dit?

Zie hieronder; het blijkt uit de stukken die de firma Weil Gotshal heeft ingediend voor de afwikkeling van het Lehmann-faillissement. In totaal $55 miljoen aan fees. Gelukkig moeten ze een gedetailleerde declaratie indienen en dus weten we het uurtarief van mannen als Harvey Miller en Mike Francies van deze gerenommeerde juristen-firma. Ook wel aardig te zien dat ze in nog geen 5 maanden opruimen totaal $201.920 aan ‘eten’ (business meals) declareren bij de klant. Kunnen we nog wat van leren!


AddThis Feed Button

Het Einde van de Beschaving

Toen de Romeinen van ranzigheid en verveling niet meer wisten wat ze moesten doen en iedereen het met alles-en-iedereen deed, was het snel gedaan met deze eeuwenoude beschaving.

Ik begin werkelijk te geloven dat wij daar nu ook midden in zitten. Met Talpa en RTL voorop, gaan we gillend van het lachen de afgrond in. Hun nieuwste creatie heet ‘Lekker Slim’ en bestaat uit een paar teams die moeten gokken of een paar (hele) domme meiden het antwoord weten op eenvoudige vragen als ‘noem een land dat aan de Verenigde Staten grenst’ of ‘hoe lang duurt een kabinetsperiode officieel’. Natuurlijk weten deze meiden de eenvoudigste dingen niet (volgens mij en Talpa zijn ze ‘echt’; het lijken geen actrices) en dat werkt op de lachspieren, al lijkt het dat de meiden in kwestie niet weten waarvoor ze er zitten en denken ze, lijkt het, dat ze echt serieus in een quiz meedoen. Het zit een beetje in de hoek van de ‘vrouw met de baard’ op de kermis van vroeger.

Hoe droevig is het als we niets beters kunnen verzinnen, dan lachen om de ellende van een ander (in mijn wereld is zo dom zijn redelijk ellendig); al lijkt het erop dat deze meiden er niet zo veel last van hebben, wat dan weer een voordeel van ‘dom zijn’ is. Kijk even mee hoe erg het is en zet dan je TV aan de straat en emigreer naar een land zonder electriciteit zodat de Talpa-horde je niet kan vinden!
AddThis Feed Button

Lies, Damned Lies & Statistics

Er zijn drie leugens, en dat zijn: ‘lies’, damned lies’ and ‘statistics’. Nu schijnt de regering in de USA daar ook een handje van te hebben (door elke keer de definitie te veranderen, krijg je de cijfers die je hebben wilt!) en de site Shadowstas probeert dat te ontmaskeren. Op basis van oude modellen (zodat je ‘like-for-like’ hebt) berekenden ze de werkelijk werkloosheidcijfers in de VS: in plaats van de officiële 8,1% neemt die toe naar een ongelofelijke 19,8%. Dat moet leiden tot bijna revolutionair gedrag onder de 20% van de Amerkannen die geen (full-time) baan meer hebben.
AddThis Feed Button

Als de wereld een dorp met 100 inwoners was?

Is een leuk gedachten-experiment. Dan zouden we als volgt onze religie beleven:


En dan zou de meerderheid Chinees spreken:


Meer van deze statistiek op deze site.AddThis Feed Button

The Business of Business is People

Zoals mijn vaste lezers weten, heb ik het niet zo met CEO’s die beurskoerzen en analisten boven hun personeel plaatsen. Gelukkig zijn er altijd een paar uitzonderingen en Herb Kelleher, de ex-CEO van Soutwest Airlines, is er een van. Dus nog 1 keer Herb Kelleher:
AddThis Feed Button

Ieder zijn SOA

In een Computable artikel over SOA, wordt publiekelijk erkend dat dit concept 'dood' is. En, wat doet de SOA-specialist en Accenture-partner Michael Widjaja in datzelfde artikel? Hij breekt een lans voor de volgende generatie architecturen die als een 'schil' om -het eerder 'dood'-verklaarde- SOA heengelegd moet worden, namelijk de zgn. EDA (Event Driven Architecture). Over een paar jaar kan Computable hetzelfde artikel publiceren, wel even zoek-en-vervang SOA door EDA.

Let ook op het onbegrijpelijke vakjargon en hoe hij zichzelf in 1 zin tegenspreekt:
'Op een vraag uit het publiek legde Widjaja uit wat volgens hem het verschil is tussen soa en eda: "Een soa helpt je om een eda te bouwen, omdat het de manier standaardiseert waarop je processen kunt integreren. Daardoor kun je vervolgens gebeurtenissen definiëren. Een eda is een extra laag bovenop een soa, wat overigens niet betekent dat je een soa nodig hebt voordat je een eda kunt bouwen. Maar het helpt wel."

Hoezo de kloof tussen Business en IT verkleinen? Om nog maar te zwijgen van alignment.

Gastcolumn door: Rob van Kerpel, management-consultant.


AddThis Feed ButtonWelk boek lees jij dan?

Vroeg een van mijn lezers naar aanleiding van deze post. Nu kan ik gaan bluffen dat dat meestal Dickens en Charlotte Brontë (Jane Eyre) is, maar op mijn nachtkastje ligt een boek van Fareed Zakaria, de chief-editor van Newsweek en de anchorman van CNN GPS. Hier de samenvatting; een mooi boek over hoe de 21e eeuw er uit zou kunnen zien! Het ‘zwaartepunt’ van de wereld ligt dan verspreid over India, China, Brazilie, Rusland en Japan.

AddThis Feed ButtonDe Klant centraal?

De Commisie Maas heeft haar rapport over het herstel van het vertrouwen in de Bankensector gepubliceerd; centraal staat dat Banken weer moeten gaan doen ‘wat in het belang van klanten is’. Maar is dat nou wel zo? Er zijn goede gronden te denken dat het niet altijd een goed idee is om klanten op 1 te plaatsen. Herb Kelleher is de beroemde oprichter/ex-CEO van de enige winstgevende airline: SouthWest Airlines en hij heeft ooit gezegd dat er meerdere redenen zijn waarom het idee dat ‘de klant altijd gelijk heeft’ een foute idee is. Hier een mooie anekdote;

One woman who frequently flew on Southwest, was constantly disappointed with every aspect of the company’s operation. In fact, she became known as the “Pen Pal” because after every flight she wrote in with a complaint. She didn’t like the fact that the company didn’t assign seats; she didn’t like the absence of a first-class section; she didn’t like not having a meal in flight; she didn’t like Southwest’s boarding procedure; she didn’t like the flight attendants’ sporty uniforms and the casual atmosphere.

Her last letter, reciting a litany of complaints, momentarily stumped Southwest’s customer relations people. They bumped it up to Herb Kelleher’s desk, with a note: ‘This one’s yours.’ In sixty seconds, Kelleher wrote back and said, ‘Dear Mrs. Crabapple, We will miss you. Love, Herb.’Op 1 de medewerker, niet de klant! Hier een opsomming uit het origineel waarom ‘Customer First’ fout is:

1: It makes employees unhappy

Gordon Bethune is a brash Texan (as is Herb Kelleher, coincidentally) who is best known for turning Continental Airlines around “From Worst to First,” a story told in his book of the same title from 1998. He wanted to make sure that both customers and employees liked the way Continental treated them, so he made it very clear that the maxim “the customer is always right” didn’t hold sway at Continental.

In conflicts between employees and unruly customers he would consistently side with his people. Here’s how he puts it:

When we run into customers that we can’t reel back in, our loyalty is with our employees. They have to put up with this stuff every day. Just because you buy a ticket does not give you the right to abuse our employees . . .

We run more than 3 million people through our books every month. One or two of those people are going to be unreasonable, demanding jerks. When it’s a choice between supporting your employees, who work with you every day and make your product what it is, or some irate jerk who demands a free ticket to Paris because you ran out of peanuts, whose side are you going to be on?

You can’t treat your employees like serfs. You have to value them . . . If they think that you won’t support them when a customer is out of line, even the smallest problem can cause resentment.

So Bethune trusts his people over unreasonable customers. What I like about this attitude is that it balances employees and customers, where the “always right” maxim squarely favors the customer - which is not a good idea, because, as Bethune says, it causes resentment among employees.

Of course there are plenty of examples of bad employees giving lousy customer service. But trying to solve this by declaring the customer “always right” is counter-productive.

2: It gives abrasive customers an unfair advantage

Using the slogan “The customer is always right” abusive customers can demand just about anything - they’re right by definition, aren’t they? This makes the employees’ job that much harder, when trying to rein them in.

Also, it means that abusive people get better treatment and conditions than nice people. That always seemed wrong to me, and it makes much more sense to be nice to the nice customers to keep them coming back.

3: Some customers are bad for business

Most businesses think that “the more customers the better”. But some customers are quite simply bad for business.

Danish IT service provider ServiceGruppen proudly tell this story:
One of our service technicians arrived at a customer’s site for a maintenance task, and to his great shock was treated very rudely by the customer.

When he’d finished the task and returned to the office, he told management about his experience. They promptly cancelled the customer’s contract.

Just like Kelleher dismissed the irate lady who kept complaining (but somehow also kept flying on Southwest), ServiceGruppen fired a bad customer. Note that it was not even a matter of a financial calculation - not a question of whether either company would make or lose money on that customer in the long run. It was a simple matter of respect and dignity and of treating their employees right.

4: It results in worse customer service

Rosenbluth International, a corporate travel agency, took it even further. CEO Hal Rosenbluth wrote an excellent book about their approach called
Put The Customer Second - Put your people first and watch’em kick butt.

Rosenbluth argues that when you put the employees first, they put the customers first. Put employees first, and they will be happy at work. Employees who are happy at work give better customer service because:

 • They care more about other people, including customers
 • They have more energy
 • They are happy, meaning they are more fun to talk to and interact with
 • They are more motivated
 • On the other hand, when the company and management consistently side with customers instead of with employees, it sends a clear message that:
 • Employees are not valued
 • That treating employees fairly is not important
 • That employees have no right to respect from customers
 • That employees have to put up with everything from customers

When this attitude prevails, employees stop caring about service. At that point, real good service is almost impossible - the best customers can hope for is fake good service. You know the kind I mean: corteous on the surface only.

5: Some customers are just plain wrong

Herb Kelleher agrees, as this passage From
Nuts! the excellent book about Southwest Airlines shows:

Herb Kelleher […] makes it clear that his employees come first — even if it means dismissing customers. But aren’t customers always right? “No, they are not,” Kelleher snaps. “And I think that’s one of the biggest betrayals of employees a boss can possibly commit. The customer is sometimes wrong. We don’t carry those sorts of customers. We write to them and say, ‘Fly somebody else. Don’t abuse our people.’”

