Giving is all we have!

Vandaag een uiterst plezierig 2 uur durend gesprek gehad met Jeroen Timmers over geven, zingeving, inspiratie en het vinden van je ‘ware ik’. Wie weet gaan we in Nederland ooit nog eens een maatschappij(tje) bouwen op basis van geven, evenwicht en compassie.

Kijk hier zijn inspirerende animatie over een paar van deze ideeën:

2012 in Beeld (3 van 3)

y38_RTR3A3T5

Nu 2012 Deel 3 (van 3).

2012 in Beeld (2 van 3)

y36_74076508


Nu al 2012 Deel 2 (van 3).

2012 in Beeld (1 van 3)

y02_37240114


De immer prachtige fotosite, The Atlantic, is weer begonnen met een jaaroverzicht (2012 Deel 1 van 3).

Lang leve de introverten onder ons!

Het boek ”Quiet" van Susan Cain is een prachtig pleidooi voor meer aandacht, ruimte en invloed voor de introverten onder ons. Waarom? Kijk even mee:

Businessmen & Pornstars

De maand November is ‘snorren-maand’ en NRC.Next wijdde daar een geïllustreerd artikel aan.

Wat mij opviel is dat de ‘business man’ en ‘pornstar’ wel erg dicht bij elkaar liggen:

IMG_2237
IMG_2238

De paralellen liggen voor de hand, maar laat ik aan jullie fantasie over ….

Vakmanschap is meesterschap

Ik schreef hier al eens eerder dat vakmanschap en enthousiasme de factoren voor kwaliteit zijn (K=V * E, naar Eckart Wintzen) en nu is er op DVD een heel bijzonder documentaire over een sushi-meester, die al meer dan 80 jaar denkt, droomt en werkt voor de ultieme sushi. Zijn restaurant in Tokio (Sukiyabashi Jiro) heeft 3 Michelin-sterren (alleen sushi!) en als je iets wilt begrijpen van ‘vakmanschap is meesterschap’ moet je de film bekijken. Zoals Jiro zelf zegt:

“Once you decide on your occupation… you must immerse yourself in your work. You have to fall in love with your work. Never complain about your job. You must dedicate your life to mastering your skill. That’s the secret of success… and is the key to being regarded honorably.”

“I’ve never once hated this job. I fell in love with my work and gave my life to it. Even though I’m eighty-five years old, I don’t feel like retiring. That’s how I feel.”

“I do the same thing over and over, improving bit by bit. There is always a yearning to achieve more. I’ll continue to climb, trying to reach the top, but no one knows where the top is.”

Hier alvast de trailer, maar nu ook verkrijgbaar in iTunes:

Eerst 'waarom' en dan pas 'wat'

Gisteravond mocht ik een introductie over ‘Big Data’ verzorgen voor een diner met CMO’s van Banken en Verzekeraars, georganiseerd door Banking Review; het onderwerp ‘Big Data’ lijkt een technocratisch onderwerp, maar al gauw ging het over het creëren van relevantie’ in de relatie Bank - Consument (of Verzekeraar - Consument).

Op basis van BIG Data is het creëren van inzicht een 1e stap, maar daarmee is nog geen zinvolle interactie gegarandeerd. Veel bedrijven, denk maar eens aan telecomproviders of creditcard maatschappijen, vervallen in e-mailings over producten en diensten die weinig relevant lijken te zijn.

Wellicht komt dat allemaal omdat we niet goed weten ‘waarom’ onze klanten, klanten bij ons zijn en komt dat weer omdat we voor onszelf niet duidelijk hebben geformuleerd ‘waarom’ we als organisatie bestaansrecht hebben. Wat is ons ‘hoger doel’? Wat is ons ‘purpose’? Zoals Simon Simek dat mooi uitlegt, ‘First why, then what’:


Hoe kom je uit de ongeïnteresseerdheidscrisis?

De echte crisis is ‘the crisis of disengagement’, of in goed Nederlands de crisis van de ongeïnteresseerdheid en niet-betrokkenheid. In haar boek, The Progress Principle, schrijft Teresa Amabile over de weg uit deze crisis. Hoe je als manager een cultuur kunt creëren waar mensen met plezier werken, waar weer betrokkenheid ontstaat en waar creativiteit weer gaat stromen.

