Wel weer toevallig

Zat gister-namiddag in Noordwijk in de Hotels van Oranje (in, hoe kan het anders, de Bentley-bar) te praten met een ex-collega en vanzelfsprekend zaten we snel op onze favoriete drie onderwerpen namelijk auto’s, politiek en .... (u weet wel).

In een gloedvol betoog wisten we elkaar ervan te overtuigen (of waren we het al eens?) dat verhoging van de kiesdrempel een goed idee zou zijn. Dat leidt namelijk tot minder partijen, dus minder coalitievorming, minder compromissen en dus meer te kiezen! Martin vergeleek Nederland met de Weimar-republiek, waar regeren door de versplintering kansloos was. En verdomd wat staat vandaag in het NRC? Een uitgebreid commentaar van J. van Putten (JvP, niet te verwarren met JP), emiritus hoogleraar politicologie van de VU, die pleit voor verhoging van de kiesdrempel en Nederland vergelijkt met de 4e Franse Republiek, ook zo’n onbestuurbaar versplinterd geheel.

Straks hebben we 10 partijen in de 2e Kamer, met elk een klein beetje andere mening (muv die ene partij van Geertje W. dan) dan de ander. We denken dat we wat kiezen, maar we kiezen eigenlijk niks want in een regeer-akkoord wordt het toch weer een grijze brij.

Zaten we ondanks de locatie en de drank, toch op het goede spoor Martin!


AddThis Feed Button