If you still think that the customer is always right, read this story from Bethune’s book “From Worst to First”:

A Continental flight attendant once was offended by a passenger’s child wearing a hat with Nazi and KKK emblems on it. It was pretty offensive stuff, so the attendant went to the kid’s father and asked him to put away the hat. “No,” the guy said. “My kid can wear what he wants, and I don’t care who likes it.”

The flight attendant went into the cockpit and got the first officer, who explained to the passenger the FAA regulation that makes it a crime to interfere with the duties of a crew member. The hat was causing other passengers and the crew discomfort, and that interfered with the flight attendant’s duties. The guy better put away the hat.

He did, but he didn’t like it. He wrote many nasty letters. We made every effort to explain our policy and the federal air regulations, but he wasn’t hearing it. He even showed up in our executive suite to discuss the matter with me. I let him sit out there. I didn’t want to see him and I didn’t want to listen to him. He bought a ticket on our airplane, and that means we’ll take him where he wants to go. But if he’s going to be rude and offensive, he’s welcome to fly another airline.

The fact is that some customers are just plain wrong, that businesses are better of without them, and that managers siding with unreasonable customers over employees is a very bad idea, that results in worse customer service.


AddThis Feed Button

Je Desktop als Bureaublad

Dat klinkt waarschijnlijk wat cryptisch, maar Bumptop maakt van je Desktop in Windows (binnenkort ook voor Mac OSX) een echte 3-dimensionale tafel, waar je met stapels kunt schuiven en ze (bijna) physiek kunt opppaken en weer anders kunt sorteren. En dat door student Anand Agarawala, die pas twee jaar geleden het idee op TED demonstreerde. Dat is een lesje voor de jongens en meisjes van Microsoft!
AddThis Feed ButtonWelke boeken lezen domme mensen?

Mensen zetten op Facebook welke boeken ze (hebben ge-) lezen; daarnaast staat er vaak op hun Facebook-pagina welk College of Universiteit ze heben gevolgd of volgen. Nu eist, in de USA, elke universiteit een bepaald minimaal instroomniveau qua SAT-score; voor Harvard ligt dat extreem hoog, voor een provincie-universiteit veel lager.

Als je dus weet wat iemand leest en naar welke school/universiteit hij gaat/ging, weet je welke SAT-score hij/zij minimaal heeft gehaald. Nu is er een correlatie tussen je SAT-score en je IQ; een SAT-score van 1350 punten vraagt om een IQ van zo’n 142 (dus hoogbegaafd) en een SAT-score van 900 geeft een IQ van zo’n 104 (niet te slim, zeg maar). Nu heeft Virgil Griffith een beetje veel tijd en hier statistiek van gemaakt, waarbij opvalt dat de Bijbel wordt gelezen door mensen met een SAT-score van zo’n 900; dat zijn dus niet al te slimme lui:
AddThis Feed Button

De Wereld in Mens-gewicht

“Out of every 100 persons added to the population in the coming decade,
97 will live in developing countries.”
Hania Zlotnik


Zo zou de wereld eruit zien als je de bevolking zou laten meewegen in de omvang van het land:


AddThis Feed Button


Zweet en Gij zult Gelukkig worden

Tussen alle drukke momenten voor mijn nieuwe werkgever door, persen we er toch nog 1 uit voor het weekeinde. Er is een nieuw hilarisch (wellicht niet eens zo bedoeld) TV-programma en dat heet ‘Niet gelukkig, geld terug’ en gaat over de gekte die er is in Nederland met cursussen voor zelfverwezenlijking, zelfontplooiing, zelf-realisatie, zelf-idealisatie en ga zo maar door. 6 Journalisten zoeken de Geluksmarkt op en doen verslag over, bijvoorbeeld, de ‘Tipi - Zweetcursus: De tent is de baarmoeder van moeder aarde, de stenen zijn het zaad van vader zon en de mensen in de zweethut zijn de kinderen.

In Pauw & Witteman een vermakelijk item over deze nieuwe serie:
AddThis Feed Button

Perskit en nieuw Profiel beschikbaar


{klik foto voor link}

Humor is overwonnen Droefheid!

is een prachtige uitspraak van Godfried Bomans, een geweldig cynisch humorist. Hier een mooie compilatie uit de oude doos:
Dank aan Martin Hoorn voor tip!


AddThis Feed Button

Winnaar Best Business Blog!

InspiratieBlog is de trotse winnaar van de prestigieuze prijs voor Best Business Blog (BBB). Met dank aan de 1000-en stemmen van alle lezers! Zelfs het dagblad Bild in Duitsland maakte hier gewag van::-) en :-))


AddThis Feed Button

South Park fixes the EconomyHoe gaan we de economie redden? Door te ‘letten’? En dan niet ‘letten’ als in het engelse ‘verhuren’, maar als in een Lokaal Economisch Transactie Systeem (LETS) ofwel ruileconomie. De jongens en meisjes van Southpark gaan ons voor:

ZZP-en?

Het is populair om te gaan ZZP-en (althans als ik afga op het aantal collega’s dat dat nu gaat doen, vrijwillig of noodgedwongen); als je naar deze cijfers kijkt is dat niet noodzakelijkerwijs een wijs besluit. Sinds 1990 zijn ZZP-ers en DGA’s minder gaan verdienen, met een kleine opleving sinds 2003, maar naar ik verwacht een rappe verslechtering in 2008/2009.Als je dan al overweegt te gaan ZZP-en, kom dan naar Den Haag, de leukste stad van Nederland. Of zou het komen omdat het Rijk er veel inhuurt en (te) veel betaalt voor hun diensten?Dank aan Pieter Monkelbaan voor tip!


AddThis Feed Button

Noor hoe staan we ervoor?

Vandaag een wat cijfer-georienteerde dag; op de site van Russel Investments een prachtig overzicht over hoe de (US) economie ervoor staat. Op 7 indicatoren kun je zien wat de stand nu is per indicator, waar hij naartoe beweegt en wat normale waarden zijn. Zie de indicator ‘Mortgage Delinquencies’ die echt nog steeds helemaal de verkeerde kant opgaat. Wie maakt dit nu voor Nederland?
AddThis Feed Button

Waar kun je eens goed zuipen op vrijdag?

Is een vraag die met behulp van deze kaart helder te beantwoorden is; de witte vlekken zijn de plaatsen waar je al op jonge leeftijd in plaats van een flesje pap een flesje wodka of zo krijgt. In Groenland snap ik dat, want daar is de alcohol het enige dat je warm houdt (eventjes):


{klik kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

O.T.7

Zie hier weer een mooie nieuwe Off-Topic van Top Gear (mooie alliteratie).


AddThis Feed Button

Vriendschap'Pooh!' zei het stemmetje.
'Knor! Dat is Knor!' juichte Poeh. 'Waar ben je, Knor?'
'Hieronder', zei Knorretje met een diep-van-onder-stem.
'Waaronder?'
'Onder jou', piepte Knorretje. 'Sta eens op.'
'Oo', zei Poeh en zo gauw als hij kon, krabbelde hij overeind.
‘Viel ik op jou, Knor?’
‘Ja. Boven op me.’ Knorretje voelde overal of hij nog heel was.
‘Ik deed het niet expres’, zei Poeh. Hij voelde zich heel schuldig.
‘Ik ook niet, maar ik zat daar’, zie Knorretje treurig.
‘Maar het is alweer over hoor, en ik ben blij toe dat jij het was.’


AddThis Feed Button

Brutaal of competent?

De brutalen hebben de halve wereld en zeker de beste managementposities. Dominantie, assertiviteit en zelfvertrouwen brengen iemand sneller hogerop dan capaciteiten. Dat stellen Cameron Anderson, hoogleraar organisatiewetenschappen aan de University of California en Gavin Kilduff, een van zijn studenten.

De twee academici onderzochten hoe gemakkelijk iemand de leiding in een kleine groep nam, ongeacht of iemand geschikt was voor die rol. Hiervoor voerden ze twee testen uit.

In de eerste werden 68 studenten verdeeld in groepen van vier en moesten ze samen een opdracht uitvoeren. Na afloop kregen de deelnemers en een onpartijdige jury de videobeelden te zien en moesten ze de invloed en de competentie van de groepsleden beoordelen. De meest extraverte deelnemers werden unaniem beschouwd als degenen met de beste capaciteiten.

In de tweede test werden 100 andere studenten in groepen van vier verdeeld om te kijken of degene die het meest praatte dat deed omdat hij of zij ook daadwerkelijk het meest te bieden had. De groepen moesten wiskundige problemen oplossen en konden daarmee 400 dollar winnen. Voorafgaand aan de test vroegen de onderzoekers hoe goed de proefpersonen normaliter scoren op wiskunde. De deelnemers kregen dit niet te horen. Ook nu werden degenen met de grootste mond beoordeeld als de beste leiders, zelfs als hun wiskundig inzicht slecht was.

Anderson: "Dominante mensen zijn zeer overtuigd van hun eigen kunnen, zelfs als ze objectief helemaal niet zo goed zijn. De dominante persoonlijkheden gaven in 63 procent van de gevallen antwoord, de niet-dominante slechts in 36 procent. En dat terwijl beide groepen even competent waren."

Dank aan Pieter Monkelbaan voor tip! Weet overigens niet of hij mij dit zond omdat hij vindt dat ik ook aan dit beeld voldoe: brutaal en incompetent? Pieter liet mij weten dat hij vond dat ik het allebei was. Dank!


AddThis Feed Button

De Beste en de Slechtste

Schiphol staat niet in de Businessweek Top 10 beste vliegvelden ter wereld; de besten liggen (bijna) allemaal in Azie! Gelukkig is Schiphol ook niet het slechtste; die eer gaat naar het Kafka Airport in Praag (wie verzint dan ook zo’n naam?).


AddThis Feed Button

Welke deur neem je?

Willem Ruis maakte in de jaren 80 de mensen gek door als een zenuwachtige spring-in-’t-veld door je beeldbuis te rennen en de kandidaten van zijn spelshow tot het kookpunt op te zwepen. Het spelletje is simpel: drie deuren met achter 1 deur een auto en twee deuren niks. Welke deur kies je? Deur 1, 2 of 3? Stel, je kiest deur 1 en vlak daarna maakt Ruis deur nummer 2 open en daar staat niks. Wat doe je? Je mag nog switchen! Blijf je bij 1 of switch je naar 3? Gevoelsmatig blijft iedereen bij deur 1 want ‘het maakt nu toch niks uit’. En daar gaan we allemaal de fout in; door af te gaan op ons gevoel, maken we wiskundig een fout! Switchen naar deur 3 geeft meer kans! ‘Hoe kan dat?’ hoor ik de niet-wiskundigen denken. Deur 1 had 33 1/3% kans toen het spel begon; en een kans van 2 op 3 dat je er naast zit. Dat gold ook voor deur 2 en 3. Nu deur 2 is opengemaakt, verandert de kans van deur 3 naar 50%. Dit is de deur met de meeste kans geworden; door te blijven bij deur 1 blijf je bij de deur die 66 2/3e fout-kans had en heeft! Dat kun je hier zelf testen en spelen. Volg je je gevoel of wissel je op tijd?


AddThis Feed ButtonJe 1e keer Twitteren

Mijn allerlaatste Twitter-bashing met een mooie column van Rob Wijnberg, in NRC.Next:
AddThis Feed Button

$1 trillion dollars...

Obama pompt nog eens 1 triljoen dollar in de economie. ‘Is dat veel?’ vroeg mijn zoon; nou zoon, let op! Dit is 10.000 dollar:Dit is 1 mijoen dollar (past in een AH-tas):Dit is 1 triljoen dollar (je staat bij de oranje pijl en elke rij is twee pallets hoog):

AddThis Feed Button

Tweet Tweet 2

Nu ben ik zelf aan het Twitteren en maak me dan ook schuldig aan soms zinloze Tweets, maar desalniettemin is het een nuttig medium om snel nieuws naar grote groepen te pushen (eigenlijk een soort groeps-SMS-en is het). Deze parodie raakt wel een gevoelige snaar bij veel Twitteraars denk ik:

AddThis Feed Button

Where the future is made today ..

.. was ooit een zin uit Muppetlab, waar professor Bunsen Honeydew en zijn assistent Beaker de ‘toekomst uitvonden’. Nu is Bruce McCall niet van de muppets, maar heeft wel wat van Honeydew; hij is een kunstenaar met een prachtig thema, namelijk het maken van kunst over de toekomst ‘uit het verleden’. RetroFuturism! Ben je er nog? kijk dan mee:
AddThis Feed Button

De businesscase van gratis koffie
AddThis Feed Button

En het kost noppes

Ooit zei Richard Branson op de vraag hoe je miljonair wordt: ‘First become a billioniare and then start an airline’. Er is (bijna) geen winstgevende luchtvaartmaatschappij in de wereld. Nu niet, maar nooit niet. De enige uitzondering is Southwest Airlines, dat al lange tijd gerund wordt door Gary Kelly die recent nog zei: ‘Even in these bad times, we continue to invest in your Customer Experience and make our strong brand even better. You can count on our People to continue to set Southwest apart from the rest of the industry.’ En dat ze dat ook echt bedoelen blijkt wel:
AddThis Feed Button

O.T.6

Zie hier weer 3 mooie nieuwe Off-Topics (zie tab).


AddThis Feed Button

De Dodo en de 'Mythbuster'

Adam en Jamie van Mythbusters zijn al enige tijd helden van me en ik kijk regelmatig (met mijn zoon van 9) naar hun programma; altijd leuk en leerzaam! Dat Adam (Savage) ook een geobsedeerd Dodo-fan is, is nieuw(s). Nu wist ik dat van Boudewijn Buch (zie hier), maar kijk mee hoe gepassioneerd je kunt raken van Dodo-skeletten en wat passie en creativiteit tot stand kan brengen:

AddThis Feed Button

Darwin z'n broer

If it looks like Darwin, talks about Darwin, it must be Darwin (‘s brother). Mooi verhaal over waarom iets leuk (‘cute’), sexy of grappig is. Links zie je Darwin zelf, hieronder Dan Bennett (die de broer van Darwin had kunnen zijn, toch?):En allemaal vanwege Darwin-jaar en het ontstaan van de evolutieleer.


AddThis Feed Button

Excuses aanvaard

Het siert Floris Deckers dat hij, als enige, zijn excuses aanbiedt voor de zwarte ellende die over ons heenkomt en dat terwijl zijn bank (FvLanschot) redelijk ongehavend door de storm zeilt. ‘Een CEO met ballen’ zoals collega Martin Hoorn mij tipte voor deze feed! In zijn stuk in NRC ook 6 lessen waarbij deze mij uit het hart gegerepen is:

(....) 6. De beloningssystemen zullen op de schop moeten. Ik denk dat het belang van variabel salaris ten opzichte van vast salaris zal afnemen, wellicht naar een norm van maximaal één op één. Dat binnen dat variabele deel het langetermijnelement zal overheersen, zal duidelijk zijn.


AddThis Feed Button

Snel m'n motor-rijbewijs!

Nee, ik hoef geen motorrijbewijs in verband met een midlife-crisis, maar gewoon omdat deze er zo waanzinnig mooi uitziet. Volgens een motor-expert en goede collega, Marc S., ziet het er mooi uit maar zal het met de acceleratie en topsnelheid wel tegenvallen. Nou geloof ik dat het wel meevalt met 135 Newtonmeters (bij elk toerental!!) en een top van 240 km/u, maar wat natuurlijk het allermooiste is, is dat het een motor is die 100% electrisch is, dus geen verdere belasting van het milieu. En het ziet er retecool uit (excusez le mot):
Nu schijn ik niet veel van motoren te begrijpen (aldus weer diezelfde Marc S.), maar zou bijna mijn motorrijbewijs gaan halen hiervoor. Wel dan met een MP3 Ducatisound, want hij is ook nog eens 100% geluidloos (als dat bestaat, zal wel een paar dB zijn):

AddThis Feed Button


Nepotisme en de CEO

Als korte follow-up op deze post hier nog een mooie video over de gevolgen van de CEO met wat last van Nepotisme:

AddThis Feed Button

Incompetent en Rijk

In de Volkskrant een mooi interview met Richard Sennet, socioloog over het morele failliessement van Wall Street. Hier een mooie quote van hem over incompetentie en economisch succes:

AddThis Feed Button

Tweet-tweet

Sinds enige weken Twitter ik zo nu en dan; een soort micro-bloggen of zoals je wilt SMS-en naar de hele wereld in 1 keer. Deze dagen wordt Twitter steeds populairder en ook stees vaker gebruikt voor het verzamelen en verspreiden van nieuws. De vliegtuigramp op Schiphol stond eerder op Twitter dan op CNN!


Naast deze toepassing is er nu een roman opgestart via Twitter, waarbij iedereen die door Ronald Giphart wordt gevraagd, de volgende 140 karakters kan toevoegen. Of het uiteindelijk een goed boek wordt is nog even afwachten, maar innovatief en creatief is het wel! De openinszin biedt nog alle kansen: ‘De theedoek werkte goed als isolatie. Toch sijpelde af en toe de regen door. Als moeder dat eens wist.’

Wat is Twitter; hier meer:

AddThis Feed Button

Holi Fesitival

Jaren geleden liep ik met met vrouw door New Delhi op zoek naar het Ghandi-museum op de dag dat het Holi-festival was. Een feest van vreugde en kleur en dat is het tot op de dag van vandaag. Op 11 maart was het weer zover en zo ziet dat eruit; soms komt Inspiratie uit mooie beelden:


(klik kaart voor meer beelden)


AddThis Feed Button

Shareholder-value is domste idee

Jack Welch, de ex top man van GE en een van de meest succesvolle CEO’s ooit, zegt het nu zelf in een interview met het FT: shareholder value is het domste idee ooit. De obsessie van CEO’s met analisten is slecht voor het bedrijf. Shareholder value is een gevolg, geen doel! Het enige dat een CEO moet doen is zorgen voor zijn producten/diensten, zijn mensen en zijn klanten! Zoals hij zegt:

"On the face of it, shareholder value is the dumbest idea in the world. Shareholder value is a result, not a strategy...your main constituencies are your employees, your customers and your products."

Hoe een verstokte Angelsaks een beetje Rijnlands kan worden!AddThis Feed Button


Pim Pam Pet

De afgelopen maanden is de hoeveelheid werk (mn van banken) die op ICT-dienstverleners en consultants afkomt, drastisch afgenomen; veel mensen zitten binnen of zoals dat heet ‘op de bank’. Wat doe je dan na de 4e keer Pim-Pam-Pet gewonnen te hebben? Dit:


AddThis Feed Button

Kunnen alleen vrouwen multi-tasken?

Thuis leidt het feit dat je als man minder tegelijk kunt soms tot lastige discussies. Vrouwen kunnen nu eenmaal meer tegelijk, hoor ik dan weer. Het schijnt toch ook wetenschappelijk bewezen te zijn door Professor Helen Christensen van de Australian National University in Canberra:

"Dit onderzoek toonde aan dat moederratten sneller hun weg kunnen vinden in een doolhof, minder last hebben van stress en dat ze beter zijn in multitasken. Ik ben ervan overtuigd dat we dezelfde resultaten bij mensen zullen vinden.", aldus Christensen.

Gelukkig is er altijd 1 man (ook een Australier) die bewijst dat haar onderzoek niet klopt. Mannen kunnen echt wel multi-tasken!AddThis Feed Button

De 7 Gewoonten van de Ineffectieve CEO

In de huidige malaise is het aardig eens op een rijtje te zetten wat de overeenkomsten zijn tussen de meest ineffectieve CEO’s; die CEO’s die hun bedrijf in de huidige malaise onnodig verder in de gevarenzone hebben gebracht. Die CEO’s die (ondanks mijn minachting voor beurskoezen) de beurswaarde van hun onderneming hebben zien decimeren, ook in goede tijden (zeg van 2005-2008). Ik denk dat ze (vrij naar Covey) de volgende 7 eigenschappen gemeen hebben:

1.
Ze zijn zo geobsedeerd met winnen dat alles een wedstrijd is die gewonnen moet worden om te bewijzen dat zij ‘beter’ zijn: Als de concurrent een overname deed, moest die van hem/haar ‘groter’ zijn. In zijn/haar speeches gaat het ook altijd over hoe goed we het gedaan hebben in vergelijking met de concurrenten en keer op keer hoor je hoe ze de concurrent ‘de hakken hebben laten zien’.
2.
In hun omgeving werken ze het liefst met ‘ja-knikkers’ die zich ook nog eens afhankelijk opstellen. De mensen in hun omgeving die proberen de zaak kritisch te volgen en soms proberen de strategie en organisatie aan de kaak te stellen, sneuvelen. Niet veel later worden deze ‘dissidenten’ als ‘niet goed genoeg’ weg- en neergezet.
3.
Ze kennen maar twee alternatieven; die van henzelf of de verkeerde. Kritische vragen worden vaak afgedaan als ‘dis-loyaal’. We zijn hier van ‘one-company’ hoor je dan en iedereen is mond-dood.
4.
Ze zitten emotioneel en fysiek in een isolement. Ze brengen hun dagen door op hun eigen verdieping, afgescheiden door grote deuren en nors-kijkende secretariaten. Tijdens de lunch spreken ze uitsluitend hun inner-circle.
5.
Ze leven met ‘wantrouwen’ als uitgangspunt. Niemand kan het beter dan zijzelf, dus kun je ook niemand vertrouwen dat hij het goed zal doen. Deze CEO’s bemoeien zich met details van offerten, willen alles zien en zijn het centrale en enige punt van besluitvorming. ‘Don’t trust and Verify’ is hun motto.
6.
Ze haalden de top vooral op hun politieke gave, niet op bewezen kwaliteit en inhoud. Nu is er overal politiek, maar er is verschil of het er is of dat het, het enige is, dat er is. Besluiten die niet passen of politiek niet haalbaar zijn, worden niet genomen. Alles blijft binnen de bandbreedte van de CEO zijn denkraam.
7.
Ze zijn de ‘bullies’ in de Raad van Bestuur. Ze roepen regelmatig: ‘Als je niet tegen hitte kunt, moet je niet in de keuken werken’. Het gevolg is een RvB en vaak ook een RvC die slaafs volgen, wat het alfa-mannetje roept.

