Als het aan de mode ligt ....

.... en we de ‘hemline index’ serieus nemen, wordt het voorlopig niks met de economie. De term is afkomstig van de econoom George Taylor, die in 1926 een theorie ontwikkelde over de lengte van de rokken. Kort en goed: wanneer het economisch goed gaat, dragen vrouwen een minirok, terwijl een langere rok een symptoom is van slechtere tijden.

Economen voorspellen voor volgend jaar een lichte groei, maar de catwalks vertellen een ander verhaal. Lange, zwierige maxi-jurken tot de enkels in bijna elke collectie, van Dolce & Gabbana tot Marc Jacobs:


Voorlopig dus nog even goed vasthouden terwijl de storm doorraast!AddThis Feed Button

Murphy's Law: the other line moves faster

Stond ik net nog in een rij bij de AH om de kerstinkopen te doen, komt ineens dit geniale filmpje voorbij. Het is even wat redesign bij Albert Heijn maar de rijen worden korter!
AddThis Feed Button

Bijna jaareinde: humor

Humor zoals alleen de engelsen dat kunnen over Blackberry’s, Apples en XBoxes:Ook deze mag niet ontbreken om het jaar glimlachend uit te gaan:AddThis Feed Button

Powerpoint King(s)

Nu ben ik zelf meer voor whiteboard-selling, maar met Powerpoint kun je best wat moois maken. Een paar creatieve mannen hebben het maken van een powerpoint tot kunst verheven door een 50 seconden durende animatiefilm te maken in powerpoint. Het kostte ze drie dagen, maar het resultaat mag er wezen. Hoewel de presentatie geen enkele nuttige inhoud bevat, is het een stuk fijner om naar te kijken dan de powerpoints die u krijgt voorgeschoteld op uw werk.

Om te bewijzen dat dit echt gemaakt is, staat het hele document online:
AddThis Feed ButtonHet jaar van Hoop

Of 2010 nou een jaar van hoop of wanhoop was, weet ik niet zeker. Maar als je deze fotocompilaties bekijkt, wordt je in het algemeen niet erg vrolijk. De upside is dat 2011 alleen maar beter kan worden ..... Kijk hier deel 1, deel 2 en deel 3 van het fotoblog van de Boston Globe. Ondertussen wensen wij alle lezers en twittervolgers:

AddThis Feed Button

Zeitgeist 2010

Mooie videocompilatie 2010; niks meer aan doen!

AddThis Feed Button

Het Beste van 2010Het is weer de tijd van de eindejaarslijstjes en Time magazine publiceert traditiegetrouw hele waslijsten van de beste leiders, denkers, helden en uitvindingen:

AddThis Feed Button

Chief Happiness OfficerWas ik vorige week zelf nog op TEDxAdam, waar voor mij de hoogtepunten Rogier van der Heide en Calefax waren, komt plotseling TEDxCopenhagen voorbij met de enige echte en onvolprezen Chief Happiness Officer, Alexander Kjerulf met een heerlijk verhaal over arbejdsglæde:

AddThis Feed Button

Reistip: Boston

Boston is de stad van de Freedom Trail, Harvard, de Kennedy’s en het JFK-museum. Dat laatste is een groots programma gestart om de gehele bibliotheek digitaal te maken; dat zou één reden minder zijn om naar Boston te reizen en dat zou zonde zijn. Om dit project luister bij te zetten, maakte Life een JFK-special (hier)


(Noot: wat zorgelijk is de jongen rechts in beeld. Toch niet Lee Harvey Oswald op jonge leeftijd?)


AddThis Feed Button

Life according to RB

Richard Bransom is één van mijn helden en hier zijn 10 levenslessen van hem verpakt in quotes:

 1. "Ridiculous yachts and private planes and big limousines won't make people enjoy life more."
 2. "I enjoy every single minute of my life."
 3. "But the majority of things that one could get stressed about, they’re not worth getting stressed about."
 4. "You can’t be a good leader unless you generally like people. That is how you bring out the best in them."
 5. "There is no one to follow, there is nothing to copy."
 6. "I can honestly say that I have never gone into any business purely to make money. If that is the sole motive, then I believe you are better off doing nothing."
 7. "I never had any intention of being an entrepreneur."
 8. "I made and learned from lots of mistakes."
 9. "If you can indulge in your passion, life will be far more interesting than if you're just working."
 10. "Right now I'm just delighted to be alive and to have had a nice long bath."

Met name zijn 4e en 9e quote spreken mij het meeste aan.


AddThis Feed Button

Bonussen en zelfbelang

Goede bekende Kilian Wawoe schreef een interessant boek over bonussen en deed promotie-onderzoek aan de VU naar banken. Zijn conclusie: bonussen leiden tot het najagen van eigenbelang en afschaffen is de enige oplossing! In South Park zagen we al waartoe bankiers in staat zijn:


South Park Bank


AddThis Feed Button

Gapminder

Tijdens de WorldPensionSummit gebruikten we (als IBM) deze software van Hans Rosling; ondertussen is zijn Gapminder van Google maar het blijft een geweldige tool:
AddThis Feed Button

Over pensioen-knollen en citroenen

Pas met pensioen op je 76e!

In de afgelopen maanden is er in de politiek en de media veel gezegd en geschreven over pensioenen en de verhoging van de pensioenleeftijd, maar slechts zelden is er rationeel en wetenschappelijk gekeken naar het onderwerp. Want, ja u leest het goed, het is geen typo in de titel. Er had geen 67 moeten staan, zoals de politiek u wil doen geloven, maar echt 76! Dit is de leeftijd waarop we eigenlijk pas met pensioen kunnen gaan als we de laatste jaren van ons leven in (ongeveer) dezelfde welvaart willen leven als de jaren daarvoor. Dit is het gevolg van twee risico´s die cumuleren, namelijk het ´lang-leven risico´ en het ´beleggingsrisico´.

Laten we beginnen met dat laatste. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar toch schetst elke financiële instelling nog steeds een rooskleurig plaatje als u maar lang genoeg zou investeren in aandelen of andere ondoorzichtige producten van hen.

Op de lange termijn schetsen ze u allemaal een rendement van minimaal 5% en soms wel bijna 10%, en dat is absolute onzin. Als we kijken naar de verwachte rendementen van aandelen en dat afzetten tegen de kosten om de risico´s van ´shortfall´ af te dekken met opties, vallen deze twee over een langere periode geheel tegen elkaar weg, zoals meermaals door Professor Zvi Bodie van Boston University is aangetoond:Kort en goed komt het erop neer dat de realistische nettorendementen van aandelen over een langere periode nagenoeg nul zijn. Al het meerdere is geluk en niets meer dan dat. Dus is rekenen met 0% nettorendement (na inflatie) het enige zekere scenario voor uw pensioen!

Dan het tweede risico van ´lang leven´. Nu is dat geen echt risico, want het is zeker dat de gemiddelde levensverwachting nog verder gaat stijgen, maar het risico bestaat erin dat u niet weet of u bij de gelukkigen (of ongelukkigen?) hoort!

We weten dat de gemiddelde levensverwachting in Nederland 85 jaar zal zijn binnenkort en dus moeten we in een periode vanaf ons 25e jaar een vermogen opbouwen om het tot ons 85e vol te houden. En dat met 0% nettorendement!

Dat laat zich eenvoudig berekenen in een wiskundige formule:

Spaar% x aantal jaren dat men spaart = Pensioen% x aantal jaren pensioen

Als ik 40 jaar lang elke maand 20% van mijn inkomen opzij zet, kan ik daarna 20 jaar lang 40% pensioen ontvangen (of variaties hierop). In een wiskundige formule ziet dat er als volgt uit:

s(R – B) = r(L – R)

waarbij R de pensioenleeftijd is, L de levensverwachting, B de leeftijd waarop we beginnen met sparen, s het spaar% is en r het pensioen% is.

Via een kleine wiskundige omweg is zo te bepalen dat R (pensioenleeftijd ) een gewogen gemiddelde is van de levensverwachting en de leeftijd waarop we beginnen met sparen. Als we eens uitgaan van een spaarpercentage van 10% en een pensioenpercentage van 60% bij een start-spaarleeftijd van 25 en een levensverwachting van 85 is de leeftijd waarop we met pensioen kunnen gaan 76,4 jaar.

Geen dag eerder!

Laat u zich geen knollen voor citroenen verkopen met uw pensioen; u moet of uw verwachtingen drastisch bijstellen, of substantieel meer en niet-risicodragend gaan sparen of dramatisch veel langer doorwerken.

Wanneer worden pensioenfondsen en verzekeraars hierover eens eerlijk?

AddThis Feed Button

Koning Willem 4

In het kader van de recente commotie over een ceremonieel koningshuis, vond ik deze wel passen. Nu ben ikzelf een fervent Republikein, maar dat was wel duidelijk:
AddThis Feed Button

Links vs. Rechts en de economie

Robert Reich, ex-minister onder Clinton en (nogal linksige) professor op diverse universiteiten in de VS, geeft op Comedy Central uitleg wat er aan de hand is met de economie en hoe het opgelost dient te worden. Zijn boek is een must voor iedereen met een wat ‘Rijnlandse’ inslag:

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Robert Reich
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes2010 ElectionMarch to Keep Fear Alive

 
Een heel ander (rechts / Angelsaksisch) geluid komt van Glenn Beck de populistische Fox News presentator. In het onderstaande filmpje laat Donald Duck zich aanvankelijk gek maken door deze ophitsende man maar komt uiteindelijk tot inkeer:Dank aan John Hoek voor tip.


AddThis Feed Button

Flashmob gone bad

Een Pecha Kucha-avond is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn. Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie en deze Pecha Kucha over flashmobs (zie ook hier) voldoet aan al deze criteria:


AddThis Feed Button

Weird Brain

Nu zit ik niet zo in deze ‘scene’, maar dit is wel knap gemaakt:
AddThis Feed Button

In - Uit 2011

Adjiedj Bakas brengt ook dit jaar de trends in kaart voor 2011, het Jaar van het Konijn.

De jaren '10 vormen een herhaling van de jaren '80: ingrijpende overheidsbezuinigingen (Lubbers reïncarneert in Rutte), sociale onrust (krakersrellen, massale protesten), dalende huizenprijzen (in 1979 daalden de huizenprijzen met 25% en in 1990 waren ze weer op het oude peil), nucleaire onrust (toen over kernwapens, straks over de nieuwe kerncentrale in Zeeland), discussies over de (on)betaalbaarheid van de verzorgingsstaat (de saneringskabinetten Lubbers 1 en 2 kregen dezelfde verwijten als Rutte 1 nu al krijgt). De afgelopen jaren waren er al wat signalen voor de aankomende revival van de eighties: muziek en mode uit die tijd keerden al eerder terug.

Hier volgt ook zijn rijtje IN - UIT:Link naar rapport.


AddThis Feed Button

The old man and ....

The Old Man and the Sea is een novelle van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die ik in 3 Gym las.

The Old Man and the Sea is ook een korte animatiefilm van de Russische animator Alexander Petrov. Het verhaal gaat over Santiago, een oude Cubaanse visser die al weken geen geluk meer heeft bij het vissen. Omdat hij te trots is om van de maaltijden te eten die de andere dorpelingen hem aanbieden, besluit hij om op een dag dieper in zee te varen om er de vangst van zijn leven aan de haak te slaan…
Toch is het niet (alleen) het verhaal dat de korte film in 2000 de Oscar voor Beste Korte Animatie opleverde. Wat The Old Man and the Sea zo prachtig maakt, is de aparte techniek; elke tekening werd afzonderlijk geschilderd op een glasplaat die bovenop een lichtbak ligt. Met hun vingers tekenden de makers met olieverf steeds weer een nieuw schilderij als frame. Elk resultaat werd gefotografeerd en nadien gemonteerd tot een film. Het kostte bijna drie jaar om de 29.000 kunstige plaatjes te creëren. Een korte blik op dit bijzonder tijdrovende proces zie je in het filmpje tijdens de aftiteling.AddThis Feed Button


Je even Anton Corbijn voelen?

Wie wil nou niet, net als Anton Corbijn (The American), een keer een film met George Clooney regisseren? Vanaf vandaag kan dat op deze YouTube pagina. Hier alvast mijn versie:
AddThis Feed Button

Shangri La

Nu is dit geen site over reclame (hier wel), maar soms komt er één voorbij die inspireert en mooi gemaakt is ook nog eens een verrassende wending heeft:
AddThis Feed Button

Google geeft raad (4)

AddThis Feed Button

T-Mobile gaat los

Op deze viral valt qua kwaliteit en originaliteit niet veel af te dingen. Maar wat heeft het met mobiele telefonie te maken en wat hebben klanten hieraan qua service? T-Mobile pakt in de UK groots uit met deze film:Wat de prestaties van het bedrijf meer zou helpen als klantenservice weer echte KLANTENservice zou worden. De column van Youp uit NRC nee ik hier nog één keer helemaal op omdat ie zo leuk is:


zaterdag 23 oktober 2010 door Youp

Klantenservice
De details zal ik u besparen, maar het gaat om een maandenlang probleem dat onze zoon, een aardige student, met T-Mobile had. Een zaak waarin hij overigens volkomen gelijk had. Dat vond ik niet alleen, maar dat vond ook T-Mobile. Ze konden het probleem alleen niet zomaar oplossen. Waarom niet?
Omdat ze het niet konden oplossen. Maar het was toch hun fout? Klopt, maar de helpdeskmevrouw kon hem niet oplossen. Terwijl dat in een handomdraai kon. Inderdaad, maar daarvoor had zij niet de bevoegdheid. Dat moest schriftelijk. Binnen zes weken kreeg onze zoon dan antwoord. Of hij dan iemand anders van T-Mobile kon spreken? Nee! Waarom niet? Omdat dat niet ging! En kon de mevrouw het door T-Mobile veroorzaakte probleem niet aan iemand voorleggen en dat die dan terug zou bellen? Nee, T-Mobile belt nooit terug. Kafka in de polder.
Mijn vrouw heeft er nog een ochtend aan besteed en werd met dezelfde kluiten hetzelfde riet in gestuurd. Drie mobieltjes heb ik zelf geduldig hangend in de wachtrij leeg gebeld, kreeg hetzelfde begrip van de mevrouw, ook weer het grootste gelijk overigens en de mededeling dat het helaas schriftelijk moest worden afgehandeld. Uiteindelijk gedaan, mijn zoon heeft nog een week in een winkel op zijn beurt mogen wachten om de laatste details te regelen en afgelopen woensdag zou na zes weken zijn nieuwe toestel komen. Hij naar de winkel, uurtje op zijn beurt wachten en toen… toen klopte het weer niet!
Weer een fout van T-Mobile. Sorry overigens. Maar de man kon zijn fout niet herstellen. Binnen dit Sovjetsysteem was hij niet bij machte om… Ik besloot om een hoog iemand bij T-Mobile te bellen, maar dat was dom gedacht. Die krijg je gewoon niet aan de lijn. De receptioniste van het hoofdkantoor heeft op straffe dat ze met een gesaboteerde parachute uit een Belgisch vliegtuig moet springen beloofd dat ze geen ontevreden klanten doorverbindt. Ik moest weer een brief schrijven en zou binnen zes weken… Genoeg, dacht ik en uitte mijn ongenoegen boos op Twitter. Nou is mijn account aldaar geen zeikerig onderonsje met vrienden, maar ik word gevolgd door meer dan veertigduizend mensen, die mijn probleem onmiddellijk herkenden omdat ze zelf ook allemaal in een zo’n soort conflict zijn verwikkeld met Ziggo, Eneco, UPC of een andere onbereikbare T-Mobile. Mijn berichtjes werden een vrolijke olievlek en binnen een half uur kreeg ik een aardige meneer van T-Mobile aan de lijn. Wat het probleem was? Maar problemen waren er toch om opgelost te worden? Daarbij had ik volledig gelijk. Alle fouten waren inderdaad gemaakt door T-Mobile. Sorry, sorry, sorry! Had u maar eerder gebeld!
Onze zoon kon onmiddellijk naar de winkel gaan om zijn nieuwe toestel op te halen, zijn oude contract werd daar ter plekke verscheurd en hij mocht met kerst twee weken skiën met de familie van de hoogste baas van T-Mobile Nederland. Onze zoon blij, mijn vrouw verbijsterd en ik vooral vrolijk verbolgen. Twee maanden bonkte onze zoon op de machteloze T-Mobile-vesting, werd van kastjes naar muren en terug het woud in gestuurd, sloeg wanhoopskreten uit tegen medewerkers die hem telkens gelijk gaven, maar helaas niks voor hem konden doen en op het moment dat zijn kwade, beetje bekende vader tegen 40.000 landgenoten twittert dat het geduld op is en hij T-Mobile vrolijk doch beschaafd gaat slopen op het internet, belt het bedrijf in een geur van angstdiarree stotterend dat alles geregeld is.
Ondertussen ben ik een soort nationaal meldpunt van de helpdeskterreur geworden en ik proef ook dat het geduld op is. Men is het spuugzat. Klantenservice betekent klantenservice ofwel: service aan klanten! En dat begint niet met een uurtje hangen terwijl je naar zaaddodende muzak moet luisteren. Om over het machteloze vervolg maar te zwijgen. Revolutie? Wat mij betreft wel. Hoe? Nog even geen idee, maar voorlopig raad ik iedereen aan om te beginnen met de nuchtere mededeling dat je eigenlijk Youp heet.
En nogmaals: niet alleen tegen T-Mobile, maar echt tegen allemaal! We zijn begonnen!
Mail uw klantervaring naar youp@nrc.nl. Lees hier meer over deze actie.

Verrijking?

De laatste dagen is onze taal verrijkt met een tweetal mooie woorden:

- decontextualiseren (door Rutte geintroduceerd; betekent uit zijn verband gerukt)
- balkonliberaal (de salonsocialist hadden we al)


AddThis Feed Button

In maximaal 8 woorden

Las net een mooi artikel over goede en slechte missie-statements. De conclusie is dat hoe meer woorden voor de missie nodig zijn, des te onduidelijker deze is en dus de koers van de organisatie ook niet vast zal zijn.

De goeden blinken uit doordat ze in (ongeveer) 8 woorden aangeven wat we doen, voor wie en met welk resulaat en dat ook nog in de vaste structuur van werkwoord, doel en uitkomst. Voorbeelden:

"Save endangered species from extinction"
"Improve African children's health"
"Make Business & IT scalable"

Wat is die van jouw organisatie? Kan dat in 8 woorden?


AddThis Feed Button

Kritische denkers

Een paar kan ik niet helemaal plaatsen maar dit geeft een mooi overzicht van een aantal belangrijke ‘tegendenkers’ uit de afgelopen paar honderd jaar (klik voor vergroting):Toch even wat anders dan Wilders die zich ‘spiegelt’ aan Gallileo Gallilei.


AddThis Feed Button

De allernieuwste gadget

Deze posting zit in een beetje in de hoek van vriend-blogger Bosma maar past toch ook wel in de hoek van Inspiratie. In Cupertino (Apple HQ) wordt angstig uitgekeken naar deze nieuwe concurrent:Tip John HoekAddThis Feed Button


Regeringsverklaring RutteU zult weer hard aan het werk,
waarna u weer mag roken in de kroeg,
waarop u met 130km per uur naar huis kunt scheuren,
om aldaar een inbreker zelf verrot te slaan.


AddThis Feed Button

Social Media Journaal

Hoe ziet het 8uur journaal eruit als alle reporters twitteren, facebooken en skypen? Zo dus.AddThis Feed Button

Google geeft raad (3)

AddThis Feed Button

Beursanalisten en kansberekening

Nu heb ik het niet op beursanalisten, beurskoerzen en CEO’s die aandeelhouders belangrijker vinden dan medewerkers, maar nu blijkt ook nog eens dat beusranalisten (van banken) slechts in 25% van de gevallen goed hadden voorspeld hoe een bedrijf ging presteren. In 75% van de gevallen zit men er dus naast!

Kun je beter gewoon ‘kop - munt’ doen.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse bureau Bloomberg blijkt dat de meeste analisten er in minstens 75 procent van de gevallen naast zit met het advies om te kopen, verkopen of een aandeel te houden. Het onderzoek werd gedaan onder 2.500 analisten wereldwijd bij 77 instellingen tussen begin 2008 en juli 2010. De beste voorspellers in de financiële wereld zitten bij Goldman Sachs.

Of eigenlijk, de minst slechte.


AddThis Feed Button


De Chinezen komen echt

Cabaretier Wim Kan maakte in zijn oudejaarsconference, in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, een grap over de Russen. Denkt u dat de Russen echt zullen komen, vroeg hij zich quasi vertwijfeld af?

Weet u, ik denk wel dat ze zullen komen... Maar één voor één...’ (mede naar aanleiding van de recente vrijlating naar het Westen van Solzjenitsyn toendertijd).

Nu denken we in Nederland aan een Moslim-tsunami (met dank aan Gekke Geert), maar in de USA maken ze zich meer zorgen over de Chinezen:
Tip John Hoek


AddThis Feed Button

Nederland anno 2010

Nothing goes well in a political system in which
words are in contradiction to facts.


(Napoleon)

Moest hieraan denken toen ik de krant opensloeg en las over Nederland anno 2010 en het ‘allochtonenverbod’ van de PVV in het Haagsche voetbal.


AddThis Feed Button

Stop pesten

Als jongetje dat vroeger veel gepest werd op de middelbare school, vind ik deze site belangrijk en ook nog eens met een technisch hoogstandje:
Wat technisch erg knap is, is dat je met het uploaden van een 2-dimensionale foto een bewegend gezicht hebt gekregen!


AddThis Feed Button

Stijlvol de dag in

Ik houd wel van ochtendrituelen en de tijd nemen om er goed uit te zien.

Niet voor niets is het gezegde: kleren maken de man. Sommigen zullen het ijdeltuiterij of narcisme vinden, anderen zullen het oog voor detail waarderen. De Sunday Times Style Online gaf opdracht om de ochtendrituelen van mannen stijlvol in beeld te brengen en hier is éen van de resultaten.

Als ik zo nu en dan om me heen kijk, kunnen veel mannen nog wel wat extra tijd gebruiken om er stijlvol(ler) uit te zien. Mijn advies zou dan ook zijn om een kwartiertje eerder op te staan en even de tijd te nemen:
AddThis Feed Button


Gekke Geert en het grote Ongelijk

Het zal wel worden afgedaan als de ‘linkse kerk’ (de VU in Amsterdam in dit geval dus), maar uit wetenschappelijk onderzoek van het Institute for Migration and Ethnic Studies blijkt dat de radicale moslims net zo veel (of weinig) dreiging vormen voor de democratie als de orthodoxe christenen van Urk. Ook nog blijken er maar een handvol van te zijn (iets meer dan 50.000 salafisten of moslims die daar gevoelig voor zijn) en willen ze niet eens politiek actief zijn.

De studie concludeert overtuigend (en wetenschappelijk valide) dat er geen sprake is van radicalisering binnen de salafistische gemeenschap in Nederland en dat zij geen bedreiging vormt voor de Nederlandse democratie. Salafistische organisaties vormen eerder nog een buffer doordat zij geweldscomponenten afkeuren. Radicalisering in de zin van de actieve bereidheid om geweld te gebruiken vindt dan ook plaats buiten de salafistische organisaties.

Van de verschillende stromingen in het salafisme, blijken politieke salafi's in Nederland het meest zichtbaar. Zij zijn politiek en maatschappelijk geëngageerd en voorstander van vernieuwingen die ten goede kunnen komen aan de geloofsgemeenschap. Predikers wijzen geweld af en streven niet naar invoering van de Sharia (strenge moslimwetten) in Nederland. Uit het veldwerk onder de salafistische gemeenschap doemt een beeld op van een ‘gewone' orthodoxe beweging en is er geen indicatie te vinden voor radicalisering.

Uit de survey blijkt dat 8 procent van de Nederlandse Moslims als streng orthodox kan worden gezien en gevoelig is voor salafisme, wat gelijk staat aan zo'n 53.000 mensen. Streng orthodoxen blijken niet gevoelig voor extremisme en neigen niet tot politiek activisme. Ze hebben niet de neiging om te handelen, maar om passief te ondersteunen. Wel gaat een hogere mate van orthodoxie samen met een grotere geweldslegitimatie en een theocratisch ideaal.

Dus Geert zeg nou zelf, toch een groep met een angstpsychose? Is Geert toch de ‘fearmonger’ van Frans Timmermans:
AddThis Feed Button


Google geeft raad (2)

Veel reacties gehad op de eerste ‘Google geeft raad’, dus nog snel een 2e en dan naar één posting per week!
Raar wat op één verschijnt, zeker als je weet dat Google aanvult op basis van G23
de meest gezochte termen. Las in 1e instantie de laatste overigens als blowen ipv bowlen, maar zal wel komen door de vele aandacht voor Yuri van Gelder.


Tip P.Monkelbaan


AddThis Feed Button

Google geeft raad (1)

Google vult aan voor je als je begint te typen. Handig, maar soms met onverwacht resultaat.

Vanaf nu een wekelijkse ‘Google geeft raad’
AddThis Feed Button

Mark, mag ik wat transparantie?

Nu Rutte I er is gekomen (met dank aan Ferrier/Koppejan die het Gedoogkabinet gaan gedogen), heb ik een leuk idee voor Mark cs. Het belastingbonnetje!

Wat doen jullie eigenlijk met mijn belastingcenten? Het is een idee van de US denktank Third Way en het zou er zo uit kunnen zien (met echte cijfers uit de USA):In het kader van transparantie zou ik het wel willen zien! Wie maakt hem voor Nederland?


AddThis Feed Button


Leiderschap & succes

Deze infographic geeft een mooi historisch beeld van de ontwikkeling van luchtvaartmaatschappijen en hun marktaandeel in de USA:Los van de interessante informatie valt mij op dat er één luchtvaartmaatschappij is die continue groeit in marktaandeel en nagenoeg zonder overnamen, namelijk SouthWest Airlines. Het tegengestelde valt ook op namelijk dat partijen die overrnemen, dat marktaandeel (en hun eigen) weer grotendeels verliezen!

Nu is SouthWest de luchtvaartmaatschappij van mijn held, Herb Kelleher, die werknemers bovenaan in de piramide plaatst, boven klanten en zeker boven aandeelhouders. Nu is zijn luchtvaartmaatschappij ook nog eens de enige winstgevende in de USA, dus dat lijkt prima samen te gaan.

Dus vooral focussen op autonome groei en de je mensen op een voetstuk plaatsen (en dat ook menen)!

Weinig CEO’s die zo denken. Hier twee mooie quotes van Herb:

“If the employees come first, then they're happy, ... A motivated employee treats the customer well. The customer is happy so they keep coming back, which pleases the shareholders. It's not one of the enduring mysteries of all time, it is just the way it works.”

“A company is stronger if it is bound by love rather than by fear.”


AddThis Feed Button

Will chicken blend?

Natuurlijk kun je (restanten van) kip in een blender gooien! Maar eet je dan wat eruit komt ook op? Jamie Oliver ging het experiment aan en voerde ‘restvlees’ (gemalen botten, kraakbeen en huid) aan kinderen in de vorm van kipnuggets. En wat deden ze? Ze aten het op. Natuurlijk, zul je denken, hoe konden zij dat weten?

Nou?

Ze stonden erbij toen het in de blender ging!Daarom is het zo noodzakelijk het initiatief van Jamie vanuit TED te steunen.AddThis Feed Button

O.T.15

Zie hier voor weer wat Off-Topic.


AddThis Feed Button

Inside Job

De winnaar van diverse filmprijzen en in de theaters deze winter is ‘Inside Job’, de film die 20 trillion dollars kostte om te maken! De film geeft een ‘insiders blik’ over de ineenstorting van Wall Street. Gaat dat zien:

AddThis Feed Button

Geert, de Grote Gedoger

Vrij naar Freek de Jonge: het motto van de nieuwe regering is: vrijheid en verantwoordelijkheid.

Inderdaad, de gedoger krijgt meer vrijheid en neemt minder verantwoordelijkheid.
AddThis Feed ButtonJFK met Life Timeline

Met deze mooie tool van Life Magazine kun je je eigen timeline maken, zoals deze:

En als bonus heeft de JFK Library al haar materiaal op YouTube gezet, waaronder deze mooie introductie overe JFK.


AddThis Feed Button

Voorspellen blijft lastig

... zelfs als je Alan Greenspan bent. In de jaren voor de grote crisis waren dit de uitspraken die hij deed over de huizenmarkt. Hij had soms wel gelijk, maar alleen het verkeerde land:Dus kennelijk kunnen we niet zo goed voorspellen, behalve als je dan weer Arthur C. Clark bent (u weet wel die schrijver van ‘2001: A Space Odyssey’):Dus wagen we ons liever niet aan voorspellen, maar doen we wel aan ‘vooruitdenken’ en vandaar dat wij in ons werk voor klanten veel gebruik maken van scenario’s. De mooiste die ik ooit ben tegenkomen is het ‘Mont Fleur Project’ in de opmaat naar 2002 met echte vrije verkeizingen in Zuid Afrika. Hier de hele PDF.


AddThis Feed Button

Greed still good?

Een dezer dagen gaat de nieuwe film van Oliver Stone ‘Wall Street: money never sleeps’ in premiere, het vervolg op de film uit de jaren 80 over Wall Street met Michael Douglas in de hoofdrol.

Wat toch wel opvallend is te noemen zijn de parallellen uit de film over ‘Greed (is Good)’ uit de jaren 80 en dat wat ons recent is overkomen met de Huizen-/Banken-/Monetaire-/Budgettaire crisis in de wereld. Zou Oliver Stone ons ook deze keer weer de weg wijzen? Kijk hier naar een interview met hem van CNN:
AddThis Feed Button

Apple not amused

Nu ben ik een groot Apple fan en de trotse bezitter van een iPad van het 1e uur, maar ze kunnen niet echt tegen een grapje daar in Cupertino. Deze advertentie schoot de Apple boys in het verkeerde keelgat en ze dreigden de app offline te halen.
Flauwekul! HIj is gewoon echt grappig.

Ga gewoon door met de ultieme gadgets maken en blijf daarbij.


AddThis Feed Button

Stress-factoren

Stress is nooit goed, maar als je weet welke twee factoren stress veroorzaken, kun je er wat aan doen.AddThis Feed Button

Takashi Murakami in Versailles

Vanochtend een mooi item op Radio 1 over Takashi Murakami, waarvan een tentoonstelling op Versailles is geopend. Op de radio spraken Franse actievoerders schande over deze ‘pornografische belediging van het koninklijke Versailles’. Maar zeg nou zelf, dat valt toch wel mee?


Zijn ze in Frankrijk geloof ik vergeten dat ze de ‘founding fathers’ van de Verlichting zijn? Gaan ze nu de tentoonstellingscatalogus verbranden?

Boek-verbranden schijnt in te zijn, al is het nog niet zo makkelijk, ze smeulen meer dan dat ze branden, zei Nico D.
nog vandaag.


AddThis Feed Button


Leiderschap en Darwin

In deze (wat droge maar leerzame) video van Professor Mark van Vugt van de VU, legt hij uit hoe bij de mens onze grote hersenen zijn ontstaan uit de evolutionaire noodzaak om leiderschap te ontwikkelen.

Doordat we in grote groepen leven is met name leiderschap onze grote evolutionaire uitdaging. Een interessant gegeven; zijn boek ‘Selected: Why some people lead, why others follow, and why it matters’ (zie hier een engelse review) is nu verkrijgbaar.
AddThis Feed Button

The Beatles wisten 't al ...

... toen ze zongen ‘Can’t buy me love’.

Nu blijkt uit onderzoek, onder meer dan 450.000 inwoners van de U.S.A., door Nobelprijs winnaars Daniel Kahneman en Angus Deaton van Princeton University dat je met meer inkomen niet gelukkiger bent dan met minder inkomen; wel tevredener, maar niet gelukkiger.

Tot 75.000 US Dollar (zo’n 58.500 Euro) stijgt geluk wel met het inkomen, maar vanaf die grens neemt geluk nog maar nauwelijks toe; de verklaring ligt erin dat de dingen die ons echt gelukkig maken niet met geld ‘te fixen’ zijn: eenzaamheid, liefde, ziekte, scheiding, de dood en ga nog maar even zo verder.

Waren die John en Paul toch al aardig in de goede richting aan het denken.


AddThis Feed Button
's Werelds Beste Landen

Na de blog van een paar dagen terug, hier nog een andere landen-index. Deze keer van Newsweek die er ook een mooie interactieve graphic van maakte. Hier staan we op nummer acht van de wereld:Quality of Life is voor Newsweek duidelijk een ander rijtje dan bij de HPI van de vorige blog:Ik vind deze typisch Angelsaksisch, die van een paar dagen terug meer Rijnlands!AddThis Feed Button

Happy Planet Index

We staan als Nederland op de 1e plaats van de ‘Westerse wereld’ en 43e van de Wereld en moeten landen als Costa Rica (met stip op 1) ver voor laten.

Waarmee?

Met de Happy Planet Index. Het idee is geweldig; naarmate de inwoners van een land gelukkiger zijn en langer leven en dat ook nog eens doen met een beperkte ecologische ‘footprint’ is dat land een ‘Happy Nation’ voor een ‘Happy Planet’. In een wiskundige formule:Het idee is van Professor Herman Daly van de University of Maryland, die de HPI samenstelt. Deze ziet er voor de Top 45 als volgt uit:
‘We’ scoren vooral goed door onze ‘life satisfaction’ van 7,7 (op een schaal van 10) en onze ‘life expectancy’ van 79,2. Als we nu nog meer doen aan groene energie?

Opvallend is dat landen als Costa Rica, Domenicaanse Republic, Jamaica, Vietnam en Cuba het goed doen; veel ‘happy people’. Als je daar ooit was geloof je het direct.

Mooi onderzoek en laten we eens volgen hoe de USA het de komende jaren doet (niet ‘very happy’ en ‘dramatische eco footprint’). Zorgwekkend in deze is dit patroon in de USA:Kennelijk is er een omgekeerd verband tussen ‘satisafction’ en geld verdienen. Sic!Hier het hele rapport. Lezen!


AddThis Feed Button


Een mooie kijk op de geschiedenis

Benjamin Goldman maakte de animaties en de excentrieke Timothy Dickinson verzorgt de teksten en het resultaat is een bijzondere kijk op historische gebeurtenissen:
AddThis Feed Button

Schokkend is het wel

Deze film is van een experiment waarbij in een wijk eerst een aantal avonden achtereen zeer luid werd gedrumd op een drumstel; al snel stonden de buren op de stoep te klagen over geluidsoverlast.

Vervolgens werd het geluid van een (geensceneerde) ruzie met huiselijk geweld gedraaid en wat er toen gebeurde .....
Juist!

Helemaal niks. We kijken liever weg!


AddThis Feed Button

Tijd voor een nieuwe Verlichting

Nu we de wereld met z’n allen langzaam naar de afgrond duwen is het tijd voor een nieuwe Verlichting; wellicht helpen deze inzichten:

AddThis Feed Button

Als je je nog even verveelt

Is het op kantoor nog wat rustig en verveel je je?

Ga naar de vensterbank en zoek een paar dode vliegen die daar waarschijnlijk liggen; laat ze een dagje in de zon goed doordrogen en leef je uit ...
Dank Andre voor de tip!AddThis Feed Button

Groei moet

Ooit deed ik een training ‘Ikkologie’ bij Remco Claassen over (oa) mijn persoonlijke missie (nav Stephen Covey’s 7 Habits for Highly Effective People) en ik herinner me ‘mijn’ zin:

IK, Paul van der Marck, daag mijzelf en anderen continu uit te groeien en te doen groeien, waarbij ik de gezondheid van mezelf en mijn omgeving niet schaad


Maar wat is dat nu; groei?

Stel je een cirkel voor met alle kennis van de mensheid daarin:

Tegen de tijd dat je van de basisschool komt weet je dit:

Als je van de middelbare komt weet je een beetje meer:

Met een Bachelor krijg je een beetje specialisatie:

Een Master verdiept die specialisatie:

Als je veel promotie-onderzoeken leest kom je aan de grens van onze kennis:

Eenmaal aan die grens aangekomen, ga je je focussen:

Je duwt een paar jaar tegen de grens:

Tot op een dag de grens een stukje meegeeft:

En dat is ‘groei moet’:

Ineens ziet jouw wereld er anders uit:

Maar vergeet niet het ‘grotere plaatje’:

Blijf groeien!AddThis Feed Button

Een goed idee is altijd simpel

Enige tijd terug schreef ik een review van het boekThe Back of the Napkin’ over het oplossen van complexe problemen met eenvoudige plaatjes. Een BusinessWeek bestseller van Dan Roam, en een must voor elke PowerPoint overkiller.

Nu heeft de NY Times blogger, Carl Richards, dit boek kennelijk goed gelezen want zijn plaatjes over de financiele sector lijken (qua stijl) zo weggelopen uit dit boek:


Mijn tips voor deze week zijn:

1: koop en lees het boek van Dan Roam en je maakt betere Powerpoints
2: stop met Powerpoint en ga over op WhiteBoard Selling (deed laatst een salestraining bij IBM hierover en ben overtuigd dat het beter is!)

Nu nog de lef om de laptop thuis te laten!


AddThis Feed Button
Wie zegt dat verzekeren saai is?

De Engelse Independer (Comparethemarket.com) denkt daar duidelijk anders over en lanceerde twee sites: comparethemarket.com en het hylarische comparethemeerkat.com.

Met de poeha van een avondvullende bioscoopfilm is deze ‘typo’-website gelanceerd met wallappers/trailers/ringtones/flickr/familiegeschiedenis van de Orlov’s (‘de oprichters’ van comparethemarket) enzovoort.Zo kan het dus ook! Voor de liefhebbers hier een mooie voicemail: Voicemail-answerMachineRecording.

Ook de video’s zijn mooi gemaakt en kosten noch moeite lijken gespaard: klik hier voor deel 1, hier voor deel 2 en hier voor deel 3.

Was getekend: Alexander Orlov!


AddThis Feed Button

Voorlopig stil: Toscane

We gaan hier even genieten van de zon en rust in Toscane. Tot in augustus!

Geld rondpompen?

Een mooie RSA-analyse/animatie over de 'Crisis van het Kapitalisme'. Verhelderend omdat het o.a. aan de hand van een Monopolybord inzichtelijk maakt hoe we geld letterlijk rondpompen (tip door Jaap Peters):
AddThis Feed Button

Hoe meer salaris, hoe gemener!

Sreedhari Desai van Harvard heeft een bijzondere correlatie blootgelegd tussen ‘gemeenheid’ in een organisatie en ‘hoogte van het inkomen van het management’: hoe meer de CEO verdient hoe ‘gemener’ zijn of haar organisatie is.

Zoals ze schrijft: "Increasing executive compensation results in executives behaving meanly toward those lower down the hierarchy" in haar paper When Executives Rake in Millions: Meanness in Organizations. Als ik naar sommige Nederlandse (ex) CEO’s kijk, kan ik het wel geloven.


AddThis Feed Button


Nieuwe categorie; de wekelijkse poll


Wat is die Telegraaf en k..krant!Wat een kolerekrant die Telegraaf!

Op zaterdag weer vette koppen over ‘Marokkaans straattuig’.

Geen wonder dat 1/3e van Nederland PVV stemt als je je laat leiden door de koppen in deze krant.

Zogenaamd Marokkaans straattuig gooide eieren naar Joodse voorbijgangers en de Politie deed (weer) niks (aldus de Telegraaf op zaterdag jl.).

Wat blijkt nu?

Het gaat om baldadigheid van Joodse jongens naar Joodse jongens:Maar ja dat bericht staat op bladzijde 45 van diezelfde krant en zover komt de gemiddelde PVV-stemmer niet!

We zijn allemaal bang voor bijna niks en de media (althans de Telegraaf) wakkeren lekker de angst aan.

We leiden aan gevoelsonveiligheid!


AddThis Feed ButtonLaat Google het aanvullen

Zoals iedereen weet vult Google je zoekopdracht aan en dan gebeuren er soms rare dingen:Nu kunnen we Google dat niet kwalijk nemen, want dit zijn gewoon de meest gezochte termen en zinnen (zegt dus vooral iets over onszelf). Er is nu zelfs een blog waar deze bijzondere aanvullingen dagelijks worden gepost.

Wat nu als je termen tegenover elkaar kunt zetten en kunt zien hoe vaak een zoekterm gevraagd is en wat de gemene deler is?

Een leuke tool daarvoor is ‘hint seer’:Kennelijk willen we het liefst gebeld worden!


AddThis Feed Button

Creatieve aanpak geeft resultaat

Vorig jaar al liet Volkswagen zien hoe je met wat fantasie gedrag eenvoudig kunt veranderen (zie hier); nu pakken ze de draad weer op. Wat doen wij de volgende keer slimmer en creatiever als we verandering willen bewerkstelligen?AddThis Feed Button

Slimme mensen. Sterke steden.

Het CPB bracht deze weeek Nederland2040 uit; een studie met 4 scenario’s over de toekomst van Nederland. De hoofdrol is daarin weggelegd voor ‘de Stad’.

Steden zijn broedplaats voor innovatie …
Sterke steden met een goed vestigingsklimaat zijn in staat om een hoogwaardig cluster van bedrijven en werknemers aan te trekken en te behouden. In deze steden vestigen bedrijven zich bij elkaar om te profiteren van kennisuitwisseling, korte aanvoerlijnen en een grote afzetmarkt. Het is geen toeval dat veel hoofdkantoren van Nederlandse multinationals eind vorige eeuw naar Amsterdam zijn getrokken.


… en zijn groot of klein
Sterke steden zijn niet per definitie groot. Na de Tweede Wereldoorlog hadden de grote steden het moeilijk met sociale problemen en mensen die wegtrokken naar slaapsteden. Amsterdam en Rotterdam verloren in die periode beide een kwart van hun bevolking. Al enige tijd is een kentering zichtbaar, vooral hoogopgeleiden vestigen zich in grote steden. De komende dertig jaar zijn grote steden succesvol als een nieuwe doorbraaktechnologie (zoals bio- of nanotechnologie) zich gaat ontwikkelen en intensieve samenwerking en afstemming tussen onderzoekers, ontwerpers, producenten en dienstverleners noodzakelijk is. Maar ook het omgekeerde is denkbaar. Kleine steden met goede wereldwijde netwerken zijn aantrekkelijk als ICT zich verder ontwikkelt. Daardoor zal fysieke nabijheid van minder belang worden. Productieprocessen die minder afhankelijk zijn van interacties tussen mensen zullen wegtrekken uit dure locaties.


Talentvolle mensen innoveren meer … Veranderende productieprocessen zorgen ervoor dat de Nederlandse werknemer zal moeten concurreren met arbeiders vanuit de hele wereld, maar hij zal ook intensief met hen moeten samenwerken. Kennis en innovatie zijn en blijven de kern voor het succes van de Nederlandse economie. Daarvoor zijn talentvolle, goed opgeleide werknemers nodig.


... en zijn specialist of generalist Specialisatie wordt in de toekomst belangrijk als communicatietechnologie zich verder ontwikkelt. Werknemers kunnen zich dan steeds meer toeleggen op een specifieke taak en daarin uitblinken. Op dit moment wordt bijvoorbeeld de productie van een Boeing 787 vanuit Chicago gecoördineerd, waarbij 43 buitenlandse bedrijven op 135 verschillende locaties zijn betrokken. De keerzijde van dit model is recentelijk door Toyota ondervonden, omdat de controle over de kwaliteit van bepaalde onderdelen onvoldoende is gebleken.Tegelijkertijd kan de toekomst ook vragen om werknemers die veel taken combineren. Dit wordt mogelijk doordat informatietechnologie alle benodigde kennis ontsluit. Een voorbeeld hiervan zijn verzekeraars die alle vragen zoveel mogelijk door één persoon laten afhandelen. Immers, hoe minder schakels, hoe minder er fout kan gaan.


Vier scenario's
Om de onzekerheid over de omvang van steden en de taakverdeling tussen werknemers in beeld te brengen biedt de CPB-studie vier mogelijke scenario's:
• Talent Towns zijn kleine, sterk gespecialiseerde steden met een wereldwijd netwerk van verbindingen. Dit biedt kansen voor gespecialiseerde werknemers, maar kent ook een grote mate van onzekerheid en concurrentie.
• Cosmopolitan Centres zijn grote gespecialiseerde steden die uitblinken in nieuwe technologie. Werknemers profiteren volop van interacties en bewegen vanuit de hele wereld naar de stad van hun specialisme.
• Egalitarian Ecologies zijn kleine steden die een breed scala aan goederen en diensten produceren aangepast aan plaatselijke voorkeuren. Werknemers opereren zelfstandig, gebruikmakend van wereldwijd beschikbare kennis en informatie.
• Metropolitan Markets is een scenario met enkele megasteden. Deze steden hebben grote aantrekkingskracht op bedrijven en werknemers wat ten koste gaat van de periferie.

Samengevat:Download hier het hele rapport.


AddThis Feed Button

Strategic Sweet Spot

In twee simpele plaatjes staat alles wat je moet weten over je strategie en liefde voor je vak:


AddThis Feed Button

Waar was jij deze zomer?

Las dit net op blog van vriend Martin Hoorn; ik heb nog 80% te gaan:

AddThis Feed Button

Ik doe het toch niet voor geld!

Over de onzin van bonussen hebben we hier al vaker geschreven, maar deze quote van Los Angeles Dodgers manager Joe Torre in Businessweek, over zijn vertrek bij de New York Yankees, vond ik toch wel erg mooi aansluiten:

“I was offered a very nice contract from the Yankees, after the 2007 season, but it was a reduction in pay. I could get the money back if we won this, that, and the other thing. I was insulted that they thought I needed to be motivated financially to go out there and do a better job. That’s when I walked away.”


AddThis Feed Button

Beste politieke campagne ooit!

Hadden wij maar 1 politicus met zo’n briljant verhaal!

AddThis Feed Button

Raar woord: kettingrukker

Hoor net op Radio 1 dat de politie in Den Haag een speciaal team inzet om ‘kettingrukkers’ aan te pakken, wat een trend in onze hoofdstad lijkt te zijn en die de stad ‘teisteren’.

Nu associeer ik kettingrukkers met kettingrokers en dat zijn mensen die veel roken, dus zijn kettingrukkers mensen die veel ‘rukken’. Ze teisteren de stad, dus je kunt er bijna niet omheen. Waar is dat dan denk ik nog?

Ik zie nooit in het openbaar kettingrukkers; naar de Jellinek ermee en van die rukverslaving afkomen. Misschien heb ik het verkeerd begrepen?

Mijn Oma zei altijd: ‘A dirty mind is joy forever!


AddThis Feed Button

Nog een twijfelachtig record


The shocking disparities of labor cost
Source: FixrAddThis Feed Button

Twijfelachtig record

De vorige maand was wereldwijd de warmste meimaand ooit. Dat heeft het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA op 15/6/2010 bekendgemaakt. In mei 2010 was het gemiddeld 15,46 graden Celsius, wat 0,69 graden warmer was dan het gemiddelde van vorige eeuw. Het was tevens de 303e maand op rij sinds februari 1985, die warmer was dan het wereldwijde gemiddelde voor die maand in de twintigste eeuw. Ook de periode maart-mei dit jaar geldt als warmste ooit.

De warme mei was niet zozeer te merken in onder meer West-Europa, waar het ongebruikelijk koud was. Onder andere Oost-Europa, Zuid-Azië, Oost-Rusland het oosten van de VS trokken het gemiddelde echter naar recordhoogte.

Is dat koele West-Europa een gevolg van de onderkoelde verhoudingen in Nederland tussen politieke partijen en bevolkingsgroepen? Wat het ook is, beiden (opwarming der aarde en onderkoeling in Nederland) zijn zorgelijk!


AddThis Feed Button

6 soorten Tijd

Een lezenswaardig boek is The Time Paradox van Philip Zimbardo, de psycholoog die beroemd werd met z’n experimenten met ‘bewakers en gevangenen’ in de jaren 70 op Stanford (conclusie: we kunnen onder de juiste omstandigheden allemaal ‘beulen’ worden).

In 2008 schreef hij een mooi boek over de invloed van tijd op ons gedrag. Geen tijd dit alles te lezen? kijk deze prachtige video-samenvatting:

AddThis Feed Button

We're fuc**d
AddThis Feed Button

De dag na de slag van Nederland

De afgelopen weken ging het vooral over Hans & Ingrid en ‘onze’ economie. Waar het niet over ging is dat onze economie onderdeel is van een wereldeconomie, hoe wij onze positie daarin kunnen versterken en gegeven de afhankelijheid met ons buitenland, welke rol Nederland daarin wilde spelen. Niets daarover.

Schande van de journalisten die niet doorvroegen en jammer van de politici die zich keer-op-keer lieten verleiden tot kwebbel-debatten over details die er amper toe doen.

Persoonlijk hoogtepunt vond ik Freek zijn verkiezingsconference waarin hij een VVD-stemmer vroeg, wat volgens hem de oorzaak van de crisis was; ‘hebzucht’ zei de man. Maar wat lost de VVD daarin dan op vroeg Freek zich hardop af?
Waar het over had moeten gaan is dit schrikbarende beeld van een buitenland dat op het punt van instorten staat; als je hiernaar kijkt was Griekenland slechts de amuse (klik op figuur voor vergroting):Maar dat begrijpen Hans en Ingrid weer niet!


AddThis Feed Button

Hoeveel rente is 'fair'?

Even doorspoelen naar 1:00


The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Make It Rain - Bank of America
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorTea PartyAddThis Feed Button

As I was saying ...

Sir Ken Robinson is een heerlijke dwarsdenker over onderwijs en creativiteit. Zijn TED-talk in 2006 was al ’touché’, maar hij gaat in 2010 gewoon lekker verder; ‘as I was saying ....
AddThis Feed Button


Een bord voor je hoofd en andere politieke postersMet dank aan de VPRO!


AddThis Feed Button

Vooruitziende blik

BP-slogan uit de vorige Eeuw:
AddThis Feed Button

Cola + Lidl = PVV

Je voelt je het snelste thuis bij mensen die op jou lijken: mensen die dezelfde drankjes drinken, dezelfde bladen lezen en dezelfde winkels bezoeken. Van dit gegeven maakt de kieswijzer Brandvoting handig gebruik. Aan de hand van de merken die je gebruikt, geeft de site je een stemadvies. De kans is namelijk groot dat de mensen die dezelfde dingen kopen, ook jouw politieke voorkeuren delen.

Drink je Coca-Cola en shop je bij de Lidl? Grote kans dat je PVV-er bent. Hou je van Old Amsterdam en de Etos? D66 is jouw partij!

Ik? Ik ben ... nog niet duurzaam genoeg; Alfa, Apple en AH is niet GroenLinks, maar A3.


AddThis Feed Button

Saai is het nieuwe 'sexy'

Hoofdredacteur René Gerhardus van zakenblad Incompany noemt het geen toeval dat een niet-beursgenoteerd bedrijf (Rabobank) bovenaan staat in hun nieuwe ranglijst van meest gewilde werkgevers: ''Zij hebben met hun organisatievorm van nature oog voor alle stakeholders (belanghebbenden) en passen dus in het Rijnlandse (consensus)model, dat we als samenleving duidelijk weer omarmen.''

Bedrijven als Ordina, Dell en Logica tuimelen uit de Top 100; waarschijnlijk hebben ze daar het boek van Jeff Pfeffer (‘The Human Equation: Building Profits by Putting People First’) nooit gelezen. Nooit mensen ontslaan in slechte tijden is zijn devies! Doet even (extra) pijn door ze te houden, maar op de langere termijn levert het je meer waardecreatie op. Maar ja, wie is nu geïnteresseerd in lange termijn als je beursgnoteerd bent?


AddThis Feed Button

Hollandsche Waar

Hollandsche Waar is een serie minidocumentaires over producten en merken die al sinds mensenheugenis te koop zijn en die een onderdeel vormen van het nationaal erfgoed van de Nederlandse consument.

Het verhaal achter het product. En hoe hebben ze standgehouden tijdens een crisis, de oorlog of zware concurrentie van de opkomende multinationals. Hebben ze de tand des tijds doorstaan en nieuwe wegen gezocht om met succes te overleven?

Over echt vakmanschap, met vandaag Hollandia Matzes!
AddThis Feed Button


Wat een drama.....
En dan nog blijven we geloven in olie, gas en steenkool? Slaan we de CO2 toch gewoon op? Zie hier een krachtig en overtuigend pleidooi voor zonne-energie!


AddThis Feed Button

Helemaal niet erg

Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg.

uit Credo -
Martin Bril (1959-2009)


AddThis Feed Button

CEO = Creative Executive Officer?

Nu we uit de crisis komen, zien CEO’s creativiteit als meest belangrijke leiderschapscompetentie om een succesvolle onderneming te leiden. Het is één van de drie onderscheidende positioneringen volgens het wereldwijde onderzoek van IBM Consulting onder meer dan 1500 Chief Executive Officers en publieke leidinggevenden uit 60 landen en 33 bedrijfstakken.

Dit is de vijfde keer dat het tweejaarlijkse onderzoek door IBM wordt gepubliceerd. In het onderzoek van dit jaar blijkt dat creativiteit als belangrijkste leiderschapscompetentie het meest naar voren komt:Nederlandse CEO’s vinden het belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat ze een beslissing nemen. Dit mag wat hen betreft ten koste gaan van de beslissings-snelheid. Bestuurders in Italië, Japan en Frankrijk daarentegen nemen beduidend sneller een beslissing; in 54% van de gevallen presteerden organisaties die sneller beslissingen namen beter.

Ook verwachten Nederlandse CEO’s dat zij goed voorbereid zijn op de huidige economische context die ze als volatiel, onzeker en in toenemende mate complex typeren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitse en Amerikaanse CEO’s. Hier de video met hoogtepunten:
Voor meer IBM Consulting video’s:
AddThis Feed Button

Hoeveel Whuffie heb jij?

Een mooi concept vind ik toch wel de Whuffie, een soort ruil-eenheid die gebaseerd is op het science fiction-boek van Cory Doctorow, Down and Out in the Magic Kingdom. Een whuffie verdien je vanuit je sociale ’status’; hoe meer vrienden en sociale interactie, hoe meer whuffies:


Er is al een Whuffie-bank! Bij Forbes Magazine hebben ze daarop door-gefilosofeerd en 2020 vormgegeven (even door de 30 sec. reclame heenbijten):

Open nu vast je bank-account!


AddThis Feed Button

Een geniaal architectFrank Lloyd Wright was een van de meest bijzondere architecten van de vorige eeuw en wellicht nu nog steeds, al doet onze Rem Koolhaas aardig mee. Naast het Guggenheim in New York is de bungalow Fallingwater een van zijn mooiste creaties. Nu virtueel te bezoeken:
Stel je voor dat je er mag wonen!


AddThis Feed Button

Wat is jouw 'Drive'?

Al eerder schreef ik over het goede verhaal van Dan Pink op TED over motivatie en zijn ‘bewijs’ dat bonussen NIET werken. Zijn boek ‘Drive’ heeft nu een mooie video-samenvatting:
AddThis Feed Button

We staan 47e!

En dat is slecht nieuws!

Eens in de twee jaar publiceert Yale haar Environmental Performance Index (EPI), waarmee 163 landen op 25 indicatoren worden gerangschikt die te maken hebben met een Duurzame Economie/Samenleving/Energie. Anders gezegd: woon je je land uit of ben je een goed rentmeester?

Volgens Yale dat eerste want we scoren slecht op vervuiling (van lucht en water), we scoren slecht op uitnutten van natuurlijke bronnen en doen weinig/niets aan duurzame energie. We doen het zo slecht dat we zelfs achter een land als Roemenie staan:
En ga nou niet zeggen dat het komt omdat de Index niet eerlijk is, of geen rekening houdt met de dichtbevolktheid van ons landje, want dat is niet zo:Hopenlijk helpt het initiatief van (oa GroenLinks en D66) voor nederlandkrijgtnieuweenergie.nl. Wel goed stemmen 9 juni aanstaande!


AddThis Feed Button

Passie is ....De afgelopen week was ik in het Louvre in Parijs en verbaasde me werderom over de ‘grandeur’ van alles; iets daarvoor stonden we in de Dome des Invalides bij het graf van Napoleon en zei mijn zoon van 10: ‘wat een grote kist voor zo’n klein mannetje’.

En toch pakt zijn geschiedenis je; net zoals het ooit Martin Bril pakte, die over zijn passie in het boek ‘De Kleine Keizer’ zei:

De paradox van passies als deze is dat je enerzijds volledigheid wilt bereiken en anderzijds al bij aanvang weet dat zoiets onmogelijk is. Dat je er desondanks aan begint, is iets wat je later niet meer kunt verklaren. Misschien is het juist de onuitputtelijkheid die Napoleon zo fascinerend maakt. Je kunt er een heel leven mee toe, en dat is op een bepaalde manier geruststellend. Je bent thuis, zal ik maar zeggen, en je kunt ook altijd op stap. Het is leven in een verhaal. Alsof je eigen verhaal niet voldoende zou zijn.

En wat overkomt mij? Na het Louvre en de Dôme vorige week, gaan we in juli naar Elba!

Is passie het begin van ‘gekte’?


AddThis Feed Button

Anatomie van muziek

Harvard blijft een bijzonder instituut; ooit, in 1973, doceerde Leonard Bernstein daar ‘geluidskunde’ (Phonology).

In de jaren 50 was hij al eens op TV verschenen met de serie ‘Omnibus’, waarin hij diverse stukken van Mozart, Bach en Beethoven ontleedde en toegankelijk maakte voor een breed publiek. Het blijft waanzinnig knap te zien hoe hij de muziek tot leven kan laten komen; gelukkig is deze serie nu op DVD verschenen.

Hier zijn 1973 Harvard-college:
AddThis Feed Button

Persoonlijke Infographic

Maak je eigen infographic met deze handige tool:
AddThis Feed Button


De Ayatollah en Boob-quake

Het moet niet gekker worden; de Ayatollah’s (Hojatoleslam Kazem Sedighi) in Teheran halen alles uit de kast om hun zin te krijgen. Nu dreigen ze met een aardbeving, als vrouwen niet doen wat ze willen:

"Many women who do not dress modestly ... lead young men astray, corrupt their chastity and spread adultery in society, which increases earthquakes”

Wat dan weer wel leuk is, is dat een Amerikaanse blogster (met haar blog BlagHag) gisteren had uitgeroepen tot Boob-Quake dag, wat haar op Facebook al snel meer dan 70.000 volgers opleverde en er zelfs officiële T-shirts te koop zijn:Dus naast de rokjesdag van Bril is er nu Boob-dag; ik vind het winst.AddThis Feed Button


Raven

Dit soort verhalen blijven mooi; de film werd voor USD 5.000 gemaakt door Ricardo de Montreuil die in Lima, Peru werd geboren. Door deze short film staat hij nu op de wish-list van menig grote studio. Los van het verhaal, is het ook wel een knap stukje werk voor dat bedrag:AddThis Feed Button

Eigen artikel over zonne-energie

Vandaag mijn artikel over ‘facts & fiction’ mbt zonne-energie afgerond; binnenkort op OliNo.org. Hier alvast de pdf voor download.
AddThis Feed Button


Je baard verraadt je

Thuis zeg ik altijd: ‘een baard die staat niet, die hangt’. Nu ben ik zelf geen baard-dragend mens, dus dat zit wel snor, maar toch is het handig om dit even in je op te nemen (klik figuur voor vergroting):
AddThis Feed Button

Shower-Pooling

Het is een geweldig idee; shower-pooling. Als goed voornemen ivm Earth-Day 2010:
AddThis Feed Button

Earth-Day 2010

Het is vandaag Earth-Day; reden voor optimisme?

AddThis Feed Button

Zelf-motivatie
AddThis Feed Button

Wordt het beter? In India wel!

De jongens en meisjes vanMcKinsey hebben hun maandelijkse onderzoek onder CEO’s nu in een interactive tool online gezet. Hieruit blijkt (oa) dat in India 93% vindt dat het economisch beter gaat, met maar 59% die dat vindt in Europa (klik figuur voor meer inzichten):AddThis Feed Button

Up there

In een tijd waar alles snel moet en reclame wordt gemaakt met computers en photoshop, is het een verademing om te zien hoe vaklui deze muurschildering maken voor Stella Artois. Ook in Den Haag vind je nog wel van dit soort schilderingen, maar de meesten zijn meer dan 50 jaar oud en in verval. Mooi dat in New York toch weer tijd en geld is voor deze vorm van slow-art:

/>


AddThis Feed Button

Daredevils

Soms komts Inspiratie ook van mensen die de grenzen van de mensheid verleggen; kijk eens naar de deze daredevil:Vergeet niet deel 2 t/m 5!


AddThis Feed Button

Harvard Helden

Harvard was deze dagen op twee manieren in het nieuws; allereerst omdat CK Prahalad overleed op veel te jonge leeftijd. Een groot en inspirerend denker is niet meer.

Zijn mooiste quote is wel:

Leadership is about self-awareness, recognizing your failings, and developing modesty, humility, and humanity.

Zijn werk over ‘The fortune at the bottom of the pyramid’ is baanbrekend en heeft de weg voor micro-krediet geplaveid:Daarnaast was Harvard in het nieuws omdat Mythbusters de Humanisme Award kreeg; lees hier de speech van Adam Savage Food for the Eagle met een mooie video van hem over de waarde van mislukkingen:
AddThis Feed Button

Zet je handtekening


Nederland kan en moet voor 2050 volledig zijn overstapt op hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie.
Dat is de inzet van het nieuwe burgerinitiatief dat vandaag is gestart door leden van partijcommissies voor duurzame ontwikkeling van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD. Een opmerkelijke samenwerking in tijden dat politieke partijen zich vooral tegen elkaar afzetten.

De belangrijkste boodschap van het burgerinitiatief: de omslag naar 100% hernieuwbare energie voor 2050 is haalbaar, noodzakelijk en wenselijk. Die omslag is noodzakelijk, omdat bij ongewijzigd beleid ons leefmilieu sterk vervuild raakt, energieprijzen zullen stijgen we eerder in economische recessies terecht zullen komen. De omslag is ook wenselijk, omdat dit grote kansen biedt voor onze internationale concurrentiepositie en werkgelegenheid en we onafhankelijk worden van instabiele regio’s in de wereld. Het burgerinitiatief volgt op de recente publicatie van het voorstel Nederland krijgt nieuwe energie door de samenwerkende partijcommissies. Iedere burger die dit initiatief steunt, en dus ook vindt dat het huidige energiebeleid van de overheid onvoldoende is, kan zijn digitale handtekening zetten op www.NederlandKrijgtNieuweEnergie.nl . Doel van het burgerinitiatief is om minimaal 40.000 steunbetuigingen te verzamelen. Daarmee kan dit partijoverstijgende voorstel na de verkiezingen van 9 juni worden voorgelegd aan de nieuw gekozen Tweede Kamer, ter openbare bespreking en besluitvorming.

Doe met ons mee en verspreid dit!


AddThis Feed Button

De grove nar

Wellicht de beste Minister van EZ was Hans Wijers, de huidige Akzo Nobel-topman. Hij nam Geertje W. lekker op de hak op het D66-congres.

Volgens Wijers gaat het in een land goed mis ''als de koning en zijn hofhouding zo zwak zijn, dat de grove nar gaat denken dat hij ook wel koning zou kunnen worden. En het wordt nog erger als grote delen van het koninkrijk dat ook gaan denken”.


AddThis Feed Button

Als er 1 Paul ....

In een mooi interview met FT geeft de CEO van Unilever (de Nederlander Paul Polman) zijn beeld over ‘aandeelhouders’. De Nederlandse Herb Kelleher aan het woord:

But Mr Polman makes it clear that shareholders are not exactly the first thing on his mind. “I do not work for the shareholder, to be honest; I work for the consumer, the customer,” he says. “I discovered a long time ago that if I focus on doing the right thing for the long term to improve the lives of consumers and customers all over the world, the business results will come... I’m not driven and I don’t drive this business model by driving shareholder value. I drive this business model by focusing on the consumer and customer in a responsible way, and I know that shareholder value can come.”

To prove he was serious Mr Polman early on stopped offering earnings guidance to the stock market. Not everyone was pleased. Some investors wondered if the move hinted at a lack of confidence. At the time, one told the Financial Times: “As an investor, you need certainty
...Are they warning they may not be able to hit previously set targets?”

Mr Polman is unrepentant. “I needed to create an environment where we were not chasing 20 targets for the short term, but [where] we were able to do the right thing for the long term,” he explains.

“The share price went down 6 per cent,” he adds nonchalantly. “A lot of that actually was hedge funds moving out. I don’t think they were the long-term investors anyway.”

Als er 1 Paul over de dam is volgen er mee, denk ik dan maar.


AddThis Feed Button


De gevoelsveiligheid

Ik had laatst een mooi debatje met collega Rob over de echte veiligheid in Nederland en de ‘gevoels-veiligheid’.

We voelen ons steeds onveiliger, maar er is steeds minder criminaliteit (zie hier) en er is in 10 jaar tijd 2 keer zoveel ‘blauw op straat’.

En toch roepen we om stadscommando’s en vaart de PVV er wel bij; mijn stelling is dat we door over-hyping en issue-journalisme (en -politiek) onszelf aanpraten dat het onveilig is. Kijk maar eens naar de rol van media in onze beeldvorming in deze clip van Alisa Miller op TED:Nu zal het vast bij ons niet zo erg zijn maar als je de Telegraaf als serieuze nieuwsbron gaat gebruiken, geloof je vanzelf dat je in Gouda niet meer kunt komen. De ‘fear-mongers’ varen er wel bij! Schud je angst af en ga naar buiten.


AddThis Feed Button

Stealing the Future

Mooie quote van Mabel van Oranje: "We are stealing the future, selling it at present and calling it growth"


AddThis Feed Button

GreenFacts of GreenFiction

Ga me inzetten als ambassadeur van PeakOil Nederland en heb als eerste actie zojuist een artikel daarvoor geschreven dat gaat verschijnen op OilNo. Zonder inzicht geen (voor-)uitzicht. Daarom hier maar vast wat kennis (klik op afbeeldingen voor grote versies) voor hen met een kennisachterstand:
En wat is dan het begin van ‘uitzicht’ op een oplossing: zonne-energie!
AddThis Feed Button


C'est génial

Dit filmpje van YouTube/Google is niet nieuw, maar wel erg goed gedaan:Wat nog veel mooier is, is dat je nu zelf dit soort filmpjes kunt maken op YouTube; hier dus.


AddThis Feed Button

Earth-DayOp 22 April aanstaande is het Earth-Day en gaat eindelijk de film van Jacques Perrin in premiere die ik vorig jaar op TED al zag in pre-productie. Wat een prachtige beelden. Ga erheen, een deel van de opbrengsten gaat naar projecten ter bescherming van de oceanen. Mochten er juffen meelezen, doe op school een extra uurtje op de 22e over de Zee!

AddThis Feed Button

Kussengevechtdag in 2011 op Plein?

Wat een heerlijk initiatief; Internationale Kussengevechtdag. Volgende jaar ook op het Plein in Den Haag? In deze wereld waar natuur en mens het steeds slechter met elkaar en onder elkaar kunnen vinden, een mooi idee om lekker wat af te reageren zonder dat je iemand kwaad doet. Met 5.000 man/vrouw tegelijk even kussenvechten; Achieving your Childhood Dreams.
AddThis Feed Button

Investeer niet in aandelen!

Ik heb jarenlang gewerkt voor een mooi Nederlands beursgenoteerd bedrijf en doordat ik zojuist een berichtje kreeg dat een goede bekende daar weggaat, besloot ik nog eens op de site te gaan neuzen of daarover een persbericht(je) te vinden was.

Daardoor stuitte ik onbedoeld op wat historische informatie van het beursfonds en ‘ontdekte’ dat het in 1987 naar de beurs was gegaan tegen een uitgiftekoers van fl.29,- (dat is zo’n €13,15); vandaag sloot datzelfde bedrijf op €4,43!

Als je in 1987 je €13,15 in een staatslening had gestoken, had je nu zo’n €32 gehad. Had je je geld in dat bedrijf gestoken, was je zo’n 75% slechter uitgekomen en dat terwijl de omzet in die tijd ver-DRIEHONDERD-voudigde en de winst ook spectaculair steeg.

Dit bewijst mijns inziens de lariekoek van beurskoerzen, maar ook de oliedommerigheid van aandeelhouders.

Wat ik dan zuur vind is dat in zo’n bedrijf de aandeelhouders altijd bovenaan het rijtje staan en werknemers steevast op de laatste plaats (met de klant daartussen). Ik blijf dromen van een Nederlandse Herb Kelleher:Zou mijn vriend ook hierom (net als ikzelf) zijn weggegaan? Well done Tom!


AddThis Feed Button


iPad = inspiratiePad

Zo wordt de iPad een inspiratiePad:

AddThis Feed Button

Stijgt uw salaris ook met 27% dit jaar?

Een kleine bank in het Zuiden van ons land maakte in 2009 een flink verlies en dus ........... steeg het salaris van deze CEO. En niet zo’n lullige 2% waar schoonmakers mee worden afgescheept maar met 28%. En wat wordt als rechtvaardiging gebruikt?

De Code Banken!

Want zijn bonus daalt tegelijkertijd naar maximaal 100% van het vaste salaris is de redenering. De bonus van Floris Deckers van Van Lanschot wordt tot maximaal 100% van het basissalaris teruggebracht; zijn vaste beloning gaat ondertussen wel van €550.000 naar €700.000.

Ik vind het te veel voor een CEO die €40 Mio. afboekte op een mislukt IT-project en daarnaast nog wat meer kleerscheuren opliep en de koers (geen graadmeter, maar ach) sinds eind 2007 zag verdampen!Ik geloof niet meer zo in zelfregulering.AddThis Feed Button

Intrinsieke motivatie

In zijn nieuwe boek DRIVE haalt Daniel Pink het wetenschappelijk werk van Deci/Ryan aan die aantoonden dat de mens drie fundamentele behoeften heeft:
 • behoefte aan autonomie
 • behoefte aan bekwaamheid
 • behoefte aan verwantschap

In een artikel in Canadian Psychology in 2008 toonden ze aan dat mensen vele malen beter presteerden als ze ‘autonomie’ ervaarden, dan waneer ze ‘gecontroleerd’ werden; een ‘bonussysteem’ werkt als een controle-systeem.

En nu blijkt uit onderzoek van NRC dat onze top-baasjes in Nederland kennelijk de theorie van wat er wel/niet werkt niet kennen; de bonussen STEGEN in 2009.

Of zouden ze dat alleen maar doen vanuit een zelf-verrijkings-motief? Denk zelf mee over alternatieven bij bankreferendum.com.


AddThis Feed Button

Wat is er zo leuk aan geld?

What’s appealing about money is what’s left over after tax, obviously.”

Quote van Pete Doherty van de
The Libertines oevr de meer dan €1,5 Mio. die ze kergen voor 2 reünie-concerten


AddThis Feed Button

Verzekeringen opfluffen

Centraal Beheer doet het al jaren, want als je product (in casu: verzekeringen) saai is en er weinig over te melden valt, dan grijp je al gauw naar de lach voor de verzekerings-advertentie. Deze voorbeelden spraken mij wel aan:
AddThis Feed Button

Fibonacci en Schoonheid

Tijdens de door SlowConsult georganiseerde dagen op de hei (met klant) ging het in het verhaal van Roel Wolbrink over symmetrie en dat we als mens dat als ‘schoonheid’ zien. Achter dit fenomeen gaat een wiskundige formule schuil, namelijk de Reeks van Fibonacci en de Gulden Snede.

Een tijd terug probeerde co-auteur Daan de Koning mij dat uit te leggen wat door mijn gebrek aan wiskundig begrip lastig ging, maar met dit filmpje in de hand was het hem in een paar minuten gelukt:
AddThis Feed Button

Pasen en Spinoza

Wat is Pasen nu eigenlijk? Wat hebben een paashaas en eitjes met Christus te maken? Hoe kan het eigenlijk dat de kruisiging van Christus en zijn wederopstanding niet elk jaar op dezelfde datum vallen?

Pasen, of Easter in het engels, komt van het Germaanse Eastre, een godin die rondtrok met in haar gevolg een ‘haas’ en deze godin en haar feest in de lente bestond al lang voordat er sprake was van Christelijke traditie. Het was een feest van de vruchtbaarheid (wellicht daarom het Ei). Om de acceptatie van de christelijke tradities makkelijker te maken voor de ‘heidenen’ bedachten de katholieken een soort mix van hun eigen katholieke feest en dat van de heidenen; leuker dan Eddy Izzard kan ik het niet vertellen.

Daarom sluit ik mij aan bij Boris van der Ham en vieren we deze dagen bij ons thuis de ‘Majesteit van de Rede’:
AddThis Feed Button

Lonely nuts

The quick follower transforms the lonely nut into a leader’ is een prachtige quote van Derek Sivers en ik ben het met hem eens dat er meer aandacht mag zijn voor de 1e golf van volgers; zonder hen geen beweging:
AddThis Feed Button


140 Liter water voor 1 kop koffie

De afgelopen dagen was ik met een klant een paar dagen op de hei om te praten over vakmanschap en passie voor je vak; daarvoor bezochten we (oa) de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, waar 9 mannen een brouwerij runnen, waar het lekkerste bier uitkomt. Een pracht-bedrijf met gepassioneerde vakmensen.

Wat me wel is bijgebleven, is dat er voor 1 liter bier méér dan 10 liter water nodig is en dat is veel. Maar het kan erger: zo kost de productie van één katoenen shirt 2.700 liter water, voor 1 kop koffie is 140 liter nodig en voor 1 kilo kaas 5.000 liter. Als je dan ook nog realiseert dat zoet water erg schaars is, kunnen we ons wel eens afvragen of het niet wat minder kan.

Kijk hier maar eens goed naar:
AddThis Feed Button

Cohennedy

Zoals menig lezer van dit blog weet, zijn Kennedy en Obama voor mij speciale inspiratiebronnen en nu lijkt Job Cohen in die lijn geplaatst te worden door yeswecohen.nl, een YesWeCohen Facebook pagina met meer dan 13.000 leden, en recent de ‘Cohennedy’ bedenkers.

Wat vindt Job daar nu zelf van?


Dan moeten z’n aanhangers zich wel realiseren dat hij in dit voetspoor moet:
Liever Job dan JP of GW denk ik dan! Het wordt een mooie lente op weg naar 9 Juni!


AddThis Feed Button

Nog één keer Einstein

1. Wijd je leven aan één zaak: “Only one who devotes himself to a cause with his whole strength and soul can be a true master. For this reason mastery demands all of a person.”
2. Ga ervan uit dat je veel tegenstand zult ondervinden: “Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.”
3. Beslis dat de wereld vriendelijk is: “The most important decision we ever make is whether we believe we live in a friendly universe or a hostile universe.”
4. Karakter belangrijker dan Intelligentie: “Most people say that is it is the intellect which makes a great scientist. They are wrong: it is character.”
5. Hou nooit op met leren: “Intellectual growth should commence at birth and cease only at death.” (eigenlijk: Groei Moet voor de (ex)OFC-ers)
6. Verander hoe je denkt: “No problem can be solved from the same level of consciousness that created it.”
7. Stel je dienstbaar op: "The high destiny of the individual is to serve rather than to rule. The value of a man should be seen in what he gives and not in what he is able to receive.”


AddThis Feed Button

Hij liegt de krokusjes uit het beton ...

... althans volgens Dominee Gremdaat:

AddThis Feed Button

Weg met het Beursbengeltje!

Het is nu echt bewezen: focus op aandeelhouderswaarde heeft een negatieve invloed op de financiële prestaties van top-100 beursgenoteerde ondernemingen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Pieter-Jan Bezemer, die aanstaande vrijdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met zijn proefschrift ‘Diffusion of Corporate Governance Beliefs’. Hiermee onderschrijft hij in dit promotieonderzoek de maatschappelijke kritiek op het Angelsaksische economische model, gebaseerd op marktwerking. Bezemer laat in zijn onderzoek zien dat het Angelsaksische model in Nederland fors aan populariteit heeft gewonnen. Waar in 1992 slechts 13 procent van de top-100 beursgenoteerde bedrijven aandeelhouderswaarde of een equivalent hiervan benadrukte in het jaarverslag, is dit percentage in 2006 gestegen naar 74 procent. Tegelijkertijd constateert Bezemer dat het hanteren van aandeelhouderswaardeoriëntatie in de Nederlandse poldercontext juist een negatieve invloed heeft op de financiële prestaties van een bedrijf.

Nu ken ik wat CEO’s waar bij het secretariaat de flatscreen de hele dag op Teletext pagina 520 staat of op RTL-Z en het tijdschriftenrek volstaat met ‘Beursplein 5’ en ‘Het Beursbengeltje’ en vaak hoor je ook van hun secretariaat dat ze erg veel tijd ‘moeten’ besteden aan het praten met analisten, maar daar moeten ze nu dus voor eens en voor altijd mee stoppen!

Praat eens wat meer met je personeel, dan met je klanten dan als er nog wat tijd over is je aandeelhouders. Het zal even wennen zijn, zo onder de mensen, maar het gaat je vast lukken.


AddThis Feed Button

Als de olie op is

De prijs van benzine aan de pomp is langzaam aan het stijgen (zie hier) en dat lijkt nog maar een opmaatje van wat er gaat komen; de spotprijs voor olie 2016 ligt rond de USD140 per vat en als je dat dan koppelt aan ons verbruik in Nederland, schrik je even. We verbruiken namelijk in Nederland zo’n 1 miljoen vaten olie per dag:Als je die 2 gegevens combineert ‘verstoken’ we dus zo’n USD 140 miljoen per dag aan olie in Nederland en dat is zo’n USD 51 miljard per jaar (alleen voor ons kikkerlandje!).

Daar kun je aardig wat windmolenparken en zonne-centrales van bouwen; zeker als je beseft dat die over 20 jaar afgeschreven mogen worden. Dus is er zo’n 1000 miljard dollar investeringsruimte in Nederland voor schone energie. Of dat kan? Ik denk het wel, maar daarover binnenkort meer.


AddThis Feed Button

En toch een bonusje?

Toen Wouter Bos, tijdens zijn aftreed-persconferentie, werd gevraagd of hij nu bij ABN ging werken, zei hij gevat: ‘Alleen als ik geen bonus hoef’.

En wat blijkt elders in de wereld tegelijkertijd aan de gang te zijn? De UBS bank (Zwitserland) heeft over 2009 meer dan 3 miljard frank (zo’n 2 miljard euro) aan bonussen uitgekeerd. Dit bedrag is ongeveer even hoog als het verlies dat de bank in dat jaar leed, terwijl UBS met financiële steun van de Staat van de ondergang is gered. De grootste bank van Zwitserland maakte vandaag bekend dat de topmanagers in 2009 hun inkomen met meer dan een factor zeven zagen toenemen (incl. bonus).

Een Kok-iaanse uitspraak was ooit ‘schaamteloze zelfverrijking’. Kennen ze bij UBS geen schaamte? Zoals wij bij SlowConsult altijd stellen, denken managers in termen van schuld en leiders in termen van schaamte. Conclusie: het zijn geen leiders bij UBS!


AddThis Feed Button

Paris, je t'aime

Soms is Inspiratie ook gewoon iets moois (Parijs met een 26 GigaPixel-Camera):
AddThis Feed Button

Google 'bashing'


AddThis Feed Button

10 Lessen van Einstein

Iedereen denkt dat Albert Einstein de man is van kernenergie, maar de Nobelprijs kreeg hij voor zijn vinding hoe je uit zonlicht electriciteit kunt opwekken!

Hier 10 mooie lessen van deze bijzondere geest:

Volg je nieuwsgierigheid: “I have no special talent. I am only passionately curious.”
Ben vasthoudend: “It's not that I'm so smart; it's just that I stay with problems longer.”

Focus op één ding: “Any man who can drive safely while kissing a pretty girl is simply not giving the kiss the attention it deserves.”
De kracht van de verbeelding: “Imagination is everything. It is the preview of life's coming attractions. Imagination is more important than knowledge.”
Maak fouten: “A person who never made a mistake never tried anything new.”
Leef in het hier & nu: “I never think of the future - it comes soon enough.”
Creeer waarde: “Strive not to be a success, but rather to be of value."
Verwacht geen andere uitkomsten als je altijd hetzelfde doet: “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”
Kennis komt vanuit ervaring: “Information is not knowledge. The only source of knowledge is experience.”
Leer de spelregels en ga dan beter spelen: “You have to learn the rules of the game. And then you have to play better than anyone else.”


AddThis Feed Button

Op hol geslagen

Waarom slaan er alleen in de USA Prius-sen van Toyota op hol? Ik hoor er althans vanuit andere delen van de wereld niks over.

Is dat (meerdere antwoorden mogelijk):
a. omdat Amerikanen gewoon niet goed auto kunnen rijden?
b. omdat Toyota een geheim plan heeft om alsnog WOII te winnen door de Amerikanen één voor één uit te schakelen?
c. omdat de USA het niet kan verkroppen dat Detroit alleen maar derde-rangs auto’s maakt en zo probeert Toyota kapot te maken (door verhalen op te blazen, uit te spinnen en uit te melken)?

Ik denk een combinatie van (a) en (c). Als ik dit lees en vermoed dat het alleen zal gelden voor hybride auto’s, klinkt (c) best aannemelijk. Kop op Toyota!


AddThis Feed ButtonOpblazen en Uitmelken!

Nu wil ik niet suggereren dat dit altijd gebeurt, maar ik zie nogal eens een item op TV dat op deze manier wordt opgeblazen, uitgesponnen en uitgemolken (Twan Huys kan daar ook zo wat van). Verklaart wellicht onze gevoels-angst:
AddThis Feed Button

Ook zo bang?

Vroeger kon je, als kind, zo bang zijn in het donker dat je dacht dat achter elke boom een ‘boef’ stond; erger nog elke boom en elke schaduw werd in het donker een boef.

In Nederland is er iets vergelijkbaars aan de hand; we schreeuwen dat het onveilig is we roepen om (nog) meer blauw op straat.

En natuurlijk worden er juweliers in Almere overvallen (maar waar niet?) en is dat niet te vergoeilijken, maar objectief gezien daalt de door burgers ondervonden criminliteit in Nederland al jaren (uit CBS blz 55):
En toch vinden we het steeds onveiliger. Kennelijk is er dus zoiets als ‘gevoels-veiligheid’ en ‘echte veiligheid’.

Ik heb het vermoeden dat we onszelf die angst (laten) aanpraten door de op TV voorbijtrekkende schreeuwerds en politieke partijen die wel-varen bij dit gevoel van de burger. Als je maar vaak genoeg iemand op TV ziet roepen dat het zo onveilig is, ga je het wellicht nog geloven ook. Nooit heb ik een journalist horen vragen waarom die persoon dat vindt en waar dat op gebaseerd is; waarschijnlijk papagaait die geïnterviewde weer een andere papagaai na!

Ik moest even denken aan een slaap-feestje van mijn dochtertje laatst: er begon één meisje te roepen dat ze bang was en voordat je het wist waren ze allemaal bang. Waarvoor wist niemand, maar het was eng.

Als we nou allemaal eens ophouden met te roepen dat het onveilig is en de media stoppen met van elk incident een heel item te maken, zijn we over 5 jaar over onze angst heen. Kijk naar dit prachtige verhaal van Frans Timmermans ‘Be like Jack Sparrow’ en nooit meer bang zijn!


AddThis Feed Button


Zijn we eigenlijk wel tolerant?

We houden onszelf, als Nederlanders, veelal voor dat we een tolerant volkje zijn of soms zeggen we ‘waren’, omdat we recent richting moslims wat minder tolerant door de bocht komen. Maar waren we eigenlijk wel ooit erg tolerant?

Soms laten we ons ook voorstaan op onze andere ‘goede deugden’ (de ‘VOC-mentaliteit’ is zo’n mooie), maar ook die eer is twijfelachtig.

Wat dacht u van deze feiten:

1. We hadden met onze VOC zo’n 5% aandeel in de wereldmarkt voor slavenhandel en -transport en waren één van de laatste landen om slavernij af te schaffen (zie hier);

2. In de Eerste Wereldoorlog waren we weliswaar neutraal, maar waren we de nummer 1 producent van cocaïne in de wereld; we voorzagen beide kanten van het conflict om de soldaten ‘over the edge’ te laten gaan. Onze NCF (Nederlandse Cocaïne Fabriek) was de grootste producent in de wereld (zie hier);

3. In de Tweede Wereldoorlog verdwenen uit Nederland bijna 102.000 Joden en daarmee ‘scoren’ we in relatieve zin zo ongeveer het hoogst van alle landen in Europa (zie hier).

De vraag is dus eigenlijk of we ooit een echt tolerant en nobel landje waren. Ik vraag het me soms af en als ik zo nu en dan het niveau van de discussie over hoofddoekjes volg, weet ik het zeker: we zijn niet zo’n tolerant volkje.

PS Het feit dat menig hoofddoekje-basher zich beroept op de Joods-Christelijke traditie, schijnt te vergeten dat de Torah getrouwde vrouwen voorschrijft hun hoofd te bedekken en mannen een keppeltje te dragen (zie hier)!

AddThis Feed Button

Zo gaat dan dan met je doorwrochte stuk


{klik hier voor grotere versie}

Nationale Aftreed-Dag

Gisteren trad Agnes Kant af, en hoewel ik het politiek niet met haar eens was en haar stijl niet erg effectief vond, had ik wel respect voor haar passie en werklust. Aftreden omdat je begint in te zien dat iets niet gaat lukken en beter ‘ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’.

Maar waneer doen Gerrit Zalm (DSB- ABN) en JP Balkenende (Kabinet 1 t/m 5) dat ook? Wellicht is het een idee om de dag van het aftreden van Beatrix (uit betrouwbare bron gehoord dat het binnenkort is) voortaan de Nationale Aftreed-Dag te maken?

As we deze Nationale Aftreed-Dag instellen, dan vallen ze niet zo op tussen allerlei andere twijfelaars, aangeschoten wild, stoelwarmhouders en mislukkelingen?


AddThis Feed Button

O.T.14

Zie hier voor weer wat Off-Topic.


AddThis Feed Button

Duiven Statistiek

Ooit blogde ik over het drie deuren dilemma (zie hier); een experiment waarbij je voor drie deuren staat, met achter 1 deur de hoofdprijs. Na je eerste (foute) poging levert switchen meer kans op succes op! Raar, maar waar. Nu blijkt dat duiven dat beter weten dan wij! Bij Willem Ruis zijn spelshow zouden we het verloren hebben van een duif!

Zie hier overigens de mooie animatie: Pigeon Impossible.AddThis Feed Button

Wanted: Dead or Alive

De poster vind je hier. Groeten van GroenLinks en van Paul


AddThis Feed Button

Religie kan ook leuk zijn ..Deze beelden van het Holi-Festival (hier ook) deden me realiseren dat we morgen vooral moeten stemmen en kiezen voor pluriformitiet, duurzaamheid en onderling vertrouwen.


AddThis Feed Button

Missel

Mooi nieuwe woord van Youp in het NRC: een gemiste wissel is een ‘Missel’ (nav Svengate).AddThis Feed Button

Hoge bomen in de polder

Het CPB publiceerde zojuist een mooi rapport ‘Hoge bomen in de polder’ over globalisering en topbeloningen in Nederland.

Wat blijkt: CEO’s van beursgenoteerde bedrijven verdienen 25% tot 52% meer dan bij vergelijkbare (in omvang en complexiteit) ondernemingen zonder beursnotering. De beloningsgroei bij beursgenoteerde ondernemingen is met 8,9% per jaar bovengemiddeld: 4,8%-punten van deze groei kan worden verklaard door inflatie, schaalvergroting en vergrijzing. Voor 3,9%-punten is geen verklaring gevonden. Er kon door het CPB geen groei in waarde (voor klanten, aandeelhouders en medewerkers) voor teruggevonden worden.

Dat is vreemd!

Het argument dat dan uit de kast komt is dat anders ‘toptalent’ (daarmee bedoelen de CEO’s vast vooral zichzelf) naar het buitenland vertrekt. Ook dat blijkt onzin te zijn: ondanks de afname van het beloningsverschil met Angelsaksische landen zijn er niet meer buitenlandse bestuurders toegetreden tot de top van het Nederlandse bedrijfsleven: tussen 1999 en 2005 is het aandeel van buitenlandse bestuurders constant gebleven. Bij bedrijven met een Angelsaksische eigenaar neemt het aandeel niet-Nederlanders juist af. De gemiddelde lengte van het dienstverband van bestuurders is ook niet veranderd. Deze bevindingen zijn niet in overeenstemming met het beeld dat de markt voor topbestuurders steeds meer een internationale markt is. De invloed van globalisering op topbeloningen loopt dus vooral via grensoverschrijdende concurrentie op afzetmarkten en niet via internationalisering van arbeidsmarkten.

Laten we de volgende keer dan ook gewoon ‘onzin’ roepen als dat argument weer eens van stal wordt gehaald.


AddThis Feed Button

Wel weer toevallig

Zat gister-namiddag in Noordwijk in de Hotels van Oranje (in, hoe kan het anders, de Bentley-bar) te praten met een ex-collega en vanzelfsprekend zaten we snel op onze favoriete drie onderwerpen namelijk auto’s, politiek en .... (u weet wel).

In een gloedvol betoog wisten we elkaar ervan te overtuigen (of waren we het al eens?) dat verhoging van de kiesdrempel een goed idee zou zijn. Dat leidt namelijk tot minder partijen, dus minder coalitievorming, minder compromissen en dus meer te kiezen! Martin vergeleek Nederland met de Weimar-republiek, waar regeren door de versplintering kansloos was. En verdomd wat staat vandaag in het NRC? Een uitgebreid commentaar van J. van Putten (JvP, niet te verwarren met JP), emiritus hoogleraar politicologie van de VU, die pleit voor verhoging van de kiesdrempel en Nederland vergelijkt met de 4e Franse Republiek, ook zo’n onbestuurbaar versplinterd geheel.

Straks hebben we 10 partijen in de 2e Kamer, met elk een klein beetje andere mening (muv die ene partij van Geertje W. dan) dan de ander. We denken dat we wat kiezen, maar we kiezen eigenlijk niks want in een regeer-akkoord wordt het toch weer een grijze brij.

Zaten we ondanks de locatie en de drank, toch op het goede spoor Martin!


AddThis Feed Button

Humpty Dumpty Balkenende

Als slotstuk in de Balkenende-trilogie:

AddThis Feed Button

Balkenende langs de leiderschaps-lat

Nu Balkenende 4 (‘time flies, when you’re having fun’) naar huis is, de Koningin waarschijnlijk geïrriteerd op het Paleis zit, omdat ze haar ski-vakantie moest afzeggen, is het tijd om onze JP eens langs de leiderschaps-lat te leggen.

Maar eerst even de feiten; zie hier het aantal dagen dat zijn kabinetten bleven zitten:Voorlopige conclusie: een vechter, een bijter, een doorzetter, of is het machtswellust met mager leiderschap dat deze reeks veroorzaakt?

In HBR een mooi rijtje met eigenschappen van leiders, maar de mooiste in dat lijstje vind ik: ‘Remember that when criticism is difficult to accept, there is probably some truth to it.’

Vaak hoorden we dat er geen regie was van JP en dat werd door hem dan weer in alle toonaarden ontkend; maar zou er toch wat inzitten? Maar ik zie toch meer een zwak leider die ook geen leervermogen lijkt te hebben. Lees ook de mooie column van Martin Hoorn over JP!


AddThis Feed Button

Balkenende ging om 04:00

04:00 In de morgen noemt een Amerikaan 4 a.m.

Over 4 a.m. is veel gezongen en kunst gemaakt; wat te denken van deze toepasselijke Balkenende lyrics:

Maybe one day when I can move along
Maybe someday when you can hear this song
You won't let it slip away
4 AM forever


Of het beeld van Giacometti: The Palace at 4 a.m. (een soort visualisatie van huize Balkenende om 4 uur zaterdag-morgen waar Bianca op JP staat te wachten; overigens al gemaakt in 1932).

Maar mooier dan dit verhaal van Rives kan ik het niet vertellen:JP, geniet van de rust na Balkenende 1 t/m 4!

AddThis Feed Button

Het getal 63

Ooit vertelde ik iemand over de etiquette-regels van Amy Groskamp ten Have die in 1938 het boekje ‘Hoe hoort het eigenlijk’ schreef; het boek stond bij mijn ouders in de kast en voordat ik ging studeren lag het een tijdje op mijn nachtkastje; wat ik mij niet realiseerde is dat Amy bijna al haar wijsheid had overgeschreven van George Washington, die op 16-jarige leeftijd zijn ‘110 Rules of Civility & Decent Behavior in Company and Conversation’ had geschreven. Met een geboortejaar van 1963 scande ik naar regel 63 die luidt: A Man ought not to value himself of his Achievements, or rare Qualities of wit; much less of his riches Virtue or Kindred.

Anders gezegd; je moet jezelf niet te serieus nemen. En daar moest ik even aan denken toen ik gisteravond Bos, Rutte, Pechtold, Wilders en de rest zag debatteren voor de Gemeenteraads-verkiezingen; een groepje mannen en vrouwen (Kant en Halsema waren er ook en doen vol met testosteron ook mee) die vooral tevreden waren over hun eigen one-liners, zonder echt naar elkaar te luisteren, zonder door te vragen en zonder elkaars vragen te beantwoorden.

Wilders roept dat Nederland onveilig wordt en vraagt aan Van Geel (CDA) of de Islam gelijkwaardig is aan het Christendom (vlgs. Wilders duidelijk niet aan zijn intonatie te horen)? Van Geel durft daar niet recht-op-en-neer op te antwoorden met een volmondig JA NATUURLIJK zijn die gelijkwaardig (zie Art. 1 van de Grondwet en ga zo maar door). Regel 50 van George werd aan de lopende band overtreden.

Kennelijk hadden ze Amy en George nooit op hun nachtkastje liggen!

AddThis Feed Button

Bonussen en het Kok-effect

Gisteravond zat Wouter Bos bij P&W en noemde daar het optereden van Wim Kok voor de Commissie de Wit ‘pijnlijk’ (kijk hier nog maar even mee naar de eerdere aflevering van P&W over WK).

Even pijnlijk is het feit dat de bonusdiscussie helemaal VERKEERD wordt gevoerd; ze werken immers AVERECHTS. Gelukkig valt mij nu de Rotterdamse hoogleraar gedragsethiek David de Cremer bij. Zijn stelling is: ‘Er verandert helemaal niets in de cultuur van de bankensector zolang de branche de gevangene blijft van zijn eigen geloofsovertuigingen. Een ervan is de idee dat bonussen nodig zijn om talent te motiveren of te binden. Met deze zelf gecreëerde mythe houden de bankiers zichzelf en elkaar voor de gek.’

Hij hield een aantal workshops voor topbankiers over de ambivalentie rond beloningen: ‘Ze reageerden net als Wim Kok bij de commissie De Wit. De handen ten hemel heffen en zeggen dat het de internationale druk is die hen dwingt hieraan vast te houden. Puur vluchtgedrag. Test eens hoeveel mensen écht weg gaan als ze geen bonus krijgen. Iedereen weet dat financiële motivatie niet stimuleert, enkel het kostenbewustzijn motiveert.’

Mijn conclusie is dat bonussen zo’n verkeerde moraal stimuleren dat een man als Kok, die iedereen hoog had zitten vanwege zijn morele principes, eenmaal geinfecteerd, ze alsnog gaat verdedigen.

Sic!

AddThis Feed Button

TED2010 en de Ukelele


Helaas heeft de crisis (zakelijk) te hard toegeslagen om live bij TED aanwezig te kunnen zijn dit jaar, maar gelukkig zijn er sites die live-bloggen en veel twitteraars vanuit de USA; zo bleek vandaag Jake Shimabukuro aanwezig te zijn. Jake is een ukelele virtuoos (ja die bestaan!) en dan niet zo lullig bespeeld als Niko Haak dat ooit deed (je wordt ouder pappa, dat je uberhaput Niko Haak kent), maar hij bespeelt dit vergeten instrument op een geniale manier:
AddThis Feed Button

Mierenneukers en Homofoben

Mijn eigen partij riep mij vandaag op te marcheren naar het Binnenhof om mee te protesteren voor het recht van homo’s om als docent actief te zijn op een Christelijke school. Het kabinet stelt (nog steeds Anno 2010!) dat scholen homoleraren en -leerlingen in bepaalde gevallen mogen blijven weigeren. Het wetsartikel dat scholen op religieuze grondslag het recht geeft om openlijk homoseksuele leerlingen en docenten weg te sturen, staat al enige tijd ter discussie, maar deze regering van conservatieve Christelijken wil tot achter de voor- en schooldeur blijven controleren en sturen.

Zo ook met betrekking tot het mierenneuken; zoals in veel media breed is uitgemeten is sex met dieren strafbaar gesteld en terecht (al kun je je afvragen of de koe, als zij zou mogen kiezen, liever geslacht of genomen wordt, maar ik dwaal af).

Wat niet in de media verschijnt is dat ‘schijnbare dierenseks’ ook strafbaar is gesteld. Dus als je handig met Photoshop bent en je maakt een meesterwerk (in de kunstzinnige zin) dan ben je even strafbaar als in het echt; dus doen en doen alsof is even strafbaar. Oftewel de gevisualiseerde gedachte is strafbaar. We waren ooit het baken in de wereld van vrijzinnigheid, maar glijden af naar een christelijke politiestaat en dus zien we dit nooit meer op het Lange Voorhout!


(Leda en de Zwaan)


AddThis Feed Button

The Catcher in the Rye

La Dama y La Muerta / The Lady and the Reaper (oftewel: het oude dametje en de maaier = De Dood) is een mooie animatie (zie verderop), waarbij de titel me deed denken aan ‘The Catcher in the Rye’ van de recent overleden J.D. Salinger, die de mooiste korte verhalen uit de Amerikaanse literatuur schreef:Jerome David Salinger (1919 - 27/1/2010) was een beroemd Amerikaans schrijver die leefde als een kluizenaar. Zijn laatste werk verscheen in 1965 en hij gaf zijn laatste interview in 1980; ik heb zijn Nine Stories (1953) besteld, maar tot die er is blijven we wachten met deze de prachtige animatie met Oscar-potentieel; La Dama y La Muerta:AddThis Feed Button

Hopelijk een beetje overdreven

Op TedxAMS was te zien hoe layars en hyper-reality zich in razend tempo ontwikkelen; let op het komt eraan (of is er al). Dit filmpje is een mooie parodie (hoop ik) hoe het wordt als we daarin wat doorschieten:Zoals iemand ooit zei: chaos is niet erg, als er maar structuur in zit.AddThis Feed Button

Gratis via Apple en iTunes!Voor de bezitters van de iPhone (en wie heeft hem niet), heb ik een Inspiratie-app gemaakt; hier GRATIS te downloaden. Altijd de laatste InspiratieBlogs en ons Slow.TV kanaal bij de hand; zegt het voort!

AddThis Feed Button

Met de kennis van nu ...

Vandaag getuigde de heer Rijkman Groenink voor de commissie De Wit en had ik zo’n ‘met de kennis van nu’ momentje waar Balkenende soms ook last van heeft.

RG zei vandaag: ''In het voorjaar van 2007 had ik moeten aftreden. Ik had moeten zeggen: ik neem er geen verantwoordelijkheid voor dat de bank wordt overgenomen door het trio.''

Stort hij dan ook zijn vertrekpremie terug? Met de kennis van nu lijkt mij die namelijk ernstig overtrokken. Wat een gotspe (nummer 2 van 2010)!

AddThis Feed Button


Downloadable leesvoer / must read

Voor de liefhebbers heb ik twee mooie stukken voor download beschikbaar gesteld:

- een mindmap van de last Lecture van Randy Pausch

- een boekje van Seth Godin: What Matters Now


AddThis Feed Button


Mooi nieuw woord: Backshoring

Tijdens mijn rede aan de VU (zie hier) gaf ik al aan dat ik niet zo’n hoge pet op heb van adviesbureaus die elke paar jaar het tegengestelde adviseren. Het lijkt soms dat ze twee kasten op kantoor hebben, met daaraan geplakt een lijstje bij wie ze welk verhaal uit welke kast als laatste hebben gebruikt; als we vier jaar geleden het ‘centralisatie’-verhaal hebben gepitched, is het nu tijd voor het ‘decentralisatie’-verhaal. Gaat erin als koek, de klant heeft niet zo’n lijstje dus weet al lang niet meer wie hun 4 jaar terug nog adviseerde om te centraliseren.

Zo ook met offshoring naar verafgelegen outsource-landen, toen near-shoren naar dichterbij gelegen outsource-landen, toen right-shoring in een mooie mix van ver en dichtbij en nu in 2010: Backshoring. Hoe we dat gaan doen met die ene man (Ahmed Khalili in Afghnistan) waar al het ge-outsourcede outsource-werk terecht is gekomen?


More American Workers Outsourcing Own Jobs Overseas


AddThis Feed Button

Hoe hou je het vol?

Al eerder kwamen de generatie X en leiderschap voorbij in video’s van Xplane (zie hier en hier) en nu komen ze met deze visuele tour d’horizon over managen in de 21e Eeuw:
AddThis Feed Button

Pas op .... (2)


{klik op foto}


Moslims deporteren? (zie Geert Wilders tijdens zijn recente trip naar de USA)


AddThis Feed Button

Hoeveel risico zoek jij?

David Spiegelhalter (wat een mooie naam) is professor op Cambridge University; hij bestudeert de keuzen die we maken, welke risico’s we daarin nemen en hoe dit ons leven later beïnvloedt. Zoals hij in deze video uitlegt hebben we allemaal een risicomijdende en een risicozoekende kant:
AddThis Feed Button

Mozes of Steve?

Refererend aan de 10 Geboden op de ‘tablets’ van Mozes, schreef de WSJ over de iPad: ‘Last time there was this much excitement about a tablet, it had some commandments written on it.

Let vooral op het woordje ‘some’ dat mijns inziens verraadt dat de schrijver weinig opheeft met de 10 Geboden. Nu is er overigens wat voor te zeggen dat er 9 teveel zijn (zie ook Eddy Izzard hierover), want met ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’, dek je de overige 9 al af; maar ik dwaal af.

Hoe doet Apple dat toch? Is innovatie (vaak ook door
mijn blogvriend Tony Bosma gepropageerd) een kwestie van Open Innovation, Wisdom of Clout, CrowdClout of iets dat daarop lijkt? Het antwoord bij Apple is NEE.

Apple negeert ons als Crowd en bedenkt voor ons wat we moeten willen en dat past helemaal in het ‘waardebod’ van Apple als Product Leader (zie
Treacy & Wiersema).

Roberto Verganti schrijft een mooie column op Harvard Business Blog over Design Driven Innovation wat langs dezelfde gedachtelijn loopt:

User-centered innovation is perfect to drive incremental innovation, but hardly generates breakthroughs. In fact, it does not question existing needs, but rather reinforces them, thanks to its powerful methods. With the iPad Apple has not provided an answer to market needs. It has made a proposal about what could fit us and what we could love.AddThis Feed Button

Bewust 'lekkende appels'

In de uitzending van de DWDD een item over de iPad met Alexander Klopping:
Los van de WAUW-factor van het apparaat is het mooi om twee dingen te leren van Apple en Steve Jobs:

- Bewust lekken om hype te creëren:

Often Apple has a need to let information out, unofficially. The company has been doing that for years, and it helps preserve Apple's consistent, official reputation for never talking about unreleased products. I know, because when I was a Senior Marketing Manager at Apple, I was instructed to do some controlled leaks.


- Presenteren als Steve:
Voor een gedetailleerde en meer wetenschappelijke analyse van zijn presentaties verwijs ik je naar deze link, maar het komt altijd neer op:
een krachtige opening;
een simpele, bijna klassieke, structuur;
herhaald gebruik van de ‘Heilige Drie Eenheid’;
rijk, beeldend, taalgebruik;
één terugkerend thema door de hele speech.


AddThis Feed Button

Pas op ...

Morgen is het 65 jaar geleden dat Kamp Auschwitz (27 januari 1945) door de troepen van het Rode leger werd bevrijd.

Daarom is het morgen Holocaust Memorial Day en wordt deze bevrijding groots herdacht, maar is dat direct ook een moment om weer stil te staan bij intolerantie, iets waar we in ons landje weer wat meer last van lijken te hebben. Een mooie column over intolerantie was gisteren op BNR van Khalid Boudou; pas op ‘aardig’!

Maar opdat wij nooit vergeten roep ik iedereen op om morgen (met zijn/haar kinderen) te kijken naar de NOS of nu al hier het voorlezen van de namen, van de 102.000 Joden die uit Nederland verdwenen, te volgen .AddThis Feed Button

Over een pad met een 'zware stem'

De BBC maakte een mooi Radio-programma over ‘The Beatrix Potter Guide to Business’; Beatrix Potter is de beroemde Engelse schrijfster van kinderboeken (een beetje in de lijn waar ook Pooh zit) met machtig mooie illustraties. Met een beetje lateraal denken is een Beatrix Potter-boek ook een goed management-boek; het verhaal van “Mrs Tittlemouse” is zo een waarschuwing voor de risico’s van het inhuren van management consultants.

Mrs Tittlemouse is “a most terribly tidy particular little mouse” die de hele dag aan het poetsen is en druk bezig is om indringers uit haar huis te houden. Op een dag komt mr. Jackson, een pad met een zware stem (“fat-voiced toad”), toch haar huis binnen en maakt het zich gemakkelijk, gaat op zoek naar wat te eten en verandert ondertussen haar huis in chaos. Als hij uiteindelijk weggaat is Mrs Tittlemouse nog een dag bezig om de boel weer op orde te krijgen.

Is dat een parabel over consultants? Vaak wel als we Cees Min in zijn boek ‘Bye Bye Consultant’ moeten geloven; ik vind het wat overtrokken, maar soms doen we inderdaad alleen maar ‘brand-oefeningen’; nuttig maar zelden leidend tot echt resultaat.


AddThis Feed Button

Blog nou eens wat minder!

Mooi werk van Gary Hayes:

AddThis Feed Button

We bewonderen de verkeerde CEO's!

Als je iemand vraagt wie een goede CEO is dan krijg je waarschijnlijk het bekende rijtje met bekende namen van de topmensen van Procter, Shell, Coca Cola, Disney, IBM, Mercedes, BMW, Philips, KPN, ING en ga zo maar door. Maar dat blijkt het verkeerde antwoord te zijn!

Insead en
Harvard maakten een Top 100 van de (over langere tijd) best presterende CEO’s, gebaseerd op lange termijn waarde-creatie. Zij hebben dit gemeten aan de hand van beurswaarde-stijging en mijn vaste lezers weten hoe we daar over denken, maar in ieder geval hebben ze deze ‘waardestijging’ gemeten op langere termijn en vergeleken ze 2.000 bedrijven over de hele wereld. En wat blijkt? De Top 100 ziet er onverwacht anders uit (met Ad Scheepbouwer op 48 ja, ja), waarbij regio (het is gemeten met 2.000 CEO’s uit de hele wereld) en industrie (van snelgroeiers als Google/high tech tot lage groeiers als retail) GEEN rol blijkt te spelen.Het is een uitgebreid onderzoek, dat uiteindelijk het beeld van Collins (Level 5 Leadership) lijkt te bevestigen dat het niet zo is dat de CEO’s die altijd op de voorpagina staan de besten zijn; veelal zijn het de stillere noeste werkers die echt waarde creëren. De enige kanttekening is de maatstaf die gehanteerd is voor ‘waarde’ en het feit dat als gevolg daarvan bedrijven en CEO’s die niet-beursgenoteerd zijn niet mee zijn genomen. Wellicht zitten daar nog grotere helden bij. Het is Insead en Harvard vergeven.AddThis Feed Button

Voorvocht-mensen

Een paar weken terug hoorde ik een grappige term van Theo Maassen bij DWDD, namelijk ‘voorvocht-mensen’, afkomstig uit zijn recente show:Voorvocht mensen zijn mensen die zijn ontstaan uit voorvocht; minuscule, misselijke zaadcelletjes die zich nog vóór de zaadlozing op slinkse wijze in het heiligdom der heiligdommen hebben weten te verschansen. Terwijl dat natuurlijk niet de bedoeling was! Deze soort zeg maar:In het zakelijke en politieke leven zijn genoeg voorbeelden te noemen. Toch? Wie durft? In ieder geval een mooi nieuw woord toegevoegd aan de taal: ‘voorvocht-mensen’.AddThis Feed Button

Het weekendgevoel ook op maandag?

Richard Ryan laat in een artikel in USA Today zien dat we in het weekeinde gelukkiger zijn en dat komt niet omdat we dan aan het recreëren zijn, maar omdat we een gevoel van ‘autonomie en zinvolle relaties hebben’. Op zaterdag en zondag ‘there’s more connection with other people and more self-direction’.

Maar als dat de reden is, waarom lukt dat dan niet op maandag tot en met vrijdag? Kennelijk hebben we dan geen gevoel van autonomie en hebben we geen zinvolle verbinding met collega’s. Mijn stelling zou ook zijn dat gelukkigere mensen door de week ook productiever zijn. Dus tel uit je winst; een bewijs dat meer Rijnlands sturen tot meer duurzaam resultaat leidt!

En ’self-direction’ in een zakelijke context werkt het beste als iedereen een goed beeld heeft van ‘hoger doel’ dat de organisatie nastreeft of zoals Nikos Mourkogiannis het noemt een ‘purpose’ heeft:
AddThis Feed Button

BingoCredit

Eindelijk weer een bank met humor; financiering voor de ‘make-over’ van je vrouw (met mee-financiering van de vervangster tijdens haar afwezigheid) of financiering voor een grafkist als Toetanchamon. In Frankrijk weten ze wat het ‘echte leven’ is (het ‘savoir vivre’); ik solliciteer in dat callcenter! Au revoir et à bientôt:
AddThis Feed Button

Volkstuintje 2.0

Hoe krijg je groente uit eigen tuin, zonder een tuin te bezitten, of geen zin in het onderhoud er van? De Italianen hebben er iets op bedacht! Volkstuintje 2.0.Via de website van Le Verdure Del Mio Orto (‘De groenten uit mijn tuin') kan iedereen een volkstuin op afstand hebben met een tuinman; dus wel verse groenten uit je ‘eigen’ tuin, maar geen gedoe met zaaien, wieden, oogsten. Je tuintje ligt tussen Milaan en Turijn en alle groente wordt biologisch, organisch geteeld en via de gelikte interface kies je zelf wat je lekker vindt en dat planten ze dan voor je aan. Elke week krijg je je pakket met verse groenten thuis.

Je kunt er zelfs je eigen vogelverschrikker met je eigen foto krijgen als je wilt. Een tuintje van 30m2 kost je 685 euro’s/jaar; helaas brengen ze de opbrengst niet naar Nederland ......

(dank aan Gijs van Wijk voor tip)


AddThis Feed Button

O.T.13

Soms komt Inspiratie gewoon door naar iets moois te kijken; deze van Alex Roman viel positief op:
Zie ook hier voor wat Off-Topic.


AddThis Feed Button

Nieuws maar dan anders

Op grond van Google News maakte Marcos Weskamp zijn programma NewsMap, een applicatie die je door Google News kunt laten zoeken en door de grootte van het vakje laat zien wat het belangrijkste nieuws is; voor Nederland ziet dat er op dit moment zo uit. Slim bedacht:
AddThis Feed Button

Hoe durven ze? Zakkenvullers!

Een goed doorwrocht artikel sierde de 1e omslag van 2010 van het New York Times Magazine, namelijk "What’s a Bailed-Out Banker Really Worth?" door Steven Brill.

In plaats van zich te beroepen op hun zwijgrecht praten bankiers honderduit over de oorzaken en gevolgen (voor hun beloning) van de kredietcrisis. Ik zat met verbazing en soms lichte walging te lezen hoe ze (nog steeds) verdedigen waarom ze zoveel moeten verdienen; één bankier zei het zelfs zo recht voor zijn raap:

"A lot of our folks have second and third homes and alimony payments and other obligations that require substantial current cash."


Je verzint het niet!

Het jaar is pas een weekje oud, maar dit is nu al de nummer 1
Gotspe van 2010. Ben bang dat het op andere plekken in de wereld niet anders is: zie ook hier.
AddThis Feed Button

Spreken als Obama

Nadat ik mezelf nog eens terugzag op een video voor de New Knowledge Club, moest ik denken aan een stukje dat ik ooit eens las over ’spreken als Obama’.

2 Dingen vielen me daar toen in op en klaarblijkelijk moet ik daar nog wat aan doen.

1. De Pauze

Obama is een meester in pauzeren in zijn speeches. Hij pauzeert om zijn publiek hem bij te laten houden, om zijn publiek tijd te gunnen om te horen wat hij zegt en pauzes stralen gezag, zelfvertrouwen en doordachtzaamheid uit. Kijk maar eens naar zijn Chicago-speech; hij opent met: “If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer” (bij mij duurt dit nog geen 20 seconden).

Maar hij zegt het als volgt (waarbij elk streepje zo’n 3 seconden duurt!):

“If there is anyone out there / who still doubts / that America is a place / where all things are possible, / who still wonders / if the dream of our founders / is alive in our time, / who still questions / the power of our democracy, / tonight / is your answer.” (bij Obama duurt dit bijna 1 minuut!)

Waar je pauzeert is minder relevant, maar zet deze tekens in je tekst en adem in/uit bij elke schuine streep; de bedoeling is dat je je lichaam leert ‘vertragen’.

2. Lichaamstaal

Als je jezelf aanleert rustig te spreken, moet je lichaamstaal ook ’synchroon’ met je tekst zijn. Obama beweegt losjes, zelfverzekerd en vlotjes. In elke situatie straalt hij rust en zelfverzekerdheid uit. Een mooi voorbeeld is zijn opkomst bij Ellen DeGeneres toen hij nog senator was. Hoe doe je dat? Onderzoek in de Scientific American suggereert dat je de hele dag moet focussen op één woord (bijvoorbeeld: ‘rustig’) en dat je dit woord in je hoofd moet blijven herhalen bij alles wat je doet en dan vanzelf (na veel oefening) deze rust ook in je lichaamstaal tot uitdrukking komt.

Ik blijf voorlopig oefenen!


AddThis Feed Button


Ik wens je ....

Ontvangen NieuwjaarsGroet:

Geen excellente organisatie,
maar gewoon professioneel
Geen winstmaximalisatie,
maar maatschappelijk verantwoord
Geen operational excellence,
maar gemotiveerde medewerkers
Geen “nummer 1 in …”,
maar een echt aansprekende visie
Geen politiek,
maar transparantie
Geen afstand,
maar verbinding
Geen 120% declarabel,
maar balans in werk en leven
Geen overwerk,
maar tijd voor degenen die tijd verdienen
Geen “druk, druk, druk …”,
maar lekker bezig
Geen methodiek,
maar authentiek
Geen “het maximale uit jezelf halen”,
maar het optimale
Geen opwarmmaaltijden,
maar eerlijk en smakelijk
Geen ontzag,
maar respect
Geen dogma’s,
maar begrip
Geen haast,
maar zorgvuldigheid
Geen 2009,
maar een mooi Slow 2010

(met dank aan Frank van Elsdingen)


AddThis Feed Button

Bonussen bij ABN-AMRO?

Een personeelsmanager van ABN Amro, Kilian Wawoe, zegt in de Volkskrant bij de bank te zijn weggegaan vanwege de ‘bonuscultuur’. Of het nu waar is of niet (misschien moest hij gewoon weg), het is wel een ‘held’ dat hij in de krant eea aan de kaak stelt. Wawoe zegt in de Volkskrant dat de financiële crisis en het ingrijpen van de overheid niet tot veranderingen hebben geleid; volgens hem wordt nog steeds bij vrijwel iedere grote bank gewerkt met een variabel beloningssysteem.

Wawoe werkte naast zijn werkzaamheden bij de afdeling personeelszaken aan een proefschrift over prestaties van (bank-)medewerkers. Hij zegt in het artikel dat hij moest kiezen tussen ''de wetenschap die variabele beloningen afraadt'' en zijn dagelijkse praktijk. Hij bedoelt waarschijnlijk het bewijs dat ook hier eerder werd aangehaald: bonussen werken NIET bij niet-routineuze taken. Ik stuurde toen een mailtje daarover naar Wouter Bos bij Min. Fin., maar hoorde daar niets op.

Wat is er nou nodig om ondernemers/managers in te laten zien dat bonussen gewoon dom zijn omdat ze AVERECHTS werken!


AddThis Feed Button

Hoe doet ie dat?

Sir James Dyson is de man van meer dan 5.000 mislukkingen, maar nu een gevierd industrieel ontwerper. Hij komt nu met een ventilator zonder bladen en eerst denk je dat het een grapje is, maar dit is weer een stap voorwaarts naar minder airco’s en dus beter voor het milieu:
AddThis Feed Button

Toch maar gaan promoveren?

In het kader van de goede voornemens: ga promoveren!

Het licht natuurlijk voor de hand, zou je zeggen, maar er is een direct verband tussen de behaalde diploma’s en werkloosheid. Dat de verschillen zo groot zouden zijn, had ik niet gedacht. Iemand met een doctorsgraad verdient gemiddeld bijna 4 keer meer dan iemand zonder diploma’s en de kans op werkloosheid is bij de hoogst-opgeleiden ruim 5 keer kleiner. Althans in de USA, maar ik denk dat het hier niet wezenlijk anders zal zijn:
AddThis Feed Button

Size does matter!

Nu ben ik niet zo van Teleac, maar hun programma, De Bovenkamer, is zeer de moeite waard. Toevallig viel ik daar recent in een aflevering over het heelal waar Robert Dijkgraaf op begrijpelijke wijze uitlegt hoe het in elkaar steekt en hoe groot het is. Deze prachtige video probeert dat te visualisren:Het verhaal van Dijkgraaf bij TEDxAmsterdam had ongeveer dezelfde strekking:
AddThis Feed Button

Soms is simpel toch lastig

Soms zijn dingen die eenvoudig lijken toch nog lastig, vooral na een nacht vuurwerk en drank:
AddThis Feed Button