In deze (niet zo heel vlot vertelde, maar wel goede content) TED-talk legt zij dat nog eens even uit:
En ‘happy workers’ vind je overal, zelfs als toiletjuffrouw:

Onderwijs-innovatie

Salman Khan (ex investment-analist in de US) postte een paar jaar gelden 1 video op YouTube om zijn neefje (in India) uit te leggen wat derivaten zijn. Nu heeft hij de Khan Academy opgericht en staan er meer dan 2.200 video's online die alles in Wiskunde omvatten, van elementair cijferen tot vectorcalculus, plus Biologie, Geschiedenis, Scheikunde en Natuurkunde. Ze worden door één miljoen leerlingen per maand gebruikt en worden bijna 200.000 keer per dag (!) bekeken.

Zijn idee dat leraren het overdragen van kennis beter via video kunnen doen en hun tijd met leerlingen beter kunnen besteden in het helpen van de leerlingen met huiswerk en verdieping van de stof, weet hij zeer overtuigend te brengen. Want inderdaad is het voordeel voor de de student enorm: hij/zij kan de leraar even pauzeren, even een 2e, 3e of 4e keer iets opnieuw bekijken als je het niet snapt of even een paar maanden na het college eea nog eens op te frissen.

Ik geloof er wel in:


1 Jaar later

Vandaag is t al weer 1 jaar geleden dat Steve Jobs overleed. Wat ik een bijzonder moment vind vandaag is de brief die zijn opvolger stuurde aan het voltallige personeel:

Team,Steve's passing one year ago today was a sad and difficult time for all of us. I hope that today everyone will reflect on his extraordinary life and the many ways he made the world a better place. As you and I know firsthand, one of the greatest gifts Steve gave to the world is Apple. No company has ever inspired such creativity or set such high standards for itself. Our values originated from Steve and his spirit will forever be the foundation of Apple. We share the great privilege and responsibility of carrying his legacy into the future. I'm incredibly proud of the work we are doing, delivering products that our customers love and dreaming up new ones that will delight them down the road. Thank you for dedicating your talents and so much of your lives to Apple. It's a wonderful tribute to Steve's memory and everything he stood for.  Tim


Hier de officiële tribute-video die Apple vandaag op YouTube releasde:

Best places not to work ….

Het is natuurlijk al even bekend dat Foxconn (leverancier aan oa Apple, maar ook IBM, HP en vele anderen) er een wat dictatoriale managementstijl op nahoudt.

Ze kwamen in het nieuws omdat er complete veldslagen waren in de fabrieken en ook omdat het zelfmoord% wel erg snel opliep. Dat laatste probleem is nu opgelost!

Niet door de managementstijl te veranderen, maar door vangneten op te hangen voor de zelfmoord-lustigen:

FoxCon1


FoxCon2


Zo kan t natuurlijk ook en is waarschijnlijk sneller en effectiever dan de cultuur van een organisatie met 1,2 miljoen medewerkers te veranderen!

Apple slaat plank een beetje (heel erg) mis!

Mapgate is de naam die ondertussen hangt aan de problemen die Apple heeft met haar nieuwe kaarten-app in de iPhone 5 en iOS6.

Eén van mijn favoriete magazines (MAD) heeft een mooie parodie op de cover gezet (de MAD-cover is een variant op een cover van The New Yorker uit 1981) naar aanleiding hiervan:


MAD-Magazine-NewYorker-View2-2012

Soms slaat ook een heel goed bedrijf de plank wel eens mis!

Banken? Splitsen!

wallstreet2_123978aOpsplitsen!

Dat is de belangrijkste aanbeveling in het
rapport van een groep experts onder leiding van Erkki Liikanen, dat gisteren in Brussel is gepresenteerd. Zijn team kreeg eind vorig jaar de opdracht van de EU om te onderzoeken of er naast de stroom nieuwe bankregels structurele hervormingen nodig zijn.