(Her)Ken je iemand die hieraan voldoet, laat het me eens weten.AddThis Feed Button

Lentekriebels & Sushi

Met een pakketje Sushi van Genkie Tei (de beste in Den Haag) fietste ik bij het CS van Den Haag en zag dat de Lente voor de deur staat:Sushi is kennelijk erg populair deze dagen, want gisteren stond een concurrent (Fujitsu) van mijn huidige werkgever met geisha’s lekkere sushi uit te delen om je te verleiden er te solliciteren. Ludieke actie.


AddThis Feed Button

Het ontslag-seizoen gaat beginnen

Vanochtend in de krant dat CAP gaat reduceren, nadat eerder Ordina dat ook al had aangekondigd. Gaat dat daar dan zo?Hier wat tips hoe je niet moet reageren van Dumblittleman: • Don't fall apart
  Keep your chin up and take the news like an adult. Sure you'd like to cry on the spot, beg the boss for your job, or slide him a blank check to reconsider the whole situation but it just makes you look like a liability and it confirms that firing you is the right move. Plus, that approach didn't work when you got passed up for promotion, why would it work now? No crying, sobbing, begging or bribing. Keep your composure and emotions in check.
 • Don't go down swinging
  This isn't a personal attack; it's just business. Don't turn the situation into a confrontation and don't ever make it physical or bring in other uninvolved parties like coworkers or security. It's bad enough you are unemployed you don't need to be involved in a police investigation. Plus, your boss could probably take you in one punch. You don't want to be fired AND embarrassed.
 • Don't sink the entire ship
  Don't rat on your friends and coworkers and don't start pointing fingers. Remember that former coworkers are also potential contacts for future employment. John from accounting isn't going to hook you up with a name at his brother's company if you tell the boss he is busy updating his Twitter page all day.
 • Don't turn to sabotage
  Once you are out the door, don't start bad mouthing the company to their clients and competition. Don't burn bridges if you want to work in this field in the future. It could come back to bite you on the can. If anything, be as nice about the situation as possible. Kill them with kindness.
 • Don't wreck the place
  If they are nice enough to let you clean out your desk and grab some documents off the computer, don't damage company property. Just grab your personal items, email all important contacts to your personal account (you really should have done that weekly) and leave the place like you are just going away for the weekend. Stay calm and quietly say goodbye to friends and coworkers.
 • Don't seek vengeance
  Waiting for your boss outside his home, threatening ex-coworkers or their family or just returning to the workplace with the intent to harm are all bad ideas. It's just a job. It's not worth losing your life or taking the life of another. Things are never as bad as they seem.AddThis Feed Button

Ze nemen me in de maling ...

... dacht ik vanmorgen toen ik las en zag dat je baseball-plaatjes in 3D kunt krijgen. En dan niet dat lullige 3D dat wij vroeger hadden, waarbij je het plaatje schuin moest houden, nee echt 3D, of zoals collega blogger Tony Bosma promoot: ‘augmented reality’. Want zeg nou zelf, want denk jij bij dit plaatje hier links?

Als je het filmpje ziet denk je aan een ‘spoof’, maar als zelfs de New York Times erover schrijft moet het echt zijn (tenzij het op/rond 1 april is!). Kijk even mee, je gelooft je ogen niet, dit is geen sci-fi, maar vandaag te koop! De firma Topps verlegt de grenzen voor alle plaatjes-verzamelaars onder ons.

Helaas niet buiten de USA en ook helaas alleen maar voor baseball, maar ik denk dat AH niet lang achter zal blijven en dan zijn de volgende voetbal-plaatjes in 3D! Of het NL-dameshockey elftal? Wie zal het zeggen.

AddThis Feed Button

En wat doe je na de storm?

Het blijft toch mooi (al is het een concurrent) te zien wat we als advies-industrie kunnen. Na een eerder rapport op deze pagina’s van IBM is het deze keer de beurt aan McKinsey, die recent onderzochten (onder bijna 2.000 leidinggevenden) wat deze gaan doen nu het buiten stormt:Opmerkelijk op 6 vind ik: ‘het aannemen van talent dat anders niet beschikbaar is’. De vraag die daar dan direct op moet volgen is: ‘hoe gaat u dat talent binden als de zon weer gaat schijnen?


AddThis Feed Button

Oh Fuck 4

Eerder hier al een portie ellende, maar het gaat maar door; dan weer in Amerika, dan weer in China of Japan:

Maar sinds de zomer van vorig jaar loopt het aantal faillissementen in Nederland ook dramatisch snel op:
AddThis Feed Button

Tibet 50 jaar bezet!

Toevallig liep ik vandaag in Den Haag door de binnenstad en kwam terecht in een demonstratie die herdacht dat de Dalai Lama nu 50 jaar in ballingschap leeft. Nu zal alles veel gecompliceerder zijn dan wij als Westerlingen gemakshalve denken, maar ik kan alleen maar met plezier terugdenken aan de reis die ik met mijn broer maakte door Tibet zo’n 7 jaar geleden en de ontzettend vriendelijke Tibetanen die wij tegenkwamen. Wat mij altijd bijblijft is de angst die er uit hun ogen sprak als je begon over de situatie in hun land en de volksstammen Chinezen die het land overspoelen. Het kan helpen als we allemaal even stilstaan bij alle volken in de wereld die niet vrij hun leiders kunnen kiezen. Hopenlijk helpt deze film een beetje:
AddThis Feed Button


Lego-man

Nou speelde ik vroeger ook met Lego, werd uiteindelijk ook jurist, maar daar houdt de vergelijking met Nathan Sawaya dan ook op.

Gelukkig worden niet alle geflipte juristen (ja, ja ik ben er ook een) consultant, maar slechts enkelen worden Lego-Master (ja dat bestaat en er zijn er 40 in de wereld!):AddThis Feed Button


21.12.2012 het Einde nadert

De Maya's hadden een bijna eng precieze kalender die tot 21.12.2012 doorloopt. Wat er daarna gebeurt weet niemand! Ze waren haarscherp in hun berekeningen en konden in het verlengde hiervan ook haarscherp voorspellen. Ze waren zelfs zo specifiek dat ze in die enorme cyclus van 26.000 jaar tot op de dag nauwkeurig waren: 21 december 2012 is hun ‘laatste dag’.

Volgens hun berekeningen, die astronomisch nog steeds accuraat zijn, komt ons zonnestelsel dan op één lijn te staan met het centrum van de Melkweg, de plaats die de Maya's de kosmische baarmoeder noemen. Maya-kenner Toonen schrijft in het tijdschrift Frontier:

'Dan staan dus onze Aarde en onze zon op één lijn met elkaar in het hart van de melkweg, dus met Hunab K´u, de Bron [...]. Technisch kun je dan een soort nultoestand krijgen in de draaiingen van de elektromagnetische velden van ons zonnestelsel. Volgens de overleveringen van de Hopi indianen duurt dit drie dagen; drie dagen van leegte en duisternis. Daarna kunnen de magnetische polen omkeren. Wie zal het zeggen?'


Woody Harrelson denk er dit van op zijn site This is the End:Binnenkort in de bioscoop een grootse spektakelfilm over deze datum:
AddThis Feed Button


Kopje Koffie?Nu ben ik zelf een groot liefhebber van koffie en kan probleemloos een half uur eerder opstaan om een goede capu te maken voor de file, maar toen ik recent in de USA was viel mij toch weer op dat ze het daar overdrijven. Iedereen loopt met emmers koffie op straat en een kleine beker heet al een ‘Grande’ en is bijna een halve liter! Het tweede dat opvalt is dat op elke 50 meter er een Starbucks, CoffeeBean of CoffeeCompany zit; deze laatste spreidt nu ook haar vleugels in Nederland uit. Nu zei mijn Oma altijd dat overdaad schaadt, maar dat is aan een Amerikaan niet besteedt; te veel koffie drinken en te veel winkels is beiden niet goed, denk ik dan maar. Hier een mooie Starbucks-persiflage van de mannen van Little Britain:
AddThis Feed Button

Met twee testikels op je kin ...

Mike Row is de gastheer van het populaire Discovery-programma Dirty Jobs; naast host van deze show blijkt hij een groot verteller en denker te zijn. Kijk mee hoe een hilarisch verhaal over het castreren van lammeren, via Aristoteles, leidt tot een her-evaluatie van de gedachte ‘follow your dream’:

AddThis Feed Button

Last van kaalheid of muggen?

Terwijl de wereld naar z’n mallemoer gaat, maken we als Westerse mannen ons vooral druk over haaruitval; althans als ik de aandacht van de media en de reclame’s van H&S mag geloven.

Nu dacht ik dat het wel meeviel, maar toen ik recent naar Bill Gates zat te luisteren in de USA (TED), kwam ik tot de conclusie dat we in de wereld meer uitgeven aan R&D om het ultieme anti-haaruitval-middel te vinden, dan dat we besteden aan het vinden van een malaria-vaccin. Zou dat komen, denkt de cynicus in me, omdat Westerse mannen met haaruitval meer geld hebben dan Afrikaantjes met last van muggen? Gelukkig doet de Bill Gates Foundation hier veel goed werk. Als je je realiseert dat er per jaar (cijfers 2006) 247 miljoen nieuwe malaria-gevallen zijn en er per jaar 881.000 doden door malaria vallen, lijkt kaalheid onder (vaak dikbuikige) Westerse mannen een relatief klein probleem. Het doel van Bill Gates is om een vaccin te vinden tegen deze vreselijke ziekte; zie hier zijn speech (mn de 1e tien minuten zijn goed):
AddThis Feed Button


O.T.5

Zie hier weer 3 mooie, incl. nieuwe Audi commercial, een prachtige time-lapse en een mooie show op een talentenjacht!


AddThis Feed Button

Top 50 Most Admired

Zoals elk jaar brengt Fortune weer haar lijstjes; deze keer de ‘Top 50 most admired companies’. Op grond van de stemming door de lezers van Fortune onstaat deze Top 20:
Op 1 weer mijn vrienden van Apple, dat vooral op Innovatie, People management en Quality of Products/Services hoge ogen gooit!


AddThis Feed Button

Level 5 Held Deel 2

Op 18/1 (hier) berichtte ik al over de ‘Hero of the Hudson’; als je nadenkt (en let vooral op de koelbloedige echte cockpit-toren dialoog) over wat piloot Chesley Sullenberger heeft gedaan, ben je even stil over deze Level 5 Held (vrij naar Collins). Nu hier de animatie van deze tocht van nog geen 2 minuten (dus met overvolle kerosine-tanks):

AddThis Feed Button

En nog niet tevreden?

Schrijf je net over de positieve generatie van de Millennials, kom je dit filmpje tegen wat toch ook wel een snaar raakt. Nu zal het vast komen dat je zelf ouder wordt en al gauw vindt dat de jongere generatie verveeld en vervelend is:
AddThis Feed Button

De Millennials komen

En dat zijn geen computervirussen of iets wat daar op lijkt, maar is de benaming van de generatie die na de ‘Generatie X’ kwam (wij de 40+-ers); de jongeren onder ons die opgegroeid zijn met 24/24u ‘connectivity & communications’, die geen zin hebben in de ‘oude politiek’ van strijd tussen partijen, maar houden van compromissen, bouwen, een doel hebben voor zichzelf en de wereld. In dit artikel van de Washingtonpost een aardig beeld van deze groep die in de USA voor een belangrijk deel Obama in het Witte Huis heeft geholpen. Waar zijn ze in Nederland en wie helpen ze dan naar het Catshuis? Zie hieronder (na de 30 sec. commercial):


AddThis Feed ButtonHet staat in de sterren geschreven!

De toekomst van de financiële sector en de stand van de sterren

Wat heeft het sterrenstelsel te maken met de toekomstige ontwikkelingen in de financiële branche?
Welke impact heeft de stand van de sterren op ontwikkelingen in de economie?
Op welke vernieuwende manieren kunt u beter de nabije toekomst scherpstellen en concreet aan de slag?


Megatrends in de financiële sector worden gepresenteerd. In deze workshop wordt u gestimuleerd om uw visie concreet te formuleren, zodat u er al de volgende dag mee kunt beginnen..

Op een inspirerende locatie, de sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht, gaan we met een kleine groep geïnteresseerden aan de slag en geven we een vernieuwende draai aan de toekomst. Aan de hand van bekende bestsellers en uw inspiratie en creativiteit komen we tot een concreet handvat waarmee u uw eigen toekomst kunt vormgeven.

Meer info hier.

Data: 26 maart en 22 april

Ontvangst met lunch om 12:00 uur
Afsluiting: 18:00 uur met borrel.

€ 390,- p.p. exclusief B.T.W.

Brochure workshop


AddThis Feed Button

Darius Weems

Darius Weems heeft DMD, populair bekend als Duchenne. Dat weerhoudt hem er niet van om met z’n vrienden door de US te trekken om geld bijeen te halen voor onderzoek naar deze slopende ziekte. De film over zijn tocht heeft al vele prijzen gewonnen; door de DVD te kopen sponsor jij zijn kruistocht! Doen dus!
AddThis Feed Button

Jesus Camp

Nu moet iedereen doen wat hij niet laten kan, maar kinderen zo indoctrineren dat ze willen vechten voor Jezus, gaat mij wat ver. Toen ik deze week deze documentaire op het Holland Doc zag, deed het mij denken aan de film The Wave over een uit de hand gelopen experiment van een geschiedenis-leraar: hoe snel kunnen jonge kinderen in Hitler geloven? Nu waren ze in The Wave (overigens gebaseerd op een echt verhaal) 16 jaar, maar bij Jesus Camp gaat het om kinderen van 6 tot 10 jaar! Vervang Hitler door iets anders en je hebt Jesus Camp (1e deel van de doc. hieronder; alle andere delen ook op YouTube):

AddThis Feed Button

Moderne Wiskunde

Ik had vroeger wat moeite met Wiskunde (daarom als 8e vak genomen; kun je geen buil aan vallen); op deze site worden hedendaagse problemen (zakelijk & persoonlijk) weergegeven in een formule, zoals:

Dank aanFred Diepeveen voor tip.


AddThis Feed Button

100 Dagen lang 50 mijl rennen

Een paar dagen geleden had ik een workshop over MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; beter MBO = Maatschappelijk Betrokken Ondernemen) met mijn collega’s; wat kunnen wij als consultants nu werkelijk doen aan een betere werled? We vergassen 40.000 km per jaar (per persoon) en we zorgen ervoor dat de aandeelhouders van onze klanten meer ROI krijgen. Niet bepaald CO2 neutraal. Dus besloten we voor te stellen dat alle 5.000 collega’s (en wijzelf) vanaf de eerstkomende mogelijkheid alleen nog maar in A-klasse lease-auto’s gaan rijden. Alle beetjes helpen, maar wat ons dagelijkse werk, als consultant, nu echt bijdraagt aan een betere wereld vraag ik me nog steeds af, en zeker na de inspirerende verhalen van de afgelopen weken, blijft die vraag hangen. Nu gaat het mij wat ver om 100 dagen lang te rennen (totaal: 6,920 kilometer) door de Sahara om het watervraagstuk aan de kaak te stellen, maar het is wel een waanzinnige prestatie en een gigantisch probleem:


Kopen die DVD; is voor goed doel!


AddThis Feed Button

Jump you Fuc⊗ersDe ReclameCodeCommissie moest eraan te pas komen, maar onderstaande reclame mag (nog). Overigens lijkt het dat er in Nederland steeds minder mag; binnenkort wellicht ook al geen vuurwerk meer (kleine terzijde).

De combinatie van de hiernaast afgebeelde foto (Jump you Fuckers was kennelijk te moeilijk want in het woord Fuckers ging het bij de schrijver fout, maar daar gaat het nu ook niet over) en de nog steeds toegestane commercial van AllSecur geeft wel een wat raar gevoel. Nu de koerzen (zie hier) ineen blijven storten is de aansporing niet letterlijk te nemen.
AddThis Feed Button

Terug naar je Schepper!

Ik laat me niet graag meeslepen in het geschreeuw van sites als ReteCool, GeenStijl en ga zo maar door, maar als vandaag de folder van de EO-ers der Lage Landen op mijn deurmat valt, wordt ik toch licht geïrriteerd. In een oplage van meer dan 6 miljoen stuks gaan de Christen-fundamentalisten van Nederland, met steun van Rouvoet cs, een huis-aan-huis folder verspreiden dat Evolutie of Schepping ‘even waar’ zijn en dat beiden keuzen zijn van wat je wilt geloven. Kan Minister Plasterk hier svp ingrijpen? En dat in het Darwin-jaar (150 jaar na ‘The Origin of Species’)! Dus voor deze ene keer doe ik graag mee in de oproep om de folder terug te sturen naar zijn/haar Schepper, en laat dat weten op deze site. Hier een mooie geannoteerde versie van de folder:
AddThis Feed Button
Waar is jouw 'kindbrein'?

Kreeg net een aardig mailtje van Adriaan Wagenaar over ‘Inspiratie’ en kwam zo toevallig op de website van zijn vermakelijke en inspirerende boek ‘Grote Denkers, Kleine Denkers’; een bloemlezing van uitspraken van kinderen en een vergelijking van hun gedachten met die van Richard Branson, Ghandi en vele anderen. Zijn conclusie (die ik graag onderschrijf) is dat de groten der aarde in staat zijn gebleven hun ‘kindbrein’ aan te spreken. Deze had zo uit het hart van mijn zoontje Ruben (9) kunnen komen:

AddThis Feed Button

Aandelencrisis?

Nu heb ik hier altijd al gestreden tegen de obsessie met beurskoerzen als indicator van bedrijfsprestaties; zie ook eerder mijn boek IT zonder Hoofdpijn, waarin we stellen dat beurskoerzen meer de wereld van lemmingen en speculanten is, dan serieuze bedrijfseconomie. Maar als je pensioen straks afhangt van die koers wordt het toch iets om naar te blijven kijken. En dan wordt je hier toch licht nerveus van (de paarse lijn is de huidige crisis):

AddThis Feed Button

Bonus Cultuur

Ik zocht het woord bonus eens op in het engelse woordenboek: Dit staat er:

“Something given or paid in addition to what is usual or expected.”

Nou lijkt dat in de afgelopen jaren niet helmaal meer te kloppen, toch? In recente jaren was een bonus veelal ‘gewoon’ en werd ‘verwacht’. Maar gelukkig hebben de woordenboekmannen en -vrouwtjes twee extra definities gegeven om mee te gaan in dit fenomeen:

“A sum of money or an equivalent given to an employee in addition to the employee’s usual compensation” of, in sport, “A sum of money in addition to salary that is given to a professional athlete for signing up with a team.”

Dus dan is het geen bonus meer (iets dat alleen komt als er onverwacht en ongewoon wordt gepresteerd), maar gewoon een extra salaris-element. Zou het de CEO’s van diverse beursfondsen niet sieren als ze het voorbeeld van Jeff Immlet (GE) volgen en hun gehele bonus over 2008 teruggeven? Zelfs als deze rechtmatig wordt toegekend. Zeker als je jarenlang je personeel hebt opgezweept met maar één doel, het maximaliseren van de beurskoers (in het kader van je optieregeling).


AddThis Feed Button

O.T.4

Zie hier.


AddThis Feed Button

Where the Hell is Matt?

Deze is niet van recente datum, maar Matt ontmoette ik in Palm Springs (TED) en hij is bezig met een nieuw project, waarbij hij mensen bij elkaar wil brengen door ze te laten dansen, maar dan de dans van een ander land. Denk aan mensen in Tokyo die de Nederlandse klassieker ‘Driekusman’ doen (of zo). Matt verdient alle aandacht om dit idee te verwezenlijken; daarom nog één keer (en hij blijft vermakelijk!):

AddThis Feed Button

Oscar voor Beste Make-Up
Dit jaar ging de Oscar voor Beste Make-Up naar Benjamin Button. Nadat ik op TED de presentatie had gezien van hoe het 1e uur van de film tot stand is gekomen (zie hieronder), moet je inderdaad respect voor de makers hebben. In het 1e uur kijk je niet naar Make-Up, maar uitsluitend naar Animatie (!!); er werkte een team groter dan een gemiddeld IT-project gedurende 4 jaar aan dit fenomeen. Voor de dames wellicht een teleurstelling, maar Brad Pitt komt maar in een klein deel van de film echt in beeld.

AddThis Feed Button

Life is too Short ..

As soon as something stops being fun, I think it’s time to move on. Life is too short to be unhappy. Waking up stressed and miserable is not a good way to live.

Ook voor mij is het tijd verder te gaan; op weg naar nieuwe uitdagingen buiten Ordina.
Uit:
Screw it, Let’s do it, the expanded version’ met 'lessons in life and business' door Richard Branson.


AddThis Feed Button

Top 10 Innovators

Fast Company publiceert jaarlijks de Top 50 meest innovatieve bedrijven/organisaties in de wereld (nou ja de USA eigenlijk). Opvallende nummer 1 is het ‘Team Obama’ dat gebruikmakend van de meest moderne technieken (FaceBook, YouTube, Twitter) zijn achterban mobiliseerde. Hier de Top 9 met als interessante nummer 3 Hulu, het online TV-kanaal, dat helaas alleen in de USA beschikbaar is:
Op 4 mijn vrienden van Apple (vorig jaar nog nummer 2) en op 7 een nieuwkomer: het bedrijf dat ‘The Flip’ maakt. The Flip is een videocamera, kleiner dan een mobiele telefoon, waar je 1 uur in HD (high-definition) op filmt; tijdens ons recente bezoek aan de USA bestelt en het is werkelijk een wonder-apparaat.


AddThis Feed Button

Kredietcrisis voor Dummies

Na eerder al eens een uitleg geblogd te hebben, maakt dit filmpje eea nog eens pijnlijk duidelijk:


AddThis Feed Button

One day I'll fly away

Al eeuwen droomt de mens van vliegen; Ueli Gegenschatz (TIP: even kijken naar die video) is een levend voorbeeld van iemand die deze droom najaagt. Deze twee mannen kunnen er ook wat van:

AddThis Feed Button

Nogmaals solliciteren

Recentelijk schreef ik al een keer over solliciteren; in deze tijd een actueler thema dan ooit. Zo kan het ook; uiterst originele aanpak:
AddThis Feed Button

Alleen de zee op

Na de dramatische berichten van gisteren (denk oa aan CPB) soms even het gevoel opzoeken dat Jamie Cullum in deze magistrale tekst oproept (trad ook op bij TED):

AddThis Feed Button

SuperBowl 2009

Bij de SuperBowl kosten 30 seconden reclame al gauw een paar miljoen dollar; het leidt elk jaar weer tot een creatieve wedstrijd voor de beste commerciels. Hier 2 uitschieters, waarbij de eerste niet uitgezonden mocht worden in het puriteinse Amerika:


AddThis Feed Button

Wall of Sound

Maar ook artiesten als Naturally 7 treden op bij TED; hier een van de hoogtepunten:


AddThis Feed Button

Liefde is ........

In de dagen dat het CPB doemscenario’s over ons uitstort en de massa-ontslagen ons om de oren vliegen, is het de hoogste tijd nog eens nader te bezien wat de aard van de relatie van een werkgever en zijn werknemers nu eigenlijk is en in veel gevallen zijn de paralellen met een liefdesrelatie groot!

Ook in de liefde geldt soms: ‘Het is uit, maar nog niet voorbij’. Beide relaties beginnen hoopvol met talloze verwachtingen die niet altijd op de realiteit zijn gebaseerd. Wij zijn in het begin ook niet eerlijk over onze tekortkomingen of onze werkelijke wensen en dromen. De werkgever gaat niet meedelen dat vele overuren zonder extra betaling gewerkt moeten worden of dat er weinig collegialiteit is op een afdeling. Een werknemer zal wederom niet snel toegeven dat hij lui of gemakzuchtig is en het liefst anderen manipuleert. Of dat hij alleen geld wil verdienen om zo snel mogelijk te doen wat hij echt leuk vindt.

Psychologen en organisatiedeskundigen spreken in dit verband graag van het psychologisch contract dat niet veel te maken heeft met de formele arbeidsovereenkomst. Het psychologisch contract gaat over de psychologische relatie tussen werknemer en werkgever. Dit contract wordt door Denise Rousseau bijvoorbeeld gedefinieerd als een perceptie van uitgesproken of impliciete beloftes tussen werknemer en werkgever over hun ruilrelatie. Zo kan een werkgever verwachten dat een werknemer zijn tijd, kennis en vaardigheden inzet en een werknemer wenst wellicht waardering, opleidingsmogelijkheden en leuke collega's.

Een psychologisch contract wordt aanzienlijk makkelijker en sneller verbroken dan een arbeidsovereenkomst. Een klassieke fout is inmiddels de brief die het bestuur van ABN Amro een paar jaar geleden aan het personeel stuurde met de mededeling dat zij misbaar of onmisbaar waren. Wat ter motivatie moest dienen werd als grove belediging opgevat. Het vertrouwen was geschonden en de betrokkenheid aanzienlijk verminderd. Een verbroken psychologisch contract leidt volgens uiteenlopend onderzoek tot sabotage, verzuim en in veel gevallen tot vertrek. Als een werknemer het gevoel heeft dat de werkgever of leidinggevende zijn deel van een overeenkomst niet nakomt, zal hij ook snel de motivatie kwijtraken om zelf nog zijn best te doen. Cruciaal bij een psychologisch contract is net als in een liefdesrelatie om te blijven communiceren met elkaar. En laat dit nou net de grootste struikelblok in tijden van crisis zijn. Dan wordt eerder überhaupt niet meer met elkaar gepraat omdat veel onzekerheid en angst heerst.

Dus werkgevers opgepast!


AddThis Feed Button

Genius & Genialiteit

Een collega vroeg mij vandaag wat TED nu eigenlijk is en wat ik de afgelopen weken daar dan had gedaan. Dat is lastig uitleggen, want bij TED (Technlogy, Entertainment & Design) staan de knapste koppen uit de wereld van de Kunst, Cultuur, Politiek, Wetenschap en Bedrijfsleven op het toneel en krijgt ieder 20 minuten tijd om zijn/haar idee ‘worth spreading’ aan de wereld te vertellen. Van micro-biologen tot architecten, uitvinders, schrijvers en ga zo maar door. Je zit in veel gevallen met ‘de mond los’ ademloos te luisteren naar hun verhalen. Een van de spreeksters was Elizabeth Gilbert, schrijfster van Eten, Bidden, Beminnen, één van ‘s werelds grootste bestsellers van dit moment. Zij sprak op TED over het verschijnsel ‘genialiteit’; een boeiend en inspirerend verhaal. Nu dacht ik dat Eten, Bidden, Beminnen zo’n typische chicklit-boek is, maar ga het na haar verhaal nu toch lezen:


AddThis Feed Button

Maria vol van genade

Eindelijk begrijp ik hoe je Minister van Economische Zaken kunt worden; je moet gewoon 15 minuten kunnen lullen zonder iets te zeggen. Dat is pas knap! Geniet mee hoe ‘ons Maria’ deze test makkelijk haalt (terwijl de Economie ineenstort):


AddThis Feed Button

Snel een andere Bank!

Ik ben altijd al sceptisch geweest over veranderkundige methoden waarbij er gevingerverfd gaat worden of waar contact met de aard-energie voor nodig is; helemaal eng wordt het als er klankschalen en wierrook bij nodig zijn. Veranderen dient een bedrijfskundig doel en moet vooral doelgericht en doelmatig zijn! Wat van deze Rabo-dag het doel en de doelmatigheid is kan ik niet achterhalen:


Als ik zou bankieren bij de Rabobank, wist ik het wel; wegwezen! Ze kijken alsof ze het echt leuk vinden. Wie is die man op het toneel? Joepie van Klanklichaam is zijn naam.


AddThis Feed Button

Top 10 redenen om failliet te gaan!

BusinessCompleet.nl zette de tien belangrijkste oorzaken voor faillissement op een rij. Alle tien zijn de moeite van het lezen waard, maar opvallend is de 1e: ‘slecht management’. Het heeft daar veel meer mee te maken dan alle externe oorzaken bij elkaar; daar zouden de topmannen van ondernemend Nederland zich eens over moeten buigen.

1) Wanbeheer, slecht management of een gebrek aan visie
Ondanks alle rampverhalen over de huidige financiële crisis, uit alle onderzoeken blijkt dat wanbeheer de belangrijkste oorzaak is dat een bedrijf failliet kan gaan. Zo publiceerde Jan De Boitselier, werkzaam bij incassobedrijf Graydon, eind 2004, het onderzoek Faillissementen en gerechtelijke akkoorden. De Boitselier gaf in het onderzoek aan dat meer dan 80% van de faillissementen kwam door wanbeheer. Wanbeheer kan ook anders worden genoemd: slecht management. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijvoorbeeld, noemt slecht management de belangrijkste oorzaak van het failliet van een bedrijf. Dat zou blijken uit onderzoek van het CBS naar afgewikkelde faillissementen.
2) Onvoldoende kapitaal
3) Wie niet kan rekenen, gaat failliet
4) Wanbetaling of faillissement van de klant
5) Slechte economie
6) Vraaguitval en omzetdaling
7) Minder snel krediet
8) Veranderende markt en concurrentie
9) Ongevallen en ziekte
10) Wijziging wet- en regelgeving


AddThis Feed Button

Ave Maria

Het is een publiek geheim (zie hier) dat ik een Mulo-opgeleide onderwijzeres geen goed idee vind als minister van EZ; vandaag bijval op de blog van Grimbert Rost van Tonningen met een scherpe column Ave Maria!

Dit zingen we dan aan het einde van haar termijn (even door de 1e paar minuten geklets heen en dan zingt Bobby McFerrin en de zaal het mooiste Ave Maria ooit):


AddThis Feed Button

Waarheen deze zomer?

Als je hier goed naar kijkt moet je of thuisblijven of naar Japan, Chili, Australie of USA/Canada. Zelfs een beetje Oost-Europa in wordt al een risico:Download Political & Economic Risk Map 2008 | 3,4 mb (met dank aan AON).


AddThis Feed Button

Who Moved my Cheese

Al meer dan tien jaar staat het boek van Spencer Johnson in de top van verkochte managementboeken; nu is de video over het boek (weer) beschikbaar:Het boek helpt re-organisaties beter te begrijpen (als veranderaar en als subject) door de metafoor van ‘het zoeken naar kaas’:

 • Hoe belangrijker de Kaas voor jou is, des te meer raak je er aan gehecht;
 • Wie niet verandert sterft uit;
 • Wat zou je doen als je niet bang was?
 • Als je de angst loslaat, zul je bevrijd zijn;
 • Als ik me de Kaas voorstel, komt die dichterbij, al heb ik hem nog niet gevonden;
 • Hoe sneller je afstand neemt van de oude Kaas, des te sneller vind je nieuwe;
 • Het is veiliger om op zoek te gaan, dan zonder Kaas te blijven zitten;
 • Met oude opvattingen vind je geen nieuwe Kaas;
 • Als je oog hebt voor de eerste kleine veranderingen, dan kun je de grote die nog komen beter accepteren.
(Spencer Johnson, Who moved my cheese, 1998)AddThis Feed Button

O.T.3

Zie hier.


AddThis Feed Button

The Enterprise of the Future

IBM publiceerde zojuist haar 2-jaarlijkse onderzoek onder meer dan 1.000 CEO’s van grote ondernemingen over ‘de onderneming van de toekomst’. De onderneming van de toekomst is:Vooral het Change-deel vind ik vanuit mijn vak-optiek intersssant; de change-gap (het verschil tussen veranderambitie en -resultaat) is schokkend groter geworden (dit was <8% in 2006):De belangrijkste drivers voor Change zijn nu (research is zomer 2008 uitgevoerd; vandaar de beperkte aandacht voor de economie-factor, denk ik):
Wat dus de uitdaging voor ons adviseurs is, is dat de noodzaak voor verandering groter wordt en het gat met het resultaat ook! (hier de PDF)
AddThis Feed Button

Hope vs. Urgency

Verandering komt volgens Kotter pas tot stand als er een ‘sense of urgency’ is of zoals Angelsaksen vaak zeggen ‘create the burning platform’. Vaak werkt dit verlammend; daarom nu ‘Change’ the Obama-way:

To Mr Kotter I say: Urgency helps achieving change, but this is caused by fear or just the will to survive. Hope is a better change agent, because it greatly improves the quality and sustainability of the change (slow change). It works according to this Cycle of Hope:
1.
I have a dream (ML King)
2.
Change we can believe in (B. Obama)
3.
Yes we can! (B. Obama)
4.
Yes we did!
5.
Let´s do it again
Dank aan Martin Hoorn voor de Cycle of Hope.

AddThis Feed Button

Geluk en hoe we er altijd naast zitten

Dan Gilbert is hoogleraar aan Harvard op de faculteit psychologie; zijn specialisatie is het fenomeen ‘Geluk’. Wat maakt ons gelukkig en waarom lukt het maar zelden om Geluk te vinden of te houden? In één van zijn optredens bij TED laat hij dit aan de hand van de wet van van de Bernoulli zien:Simpel gezegd staat hier:
Dan is ons geluk (Exp.Value) de resultante van ‘de kans op de toename (van ons geluk)’ maal de ‘waarde van de toename (van ons geluk)’. Klinkt simpel en zouden we toch goed in moeten zijn denk je! Waarom gaat het dan (bijna) altijd mis met ons geluk (en een businesscase denk ik dan ook maar)? Dat komt omdat we slecht zijn in het inschatten van onze kansen en altijd slecht kunnen schatten wat ons verwachte resultaat is. Op een prachtige manier laat hij ons zien en voelen dat we daar inderdaad slecht in zijn als mens:
AddThis Feed Button


Waar zijn de bijen?

Waar of niet, maar Einstein schijnt gezegd te hebben:

“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”
Als dat zo is, dan is dit zorgelijk:Ook een mooi uitgangspunt voor een film van M. Night Shyamalan:
AddThis Feed Button

Mooie plaatjes van een mooie Dag!
Zoals altijd heeft The Boston een mooi beeldverslag!


AddThis Feed Button


Imagine! Pangeaday!

Wat als er geen grenzen waren? En we ons realiseerden dat we vooral allemaal ‘mensch zijn’? Doe in 2009 mee aan PangeaDay!

In a world where people are often divided by borders, difference, and conflict, it's easy to lose sight of what we all have in common. PangeaDay seeks to overcome that — to help people see themselves in others — through the power of film.

AddThis Feed Button

Godallahmachtig

Vincent Bijlo neemt de inauguratie-gekte op de hak: alhier.

Dank aan Martin Hoorn voor de tip.


AddThis Feed Button

Had mijn blog maar één zo'n zin

Ooit zei Godfried Bomans over Marlene Dietrich:

‘Had mijn vrouw maar één zo’n been’.


Datzelfde gevoel bekruipt je bij de tektsen van Barack Obama: ‘ Had mijn blog maar één zo’n zin!’. Nu blijken die teksten geschreven te worden door een 27 jarige jongeman: Jon Favreau. Hij is de bedenker van ‘Yes, we can!’ en aanstaande maandag om 20:55 op NL2 heeft Tegenlicht een documentaire over hem. Kijken!

AddThis Feed Button

'Change', Geloof, Hoop & Liefde

Met deze prachtige poster won Barack de verkeizingen; nu kun je jezelf hier ‘Obamicon-en’:
AddThis Feed Button

De 19 E's

Ooit had Bert Visscher de 3 E’s (zie hier) van adviseren; Tom Peters zou niet zichzelf zijn als hij er niet 19 (een beetje veel) wist te produceren! Hier de 19 E’s van Excellence:

 • Enthusiasm. (Be an irresistible force of nature!)
 • Energy. (Be fire! Light fires!)
 • Exuberance. (Vibrate—cause earthquakes!)
 • Execution. (Do it! Now! Get it done! Barriers are baloney! Excuses are for wimps! Accountability is gospel! Adhere to the Bill Parcells doctrine: "Blame nobody! Expect nothing! Do something!")
 • Empowerment. (Respect and appreciation rule! Always ask, "What do you think?" Then listen! Then let go and liberate! Then celebrate!)
 • Edginess. (Perpetually dancing at the frontier, and a little or a lot beyond.)
 • Enraged. (Determined to challenge & change the status quo!)
 • Engaged. (Addicted to MBWA/Managing By Wandering Around. In touch. Always.)
 • Electronic. (Partners with the world 60/60/24/7 via electronic community building and entanglement of every sort. Crowdsourcing rules!)
 • Encompassing. (Relentlessly pursue diverse opinions—the more diversity the merrier! Diversity per se "works"!)
 • Emotion. (The alpha. The omega. The essence of leadership. The essence of sales. The essence of marketing. The essence. Period. Acknowledge it.)
 • Empathy. (Connect, connect, connect with others' reality and aspirations! "Walk in the other person’s shoes"—until the soles have holes!)
 • Experience. (Life is theater! Make every activity-contact memorable! Standard: "Insanely Great"/Steve Jobs; "Radically Thrilling"/BMW.)
 • Eliminate. (Keep it simple!)
 • Errorprone. (Ready! Fire! Aim! Try a lot of stuff and make a lot of booboos and then try some more stuff and make some more booboos—all of it at the speed of light!)
 • Evenhanded. (Straight as an arrow! Fair to a fault! Honest as Abe!)
 • Expectations. (Michelangelo: "The greatest danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but that it is too low and we reach it." Amen!)
 • Eudaimonia. (Pursue the highest of human moral purpose—the core of Aristotle's philosophy. Be of service. Always.)
 • Excellence. (The only standard! Never an exception! Start now! No excuses! If not Excellence, what? If not Excellence now, when?)

AddThis Feed Button

En hij kwam uit!


AddThis Feed Button

I have a dreamZojuist schreven we geschiedenis! De meesten van ons kennen een paar zinnen uit de ‘I have a dream speech’ van Martin Luther King (1963); na ruim 45 jaar is het vandaag zover. Hier de integrale video en uitgeschreven tekst van 45 jaar terug:I am happy to join with you today in what will go down in history as the greatest demonstration for freedom in the history of our nation.
Five score years ago, a great American, in whose symbolic shadow we stand today, signed the Emancipation Proclamation. This momentous decree came as a great beacon light of hope to millions of Negro slaves who had been seared in the flames of withering injustice. It came as a joyous daybreak to end the long night of their captivity.
But one hundred years later, the Negro still is not free. One hundred years later, the life of the Negro is still sadly crippled by the manacles of segregation and the chains of discrimination. One hundred years later, the Negro lives on a lonely island of poverty in the midst of a vast ocean of material prosperity. One hundred years later, the Negro is still languished in the corners of American society and finds himself an exile in his own land. And so we've come here today to dramatize a shameful condition.


In a sense we've come to our nation's capital to cash a check. When the architects of our republic wrote the magnificent words of the Constitution and the Declaration of Independence, they were signing a promissory note to which every American was to fall heir. This note was a promise that all men, yes, black men as well as white men, would be guaranteed the "unalienable Rights" of "Life, Liberty and the pursuit of Happiness." It is obvious today that America has defaulted on this promissory note, insofar as her citizens of color are concerned. Instead of honoring this sacred obligation, America has given the Negro people a bad check, a check which has come back marked "insufficient funds."
But we refuse to believe that the bank of justice is bankrupt. We refuse to believe that there are insufficient funds in the great vaults of opportunity of this nation. And so, we've come to cash this check, a check that will give us upon demand the riches of freedom and the security of justice.
We have also come to this hallowed spot to remind America of the fierce urgency of Now. This is no time to engage in the luxury of cooling off or to take the tranquilizing drug of gradualism. Now is the time to make real the promises of democracy. Now is the time to rise from the dark and desolate valley of segregation to the sunlit path of racial justice. Now is the time to lift our nation from the quicksands of racial injustice to the solid rock of brotherhood. Now is the time to make justice a reality for all of God's children.
It would be fatal for the nation to overlook the urgency of the moment. This sweltering summer of the Negro's legitimate discontent will not pass until there is an invigorating autumn of freedom and equality. Nineteen sixty-three is not an end, but a beginning. And those who hope that the Negro needed to blow off steam and will now be content will have a rude awakening if the nation returns to business as usual. And there will be neither rest nor tranquility in America until the Negro is granted his citizenship rights. The whirlwinds of revolt will continue to shake the foundations of our nation until the bright day of justice emerges.
But there is something that I must say to my people, who stand on the warm threshold which leads into the palace of justice: In the process of gaining our rightful place, we must not be guilty of wrongful deeds. Let us not seek to satisfy our thirst for freedom by drinking from the cup of bitterness and hatred. We must forever conduct our struggle on the high plane of dignity and discipline. We must not allow our creative protest to degenerate into physical violence. Again and again, we must rise to the majestic heights of meeting physical force with soul force.
The marvelous new militancy which has engulfed the Negro community must not lead us to a distrust of all white people, for many of our white brothers, as evidenced by their presence here today, have come to realize that their destiny is tied up with our destiny. And they have come to realize that their freedom is inextricably bound to our freedom.
We cannot walk alone.
And as we walk, we must make the pledge that we shall always march ahead.
We cannot turn back.
There are those who are asking the devotees of civil rights, "When will you be satisfied?" We can never be satisfied as long as the Negro is the victim of the unspeakable horrors of police brutality. We can never be satisfied as long as our bodies, heavy with the fatigue of travel, cannot gain lodging in the motels of the highways and the hotels of the cities. *We cannot be satisfied as long as the negro's basic mobility is from a smaller ghetto to a larger one. We can never be satisfied as long as our children are stripped of their self-hood and robbed of their dignity by a sign stating: "For Whites Only."* We cannot be satisfied as long as a Negro in Mississippi cannot vote and a Negro in New York believes he has nothing for which to vote. No, no, we are not satisfied, and we will not be satisfied until "justice rolls down like waters, and righteousness like a mighty stream."
I am not unmindful that some of you have come here out of great trials and tribulations. Some of you have come fresh from narrow jail cells. And some of you have come from areas where your quest -- quest for freedom left you battered by the storms of persecution and staggered by the winds of police brutality. You have been the veterans of creative suffering. Continue to work with the faith that unearned suffering is redemptive. Go back to Mississippi, go back to Alabama, go back to South Carolina, go back to Georgia, go back to Louisiana, go back to the slums and ghettos of our northern cities, knowing that somehow this situation can and will be changed.
Let us not wallow in the valley of despair, I say to you today, my friends.
And so even though we face the difficulties of today and tomorrow, I still have a dream. It is a dream deeply rooted in the American dream.
I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal."
I have a dream that one day on the red hills of Georgia, the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.
I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.
I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.
I have a dream today!
I have a dream that one day, down in Alabama, with its vicious racists, with its governor having his lips dripping with the words of "interposition" and "nullification" -- one day right there in Alabama little black boys and black girls will be able to join hands with little white boys and white girls as sisters and brothers.
I have a dream today!
I have a dream that one day every valley shall be exalted, and every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight; "and the glory of the Lord shall be revealed and all flesh shall see it together."
This is our hope, and this is the faith that I go back to the South with.
With this faith, we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. With this faith, we will be able to transform the jangling discords of our nation into a beautiful symphony of brotherhood. With this faith, we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together, knowing that we will be free one day.
And this will be the day -- this will be the day when all of God's children will be able to sing with new meaning:
My country 'tis of thee, sweet land of liberty, of thee I sing.
Land where my fathers died, land of the Pilgrim's pride,
From every mountainside, let freedom ring!
And if America is to be a great nation, this must become true.
And so let freedom ring from the prodigious hilltops of New Hampshire.
Let freedom ring from the mighty mountains of New York.
Let freedom ring from the heightening Alleghenies of Pennsylvania.
Let freedom ring from the snow-capped Rockies of Colorado.
Let freedom ring from the curvaceous slopes of California.
But not only that:
Let freedom ring from Stone Mountain of Georgia.
Let freedom ring from Lookout Mountain of Tennessee.
Let freedom ring from every hill and molehill of Mississippi.
From every mountainside, let freedom ring.
And when this happens, when we allow freedom ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God's children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual:
Free at last! Free at last!
Thank God Almighty, we are free at last!


AddThis Feed Button

De Belangrijkste dag uit de 21e Eeuw!
Morgen is het zover: de belangrijkste dag uit de 21e Eeuw! Barack Obama wordt geinaugureerd! Deze ga ik volgende maand in het vliegtuig op weg naar TED luisteren* (‘lezen’). Ondertussen gaat de hele wereld wedden op welke woorden hij gebruikt in zijn speech en nu Tony Bosma zich steeds meer op mijn terrein begeeft ( ) gaan wij van InspiratieBlog vandaag even op de Marketing-tour; de website van Pepsi is indrukwekkend:en met 355 boeken op Amazon loopt de Barack-bankrekening ook langzaam vol!

* ga met je muis boven het woordje hier hangen en klik in het venster op ‘Play’


AddThis Feed Button

Level 5 Held

Nu bestond er al Level-5 Leadership (bij Collins), maar na deze daad bestaat er ook Level 5 heldendom. Je vliegtuig stort neer, je landt rustig in de rivier, doet een controlerondje en dan pas ga je zelf (als laatste!) van boord: piloot Chesley Sullenberger, die met zijn toestel op de rivier de Hudson landde, heeft een fanclub. Nog geen 24 uur nadat "Sully" veilig al zijn passagiers uit het gecrashte vliegtuig redde, heeft hij een omvangrijke fanclub op facebook. De piloot zou het toestel als laatste hebben verlaten, na nog twee controle rondjes door de cabine te hebben gelopen. Hier de opname uit de cockpit:Dank aan Rob van Kerpel voor de tip.

AddThis Feed Button

Deja Vu!

Dilbert wist het dus al op 19 Maart 2005, terwijl de ontslagen bij diverse ondernemingen nu als een verrassing worden ervaren:Dank aan Bas vd P. voor de tip.

AddThis Feed Button

Inktspotprijs

Een politieke prent van Trouw-cartoonist Tom Janssen is gekozen tot de beste van het jaar. De winnende tekening van een vettige, opgehouden hand van een bankier met een dik horloge aan de pols verscheen in Trouw op 23 september 2008, toen de kredietcrisis het Europese vasteland had bereikt. „Dit beeld zegt alles. Bankiers die mooi weer spelen, alles naar zich toe halen, en als het slecht weer is, hulp van de overheid vragen. Dat is natuurlijk wrang.”


AddThis Feed Button

Het begint bovenaan!

De Wall Street Journal noemde Gary Hamel de meest invloedrijke denker van het nieuwe millennium; zie hier:Deze quote van zijn hand over hoe het probleem aan de top van een bedrijf begint en daar ook in stand wordt gehouden spreekt mij deze dagen wel aan:


“The Bottleneck Is at the Top of the Bottle. Where are you likely to find people with the least diversity of experience, the largest investment in the past, and the greatest reverence for industry dogma: At the top!”

Gary Hamel/Harvard Business Review


AddThis Feed Button

Don't Worry

Toevallig stuitte ik op dit filmpje van een extreem-skiier en de openingszin van Matthias Giraud is mooi:

You have two choices in life: you are born, you worry, you die or
you are born, you don’t worry and die. I choose not to worry’
.
AddThis Feed Button

Nieuwe Boekreviews uit de CT

In de Ordina Consulting Times verschijnen elk kwartaal boek-reviews van mijn hand; hier de downloads:


AddThis Feed Button

Level 5 vanuit het land van de Rijzende Zon

Japan staat bekend om een lange strategische adem; maakt niet uit hoe lang het duurt, het resultaat telt. Dat ze ook echte Good-to-Great leiders hebben wist ik niet. De CEO van Japan Airlines lijkt een echte:AddThis Feed Button

Innovatie of de Gladiolen

Tom Peters publiceerde hier zijn lijst met de 114 wetten van Innovatie; deze (vanaf 102) vond ik het mooist:

Commitment to Excellence in Innovation. Or Bust.
102. Innovation is
fun.
103. Innovation is a
glorious way of life.
104. Innovation is
scary. (But what is life without risk? Living death!)
105. Innovation is
enthusiasm.
106. Innovation is
passion.
107. Innovation is a
matchless source of pride.
108. Innovation
is life at the speed of light.
109. ..... 114. Excellence in innovation.
We can’t all be Apple or Cirque du Soleil or Basement Systems Inc.
But we can damn well die trying.


AddThis Feed Button

Zo ontstaat Economische Ellende

De strip is al wat ouder, maar nog altijd even actueel (klik op afbeelding voor vergroting):
AddThis Feed Button

De Kunst van het solliciteren

Soms verraad je je leeftijd (hier spreekt bouwjaar 1963) met je associaties, maar 2009 wordt het jaar van het solliciteren voor velen in ons landje en daarbij dacht ik aan de Janse Bagge Bend. Als je geen idee hebt waarover dit gaat ben je waarschijnlijk nog geen veertiger! In 1983 schreef de Janse Bagge Bend al:

De perspektieve veur de toekoms die zeen nul komma nul
Al hebse noa veul zjweite enne universitaire bul
Al benste ongerwiezer, bankwirker of psycholoog
De komende joare benste waarsjienlik wirkeloos, Doe mos sollicitere, sollicitere !


Het enige dat je moet hopen is dat je nooit John Cleese tegenover je vindt:
AddThis Feed Button

Op weg naar TED2009

In deze roerige tijd is het een eer en genoegen dat ik in februari mag afrijzen naar de USA om TED2009 te bezoeken. TED is volgens mij in ieder geval een van de meest inspirerende bijeenkomsten in de wereld met topsprekers uit de politiek, bedrijfsleven, wetenschap, kunsten en cultuur.

In de afgelopen jaren waren daar Bill Clinton, Al Gore, Malcolm Gladwell, Jane Goodall en ga zo maar door. Het format is snel en voor iedereen hetzelfde; je hebt maximaal 20 minuten om je publiek en de wereld te inspireren of zich te doen afvragen wat de bron van Inspiratie is. De pay-off van TED is niet voor niks: Ideas worth spreading.

Regelmatig kon je op mijn blogs al verwijzingen naar Inspiraties van de afgelopen jaren TED vinden; het is nog 27 dagen voordat TED2009 losbarst. Hier alvast de line-up voor 2009; ik kijk vooral uit naar:Maar ook naar Jamie Cullum, Nandan Nilekani, Barry Schwartz en Rosamund Zander. Na terugkomst gaan we hier weer veel inspiratie uit putten en antwoord vinden op de vraag: ‘Waar moet het heen; wat is de bron van Inspiratie voor de volgende 10 jaar’?


AddThis Feed Button

En wat als de wereld het anders ziet?

Je doet je best om een aanwezig, maar dienbaar leider te zijn en je personeel vindt je de 2-na beste CEO (zie hier). Hoe goed je ook je best doet om je bedrijf op de voorgrond te stellen en jezelf niet te nadrukkelijk te positioneren (echt Level 5 dus), op het gerucht dat je ziek bent duikelt de koers van je bedrijf (zie hier), en als er een gerucht is dat je een hartaanval hebt gehad, daalt de koers weer met 10% en als je een brief publiceert dat het wel goed met je komt


stijgt de koers weer:Dit alles bewijst mi twee dingen:

 1. als je zelf je best doet om een dienend leider te zijn, maar je omgeving ‘hangt toch alles aan jou op’, kun je nog zo je best doen, maar gaat het nooit 100% lukken met dat Level 5;
 2. mensen die beurskoerzen serieus nemen moeten zelf een keer langs de dokter.


AddThis Feed Button

Laatste jaaroverzicht 2008

Buro Renkema staat bekend om hun hilarische video-compilaties (ook de video ‘Laatste keer pinnen bij Fortis’ was van hun hand). Hier hun jaaroverzicht 2008:
AddThis Feed Button