Ze concluderen dat het probleem in de bankensector weinig te maken heeft met de grootte van de bank of zelfs het soort bank, maar vooral met overdreven risicogedrag. Handelaren gebruiken steeds meer spaargeld van gewone burgers voor lucratieve zakenbankenactiviteiten. Bij tegenspoed worden reguliere klanten direct getroffen, wat overheden dwingt de bank met belastinggeld overeind te houden. Om dit te stoppen komt Liikanen met een variant op eerdere aanbevelingen (uit de US en UK): hij wil dat banken risicovolle effecten- en derivatenhandel in een aparte entiteit onderbrengen, als hiermee meer dan 100 miljard euro gemoeid is of ten minste 15-25 procent van de totale activa van de bank. De nieuwe entiteit moet eigen kapitaalbuffers aanleggen en aan alle bankregels voldoen.

Nu snel overgaan tot regelgeving!

Nog meer bewijs dat bonussen niet werken!

Pasted Graphic

Zoals de Romeinen al zeiden: Gutta cavat lapidem, non vi, sed sappe cadendo! Oftewel, de druppel holt de steen uit, niet door hard, maar door vaak te vallen. Dus hier nog maar weer een keer roeptoeteren dat BONUSSEN NIET WERKEN.

In een overzichtelijk artikel geeft McKinsiaan en Harvard columnist Scott Keller een aantal voorbeelden hoe bonussen averechts werken en het enige dat echt blijkt te werken (‘peer-pressure’) vaak over het hoofd wordt gezien. Als manager zou ik het artikel en zijn boek even lezen.

Hier heb ik daar al vaak over geschreven en het meest overtuigende verhaal blijft toch de lezing van Dan Pink op TED:Zijn verhaal staat als een huis! Dan Pink biedt ook (zie bij minuut 12:44) een richting waar het dan wel om moet gaan, om prestatieverbetering te bevorderen:autonomy (autonomie), mastery (vakmanschap) en purpose ('er toe doen’). Laten we daar na vandaag aan toevoegen: ‘a sense of belonging’ (erbij horen / groepsdynamiek / camaraderie).

Een eerlijk boefje ...

In deze video van RSA een interessante analyse van Dan Ariely (oa Hoogleraar op MIT in ‘Behavioral Economics’) en specialist in ‘Irrealiteitszin’ over ‘hoe onze afstand tot echt geld’ (door oa creditcards op privé-niveau, maar credit-default-swaps’ op corporate niveau), ons allemaal een boefje maakt, en we toch in de spiegel kijken en onszelf wijsmaken dat we ‘eerlijk’ zijn.


Met je gun naar het stembureau!

In de USA gaan ze over een paar weken stemmen en in de Conservatieve staten van het Midden en Zuiden van de US, hebben ze recentelijk wetten aangenomen die het voor Obama moeilijker moeten maken daar te winnen. Je kunt daar niet meer stemmen met een studentenkaart, veteranenkaart (oid), maar wel met een wapenvergunning of een rijbewijs. Alles gedaan om het voor minderheden (zwarten/studenten/ouderen/veteranen) moeilijker te maken om te gaan stemmen.

Appartheid 2012!


Het wereldwijde Facebook netwerk

Met deze tool is het erg eenvoudig de relaties (via Facebook) tussen landen in de wereld te bekijken. Niet geheel verrassend dat wij in Nederland veel relaties hebben met de Nederlandse Antillen en Suriname, maar ik vond het toch vrij verrassend dat Polen vanuit Nederland op de vijfde plek staat. Zou het dan toch zo zijn dat half Polen in Nederland werkt?


Schermafbeelding 2012-09-21 om 16.57.50

Minder bankiers? Inside Job!

De jongens en meisjes van Roland Berger, Strategy Consultants, hebben becijferd dat er de komende jaren 75.000 bankiers hun baan verliezen. Of dat goed is nieuws is, weet ik niet, want waarschijnlijk zijn het niet de bankjers zelf die verdwijnen, maar de medewerkers in allerlei support rollen en service-centra. En dat is wel zuur, als je ziet wat één bankier, die met geleend geld speculeert (lees ‘gokt’), verdient en hoeveel mensen die echt wat doen, je daarvoor aan het werk kunt houden.

Om een beetje inzicht in dit wereldje te krijgen raad ik aan de columns van Joris Luyendijk te volgen (hier) en hier de (hele!) film Inside Job te bekijken:

Challenge the Obvious

Na een lange afwezigheid, eindelijk weer Inspiratie voor mezelf en om te delen. Deze video was de druppel die de emmer in positieve zin deed overlopen. Hoe je met weinig middelen een hele wijk kunt inspireren! Kijken: