Nederlandse universiteiten niet hoog in Top 200!

student
Gisteren verscheen het jaarlijkse onderzoek naar de prestaties van alle universiteiten in de wereld.

Voor Nederland goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat we niet zijn gezakt op de ranglijst maar het slechte nieuws is dat we in de Top 50 niet voorkomen. Op 1 staat MIT en op 2 Harvard, met Cambridge (UK) een goede 3e.

De ‘ranking’ is gebaseerd op de volgende criteria en weging:
 • 40% Academische Reputatie
 • 20% Ratio docenten/studenten
 • 10% Werkgever Reputatie
 • 20% op grond van het aantal citeringen per faculteit
 • 5% Mate van internationale samenstelling van de hoogleraren
 • 5% Mate van internationale samenstelling van de studenten

De Top 10 bestaat uitsluitend uit Amerikaanse en Britse universiteiten:

Screenshot 2013-09-10 08.35.25


‘Onze’ Nederlandse universiteiten vinden we vanaf de 58e plek met de UvA. ‘Mijn’ VU en UvT komen in de Top 150 niet voor maar een persoonlijke troost is dan dat ik ook een korte tijd bij de No.2 van de wereld mocht studeren.

Screenshot 2013-09-10 09.00.01

Harder werken helpt overigens ook niet ...

Nog een kleine nabrander op mijn vorige blog (Management werkt niet (meer)).
Onderweg naar Frankfurt zat ik nog wat te bladeren in de geweldige app van Deloitte (The Shift Index, Measuring the forces of long-term change;
hier link), waaruit ik gisteren citeerde over de continu dalende trend van de Return-on-Assets (RoA) van het bedrijfsleven in de afgelopen 45 jaar.
In het rapport (en de app) staat een mooie paradox:

RoavsArbProduct

Terwijl de RoA daalde van bijna 5% in 1965 naar minder dan 1% in 2011, steeg de arbeidsproductiviteit in diezelfde periode met meer dan 100%.
Anders gezegd de factor arbeid kost (relatief) gezien minder dan de helft voor de gerealiseerde output dan wat diezelfde arbeid kostte in 1965; we werken steeds slimmer, steeds harder en meer, maar kennelijk helpt dat niet om er meer aan te verdienen.
Nu zal het omgekeerde niet waar zijn maar doorgaan op de ingeslagen weg lijkt niet te helpen! Tijd voor een andere kijk op arbeid en het businessmodel.

Wat heb je aan Wiskunde, pappa?

Een vraag die ik vaak te horen krijg van onze pubers hier in huis.

Toevallig kwam ik vandaag deze oude cover tegen van Life-magazine uit het midden van de 60-er jaren, toen NASA een man op de maan wilde zetten, omdat JFK had gezegd: "We choose to go to the moon in this decade and do the other things. Not because they are easy, but because they are hard."

In een tijd dat computers nog amper bestonden (niet veel later bouwde IBM voor NASA de 1e computersystemen), berekende men, zoals je hieronder ziet met veel wiskundige hoogstandjes (ook in letterlijke zin), hoe de opdracht een man op de maan te zetten kon worden volbracht.

FQDWaXW

Dus zonder wiskunde geen ‘man op de maan’, maar ook geen computers, geen iPad, geen iPhone en ga zo maar door.

Ineens lijkt wiskunde toch weer belangrijk voor onze pubers hier in huis.

'I have a dream' als 'Big Data'

duarte_MLK1


Het succes van Martin Luther King’s I have a Dream is te verklaren door het gericht en veelvuldig gebruik van metaforen. Als je de speech omzet naar data, ontstaat een patroon waar metaforen een belangrijke rol spelen.

Presentatie-guru, Nancy Duarte, auteur van Resonate: Present Visual Stories that Transform Audiences, laat in deze video zien hoe de speech in elkaar zit:


Doe er je voordeel mee, de volgende keer als je met 86 sheets in een Powerpoint je publiek in slaap praat!

Infographic van je eigen LinkedIn profiel

Als je je LinkedIn profiel beter toegankelijk wilt maken, kun je hier zo’n Infographic maken:


create infographics with visual.ly

Saai is goed

Waar kun je anno 2013 het beste geboren worden? Kennelijk in Zwitserland!
20130110_irt001
De Economist Intelligence Unit (EIU, een zusterbedrijf van het tijdschrift The Economist) heeft geprobeerd in kaart te brengen waar jongeren in 2030 de meeste kans hebben op een voorspoedig, stabiel en gelukkig bestaan. Oftewel, op welke plaats baby's dit jaar het beste geboren kunnen worden.

Bovenaan de lijst van tachtig onderzochte landen staan Zwitserland, Australië en Noorwegen, onderaan komen Oekraïne, Kenia en Nigeria. Nederland staat op de achtste plek, gevolgd door Canada (9) en Hongkong (10).

Onderaan prijken Nigeria, Kenia en de Ukraine!

Om deze lijst te ontwikkelen, heeft de EIU elf variabelen gebruikt, waaronder economische mogelijkheden en politieke vrijheid maar bijvoorbeeld ook zaken als criminaliteit en gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarnaast is gekeken naar moeilijker meetbare factoren zoals geluk: hoe gelukkig zeggen mensen zelf dat ze zijn.

Ik dacht eraan te verhuizen, maar naar Zwitserland is niet mijn droom!

Businessmen & Pornstars

De maand November is ‘snorren-maand’ en NRC.Next wijdde daar een geïllustreerd artikel aan.

Wat mij opviel is dat de ‘business man’ en ‘pornstar’ wel erg dicht bij elkaar liggen:

IMG_2237
IMG_2238

De paralellen liggen voor de hand, maar laat ik aan jullie fantasie over ….

Nog meer bewijs dat bonussen niet werken!

Pasted Graphic

Zoals de Romeinen al zeiden: Gutta cavat lapidem, non vi, sed sappe cadendo! Oftewel, de druppel holt de steen uit, niet door hard, maar door vaak te vallen. Dus hier nog maar weer een keer roeptoeteren dat BONUSSEN NIET WERKEN.

In een overzichtelijk artikel geeft McKinsiaan en Harvard columnist Scott Keller een aantal voorbeelden hoe bonussen averechts werken en het enige dat echt blijkt te werken (‘peer-pressure’) vaak over het hoofd wordt gezien. Als manager zou ik het artikel en zijn boek even lezen.

Hier heb ik daar al vaak over geschreven en het meest overtuigende verhaal blijft toch de lezing van Dan Pink op TED:Zijn verhaal staat als een huis! Dan Pink biedt ook (zie bij minuut 12:44) een richting waar het dan wel om moet gaan, om prestatieverbetering te bevorderen:autonomy (autonomie), mastery (vakmanschap) en purpose ('er toe doen’). Laten we daar na vandaag aan toevoegen: ‘a sense of belonging’ (erbij horen / groepsdynamiek / camaraderie).

Het wereldwijde Facebook netwerk

Met deze tool is het erg eenvoudig de relaties (via Facebook) tussen landen in de wereld te bekijken. Niet geheel verrassend dat wij in Nederland veel relaties hebben met de Nederlandse Antillen en Suriname, maar ik vond het toch vrij verrassend dat Polen vanuit Nederland op de vijfde plek staat. Zou het dan toch zo zijn dat half Polen in Nederland werkt?


Schermafbeelding 2012-09-21 om 16.57.50

Wie is hier nu eigenlijk de baas?

blogEntryTopper
Door een uitgbreide analyse van de bezittingen en eigendomsverhoudingen van 37 miljoen bedrijven en investeeerders over de hele wereld, kwamen drie Zwitserse wetenschappers tot de conclusie dat 40% van al het (corporate) bezit in de wereld bij 147 bedrijven zit. En ja Goldman Sachs (door Michael Moore ooit ‘the force of evil’ genoemd) zit in de Top 20.

Conclusie: de Banken en Verzekeraars zijn aan de macht!

Schermafbeelding 2011-10-24 om 18.57.13

De Fortune 500 van de afgelopen 55 jaar

blogEntryTopper
We leven in een wereld waar er zo veel informatie is (zoals we dat in IBM ‘Big Data’ noemen), dat degene die dat op een slimme manier weet te presenteren een voorsprong heeft. Deze manier van presenteren spreekt mij erg aan, de Fortune500 met 500 Bedrijven en 55 jaar bedrijfsresultaten (klik grafiek voor toegang tot tool):

Schermafbeelding 2011-09-29 om 13.15.18

Harder werken en vooral dommer

blogEntryTopper
Nu het onzekere tijden blijven, is de vraag interessant of we harder of slimmer gaan werken als we weten dat onze baan op de tocht staat. En wat blijkt, we gaan harder werken (ziet er kennelijk beter uit) en minder creatief worden (wordt kennelijk als misbaar ervaren).

Dat zegt iets over hoe we geconditioneerd zijn door ‘management’. We hebben dus liever domme, harde werkers, dan types die zo nu en dan een vraag stellen of bedenken hoe het beter kan. Jammer.

Taken together, these studies suggest that job insecurity may have adverse effects on creativity, yet moderately beneficial effects on productivity. Results are interpreted in light of the increasing prevalence of job insecurity and organizational downsizing in today's workplace.

Source: "Productivity, counterproductivity and creativity: The ups and downs of job insecurity" from Journal of Occupational and Organizational Psychology, Volume 80, Issue 3, pages 479–497, September 2007

Troonrede? Daar word je niet vrolijk van!

blogEntryTopper
Vrolijk lachen en zwaaien naar de Koningin doen we nog, maar na het kijken van deze Tegenlicht documentaire realiseer je je dat het voorlopig niet veel lachen zal worden en misschien wel zelfs nooit meer hier in het Westen.

Maar ach, het zal wel doemdenken van linkse Marxisten zijn, toch?

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

De wereld van 7 Miljard

blogEntryTopper

National Geographic maakt toch weer wat moois gemaakt. Hoe zit onze wereld in elkaar qua bevolking, armoede en het aantal mobiletjes in elkaar?

Schermafbeelding 2011-09-16 om 14.37.30Schermafbeelding 2011-09-16 om 14.37.59

Happy Workers

blogEntryTopper
Wij wisten het al veel langer en schreven er hier al vaker over, maar gelukkige medewerkers leveren het bedrijf duurzaam meer resultaat op. Als je van 1984 tot en met 2009 kijkt naar de Fortune 100 ‘Best Companies to Work for in America’ en je vergelijkt de ontwikkeling van hun aandeelhouderswaarde met die van andere bedrijven (niet in diezelfde Top 100), dan scoren deze ’best places to work’ 3,5% beter per jaar op aandeelhouderswaarde-groei (gemiddeld gedurende 25 jaar op rij!). Dat onderzocht Alex Edmans van Pennsylvania Universiteit (zie hier).

Dus zelfs aandeelhouders zouden moeten schreeuwen tegen CEO’s ‘employees first’, dan klanten en dan pas wij, de aandeelhouders. Voor iedereeen de win-win; puur eigenbelang van aandeelhouders.

Helaas zijn aandeelhouders vaker speculanten dan wat anders, hebben ze een horizon van (at best) één kwartaal en het gaat het rapport over een periode van 25 jaar. Lastig!


In wat voor een wereld leven we?

blogEntryTopperDe grootste werkgevers in de wereld zijn het leger van de USA en China, op de voet gevolgd door Walmart en McDonalds. Alleen al in de twee legers werken 5,5 miljoen mensen!

Gelukkig staat er op de 7e plek een echt zinvolle organisatie, namelijk de NHS (de gezondsheidszorg van de UK). Dit zegt voor mij wel wat over de wereld waarin we leven: war, fastfood en shopping!


20110917_WOC674

Brandweerman of Piloot?

blogEntryTopper

Wou jij vroeger brandweerman of piloot worden? Of nog wat jonger misschien ‘brandweerauto’?

Uit deze statistiek blijkt dat je beter brandweerman had kunnen worden; veel minder geld, maar veel meer arbeidsvreugde. Boven de 75.000 dollar inkomen levert meer geld zowiezo niet meer geluk op, integendeel!

Met name piloten vallen op door veel te verdienen en weinig arbeidsvreugde te hebben; maar ja, buschauffeur in de lucht is misschien ook wel een erg saai vak.

Als amateurs gaan beleggen

Ooit had Bart de Graaf marmotten die beter belegden dan Beursplein 5 mannen. Hoe zit dat met amateurs en beleggen?

Wat gebeurt er als je acht doodgewone mensen een miljoen dollar geeft, een korte maar intensieve training en twee maanden de tijd om hun eigen hedge fund(beleggingsfonds) te runnen. De Nederlander Lex van Dam stelde uit eigen zak een miljoen dollar beschikbaar voor het door hem bedachte televisieprogramma dat werd uitgezonden door de BBC. Niemand had echter de financiële crisis voorzien die er aan kwam toen de kanidaten werden geselecteerd in het voorjaar van 2008.


Nu te zien via YouTube en hier alvast deel 1:


De wetten van Jobs!

Nu niemand meer twijfelt dat Apple een hitkanon is (20 mijoen iPads verkopen in 1 kwartaal?), ie het een aardig idee de leiderschaps-principes van Steve Jobs op een rijtje te zetten. Er vallen mij er twee op:

 1. gebruik belonen meer dan straffen
 2. nooit een groter team dan 100

Die laatste spreekt mij erg aan; ooit stond ik zelf als leider van een consultingonderdeel op de befaamde zeepkist en bekroop me het gevoel (we naderden de 100 m/v) dat ik de verbinding kwijt was geraakt. Dus groeien en splitsen (dank je Eckart Wintzen)!!


1314462831802-640x864

Handling Conflicts

Nu ze in Engeland elkaar de hersens inslaan, moeten ze snel even dit boekje van CISV lezen:

Vooroordelen Wereldkaart

Met name het deel in de linkerbovenhoek van Europa is erg grappig:


Meer is niet altijd beter

Uit onderstaande data blijkt dat meer niet atijd beter is. In Finland geven ze per kind zo’n 30% minder uit aan onderwijs dan de USA en toch scoren ze het beste. Wat zou het geheim zijn van Finland? Misschien ligt het antwoord ergens hier verscholen nu in Amerika onderwijs zo duur is dat de studieschulden van studenten in de USA meer zijn dat de nationale creditcard-schuld in de USA!!

Een nieuwe kijk op organiserenBij ons thuis is het veel simpeler:

Bookmark and Share
De waarde van transparantie

In de USA doen ze alles anders. Al in 2002 schreven we in IT zonder Hoofdpijn over het schokkende % van (IT-)projecten dat niets of weinig aan waarde creëert en gisteren was weer een mooi stuk in NRC te lezen over het drama rond de HSL.

In de USA doen ze dat anders. Daar hebben ze een publieke
website met alle IT-gegevens van de overheid en al haar ministeries; alle CIO’s van overheidsorganen staan publiekelijk te kijk. Een mooi voorbeeld voor overheidstransparantie en een geweldig IT-dashboard.

Het gevolg? Substantiële besparingen.
AddThis Feed Button

Wordt jij nog 100?

Wij bestaan 100 jaar! Wie zijn wij? Wij zijn IBM, dat ooit in 1911 begonnen is als de Computing Tabulating Recording Corporation.

Dat ging niet altijd vanzelf en soms ging IBM langs de rand van de afgrond (zie
Who says elephants can’t dance), maar ach ‘daar is het uitzicht het mooist’, zei een baas van mij wel eens.

Welke andere bedrijven gaan het 100 jaar volhouden? Google niet, Apple wel.

Althans dat denkt de
Economist, die op een rijtje zette welke tech-bedrijven het nog 100 jaar volhouden en welke niet. In de lijst staat Apple bovenaan; het succes van het bedrijf uit Cupertino komt volgens het het bald door de simpele succesformule: “Grijp de nieuwste technologie, verpak het in een simpele en elegante vorm en verkoop het met een premium-prijs.

Zo stapte Apple over van computers, naar mediaspelers, naar smartphones, naar tablets en nu de cloud – en dat geeft aan dat het bedrijf een uitstekende neus heeft voor het op tijd verleggen van haar focus. Google zou daarentegen te sterk afhankelijk zijn van zoeken op het web en gerelateerd adverteren. Ondanks de uitbreiding naar smartphones, tablets en een groot aantal succesvolle webapplicaties, durft het weekblad niet hardop uit te spreken dat het bedrijf achter de zoekmachine een blijvertje is.

Toch maar een
Apple-tje (koosnaam voor een aandeel) kopen? Hadden ze het in 1984 toch goed gezien:
AddThis Feed ButtonApple flikt 't opnieuw

Zoals de echte Apple-afficionados weten presenteerde Apple gisteren een preview van iOs5, OSX Lion en iCloud; op het toneel verscheen ook Steve Jobs weer, die er overigens erg slecht uitzag (naar mijn mening). In de herfst komt iOs5 het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad.

Zoals Steve altijd zegt: ‘truely amazing’. Zie hier een preview:

AddThis Feed Button

We zijn een best wel tevreden volkje

Al zou je het soms niet zeggen als je deze of gene op TV ziet, maar op grond van deze cijfers kun je niet anders concluderen dan dat we een rijk en tevreden volk zijn. Dus al die mensen die klagen zijn of randverschijnselen, achterhoede-vechters of hebben het gewoon nog niet door. De OESO maakte een mooie tool waarmee je zelf met de variabelen kunt spelen:

AddThis Feed Button

Moslim- en Jodenhaat is een Europees probleem!

Kom net terug van een reis naar Berlijn en Auschwitz (Polen), en dan valt je oog op een onderzoek van de Universiteit van Bielefeld naar vreemdelingenhaat. Want wat denkt de gemiddelde Europese burger écht over immigranten, moslims, joden, homo's en lesbiennes?

Om dat te weten te komen deed de Universiteit van Bielefeld een Europese steekproef onder duizenden bewoners van het 'oude' Europa (Uk en Nederland) en 'nieuwe' Europa (onder andere Polen en Hongarije).

De uitkomsten stemden de onderzoekers uit Bielefeld niet optimistisch. Van Oost naar West gaat er een golf van moslimhaat door Europa. Ongeveer de helft van de respondenten vond dat er te veel immigranten waren. Met name in Polen en Hongarije bestonden (weer / nog steeds?) veel vooroordelen tegen joden ('Proberen munt te slaan uit wat hun in de Tweede Wereldoorlog is overkomen') en homo's.

Niet alleen probleemgroepen als lagergeschoolden en eenzame mannen laten zich denigrerend uit over minderheden, rapporteren de onderzoekers bezorgd; ook de welvarende middengroepen doen dat. Discriminatie komt tegenwoordig uit het hart van de samenleving en is breed vertegenwoordigd.

We hebben niks geleerd! Ik zou zeggen verplicht een reisje Auschwitz invoeren als onderdeel van het curriculum op de middelbare school. Om te beginnen nu eerst deze docu kijken.


AddThis Feed Button

Wat tweet jij nou?

Veel getwitter komt niet verder dan de mededeling dat ‘iemand bij de kassa van AH staat’; gelukkig is er nu een tool (zie hier) waarmee je kunt analysren waarover iemand tweet. Hier volgt de mijne en dan lijkt het toch dat ik weinig zinnigs tweet:
AddThis Feed Button


Defined Ambition 2.0

In PBM van Maart verschijnt een bijzonder artikel over uw en mijn toekomst: uw pensioen.

Wat is een realistische verwachting over uw pensioen nu we ouder worden, de zorg duurder wordt en de wispelturigheid van het rendement op beleggingen groter lijkt dan ooit? Nu steeds meer pensioenen zijn gebaseerd op een ‘beschikbare premie’ regeling (DC – Defined Contribution) ligt het risico over wat uw pensioen zal zijn, bijna geheel bij u, de pensioengerechtigde.

En is dat nou wel het meest eerlijke systeem? Een systeem waarbij alle risico’s bij de zwaksten liggen? Of is er een nieuw denkraam nodig? Is er een derde weg in pensioenen, tussen DC en DB (Defined Benefit – middenloon- of eindloon- regeling)? Ja en die heet : Defined Ambition! Lees verder .....
AddThis Feed Button

Harvard natuurlijk op 1

In een diepgaand onderzoek van The Times Higher Education staat Harvard onbetwist op nummer 1 van de wereld.
Amerika overheerst sowieso de Top 20. Zie hier een verklaring:
AddThis Feed Button


Een beetje Tiger en Adonis

Na 20 jaar coke, ben je soms even de weg kwijt, maar niet Charlie Sheen (kijk even hier vanaf minuut 1:50). Met wat ‘tiger blood’ en ‘adonis dna’ kun je je hele leven coke blijven snuiven, aldus Charlie.

Anders weergegeven:
Zie ook hier.AddThis Feed Button


Empire at the End of Decadence

De New York Times heeft een mooi lijstje gemaakt en komt tot de conclusie dat USA een ‘Empire at the End of Decadence’ is. In datzelfde overzicht doen we het als Nederland nog niet zo gek, maar als het recente charmeoffensief van ene GW, de inleiding is voor zijn opmars tot premier, gaan wij toch maar emigreren naar ‘Down Under’:

AddThis Feed Button

Tijddilatatie

Einstein blijft lastig. Neem nu zijn theorie over tijddilatatie, ook wel de tweelingparadox genoemd. Je kunt het zo uitleggen:Of zo:

Science made simple.


AddThis Feed Button

We are at jeopardy!In de strijd tussen mens en machine was het gisternacht erop of eronder. IBM’s nieuwe supercomputer, Watson genaamd, nam het deze week op tegen twee mensen (de beste spelers van Jeopardy in de wereld) in de Amerikaanse quiz Jeopardy.

En Watson won!

En als je Jeopardy kunt winnen moet je er ook een beetje cool uitzien. Toch?Ik weet niet of het toeval is, maar de keuze om het bewijs te leveren dat computers slimmer zijn dan mensen in de quiz Jeopardy, lijkt onheilspellend. Jeopardy betekent ‘in gevaar brengen’. Is de mensheid in gevaar? Ik slaap hier niet beter van.


AddThis Feed Button

Waar zitten de beste leiders?

Hay Group onderzocht welke bedrijven de beste leiders hebben en hier zie je het resultaat:Volgens Hay zijn mn bedrijven die veel jong talent hebben klaarstaan, die multcultureel werven en die diversiteit nastreven de best geleide bedrijven.

Het lijkt erop dat ze niet hebben gekeken of medewerkers in deze bedrijven het gelukkigst zijn of wat de ‘value’ was die onder deze leiders gecreeerd werd. Gelukkig staat mijn lievelingsbedrijf op positie 10, dat structureel medewerkers bovenaan in de piramide plaatst (en dan klanten en dan pas aandeelhouders, ik bedoel speculanten).


AddThis Feed Button

Je netwerk in kaart

Vanuit de Linkedin Labs is er een InMap die het mogelijk maakt je (zakelijke!) relatienetwerk grafisch in beeld te brengen. Dit komt er dan uit (klik op kaart voor link naar InLab):
AddThis Feed ButtonGeld maakt niet gelukkig

Dat wisten we natuurlijk allemaal, maar Fedex heeft dat hier erg mooi in beeld gebracht; de site laat interactief zien hoe de wereldkaart eruit zou zien als je andere indelingen neemt dan vierkante km. Zo zou het eruit zien als je naar rijkdom indeelt:


En zo als je dat doet op basis van geluk:
Geen enkel verband toch?


AddThis Feed Button

De carrière-ankers van Schein

De meeste mensen volgen een opleiding, vinden een baan, doen allerlei cursussen en veranderen van baan zonder dat ze systematisch kijken naar hun drijfveren. Hierdoor komt het regelmatig voor dat mensen, ondanks hun opleiding en ervaring, toch niet gelukkig zijn in hun werk. Schein noemt deze drijfveren carrière-ankers. Carrière-ankers zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Ben je bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in individuele vrijheid of ga je meer voor macht en status? Schein onderscheidt negen carrière-ankers; rijkdom, normen en waarden, creativiteit, onafhankelijkheid, zekerheid, macht, ergens goed in zijn, sociale contacten en status.

Via deze test, die is gebaseerd op de theorie van carrière-ankers volgens Schein kun je bepalen wat je drijfveren zijn. Ik heb hem maar eens gedaan; de meeste punten gaf ik aan de rol: creativiteit (21 punten). Voor iemand die creativiteit als carrièreanker heeft, is produceren van nieuwe ideeën of producten het voornaamste doel. De drijfveer is vernieuwend bezig zijn. Een werkomgeving die procedureel is en weinig ruimte laat voor eigen initiatief kan als zeer beperkend ervaren worden. Vaak werken creatieve mensen het liefst zelfstandig of in kleine teams.

Daarna gaf ik de meeste punten aan: onafhankelijkheid (20 punten). Autonomie is een belangrijke drijfveer. Het gaat mensen met dit carrièreanker om onafhankelijkheid en zelf beslissingen kunnen nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze mensen vaak eigen baas zijn of dat graag willen worden. In hun loopbaankeuze laten zij zich dan ook leiden door de vraag in welke mate zij hun eigen gang kunnen gaan of zelfstandig kunnen werken.

Als je het mij vraagt klopt deze test goed met (mijn) realiteit! Doe ‘m even!


AddThis Feed Button

Met 7 Miljard mensen ..... vullen we Los Angeles als we schouder aan schouder staan. Dus ruimte is niet ons probleem, maar balans tussen onszelf en de natuur en haar bronnen. Mooi vormgegeven in foto en film door National Geographic:
AddThis Feed Button

Ik heb je gedumpt omdat ....

Hoe maak je het uit? Nou via Facebook! En dan is er weer een site die dat alles samenvat: Thatswhyidumpedyou.com. Een kleine bloemlezing van de wat nettere ‘dump-redenen’:

AddThis Feed Button

Als het aan de mode ligt ....

.... en we de ‘hemline index’ serieus nemen, wordt het voorlopig niks met de economie. De term is afkomstig van de econoom George Taylor, die in 1926 een theorie ontwikkelde over de lengte van de rokken. Kort en goed: wanneer het economisch goed gaat, dragen vrouwen een minirok, terwijl een langere rok een symptoom is van slechtere tijden.

Economen voorspellen voor volgend jaar een lichte groei, maar de catwalks vertellen een ander verhaal. Lange, zwierige maxi-jurken tot de enkels in bijna elke collectie, van Dolce & Gabbana tot Marc Jacobs:


Voorlopig dus nog even goed vasthouden terwijl de storm doorraast!AddThis Feed Button

Murphy's Law: the other line moves faster

Stond ik net nog in een rij bij de AH om de kerstinkopen te doen, komt ineens dit geniale filmpje voorbij. Het is even wat redesign bij Albert Heijn maar de rijen worden korter!
AddThis Feed Button

Het Beste van 2010Het is weer de tijd van de eindejaarslijstjes en Time magazine publiceert traditiegetrouw hele waslijsten van de beste leiders, denkers, helden en uitvindingen:

AddThis Feed Button

Gapminder

Tijdens de WorldPensionSummit gebruikten we (als IBM) deze software van Hans Rosling; ondertussen is zijn Gapminder van Google maar het blijft een geweldige tool:
AddThis Feed Button

Koning Willem 4

In het kader van de recente commotie over een ceremonieel koningshuis, vond ik deze wel passen. Nu ben ikzelf een fervent Republikein, maar dat was wel duidelijk:
AddThis Feed Button

Links vs. Rechts en de economie

Robert Reich, ex-minister onder Clinton en (nogal linksige) professor op diverse universiteiten in de VS, geeft op Comedy Central uitleg wat er aan de hand is met de economie en hoe het opgelost dient te worden. Zijn boek is een must voor iedereen met een wat ‘Rijnlandse’ inslag:

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Robert Reich
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes2010 ElectionMarch to Keep Fear Alive

 
Een heel ander (rechts / Angelsaksisch) geluid komt van Glenn Beck de populistische Fox News presentator. In het onderstaande filmpje laat Donald Duck zich aanvankelijk gek maken door deze ophitsende man maar komt uiteindelijk tot inkeer:Dank aan John Hoek voor tip.


AddThis Feed Button

Kritische denkers

Een paar kan ik niet helemaal plaatsen maar dit geeft een mooi overzicht van een aantal belangrijke ‘tegendenkers’ uit de afgelopen paar honderd jaar (klik voor vergroting):Toch even wat anders dan Wilders die zich ‘spiegelt’ aan Gallileo Gallilei.


AddThis Feed Button

Beursanalisten en kansberekening

Nu heb ik het niet op beursanalisten, beurskoerzen en CEO’s die aandeelhouders belangrijker vinden dan medewerkers, maar nu blijkt ook nog eens dat beusranalisten (van banken) slechts in 25% van de gevallen goed hadden voorspeld hoe een bedrijf ging presteren. In 75% van de gevallen zit men er dus naast!

Kun je beter gewoon ‘kop - munt’ doen.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse bureau Bloomberg blijkt dat de meeste analisten er in minstens 75 procent van de gevallen naast zit met het advies om te kopen, verkopen of een aandeel te houden. Het onderzoek werd gedaan onder 2.500 analisten wereldwijd bij 77 instellingen tussen begin 2008 en juli 2010. De beste voorspellers in de financiële wereld zitten bij Goldman Sachs.

Of eigenlijk, de minst slechte.


AddThis Feed Button


De Chinezen komen echt

Cabaretier Wim Kan maakte in zijn oudejaarsconference, in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, een grap over de Russen. Denkt u dat de Russen echt zullen komen, vroeg hij zich quasi vertwijfeld af?

Weet u, ik denk wel dat ze zullen komen... Maar één voor één...’ (mede naar aanleiding van de recente vrijlating naar het Westen van Solzjenitsyn toendertijd).

Nu denken we in Nederland aan een Moslim-tsunami (met dank aan Gekke Geert), maar in de USA maken ze zich meer zorgen over de Chinezen:
Tip John Hoek


AddThis Feed Button

Stress-factoren

Stress is nooit goed, maar als je weet welke twee factoren stress veroorzaken, kun je er wat aan doen.AddThis Feed Button

The Beatles wisten 't al ...

... toen ze zongen ‘Can’t buy me love’.

Nu blijkt uit onderzoek, onder meer dan 450.000 inwoners van de U.S.A., door Nobelprijs winnaars Daniel Kahneman en Angus Deaton van Princeton University dat je met meer inkomen niet gelukkiger bent dan met minder inkomen; wel tevredener, maar niet gelukkiger.

Tot 75.000 US Dollar (zo’n 58.500 Euro) stijgt geluk wel met het inkomen, maar vanaf die grens neemt geluk nog maar nauwelijks toe; de verklaring ligt erin dat de dingen die ons echt gelukkig maken niet met geld ‘te fixen’ zijn: eenzaamheid, liefde, ziekte, scheiding, de dood en ga nog maar even zo verder.

Waren die John en Paul toch al aardig in de goede richting aan het denken.


AddThis Feed Button
's Werelds Beste Landen

Na de blog van een paar dagen terug, hier nog een andere landen-index. Deze keer van Newsweek die er ook een mooie interactieve graphic van maakte. Hier staan we op nummer acht van de wereld:Quality of Life is voor Newsweek duidelijk een ander rijtje dan bij de HPI van de vorige blog:Ik vind deze typisch Angelsaksisch, die van een paar dagen terug meer Rijnlands!AddThis Feed Button

Happy Planet Index

We staan als Nederland op de 1e plaats van de ‘Westerse wereld’ en 43e van de Wereld en moeten landen als Costa Rica (met stip op 1) ver voor laten.

Waarmee?

Met de Happy Planet Index. Het idee is geweldig; naarmate de inwoners van een land gelukkiger zijn en langer leven en dat ook nog eens doen met een beperkte ecologische ‘footprint’ is dat land een ‘Happy Nation’ voor een ‘Happy Planet’. In een wiskundige formule:Het idee is van Professor Herman Daly van de University of Maryland, die de HPI samenstelt. Deze ziet er voor de Top 45 als volgt uit:
‘We’ scoren vooral goed door onze ‘life satisfaction’ van 7,7 (op een schaal van 10) en onze ‘life expectancy’ van 79,2. Als we nu nog meer doen aan groene energie?

Opvallend is dat landen als Costa Rica, Domenicaanse Republic, Jamaica, Vietnam en Cuba het goed doen; veel ‘happy people’. Als je daar ooit was geloof je het direct.

Mooi onderzoek en laten we eens volgen hoe de USA het de komende jaren doet (niet ‘very happy’ en ‘dramatische eco footprint’). Zorgwekkend in deze is dit patroon in de USA:Kennelijk is er een omgekeerd verband tussen ‘satisafction’ en geld verdienen. Sic!Hier het hele rapport. Lezen!


AddThis Feed Button


Een mooie kijk op de geschiedenis

Benjamin Goldman maakte de animaties en de excentrieke Timothy Dickinson verzorgt de teksten en het resultaat is een bijzondere kijk op historische gebeurtenissen:
AddThis Feed Button

Geld rondpompen?

Een mooie RSA-analyse/animatie over de 'Crisis van het Kapitalisme'. Verhelderend omdat het o.a. aan de hand van een Monopolybord inzichtelijk maakt hoe we geld letterlijk rondpompen (tip door Jaap Peters):
AddThis Feed Button

Hoe meer salaris, hoe gemener!

Sreedhari Desai van Harvard heeft een bijzondere correlatie blootgelegd tussen ‘gemeenheid’ in een organisatie en ‘hoogte van het inkomen van het management’: hoe meer de CEO verdient hoe ‘gemener’ zijn of haar organisatie is.

Zoals ze schrijft: "Increasing executive compensation results in executives behaving meanly toward those lower down the hierarchy" in haar paper When Executives Rake in Millions: Meanness in Organizations. Als ik naar sommige Nederlandse (ex) CEO’s kijk, kan ik het wel geloven.


AddThis Feed Button


Laat Google het aanvullen

Zoals iedereen weet vult Google je zoekopdracht aan en dan gebeuren er soms rare dingen:Nu kunnen we Google dat niet kwalijk nemen, want dit zijn gewoon de meest gezochte termen en zinnen (zegt dus vooral iets over onszelf). Er is nu zelfs een blog waar deze bijzondere aanvullingen dagelijks worden gepost.

Wat nu als je termen tegenover elkaar kunt zetten en kunt zien hoe vaak een zoekterm gevraagd is en wat de gemene deler is?

Een leuke tool daarvoor is ‘hint seer’:Kennelijk willen we het liefst gebeld worden!


AddThis Feed Button

Waar was jij deze zomer?

Las dit net op blog van vriend Martin Hoorn; ik heb nog 80% te gaan:

AddThis Feed Button

Nog een twijfelachtig record


The shocking disparities of labor cost
Source: FixrAddThis Feed Button

Twijfelachtig record

De vorige maand was wereldwijd de warmste meimaand ooit. Dat heeft het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA op 15/6/2010 bekendgemaakt. In mei 2010 was het gemiddeld 15,46 graden Celsius, wat 0,69 graden warmer was dan het gemiddelde van vorige eeuw. Het was tevens de 303e maand op rij sinds februari 1985, die warmer was dan het wereldwijde gemiddelde voor die maand in de twintigste eeuw. Ook de periode maart-mei dit jaar geldt als warmste ooit.

De warme mei was niet zozeer te merken in onder meer West-Europa, waar het ongebruikelijk koud was. Onder andere Oost-Europa, Zuid-Azië, Oost-Rusland het oosten van de VS trokken het gemiddelde echter naar recordhoogte.

Is dat koele West-Europa een gevolg van de onderkoelde verhoudingen in Nederland tussen politieke partijen en bevolkingsgroepen? Wat het ook is, beiden (opwarming der aarde en onderkoeling in Nederland) zijn zorgelijk!


AddThis Feed Button

6 soorten Tijd

Een lezenswaardig boek is The Time Paradox van Philip Zimbardo, de psycholoog die beroemd werd met z’n experimenten met ‘bewakers en gevangenen’ in de jaren 70 op Stanford (conclusie: we kunnen onder de juiste omstandigheden allemaal ‘beulen’ worden).

In 2008 schreef hij een mooi boek over de invloed van tijd op ons gedrag. Geen tijd dit alles te lezen? kijk deze prachtige video-samenvatting:

AddThis Feed Button

Cola + Lidl = PVV

Je voelt je het snelste thuis bij mensen die op jou lijken: mensen die dezelfde drankjes drinken, dezelfde bladen lezen en dezelfde winkels bezoeken. Van dit gegeven maakt de kieswijzer Brandvoting handig gebruik. Aan de hand van de merken die je gebruikt, geeft de site je een stemadvies. De kans is namelijk groot dat de mensen die dezelfde dingen kopen, ook jouw politieke voorkeuren delen.

Drink je Coca-Cola en shop je bij de Lidl? Grote kans dat je PVV-er bent. Hou je van Old Amsterdam en de Etos? D66 is jouw partij!

Ik? Ik ben ... nog niet duurzaam genoeg; Alfa, Apple en AH is niet GroenLinks, maar A3.


AddThis Feed Button

Saai is het nieuwe 'sexy'

Hoofdredacteur René Gerhardus van zakenblad Incompany noemt het geen toeval dat een niet-beursgenoteerd bedrijf (Rabobank) bovenaan staat in hun nieuwe ranglijst van meest gewilde werkgevers: ''Zij hebben met hun organisatievorm van nature oog voor alle stakeholders (belanghebbenden) en passen dus in het Rijnlandse (consensus)model, dat we als samenleving duidelijk weer omarmen.''

Bedrijven als Ordina, Dell en Logica tuimelen uit de Top 100; waarschijnlijk hebben ze daar het boek van Jeff Pfeffer (‘The Human Equation: Building Profits by Putting People First’) nooit gelezen. Nooit mensen ontslaan in slechte tijden is zijn devies! Doet even (extra) pijn door ze te houden, maar op de langere termijn levert het je meer waardecreatie op. Maar ja, wie is nu geïnteresseerd in lange termijn als je beursgnoteerd bent?


AddThis Feed Button

CEO = Creative Executive Officer?

Nu we uit de crisis komen, zien CEO’s creativiteit als meest belangrijke leiderschapscompetentie om een succesvolle onderneming te leiden. Het is één van de drie onderscheidende positioneringen volgens het wereldwijde onderzoek van IBM Consulting onder meer dan 1500 Chief Executive Officers en publieke leidinggevenden uit 60 landen en 33 bedrijfstakken.

Dit is de vijfde keer dat het tweejaarlijkse onderzoek door IBM wordt gepubliceerd. In het onderzoek van dit jaar blijkt dat creativiteit als belangrijkste leiderschapscompetentie het meest naar voren komt:Nederlandse CEO’s vinden het belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat ze een beslissing nemen. Dit mag wat hen betreft ten koste gaan van de beslissings-snelheid. Bestuurders in Italië, Japan en Frankrijk daarentegen nemen beduidend sneller een beslissing; in 54% van de gevallen presteerden organisaties die sneller beslissingen namen beter.

Ook verwachten Nederlandse CEO’s dat zij goed voorbereid zijn op de huidige economische context die ze als volatiel, onzeker en in toenemende mate complex typeren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitse en Amerikaanse CEO’s. Hier de video met hoogtepunten:
Voor meer IBM Consulting video’s:
AddThis Feed Button

Hoeveel Whuffie heb jij?

Een mooi concept vind ik toch wel de Whuffie, een soort ruil-eenheid die gebaseerd is op het science fiction-boek van Cory Doctorow, Down and Out in the Magic Kingdom. Een whuffie verdien je vanuit je sociale ’status’; hoe meer vrienden en sociale interactie, hoe meer whuffies:


Er is al een Whuffie-bank! Bij Forbes Magazine hebben ze daarop door-gefilosofeerd en 2020 vormgegeven (even door de 30 sec. reclame heenbijten):

Open nu vast je bank-account!


AddThis Feed Button

Wat is jouw 'Drive'?

Al eerder schreef ik over het goede verhaal van Dan Pink op TED over motivatie en zijn ‘bewijs’ dat bonussen NIET werken. Zijn boek ‘Drive’ heeft nu een mooie video-samenvatting:
AddThis Feed Button

We staan 47e!

En dat is slecht nieuws!

Eens in de twee jaar publiceert Yale haar Environmental Performance Index (EPI), waarmee 163 landen op 25 indicatoren worden gerangschikt die te maken hebben met een Duurzame Economie/Samenleving/Energie. Anders gezegd: woon je je land uit of ben je een goed rentmeester?

Volgens Yale dat eerste want we scoren slecht op vervuiling (van lucht en water), we scoren slecht op uitnutten van natuurlijke bronnen en doen weinig/niets aan duurzame energie. We doen het zo slecht dat we zelfs achter een land als Roemenie staan:
En ga nou niet zeggen dat het komt omdat de Index niet eerlijk is, of geen rekening houdt met de dichtbevolktheid van ons landje, want dat is niet zo:Hopenlijk helpt het initiatief van (oa GroenLinks en D66) voor nederlandkrijgtnieuweenergie.nl. Wel goed stemmen 9 juni aanstaande!


AddThis Feed Button

Persoonlijke Infographic

Maak je eigen infographic met deze handige tool:
AddThis Feed Button


Eigen artikel over zonne-energie

Vandaag mijn artikel over ‘facts & fiction’ mbt zonne-energie afgerond; binnenkort op OliNo.org. Hier alvast de pdf voor download.
AddThis Feed Button


Je baard verraadt je

Thuis zeg ik altijd: ‘een baard die staat niet, die hangt’. Nu ben ik zelf geen baard-dragend mens, dus dat zit wel snor, maar toch is het handig om dit even in je op te nemen (klik figuur voor vergroting):
AddThis Feed Button

Shower-Pooling

Het is een geweldig idee; shower-pooling. Als goed voornemen ivm Earth-Day 2010:
AddThis Feed Button

Wordt het beter? In India wel!

De jongens en meisjes vanMcKinsey hebben hun maandelijkse onderzoek onder CEO’s nu in een interactive tool online gezet. Hieruit blijkt (oa) dat in India 93% vindt dat het economisch beter gaat, met maar 59% die dat vindt in Europa (klik figuur voor meer inzichten):AddThis Feed Button

Zet je handtekening


Nederland kan en moet voor 2050 volledig zijn overstapt op hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie.
Dat is de inzet van het nieuwe burgerinitiatief dat vandaag is gestart door leden van partijcommissies voor duurzame ontwikkeling van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD. Een opmerkelijke samenwerking in tijden dat politieke partijen zich vooral tegen elkaar afzetten.

De belangrijkste boodschap van het burgerinitiatief: de omslag naar 100% hernieuwbare energie voor 2050 is haalbaar, noodzakelijk en wenselijk. Die omslag is noodzakelijk, omdat bij ongewijzigd beleid ons leefmilieu sterk vervuild raakt, energieprijzen zullen stijgen we eerder in economische recessies terecht zullen komen. De omslag is ook wenselijk, omdat dit grote kansen biedt voor onze internationale concurrentiepositie en werkgelegenheid en we onafhankelijk worden van instabiele regio’s in de wereld. Het burgerinitiatief volgt op de recente publicatie van het voorstel Nederland krijgt nieuwe energie door de samenwerkende partijcommissies. Iedere burger die dit initiatief steunt, en dus ook vindt dat het huidige energiebeleid van de overheid onvoldoende is, kan zijn digitale handtekening zetten op www.NederlandKrijgtNieuweEnergie.nl . Doel van het burgerinitiatief is om minimaal 40.000 steunbetuigingen te verzamelen. Daarmee kan dit partijoverstijgende voorstel na de verkiezingen van 9 juni worden voorgelegd aan de nieuw gekozen Tweede Kamer, ter openbare bespreking en besluitvorming.

Doe met ons mee en verspreid dit!


AddThis Feed Button

GreenFacts of GreenFiction

Ga me inzetten als ambassadeur van PeakOil Nederland en heb als eerste actie zojuist een artikel daarvoor geschreven dat gaat verschijnen op OilNo. Zonder inzicht geen (voor-)uitzicht. Daarom hier maar vast wat kennis (klik op afbeeldingen voor grote versies) voor hen met een kennisachterstand:
En wat is dan het begin van ‘uitzicht’ op een oplossing: zonne-energie!
AddThis Feed Button


Investeer niet in aandelen!

Ik heb jarenlang gewerkt voor een mooi Nederlands beursgenoteerd bedrijf en doordat ik zojuist een berichtje kreeg dat een goede bekende daar weggaat, besloot ik nog eens op de site te gaan neuzen of daarover een persbericht(je) te vinden was.

Daardoor stuitte ik onbedoeld op wat historische informatie van het beursfonds en ‘ontdekte’ dat het in 1987 naar de beurs was gegaan tegen een uitgiftekoers van fl.29,- (dat is zo’n €13,15); vandaag sloot datzelfde bedrijf op €4,43!

Als je in 1987 je €13,15 in een staatslening had gestoken, had je nu zo’n €32 gehad. Had je je geld in dat bedrijf gestoken, was je zo’n 75% slechter uitgekomen en dat terwijl de omzet in die tijd ver-DRIEHONDERD-voudigde en de winst ook spectaculair steeg.

Dit bewijst mijns inziens de lariekoek van beurskoerzen, maar ook de oliedommerigheid van aandeelhouders.

Wat ik dan zuur vind is dat in zo’n bedrijf de aandeelhouders altijd bovenaan het rijtje staan en werknemers steevast op de laatste plaats (met de klant daartussen). Ik blijf dromen van een Nederlandse Herb Kelleher:Zou mijn vriend ook hierom (net als ikzelf) zijn weggegaan? Well done Tom!


AddThis Feed Button


iPad = inspiratiePad

Zo wordt de iPad een inspiratiePad:

AddThis Feed Button

Fibonacci en Schoonheid

Tijdens de door SlowConsult georganiseerde dagen op de hei (met klant) ging het in het verhaal van Roel Wolbrink over symmetrie en dat we als mens dat als ‘schoonheid’ zien. Achter dit fenomeen gaat een wiskundige formule schuil, namelijk de Reeks van Fibonacci en de Gulden Snede.

Een tijd terug probeerde co-auteur Daan de Koning mij dat uit te leggen wat door mijn gebrek aan wiskundig begrip lastig ging, maar met dit filmpje in de hand was het hem in een paar minuten gelukt:
AddThis Feed Button

140 Liter water voor 1 kop koffie

De afgelopen dagen was ik met een klant een paar dagen op de hei om te praten over vakmanschap en passie voor je vak; daarvoor bezochten we (oa) de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, waar 9 mannen een brouwerij runnen, waar het lekkerste bier uitkomt. Een pracht-bedrijf met gepassioneerde vakmensen.

Wat me wel is bijgebleven, is dat er voor 1 liter bier méér dan 10 liter water nodig is en dat is veel. Maar het kan erger: zo kost de productie van één katoenen shirt 2.700 liter water, voor 1 kop koffie is 140 liter nodig en voor 1 kilo kaas 5.000 liter. Als je dan ook nog realiseert dat zoet water erg schaars is, kunnen we ons wel eens afvragen of het niet wat minder kan.

Kijk hier maar eens goed naar:
AddThis Feed Button

Weg met het Beursbengeltje!

Het is nu echt bewezen: focus op aandeelhouderswaarde heeft een negatieve invloed op de financiële prestaties van top-100 beursgenoteerde ondernemingen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Pieter-Jan Bezemer, die aanstaande vrijdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met zijn proefschrift ‘Diffusion of Corporate Governance Beliefs’. Hiermee onderschrijft hij in dit promotieonderzoek de maatschappelijke kritiek op het Angelsaksische economische model, gebaseerd op marktwerking. Bezemer laat in zijn onderzoek zien dat het Angelsaksische model in Nederland fors aan populariteit heeft gewonnen. Waar in 1992 slechts 13 procent van de top-100 beursgenoteerde bedrijven aandeelhouderswaarde of een equivalent hiervan benadrukte in het jaarverslag, is dit percentage in 2006 gestegen naar 74 procent. Tegelijkertijd constateert Bezemer dat het hanteren van aandeelhouderswaardeoriëntatie in de Nederlandse poldercontext juist een negatieve invloed heeft op de financiële prestaties van een bedrijf.

Nu ken ik wat CEO’s waar bij het secretariaat de flatscreen de hele dag op Teletext pagina 520 staat of op RTL-Z en het tijdschriftenrek volstaat met ‘Beursplein 5’ en ‘Het Beursbengeltje’ en vaak hoor je ook van hun secretariaat dat ze erg veel tijd ‘moeten’ besteden aan het praten met analisten, maar daar moeten ze nu dus voor eens en voor altijd mee stoppen!

Praat eens wat meer met je personeel, dan met je klanten dan als er nog wat tijd over is je aandeelhouders. Het zal even wennen zijn, zo onder de mensen, maar het gaat je vast lukken.


AddThis Feed Button

Zijn we eigenlijk wel tolerant?

We houden onszelf, als Nederlanders, veelal voor dat we een tolerant volkje zijn of soms zeggen we ‘waren’, omdat we recent richting moslims wat minder tolerant door de bocht komen. Maar waren we eigenlijk wel ooit erg tolerant?

Soms laten we ons ook voorstaan op onze andere ‘goede deugden’ (de ‘VOC-mentaliteit’ is zo’n mooie), maar ook die eer is twijfelachtig.

Wat dacht u van deze feiten:

1. We hadden met onze VOC zo’n 5% aandeel in de wereldmarkt voor slavenhandel en -transport en waren één van de laatste landen om slavernij af te schaffen (zie hier);

2. In de Eerste Wereldoorlog waren we weliswaar neutraal, maar waren we de nummer 1 producent van cocaïne in de wereld; we voorzagen beide kanten van het conflict om de soldaten ‘over the edge’ te laten gaan. Onze NCF (Nederlandse Cocaïne Fabriek) was de grootste producent in de wereld (zie hier);

3. In de Tweede Wereldoorlog verdwenen uit Nederland bijna 102.000 Joden en daarmee ‘scoren’ we in relatieve zin zo ongeveer het hoogst van alle landen in Europa (zie hier).

De vraag is dus eigenlijk of we ooit een echt tolerant en nobel landje waren. Ik vraag het me soms af en als ik zo nu en dan het niveau van de discussie over hoofddoekjes volg, weet ik het zeker: we zijn niet zo’n tolerant volkje.

PS Het feit dat menig hoofddoekje-basher zich beroept op de Joods-Christelijke traditie, schijnt te vergeten dat de Torah getrouwde vrouwen voorschrijft hun hoofd te bedekken en mannen een keppeltje te dragen (zie hier)!

AddThis Feed Button

Zo gaat dan dan met je doorwrochte stuk


{klik hier voor grotere versie}

Duiven Statistiek

Ooit blogde ik over het drie deuren dilemma (zie hier); een experiment waarbij je voor drie deuren staat, met achter 1 deur de hoofdprijs. Na je eerste (foute) poging levert switchen meer kans op succes op! Raar, maar waar. Nu blijkt dat duiven dat beter weten dan wij! Bij Willem Ruis zijn spelshow zouden we het verloren hebben van een duif!

Zie hier overigens de mooie animatie: Pigeon Impossible.AddThis Feed Button

Wanted: Dead or Alive

De poster vind je hier. Groeten van GroenLinks en van Paul


AddThis Feed Button

Hoge bomen in de polder

Het CPB publiceerde zojuist een mooi rapport ‘Hoge bomen in de polder’ over globalisering en topbeloningen in Nederland.

Wat blijkt: CEO’s van beursgenoteerde bedrijven verdienen 25% tot 52% meer dan bij vergelijkbare (in omvang en complexiteit) ondernemingen zonder beursnotering. De beloningsgroei bij beursgenoteerde ondernemingen is met 8,9% per jaar bovengemiddeld: 4,8%-punten van deze groei kan worden verklaard door inflatie, schaalvergroting en vergrijzing. Voor 3,9%-punten is geen verklaring gevonden. Er kon door het CPB geen groei in waarde (voor klanten, aandeelhouders en medewerkers) voor teruggevonden worden.

Dat is vreemd!

Het argument dat dan uit de kast komt is dat anders ‘toptalent’ (daarmee bedoelen de CEO’s vast vooral zichzelf) naar het buitenland vertrekt. Ook dat blijkt onzin te zijn: ondanks de afname van het beloningsverschil met Angelsaksische landen zijn er niet meer buitenlandse bestuurders toegetreden tot de top van het Nederlandse bedrijfsleven: tussen 1999 en 2005 is het aandeel van buitenlandse bestuurders constant gebleven. Bij bedrijven met een Angelsaksische eigenaar neemt het aandeel niet-Nederlanders juist af. De gemiddelde lengte van het dienstverband van bestuurders is ook niet veranderd. Deze bevindingen zijn niet in overeenstemming met het beeld dat de markt voor topbestuurders steeds meer een internationale markt is. De invloed van globalisering op topbeloningen loopt dus vooral via grensoverschrijdende concurrentie op afzetmarkten en niet via internationalisering van arbeidsmarkten.

Laten we de volgende keer dan ook gewoon ‘onzin’ roepen als dat argument weer eens van stal wordt gehaald.


AddThis Feed Button

Gratis via Apple en iTunes!Voor de bezitters van de iPhone (en wie heeft hem niet), heb ik een Inspiratie-app gemaakt; hier GRATIS te downloaden. Altijd de laatste InspiratieBlogs en ons Slow.TV kanaal bij de hand; zegt het voort!

AddThis Feed Button

Mooi nieuw woord: Backshoring

Tijdens mijn rede aan de VU (zie hier) gaf ik al aan dat ik niet zo’n hoge pet op heb van adviesbureaus die elke paar jaar het tegengestelde adviseren. Het lijkt soms dat ze twee kasten op kantoor hebben, met daaraan geplakt een lijstje bij wie ze welk verhaal uit welke kast als laatste hebben gebruikt; als we vier jaar geleden het ‘centralisatie’-verhaal hebben gepitched, is het nu tijd voor het ‘decentralisatie’-verhaal. Gaat erin als koek, de klant heeft niet zo’n lijstje dus weet al lang niet meer wie hun 4 jaar terug nog adviseerde om te centraliseren.

Zo ook met offshoring naar verafgelegen outsource-landen, toen near-shoren naar dichterbij gelegen outsource-landen, toen right-shoring in een mooie mix van ver en dichtbij en nu in 2010: Backshoring. Hoe we dat gaan doen met die ene man (Ahmed Khalili in Afghnistan) waar al het ge-outsourcede outsource-werk terecht is gekomen?


More American Workers Outsourcing Own Jobs Overseas


AddThis Feed Button

Hoe hou je het vol?

Al eerder kwamen de generatie X en leiderschap voorbij in video’s van Xplane (zie hier en hier) en nu komen ze met deze visuele tour d’horizon over managen in de 21e Eeuw:
AddThis Feed Button

Hoeveel risico zoek jij?

David Spiegelhalter (wat een mooie naam) is professor op Cambridge University; hij bestudeert de keuzen die we maken, welke risico’s we daarin nemen en hoe dit ons leven later beïnvloedt. Zoals hij in deze video uitlegt hebben we allemaal een risicomijdende en een risicozoekende kant:
AddThis Feed Button

Blog nou eens wat minder!

Mooi werk van Gary Hayes:

AddThis Feed Button

We bewonderen de verkeerde CEO's!

Als je iemand vraagt wie een goede CEO is dan krijg je waarschijnlijk het bekende rijtje met bekende namen van de topmensen van Procter, Shell, Coca Cola, Disney, IBM, Mercedes, BMW, Philips, KPN, ING en ga zo maar door. Maar dat blijkt het verkeerde antwoord te zijn!

Insead en
Harvard maakten een Top 100 van de (over langere tijd) best presterende CEO’s, gebaseerd op lange termijn waarde-creatie. Zij hebben dit gemeten aan de hand van beurswaarde-stijging en mijn vaste lezers weten hoe we daar over denken, maar in ieder geval hebben ze deze ‘waardestijging’ gemeten op langere termijn en vergeleken ze 2.000 bedrijven over de hele wereld. En wat blijkt? De Top 100 ziet er onverwacht anders uit (met Ad Scheepbouwer op 48 ja, ja), waarbij regio (het is gemeten met 2.000 CEO’s uit de hele wereld) en industrie (van snelgroeiers als Google/high tech tot lage groeiers als retail) GEEN rol blijkt te spelen.Het is een uitgebreid onderzoek, dat uiteindelijk het beeld van Collins (Level 5 Leadership) lijkt te bevestigen dat het niet zo is dat de CEO’s die altijd op de voorpagina staan de besten zijn; veelal zijn het de stillere noeste werkers die echt waarde creëren. De enige kanttekening is de maatstaf die gehanteerd is voor ‘waarde’ en het feit dat als gevolg daarvan bedrijven en CEO’s die niet-beursgenoteerd zijn niet mee zijn genomen. Wellicht zitten daar nog grotere helden bij. Het is Insead en Harvard vergeven.AddThis Feed Button

Nieuws maar dan anders

Op grond van Google News maakte Marcos Weskamp zijn programma NewsMap, een applicatie die je door Google News kunt laten zoeken en door de grootte van het vakje laat zien wat het belangrijkste nieuws is; voor Nederland ziet dat er op dit moment zo uit. Slim bedacht:
AddThis Feed Button

Size does matter!

Nu ben ik niet zo van Teleac, maar hun programma, De Bovenkamer, is zeer de moeite waard. Toevallig viel ik daar recent in een aflevering over het heelal waar Robert Dijkgraaf op begrijpelijke wijze uitlegt hoe het in elkaar steekt en hoe groot het is. Deze prachtige video probeert dat te visualisren:Het verhaal van Dijkgraaf bij TEDxAmsterdam had ongeveer dezelfde strekking:
AddThis Feed Button

Laatste overzicht 2000 - 2010

{klik op afbeelding voor grote weergave}
AddThis Feed Button

Hoe ontstaan en vergaan wereldrijken?

In dit eenvoudige maar doeltreffende filmpje vertelt Pedro Miguel Cruz hoe het verging met Engeland, Spanje, Frankrijk en Portugal vanaf 1800 tot nu; wat mij een beetje tegenvalt is dat wij (NL) ontbreken, maar dat zal wel komen doordat hij pas begint in 1800 en wij vooral daarvoor ‘groots’ waren.

AddThis Feed Button

Did you know 2010 ...

De Economist en XPlane hebben weer een video-boodschap in elkaar gezet over onze wereld op weg naar 2010:
AddThis Feed Button

Business-cliches


{klik op afbeelding voor grote PDF met poster over Business Cliches}


AddThis Feed Button


Gaan we naar 10 miljard?


{klik op foto voor Deel 1 van BBC Horizon en volg aan einde Deel 1 de YouTube-links naar Deel 2 t/m 6}


AddThis Feed Button


Rijnlands wordt een trend!

Vandaag viel de mailing van Speakers Academy op de mat; is verstuurd naar 20.000 mensen. Mooi dat ons Rijnlandse verhaal zo prominent erop staat:AddThis Feed Button

Tip 1 voor 2010: Office Kid

Vandaag moest ik vroeger weg om de kinderen te brengen naar het Kerstdiner op school. Dan realiseer je je ineens dat je dat zonder gêne doet, wellicht omdat ik vind dat dat normaal is ‘als vader’. Maar zo ontstaat er wel ongelijkheid met mensen op kantoor die geen kinderen hebben; daarvoor is het niet zo vanzelfsprekend dat ze even wat eerder weg mogen of wat later komen (‘omdat de kleine nog een griepprik moest hebben’). Dus wat doe je?

Je koopt een pakket van The Office Kid en zet een namaak-foto van je zoon of dochter op je bureau, hangt zijn/haar namaak-tekening aan de muur en voor $10 meer heb je zelfs je eigen hoofd, als dat van de coach, in een foto van ‘zijn’ voetbal-team. Geen slappe excuses, gewoon even eerder weg omdat het kan!Gijs bedank voor de Tip en ik zou zeggen; zelf snel 1 bestellen!


AddThis Feed Button

Hoe ziekte zich verspreidt

Na mijn pijnlijke derde shot voor de Mexicaanse Griep, kwam ik toevallig deze kaart tegen, waarop een mooi historisch beeld te zien is hoe ziekten (in het voetspoor van de mens) zich verspreidden over onze aarde:


{klik op kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Waar gaat je geld aan op

Op grond van cijfers van het Amerikaanse CBS is deze prachtige interactieve grafiek gemaakt; als je op een deel klikt krijg je de cijfers van 1984 tot heden per categorie (uitgaven aan boeken gingen van 0,6% naar 0,2%; zorgelijk):
AddThis Feed Button

Henry Mintzberg gaat zich ermee bemoeien

In de Wall Street Journal schrijft Henry Mintzberg over de onzin van bonussen bij CEO’s en hun koppeling aan beurskoersen; en hij is niet mild:

The system simply can't be fixed. Executive bonuses—especially in the form of stock and option grants—represent the most prominent form of legal corruption that has been undermining our large corporations and bringing down the global economy. Get rid of them and we will all be better off for it.
...
Actually, bonuses can serve one purpose. It has been claimed that if you don't pay them, you don't get the right person in the CEO chair. I believe that if you do pay bonuses, you get the wrong person in that chair.


Nu is Mintzberg een van de meeste vooraanstaande management-denkers van de afgelopen 100 jaar en dan hoop ik maar dat het meer indruk maakt.


AddThis Feed Button

RijnlandInstituut een feitHet is zover; na veel voorbereiding zijn we met Prof. Dr. Ir. Mathieu Weggeman het RijnlandInstituut begonnen! Het RijnlandInstituut is een onafhankelijke instelling die onderzoek doet naar en publiceert over de voordelen van het Rijnlandse managementmodel ten opzichte van het Angelsaksische model. Dit doen we door onderzoek binnen grote bedrijven, not-for-profit organisaties en overheden; enerzijds door het organiseren van 'Bestuurstafels' en anderzijds door uitgebreid kwantitatief 'onderzoek op de werkvloer'.

Het RijnlandInstituut stelt zich tevens ten doel het debat tussen wetenschap, bedrijven en organisaties te stimuleren door het organiseren van een jaarlijks RijnlandCongres. Op dit moment werken we hard aan de uitnodigingen voor de 1e ronde Bestuurstafels; de genodigde voorzitters van Raden van Bestuur zullen met ons een scherp debat aangaan over ‘wat ze zeggen’ en ‘wat ze doen’. Het thema voor de Bestuurstafels 2010 is: ‘Rijnlands bestuur als hoeder van de vrije markt’.


AddThis Feed Button

Hoe gelukkig bent u?

In de USA monitort Gallup elke dag door interviews met 1000-en mensen de ‘Well Being Index’ en wat blijkt?

1. Hij stijgt weer boven het niveau van 2008:2. Mensen met een eigen zaak vormen de gelukkigste beroepsgroep. Maar ook managers en vakmensen voelen zich goed in hun vel. Onderaan de lijst staat personeel in de transportsector en mensen die in de productiesector actief zijn. Toch is het resultaat opmerkelijk omdat uit eerder onderzoek blijkt dat zelfstandige ondernemers veruit de langste uren maken, zeker in vergelijking met werknemers. Traditioneel worden mensen in beroepen die hoog op de sociale ladder scoren, zoals artsen, advocaten, musici en architecten, als het gelukkigst aangemerkt. Maar de index toont aan dat een zelfstandige kapper gemiddeld genomen veel tevredener door het leven gaat. De artsen en advocaten staan overigens wel op de tweede plaats, op de voet gevolgd door leidinggevenden.

De studie bekeek verschillende deelgebieden, zoals lichamelijke en psychische gezondheid en de toegang tot basisbehoeften. Zo scoren mensen die werkzaam zijn in landbouw en natuurbeheer sterk op het gebied van emotionele gezondheid en gezond gedrag. De uitkomsten van het onderzoek onderschrijven bevindingen van psychologen, die het belang van vrijheid van beroepskeuze en de invulling van de werkzaamheden benadrukken.


AddThis Feed Button


Speaker's Academy
AddThis Feed Button

Website als plaatje

Met een slim software-programmatje kun je van een website een plaatje maken; althans als je zo handig bent als Marcel Salathe van Standford die een tool bedacht om van een URL een plaatje te maken. Dit is InspiratieBlog:En dit SlowConsult:

AddThis Feed Button


Eigen TV-kanaal met nieuwe video

Ons eigen Slow.TV kanaal is live en met (weer) een nieuwe video:
AddThis Feed Button

Onderzoekje via Linkedin

De afgelopen week deed ik een onderzoek onder mijn contacten op Linkedin met de vraag waaraan banken en verzekeraars in 2010 het meeste moeten werken: Eenvoud, Vertrouwen of Echtheid. De conclusies na 1 week zijn:In de commentaren lees je veel over het 'herstellen van vertrouwen', maar kennelijk zijn velen het met me eens dat 'herstel van vertrouwen' alleen maar kan door het vergroten van de Eenvoud en werken aan de Echtheid van de producten en de organisatie. Nooit meer woekerpolissen, nooit meer lijfrenten met 80% provisie, nooit meer callcenters die alleen maar scripts kunnen opdreunen of waar je alleen maar bijkomt na door tien meerkeuzevragen geworsteld te hebben. Overigens kiezen vrouwen nadrukkelijk voor Eenvoud en Echtheid en zijn mannen wat verdeelder:Wat ook nog opvalt is dat de omvang van de organisatie leidt tot verschillen in de antwoorden; er is toch significant verschil tussen de diverse bedrijfsgrootten (vraag me niet wat Enterprise, Large, Medium, Small is, dat weet alleen Linkedin):
AddThis Feed Button


Een 'lijstjesman'

The Economist publiceerde weer een lijstje (ik hou van lijstjes, realiseer ik me. Ik ben een 'lijstjesman'. Wat zegt dat? Wil ik de wereld op die manier overzichtelijk houden?). Dit keer over de beste MBA's is de wereld over 2009. En wie staat op 1?


Nee .....


Ook nee ......


Niet mijn geliefde Harvard, maar IESE uit Spanje. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat ligt aan mij klaarblijkelijk. Hier het overzicht, en raad eens: we, Nederland met Rotterdam en Nyenrode, staan er niet bij!. Nu kunnen we zeggen dat die Amerikanen wat nationalistisch zijn, maar met Spanje op 1 houd je dat niet lang vol!
AddThis Feed Button

Vrouwen naar de top

Ik ben een overtuigd gelover dat diversiteit goed is en dus de samenstelling van je bedrijf / organisatie een afspiegeling van je omgeving moet zijn, naar ras, geloof, sexe en ga zo maar door. Niet vanuit een overtuiging dat we positief moeten discrimineren omdat dat politiek correct is, maar vanuit een diep-gewortelde overtuiging dat je op die manier betere beslissingen neemt en betere oplossingen bedenkt. Eerst divergeren, dan convergeren. Vandaag publiceerde het FT een online tool waarmee je universiteiten kunt vergelijken op bijvoorbeeld, iets typisch angelsaksich als salaris:

Maar ook kunt vergelijken op het % vrouwen in de faculteiten en het bestuur van de universiteit; en dan komen we er in Europe erg slecht vanaf:
Wordt het toch tijd dat we daar wat aan gaan doen, willen we een kennis-economie worden! Gelukkig scoort 'mijn' Harvard allebei goed.


AddThis Feed Button

Da's veul

Ik blijf het een bijzonder moment vinden als de voorzitter aan de ex-CEO van Lehman bij de 'Congressional Hearing' vraagt of een beloning van bijna $500Mio. in nog geen tien jaar, 'Fair is':
Geen enkele schaamte, maar wat blijkt, Dick Fuld is een 'kleinverdiener':
AddThis Feed Button

De mythe van multi-tasken

Liep laatst keihard met m'n hoofd tegen een kastje aan toen ik al hond-uitlatend met m'n iPhone trachtte te SMS-en of Twitteren; krijg je altijd te horen dat mannen dat niet kunnen, maar vrouwen wel.

Nu blijkt uit onderzoek van Professor David Meyer (Universiteit van Michigan) dat jonge volwassenenen die twee wiskunde-opdrachten tegelijk deden, daar langer over doen, dan als je ze sequentieel doet; het resultaat was bij mannen en vrouwen gelijk!

En dat komt omdat onze hersenen fysiek zo 'bedraad' zijn dat ze maar 1 taak tegelijk kunnen; dat blijkt uit het onderzoek van professor Earl Miller, een neuro-wetenschapper van MIT, die onderzocht met een MRI-scan (oid) wat er gebeurt in de hersenen als je meerdere objecten neerzet voor iemand zijn/haar ogen. De hersenen reageren maar op 1 van de stimulatoren en kunnen dus, of je dat wilt of niet, echt maar op één ding echt goed tegelijk focussen.

Dus MultiTasking is 'Uit' en MonoTasking is 'In'.


AddThis Feed Button60 Jaar later

Dat China 60 jaar bestaat is geen nieuws en dat dat mooie plaatjes oplevert is ook geen verrassing want een showtje kunnen ze wel maken.

Wat wel interessant is, is hoe het land ondanks/dankzij (?) een totalitair, communistisch regime veranderd is:Wat wij er in het Westen van vinden is één ding, maar wat de Chinezen zelf vinden is wellicht belangrijker; in dat kader is het interessant te constateren dat het land niet leegloopt, terwijl men gemakkelijk over de hele wereld kan reizen. Dat was in de tijd van communistisch Rusland/Oost-Duitsland wel anders! Chinezen reizen de hele wereld af, maar gaan wel weer gewoon naar huis .......


AddThis Feed Button

M&C over SlowConsult

Management & Consulting, het platform voor organisatieprofessionals, besteedt op haar openingspagina aandacht aan de start van SlowConsult:
AddThis Feed Button

Vandaag in het FD

Vandaag in het FD in de categorie 'Uitgelicht' een artikeltje/interview over de move naar SlowConsult!
AddThis Feed Button

Hoe je van USD 1,87 triljard 75% kwijtraakt

Deze schitterende animatie (klik op de figuur hieronder) wil ik je niet onthouden; van een marktwaarde van USD 1,87 triljard (alle top-financials in de USA in najaar 2007) zakte de waarde naar USD 0,29 in maart van dit jaar:'Greed is Good'?


AddThis Feed Button

Hoeveel Miljard is dat nu weer?

De miljarden vliegen je de laatste maanden om de oren en dan is het altijd wel prettig als je even kunt zien hoeveel dat is in vergelijking tot een ander getal dat je gisteren voorbij hoorde komen; deze infographic laat bijvoorbeeld mooi zien hoe de begroting van de uitgaven voor de oorlog in Iraq zich verhouden tot de hoeveelheid geld die nodig is om elk kind gedurende 5 jaar op te voeden en op te leiden.

Als je het zo ziet, zijn onze prioriteiten in de wered nog niet helemaal op orde!


{klik figuur voor vergroting}AddThis Feed Button

Bonussen werken AVERECHTS!

De afgelopen weken, waren bonussen wel weer wat veel in het nieuws; Wouter Bos die bijna dagelijks ergens liep te verkondigen dat deze aan banden moesten worden gelegd. Zijn betoog is vooral gedreven vanuit een wat moralistisch perspectief. Tussen twee haakjes; zijn partijgenoot, Wim Kok, noemde het ooit 'exhibitionistische zelfverrijking' en krijgt nu zelf voor een ING-commissariaat €300k/jaar!

Rijkman Groenink was weer even in het nieuws omdat hij 'ook tegen excessieve bonussen is', maar toucheerde wel €30 Mio. voor het verpatsen van zijn bank (maar dat lag anders volgens hem).

Eén verhaal, haalde het nieuws niet en dat is het verhaal van Dan Pink (de auteur van Johnny Bunko, een managementboek in stripvorm); volgens mij is het het enige verhaal dat het nieuws had moeten halen.

Hij komt met bewijzen (uit oa MIT onderzoek) dat bonussen AVERECHTS werken in veel gevallen (en op zijn best niks doen). Bij taken met een sterk gestandaardiseerd, repetatief karakter werkt een bonus wel; dus een stratenmaker gaat meer straat maken als hij een bonus krijgt en als zijn bonus hoger is zelfs nog meer! Mar bij werk met een sterke nadruk op creativiteit en een niet voorspelbare uitkomst (het werk van wetenschappers, consultants, managers en bestuurders, zeg maar), werken ze NIET of AVERECHTS! Zie hier zijn betoog en bewijs:Zijn verhaal staat als een huis! Dan Pink biedt ook (zie bij minuut 12:44) een richting waar het dan wel om moet gaan, om prestatieverbetering te bevorderen:

 • autonomy (autonomie)
 • mastery (vakmanschap)
 • purpose ('er toe doen')

Zijn dat nou net de fundamenten waarop wij ons nieuwe eigen bureau zijn gestart!


AddThis Feed Button


Nee z'n broer ...

... zei ooit Kees van Kooten in een audiosketch (ook via YouTube: ’Mannen bellen’) over een handelsreiziger die z’n adresboekje nog eens nabelde.

Nu is de broer van mijn ueber-held John F. Kennedy overleden: Ted Kennedy. De Washington Post zet nog even de dynastie op een rijtje:
AddThis Feed Button

Je online identiteit meten / weten

Ooit verweet een hoogleraar op Harvard me dat ik te exact was (’zeker één van die MIT-mannen’ was zijn reactie) toen ik opmerkte dat zijn optelling van factoren, die succes van managers verklaarden, maar optelden tot 53% (’Dus is de rest geluk?’ was mijn vraag).

Toch kunnen ze wat bij MIT; nu is er personasWeb, een applicatie gebaseerd op een bijna eindeloze datastroom, geplukt van Internet, en bijzonder ingewikkelde algoritmes, met als eindresultaat een weergave van je online identiteit.Hoe het systeem zo snel alles bij elkaar weet te halen is een wonder (de visuele weergave is bijzonder mooi overigens) en wat de uitkomst betekent is ook niet altijd duidelijk. Maar als je bijv. Mark Rutte ingeeft in plaats van je eigen naam (of Geert Wilders) zie je bijna minutenlang alle data voorbij komen. Voer je naam in en leer wie je bent! Of toch niet helemaal?
AddThis Feed Button

Business-idee

Ooit (meer dan 20 jaar terug) heb ik een businessplan geschreven onder de titel ’Thin Air’, waarbij je als passagier per kilo betaalt; je gaat met je koffer op een weegschaal staan en je rekent af per kilo. Dit idee was geboren uit twee frustraties: de veel te dikke mensen die soms naast je zitten en half over je stoel uitstulpen en ten tweede mijn frustratie dat ik soms moest betalen voor extra gewicht in mijn bagage (22 kilo in plaats van 20) en dat vervolgens iemand die 50 kilo meer woog dan ik met een koffer van 20 kilo niks hoefde bij te betalen. Mijn idee was dat het grootste deel van de variabele kosten van een vlucht bepaald werd door het gewicht aan boord (= massa en dus kerosine om dat van de grond te krijgen). Deze gedachte kwam weer eens voorbij to RyanAir een ‚fat-tax’ wilde invoeren (iedereen boven de .. kilo moest een toeslag betalen); het idee heeft het (nog) niet gehaald. Om alvast na te denken over besparingen is deze plaat erg informatief:
AddThis Feed Button

Business Cycle Tracer

Recent blogde ik al eens over de mooie interactieve presentaties van economische data op diverse Amerikaanse sites en nu blijkt het CBS ook zo’n juweeltje verstopt te hebben, maar dat moet je dan vinden via een Amerikaanse blogger! Het principe van de CBS is gebaseerd op onderstaand modelletje en dan met zo’n 10 indicatoren:Ik heb er even een filmpje van gemaakt en dat op YouTube gezet, zodat je kunt zien hoe snel de economie van 2004 tot nu aan het verslechteren is op diverse indicatoren:AddThis Feed Button

Google voorspelt de economie!

Google presenteert de Economische Barometer:Op basis van zoektermen geeft Google een beeld van de economie; Via ‘Google Insights for Search’ kun je zien dat ‘hypotheek oversluiten’ in 2004 en 2005 een populaire zoekopdracht was en in 2008 en 2009 niet. De zoekopdracht ‘tweedehands auto’ daarentegen neemt de afgelopen maanden toe aan populariteit. Sinds augustus 2008 neemt ook het aantal zoekopdrachten voor ‘uitkering’ toe. “We hebben nu te maken met de eerste recessie waarbij iedereen online is. Daarom geven de zoekopdrachten een goed inzicht van wat mensen bezighoudt en hoe dingen veranderen”,
aldus Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland in de Volkskrant.

Waarom doet Google dit? Om ons te vermaken? Denk het niet. Google is een geldmachine en wil hiermee waarschijnlijk adverteerders gaan helpen met de juiste zoektermen de beste kansen te maken en te gaan ‘ voorspellen’ hoe het met de economie zal gaan en daarmee de adverteerders ‘over de streep te trekken’.

AddThis Feed Button

Pas in juli weer naar New York!

We leven (als je in New York woont) in de gevaarlijkste maand van het jaar: de meeste moorden vinden plaats in juni (10%). Hoe weten we dat? Omdat de NYTimes (lees ik graag) een prachtige interactieve kaart heeft van New York en 5 jaar moordstatistiek:Verder leren we dat 75% van de daders jonger dan 34 jaar is en 70% van de moorden geschiedt met een ‘pistool’. En dan nog beschouwen ze wapenbezit als een ‘grondrecht’. Kijk vooral deze film dan nog eens (en dan met name het deel waar hij een vergelijking maakt tussen de hemelsbreed 100 meter uit elkaar gelegen Detroit (USA; wapens vrij verkrijgbaar) en Windsor (Canada aan de andere kant van de rivier waar wapens verboden zijn). Het verschil in % doden door vuurwapens is een factor 10!
AddThis Feed Button

Inside the Meltdown

De volgende documentaire gaat over de recente ingrepen van de overheid en de centrale bank in de VS. Tevens voor de liefhebbers hier de link naar een vertaling van een van de beste boeken over het concept geld en de relatie met vrijheid en economische vooruitgang.
AddThis Feed Button

Doen vrouwen het nu al beter?

Uit recent onderzoek in de UK, blijkt dat vrouwen (behalve nog op Oxford en Cambridge waar de stand gelijk is) het op universiteiten beter doen dan mannen. Zou ik het dan toch nog meemaken dat we een numerus fixus voor het aantal vrouwen op de universiteit krijgen? Heeft de emancipatie nu haar hoogtepunt bereikt? Zijn vrouwen gewoon slimmer en zien we dat nu pas?

Ik weet het niet, maar nu deze mijlpaal is beriekt zal het niet lang duren dat ook in het bedrijfsleven de verdeling mannen / vrouwen gelijk is. Of toch niet? Want was het niet zo dat Professor Roy F. Baumeister had bedacht dat vrouwen mannen gewoon het lastige werk laten doen?

Dit is de verklaring van de dames en heren studenten zelf:
AddThis Feed Button

Is er iets goeds aan mannen?

Vandaag een wat langere post over het nut van mannen en het verschil met vrouwen. Professor Roy F. Baumeister van de State University van Florida, heeft een prachtige rede gehouden: Is There Anything Good About Men? Hij constateert daarin dat er meer mannen aan de top zijn (wist u al), maar dat er ook meer mannnen in de goot zitten (de meeste junks, daklozen, criminelen zijn mannen!). Hoe komt dat? Omdat we niet anders kunnen! Hij komt tot de conclusie dat dat een evolutionaire reden heeft, want wat blijkt mannen moeten wel zo doen als ze doen, omdat ze anders niet reproduceren. Als je de statistiek uitpluist en DNA onderzoek doet, blijkt dat 80% van alle vrouwen zich reproduceert en dat slechts 40% van alle mannen zich reproduceert. Het is dus niet 50/50%! Hier de belangrijke passages (engelse tekst) uit het origineel:

When I say I am researching how culture exploits men, the first reaction is usually “How can you say culture exploits men, when men are in charge of everything?” This is a fair objection and needs to be taken seriously. It invokes the feminist critique of society. This critique started when some women systematically looked up at the top of society and saw men everywhere: most world rulers, presidents, prime ministers, most members of Congress and parliaments, most CEOs of major corporations, and so forth — these are mostly men. Seeing all this, the feminists thought, wow, men dominate everything, so society is set up to favor men. It must be great to be a man.

            The mistake in that way of thinking is to look only at the top.
If one were to look downward to the bottom of society instead, one finds mostly men there too. Who’s in prison, all over the world, as criminals or political prisoners? The population on Death Row has never approached 51% female. Who’s homeless? Again, mostly men. Whom does society use for bad or dangerous jobs? US Department of Labor statistics report that 93% of the people killed on the job are men. Likewise, who gets killed in battle? Even in today’s American army, which has made much of integrating the sexes and putting women into combat, the risks aren’t equal. This year we passed the milestone of 3,000 deaths in Iraq, and of those, 2,938 were men, 62 were women.

            One can imagine an ancient battle in which the enemy was driven off and the city saved, and the returning soldiers are showered with gold coins. An early feminist might protest that hey, all those men are getting gold coins, half of those coins should go to women. In principle, I agree. But remember, while the men you see are getting gold coins, there are other men you don’t see, who are still bleeding to death on the battlefield from spear wounds.

            That’s an important first clue to how culture uses men. Culture has plenty of tradeoffs, in which it needs people to do dangerous or risky things, and so it offers big rewards to motivate people to take those risks.
Most cultures have tended to use men for these high-risk, high-payoff slots much more than women. I shall propose there are important pragmatic reasons for this. The result is that some men reap big rewards while others have their lives ruined or even cut short. Most cultures shield their women from the risk and therefore also don’t give them the big rewards. I’m not saying this is what cultures ought to do, morally, but cultures aren’t moral beings. They do what they do for pragmatic reasons driven by competition against other systems and other groups.

.....


The Most Underappreciated Fact
            The first big, basic difference has to do with what I consider to be the most underappreciated fact about gender. Consider this question: What percent of our ancestors were women? It’s not a trick question, and it’s not 50%. True, about half the people who ever lived were women, but that’s not the question. We’re asking about all the people who ever lived who have a descendant living today. Or, put another way, yes, every baby has both a mother and a father, but some of those parents had multiple children. Recent research using DNA analysis answered this question about two years ago. Today’s human population is descended from twice as many women as men.

            I think this difference is the single most underappreciated fact about gender. To get that kind of difference, you had to have something like, throughout the entire history of the human race, maybe 80% of women but only 40% of men reproduced. Right now our field is having a lively debate about how much behavior can be explained by evolutionary theory. But if evolution explains anything at all, it explains things related to reproduction, because reproduction is at the heart of natural selection. Basically, the traits that were most effective for reproduction would be at the center of evolutionary psychology. It would be shocking if these vastly different reproductive odds for men and women failed to produce some personality differences.

            For women throughout history (and prehistory), the odds of reproducing have been pretty good. Later in this talk we will ponder things like, why was it so rare for a hundred women to get together and build a ship and sail off to explore unknown regions, whereas men have fairly regularly done such things? But taking chances like that would be stupid, from the perspective of a biological organism seeking to reproduce. They might drown or be killed by savages or catch a disease. For women, the optimal thing to do is go along with the crowd, be nice, play it safe. The odds are good that men will come along and offer sex and you’ll be able to have babies. All that matters is choosing the best offer. We’re descended from women who played it safe.

            For men, the outlook was radically different. If you go along with the crowd and play it safe, the odds are you won’t have children.
Most men who ever lived did not have descendants who are alive today. Their lines were dead ends. Hence it was necessary to take chances, try new things, be creative, explore other possibilities. Sailing off into the unknown may be risky, and you might drown or be killed or whatever, but then again if you stay home you won’t reproduce anyway. We’re most descended from the type of men who made the risky voyage and managed to come back rich. In that case he would finally get a good chance to pass on his genes. We’re descended from men who took chances (and were lucky).

            The huge difference in reproductive success very likely contributed to some personality differences, because different traits pointed the way to success. Women did best by minimizing risks, whereas the successful men were the ones who took chances. Ambition and competitive striving probably mattered more to male success (measured in offspring) than female. Creativity was probably more necessary, to help the individual man stand out in some way. Even the sex drive difference was relevant: For many men, there would be few chances to reproduce and so they had to be ready for every sexual opportunity. If a man said “not today, I have a headache,” he might miss his only chance.

            Another crucial point. The danger of having no children is only one side of the male coin. Every child has a biological mother and father, and so if there were only half as many fathers as mothers among our ancestors, then some of those fathers had lots of children.
Look at it this way. Most women have only a few children, and hardly any have more than a dozen — but many  fathers have had more than a few, and some men have actually had several dozen, even hundreds of kids. In terms of the biological competition to produce offspring, then, men outnumbered women both among the losers and among the biggest winners.

            To put this in more subjective terms: When I walk around and try to look at men and women as if seeing them for the first time, it’s hard to escape the impression (sorry, guys!) that women are simply more likeable and lovable than men. Men might wish to be lovable, and men can and do manage to get women to love them (so the ability is there), but men have other priorities, other motivations. For women, being lovable was the key to attracting the best mate. For men, however, it was more a matter of beating out lots of other men even to have a chance for a mate. Tradeoffs again: perhaps nature designed women to seek to be lovable, whereas men were designed to strive, mostly unsuccessfully, for greatness.


AddThis Feed Button

Een Prius of lopen?

In Good magzine een mooie vergelijking over hoeveel benzine/energie per persoon er nodig is om 350 Mijl (563 km) af te leggen. Dan is een Prius toch nog niet zo’n goed idee (vanuit dit perspectief). Gewoon de fiets nemen blijft het beste; de mens is zelf het meest efficiente vervoerssysteem. Zou GM nu ze ‘enegriezuinige’ auto’s gaat maken ook weer een fietsfabriek openen?
AddThis Feed Button

Even de Ijen oplopen ...

Nu General Motors genationaliseerd is en ‘Government Motors’ heet, klagen veel GM medewerkers en pensionados ‘steen en been’.

Hun klaagzang valt in het niet bij de nooit-klagende mensen op Oost Java, die dag-in dag-uit de Ijen krater opklimmen (2800 meter omhoog!). Nu was ik daar een paar jaar terug naar boven geklommen met mijn zoontje Ruben en vond ons toen al stoer, maar realiseerde me maar half, wat het betekent om meerdere keren per dag, met op je schouder 2 manden met zo’n 80 kg aan sulfer, die trip te maken.

Al helemaal schokkend is het te lezen dat ze daar dan Rp50.000 voor krijgen (€6/dag) en meestal sterven voordat ze 50 zijn; aan onze gezichten zie je ook dat het geen goed idee is daar lang te blijven. En waarvoor heb je sulfer nodig? Omdat wij liever mooie witte suiker hebben (je kunt er suiker mee ‘witten’)! Deze beelden zijn een ode en klaagzang voor de mensen op Oost Java; zouden ze bij GM nu geen witte suiker meer gebruiken?
AddThis Feed Button

Voor na de VrijMiBo

Altijd handig om op formaat in je broekzak mee te nemen als je gaat stappen (de Vrijdag Middag Borrel):
AddThis Feed Button

Does size matter?

Of is ‘small beautiful’? In China zijn ze wel erg groot geworden! Ze spreken danwel engels, maar ik weet nog niet zeker of we al klaar zijn voor een spaarrekening bij ICBC met de voorwaarden in chinees-engels:Los van het drama voor de Nederlandse partijen in dit rijtje, was het Top 10 blok in Jan 2007 nog €1.346 Mrd waard, is dat nu nog maar €773 Mrd; zeg maar de helft. Hebben we het overigens in Nederland met een daling van €139 Mrd naar €28 Mrd nog heel veel slechter gedaan. Ze waren al klein en nu nog veel kleiner; en dan pleit Bos voor nog kleinere banken?

Nou geloof ik ook niet dat groot automatisch goed betekent, maar ik vind het wel een erge spruitjeslucht hebben met een hang naar de jaren 60 van de vorige eeuw, toen elke provincie of regio zijn eigen spaarbank had. Die zijn allemaal verdwenen en een hang naar klein is geen oplossing in een wereld die monidialiseert. Wat wel een terechte zorg van hem is, is dat we geen adequaat boven-nationaal systeem van toezicht en risico-management hebben. Maar laten we dat dan oplossoen in plaats van een virtueel hek om Nederland te zetten.

Wat in internationaal verband zou kunnen is dat we ook extra eisen aan de kredietwaardigheid van banken stellen, naarmate ze groter worden; zeg maar een exponentieel oplopende eis met de omvang. Daarmee dek je het risico voor de belastingbetaler beter af. Dat kan een adequaat idee zijn, maar alleen op mondiaal/europees niveau gerealiseerd worden. Laat Bos daar nou eens mee aan de slag gaan.


AddThis Feed Button

Kill your Darlings!

In een nieuw Artikel in het Tijdschrift voor IT Management ga ik in op de overload aan (micro-)projecten waar veel IT Managers mee te maken hebben en hoe vindt je degene die je moet ‘killen’? Ook te vinden op de Download pagina.AddThis Feed Button

'Trash Out' Company

In vervolg op de blog van vanmorgen hier de harde realiteit! Soms is het beeld dat je krijgt bij het woord ‘Foreclosure’ (gedwongen verkoop van de woning door de bank) erg abstract; wat dat betekent in het echte leven zie je zelden. In deze reportage de harde realiteit van de mannen die na het vertrek van de eigenaren in een ‘trash out’ (‘de rotzooi eruit’) de boel even aan kant komen maken. Van de vuile was tot en met de 42 inch plasma gaat het de container in. En waarom de mensen het niet meenemen? Ze hebben geen geld meer voor het huren van een verhuizer of ‘van’. Maar ja wat doe je als je 3 jaar geleden $399.000 voor je huis betaalde en het nu nog maar $180.000 waard is. Zittenblijven! Maar ja dat is ook niet makkelijk als je de rente niet meer kunt betalen.

Zoals ze aan het einde zegen: “You know you’re in trouble when the lawns are brown and the pools are green!” Het contrast tussen de ellende van het verlaten huis en de groeiende business van de ‘Trash-Out-Company’ (van 3 naar 75 man in korte tijd) is schokkend:
Dank aan: Gijs van Wijk


AddThis Feed Button

Ook een witteboorden-probleem

De situatie verslechtert in Amerika nog steeds in rap tempo en slaat nu (in de afgelopen paar maanden) hard toe in het segment van de witte-boorden (‘Prime Borrowers’) en daar waar de dichtbevolkte gebieden van de USA zijn (New York eo, Californie, Florida, Chigago/Detroit eo). Wat mij opvalt is dat deze gebieden weer samenvallen met die delen van de USA waar ‘greed’ hoog vertegenwoordigd is (zie eerder). Dus toch te groot gaan wonen? ‘Greedy’?Dank aan: Gijs van Wijk


AddThis Feed Button

Na gisternacht weten we wat storm is

Reed vanochtend om 06:45 de file in en was er om 09:30 pas weer uit; heb heel het Groene Hart doorkruist maar tevergeefs; na een nacht storm zelfs file twee kanten op, op alle tweebaans wegen tussen Den Haag en Utrecht:Hoorde in deze file de man van Buienradar melden dat we 200.000 ontladingen boven Nederland hadden vannacht; tussen 23:00 en 24:00 zag het er zo uit rond Den Haag:Waar gaat deze blog heen, hoor ik u denken.

Dit is een opmaatje naar de economische storm die over Europa raast; het FT heeft daar een mooie interactieve kaart voor, en die geeft vandaag dit beeld:Was het vannacht toch nog maar kinderspel; naast de stormkoffer toch ook een Zuidwestertje kopen?
AddThis Feed Button'De centjes zijn op'

Op een relatief onbekende zender (C-SPAN) zegt Obama: "We are out of money now".Zou dat betekenen dat S&P de status van Amerika van AAA bijstelt naar een lagere rating en dan de dollar gaat vallen. Zitten we alsnog in dit scenario (al eerder hier):Ik zet vast m’n stormkoffertje klaar!


AddThis Feed Button

We staan op de 10e plaats

Zojuist verscheen het IMD World Competitiveness Yearbook; we zijn nummer 10 van de wereld!

Doen we het met de Scandinaviers en Ieren nog zo gek niet. Wat zou de gemene deler zijn van dit groepje? Relatief klein en dus in het geweld van de grootmachten om je heen wel innovatief moeten zijn? Wat mij opvalt is dat Japan relatief slecht scoort en dat Belgie al helemaal ontbreekt in de bovenste regionen:


Nederland scoort als volgt op de afzonderlijke aspecten:Dus zijn we harde werkers, duur en vooral goed in het neerleggen van asfalt en dijken. Is er in een paar honderd jaar dus eigenlijk niet zo veel veranderd.

En dan gaat de regering kijken naar ‘gesubsidieerde banen’ (vroeger heette dat Melkert-banen) en dus weer draaien aan de knop van arbeidsparticipatie in plaats van het verder stimuleren van de arbeidsproductiviteit. Is het tenminste over 100 jaar gewoon nog weer hetzelfde; een geruststellende gedachte.


AddThis Feed Button

Onzinnig besluiten

Nu ben ik zelf wel een rationeel mannetje (ooit was een belangrijk onderdeel van mijn boek: ‘besluit rationeel’). Dat dat een beetje onzinnig is weten we ondertussen (je wordt wat ouder) en hier is het bewijs:
AddThis Feed Button

Weglopen en groen spuiten

Schreven we gisteren hier al over de verwachtingen voor de Nederlandse huizenmarkt, lees je vandaag in het FD het volgende bericht:Dus eerst weglopen en dan het gras groen spuiten (ik wist dat ze dat bij golfbanen wel deden, maar privé?). Dat zullen ze vast niet zo bedoeld hebben op de gemeente-site van Perris (‘Making the City a greener place’)Maar ook weglopen? In Californië heeft de bank geen recht om de restschuld bij je op te eisen als ze een huis bij gedwongen verkoop minder oplevert dan je hypotheek. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om ‘weg te lopen’ van hun huis. Als je geen eigen geld in het huis hebt zitten verlies je er namelijk niets mee. Ja, even een slechte credit rating (zeg maar BKR codering), maar je bent wel af van die enorme schuld op een huis dat veel minder waard is. En de ellende komt dan bij de bank te liggen. Dat maakt de voorspellingen in Amerika dat er nog een enorme golf van problemen aan zit te komen wel heel aannemelijk!

Tip: G. van Wijk


AddThis Feed Button

En tot 'crap' zult gij wederkerenIk hou wel van statistiek (wat zou dat overigens betekenen? Een neurotische dwang tot het (schijnbaar) beheersbaar maken?) en ik blijf me verbazen hoe je dat dan ook weer kunt visualiseren:


AddThis Feed ButtonNiet voor bangerikken

Eén van onze gast-redacteuren, Gijs van Wijk, is even voor ons in Rabo-rapporten en archieven gedoken.

Recent verscheen een rapport (14 mei 2009) van de Rabobank over de Nederlandse Woningmarkt. Het belangrijkste nieuws uit dit rapport is het volgende:

De huidige verslechterde marktontwikkelingen overziend voorziet de Rabobank voor 2009 een nominale huizenprijsdaling met 5% en voor 2010 wordt een nominale prijsdaling van 1% verwacht. De neerwaartse risico’s voor het sentiment van huizenkopers en de marktdynamiek blijven bestaan.

Toevallig vond hij ook nog een oud rapport van de Rabobank op zijn laptop uit april 2007 (Rabobank Special subprime risk scenario). Hierin wordt een scenario uitgewerkt waarin de VS terecht komt in een recessie…maar waarbij wordt aangegeven dat dit niet een waarschijnlijke uitkomst is... (zie summary hieronder). Inmiddels weten wij wel beter.

Summary
The turnaround in the US housing market and the subsequent subprime mortgage crisis has sparked fears of a US recession. Although we do not consider this a likely outcome, it would be imprudent not to examine the possibility of a more pessimistic development. This report considers a scenario in which house prices decline a dramatic 10% and, together with a banking credit crunch, push the US into a recession. The Eurozone and Dutch economies would not able to escape the US recession, but due to the idiosyncratic nature of the US shock should manage to avoid a full-blown recession. Our risk scenario involves sharp declines in equity markets, interest rates and the US dollar while credit spreads widen.

De Rabobank wist in datzelfde jaar (oktober 2007) nog een rapport uit te brengen met de volgende summary:

Woningmarkt geen kaartenhuis
Naar aanleiding van de recente problemen op de Amerikaanse huizenmarkt zijn er economen die ook een ‘bubble’ menen waar te nemen in de Nederlandse huizenmarkt. De kans dat dergelijke problemen zich ook in Nederland voor zullen doen is echter gering. Dit Themabericht verklaart de nationale invloeden op de koopwoningenmarkt in Nederland. Vanuit dit nationale perspectief zijn wij positief over de toekomstige prijsontwikkeling op de Nederlandse woningmarkt. Naar onze mening is dan ook absoluut geen sprake van een zeepbel. Wij voorzien voor 2007 en 2008 een verdere stijging van de huizenprijzen met respectievelijk 4% en 3%.

En nu maar hopen dat het laatste bericht van de Rabobank een juiste indicatie geeft over de verwachte huizenprijzendalingen…

Tot zover Gijs zijn relaas. Ik hou wel van tegen de stroom inzwemmen en eigenlijk ook wel van wat bravour. De Rabobank is gewoon niet voor bange mensen. Of ze dat verstandig maakt?


AddThis Feed Button

Wat is nu ZZP-en?

Op 31 december 2008 telt Nederland volgens CBS 750.000 mensen die als zzp-er bij de Kvk ingeschreven staan; ook in de afgelopen maanden gingen een aantal van mijn (ex-)collega’s zzp-en.

Nu staat dat voor ‘zelfstandigen zonder personeel’, maar gisteren (op een spreekbeurt bij het EDE van Fujitsu) noemde Hans de Boer (taskforce Jeugdwerkloosheid/Innovatieplatform/MKB-Nederland etc.) hen onder de huidige omstandigheden echter: ‘zwakzinnigen zonder pensioen’.

Het is maar een mening.

AddThis Feed Button

Waar wil jij later wonen?

Als ‘Greed’ de overhand krijgt gebeurt er dit met je aspiratie voor een huis:Nu hoorde ik vandaag op Radio 1 dat er een nieuw huizenconcept is, namelijk het huis voor 100.000 Euro (incl. BTW en grond); en dan krijg je een woning met voor- en achtertuin! Dus een nog grotere groep kan nu beginnen aan hun woning-greed. Nu is bij ons troep en ruimte evenredig, dus soms verlang je weer naar die flat van 50m2!


AddThis Feed Button

Is 'Greed' goed?

Ooit zei Gordon Gekko, in de film Wall Street: ‘Greed is Good’. Nu (b)lijkt er een verband te zijn tussen ‘trots’ en ‘hebzucht’; de rode vlekken op onderstaande kaarten vertonen grote overeenkomsten. Nu is ‘Pride’ goed (vind ik) en ‘Greed’ eigenlijk niet. Maar wat als Pride en Greed iets met elkaar te maken hebben? De universiteit van Kansas (u weet wel van Dorothy, voor de ouderen onder ons), zocht voor ons uit hoe de 7 zonden verspreid zijn over de USA:


De vraag is natuurlijk wel; wat komt eerst? Trots of Hebzucht? Hier nog één keer de fameuze zin uit Wall Street (the movie):
AddThis Feed Button

Lean is hot, maar waar komt het vandaan?

Lean is 'hot'; in het huidige klimaat heeft alles dat met ‘elimination of waste’ te maken heeft de aandacht van topbestuurders. Maar waar komt het vandaan? De algemene lezing is dat Toyota het heeft uitgevonden (uit pure noodzaak) zo vlak na de 2e wereldoorlog. Nu is er ook een lezing dat het rond 1500 in Venetie is uitgevonden toen ze daar een drijvend productiesysteem bedachten voor het bouwen van boten. Oordeel zelf, hier is een mooie animatie van de geschiednis van Lean:

Even stil

De komende 2 weken zal het wat rustiger zijn met posts van InspiratieBlog, want voor mijn nieuwe werkgever reis ik door Europa; de afgelopen 48 uur vooral veel vliegvleden gezien:
Gelukkig is er altijd wel ergens een Paul die gaat ondernemen:
AddThis Feed Button

Wat is jouw uurtarief?

Denk ik soms dat ik met mijn €1600/dag (€200/uur) het niet gek doe (geintje!), dan blijken er mensen te zijn die €888/uur doen! Wauw, dat zijn vast Harvard/Yale jongens en meisjes die niet de bijbel lezen (zie hier). Hoe weten we dit?

Zie hieronder; het blijkt uit de stukken die de firma Weil Gotshal heeft ingediend voor de afwikkeling van het Lehmann-faillissement. In totaal $55 miljoen aan fees. Gelukkig moeten ze een gedetailleerde declaratie indienen en dus weten we het uurtarief van mannen als Harvey Miller en Mike Francies van deze gerenommeerde juristen-firma. Ook wel aardig te zien dat ze in nog geen 5 maanden opruimen totaal $201.920 aan ‘eten’ (business meals) declareren bij de klant. Kunnen we nog wat van leren!


AddThis Feed Button

Lies, Damned Lies & Statistics

Er zijn drie leugens, en dat zijn: ‘lies’, damned lies’ and ‘statistics’. Nu schijnt de regering in de USA daar ook een handje van te hebben (door elke keer de definitie te veranderen, krijg je de cijfers die je hebben wilt!) en de site Shadowstas probeert dat te ontmaskeren. Op basis van oude modellen (zodat je ‘like-for-like’ hebt) berekenden ze de werkelijk werkloosheidcijfers in de VS: in plaats van de officiële 8,1% neemt die toe naar een ongelofelijke 19,8%. Dat moet leiden tot bijna revolutionair gedrag onder de 20% van de Amerkannen die geen (full-time) baan meer hebben.
AddThis Feed Button

Welke boeken lezen domme mensen?

Mensen zetten op Facebook welke boeken ze (hebben ge-) lezen; daarnaast staat er vaak op hun Facebook-pagina welk College of Universiteit ze heben gevolgd of volgen. Nu eist, in de USA, elke universiteit een bepaald minimaal instroomniveau qua SAT-score; voor Harvard ligt dat extreem hoog, voor een provincie-universiteit veel lager.

Als je dus weet wat iemand leest en naar welke school/universiteit hij gaat/ging, weet je welke SAT-score hij/zij minimaal heeft gehaald. Nu is er een correlatie tussen je SAT-score en je IQ; een SAT-score van 1350 punten vraagt om een IQ van zo’n 142 (dus hoogbegaafd) en een SAT-score van 900 geeft een IQ van zo’n 104 (niet te slim, zeg maar). Nu heeft Virgil Griffith een beetje veel tijd en hier statistiek van gemaakt, waarbij opvalt dat de Bijbel wordt gelezen door mensen met een SAT-score van zo’n 900; dat zijn dus niet al te slimme lui:
AddThis Feed Button

De Wereld in Mens-gewicht

“Out of every 100 persons added to the population in the coming decade,
97 will live in developing countries.”
Hania Zlotnik


Zo zou de wereld eruit zien als je de bevolking zou laten meewegen in de omvang van het land:


AddThis Feed Button


Perskit en nieuw Profiel beschikbaar


{klik foto voor link}

Winnaar Best Business Blog!

InspiratieBlog is de trotse winnaar van de prestigieuze prijs voor Best Business Blog (BBB). Met dank aan de 1000-en stemmen van alle lezers! Zelfs het dagblad Bild in Duitsland maakte hier gewag van::-) en :-))


AddThis Feed Button

ZZP-en?

Het is populair om te gaan ZZP-en (althans als ik afga op het aantal collega’s dat dat nu gaat doen, vrijwillig of noodgedwongen); als je naar deze cijfers kijkt is dat niet noodzakelijkerwijs een wijs besluit. Sinds 1990 zijn ZZP-ers en DGA’s minder gaan verdienen, met een kleine opleving sinds 2003, maar naar ik verwacht een rappe verslechtering in 2008/2009.Als je dan al overweegt te gaan ZZP-en, kom dan naar Den Haag, de leukste stad van Nederland. Of zou het komen omdat het Rijk er veel inhuurt en (te) veel betaalt voor hun diensten?Dank aan Pieter Monkelbaan voor tip!


AddThis Feed Button

Noor hoe staan we ervoor?

Vandaag een wat cijfer-georienteerde dag; op de site van Russel Investments een prachtig overzicht over hoe de (US) economie ervoor staat. Op 7 indicatoren kun je zien wat de stand nu is per indicator, waar hij naartoe beweegt en wat normale waarden zijn. Zie de indicator ‘Mortgage Delinquencies’ die echt nog steeds helemaal de verkeerde kant opgaat. Wie maakt dit nu voor Nederland?
AddThis Feed Button

Waar kun je eens goed zuipen op vrijdag?

Is een vraag die met behulp van deze kaart helder te beantwoorden is; de witte vlekken zijn de plaatsen waar je al op jonge leeftijd in plaats van een flesje pap een flesje wodka of zo krijgt. In Groenland snap ik dat, want daar is de alcohol het enige dat je warm houdt (eventjes):


{klik kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Brutaal of competent?

De brutalen hebben de halve wereld en zeker de beste managementposities. Dominantie, assertiviteit en zelfvertrouwen brengen iemand sneller hogerop dan capaciteiten. Dat stellen Cameron Anderson, hoogleraar organisatiewetenschappen aan de University of California en Gavin Kilduff, een van zijn studenten.

De twee academici onderzochten hoe gemakkelijk iemand de leiding in een kleine groep nam, ongeacht of iemand geschikt was voor die rol. Hiervoor voerden ze twee testen uit.

In de eerste werden 68 studenten verdeeld in groepen van vier en moesten ze samen een opdracht uitvoeren. Na afloop kregen de deelnemers en een onpartijdige jury de videobeelden te zien en moesten ze de invloed en de competentie van de groepsleden beoordelen. De meest extraverte deelnemers werden unaniem beschouwd als degenen met de beste capaciteiten.

In de tweede test werden 100 andere studenten in groepen van vier verdeeld om te kijken of degene die het meest praatte dat deed omdat hij of zij ook daadwerkelijk het meest te bieden had. De groepen moesten wiskundige problemen oplossen en konden daarmee 400 dollar winnen. Voorafgaand aan de test vroegen de onderzoekers hoe goed de proefpersonen normaliter scoren op wiskunde. De deelnemers kregen dit niet te horen. Ook nu werden degenen met de grootste mond beoordeeld als de beste leiders, zelfs als hun wiskundig inzicht slecht was.

Anderson: "Dominante mensen zijn zeer overtuigd van hun eigen kunnen, zelfs als ze objectief helemaal niet zo goed zijn. De dominante persoonlijkheden gaven in 63 procent van de gevallen antwoord, de niet-dominante slechts in 36 procent. En dat terwijl beide groepen even competent waren."

Dank aan Pieter Monkelbaan voor tip! Weet overigens niet of hij mij dit zond omdat hij vindt dat ik ook aan dit beeld voldoe: brutaal en incompetent? Pieter liet mij weten dat hij vond dat ik het allebei was. Dank!


AddThis Feed Button

Welke deur neem je?

Willem Ruis maakte in de jaren 80 de mensen gek door als een zenuwachtige spring-in-’t-veld door je beeldbuis te rennen en de kandidaten van zijn spelshow tot het kookpunt op te zwepen. Het spelletje is simpel: drie deuren met achter 1 deur een auto en twee deuren niks. Welke deur kies je? Deur 1, 2 of 3? Stel, je kiest deur 1 en vlak daarna maakt Ruis deur nummer 2 open en daar staat niks. Wat doe je? Je mag nog switchen! Blijf je bij 1 of switch je naar 3? Gevoelsmatig blijft iedereen bij deur 1 want ‘het maakt nu toch niks uit’. En daar gaan we allemaal de fout in; door af te gaan op ons gevoel, maken we wiskundig een fout! Switchen naar deur 3 geeft meer kans! ‘Hoe kan dat?’ hoor ik de niet-wiskundigen denken. Deur 1 had 33 1/3% kans toen het spel begon; en een kans van 2 op 3 dat je er naast zit. Dat gold ook voor deur 2 en 3. Nu deur 2 is opengemaakt, verandert de kans van deur 3 naar 50%. Dit is de deur met de meeste kans geworden; door te blijven bij deur 1 blijf je bij de deur die 66 2/3e fout-kans had en heeft! Dat kun je hier zelf testen en spelen. Volg je je gevoel of wissel je op tijd?


AddThis Feed Button$1 trillion dollars...

Obama pompt nog eens 1 triljoen dollar in de economie. ‘Is dat veel?’ vroeg mijn zoon; nou zoon, let op! Dit is 10.000 dollar:Dit is 1 mijoen dollar (past in een AH-tas):Dit is 1 triljoen dollar (je staat bij de oranje pijl en elke rij is twee pallets hoog):

AddThis Feed Button

Oh Fuck 4

Eerder hier al een portie ellende, maar het gaat maar door; dan weer in Amerika, dan weer in China of Japan:

Maar sinds de zomer van vorig jaar loopt het aantal faillissementen in Nederland ook dramatisch snel op:
AddThis Feed Button

Tibet 50 jaar bezet!

Toevallig liep ik vandaag in Den Haag door de binnenstad en kwam terecht in een demonstratie die herdacht dat de Dalai Lama nu 50 jaar in ballingschap leeft. Nu zal alles veel gecompliceerder zijn dan wij als Westerlingen gemakshalve denken, maar ik kan alleen maar met plezier terugdenken aan de reis die ik met mijn broer maakte door Tibet zo’n 7 jaar geleden en de ontzettend vriendelijke Tibetanen die wij tegenkwamen. Wat mij altijd bijblijft is de angst die er uit hun ogen sprak als je begon over de situatie in hun land en de volksstammen Chinezen die het land overspoelen. Het kan helpen als we allemaal even stilstaan bij alle volken in de wereld die niet vrij hun leiders kunnen kiezen. Hopenlijk helpt deze film een beetje:
AddThis Feed Button


21.12.2012 het Einde nadert

De Maya's hadden een bijna eng precieze kalender die tot 21.12.2012 doorloopt. Wat er daarna gebeurt weet niemand! Ze waren haarscherp in hun berekeningen en konden in het verlengde hiervan ook haarscherp voorspellen. Ze waren zelfs zo specifiek dat ze in die enorme cyclus van 26.000 jaar tot op de dag nauwkeurig waren: 21 december 2012 is hun ‘laatste dag’.

Volgens hun berekeningen, die astronomisch nog steeds accuraat zijn, komt ons zonnestelsel dan op één lijn te staan met het centrum van de Melkweg, de plaats die de Maya's de kosmische baarmoeder noemen. Maya-kenner Toonen schrijft in het tijdschrift Frontier:

'Dan staan dus onze Aarde en onze zon op één lijn met elkaar in het hart van de melkweg, dus met Hunab K´u, de Bron [...]. Technisch kun je dan een soort nultoestand krijgen in de draaiingen van de elektromagnetische velden van ons zonnestelsel. Volgens de overleveringen van de Hopi indianen duurt dit drie dagen; drie dagen van leegte en duisternis. Daarna kunnen de magnetische polen omkeren. Wie zal het zeggen?'


Woody Harrelson denk er dit van op zijn site This is the End:Binnenkort in de bioscoop een grootse spektakelfilm over deze datum:
AddThis Feed Button


De Millennials komen

En dat zijn geen computervirussen of iets wat daar op lijkt, maar is de benaming van de generatie die na de ‘Generatie X’ kwam (wij de 40+-ers); de jongeren onder ons die opgegroeid zijn met 24/24u ‘connectivity & communications’, die geen zin hebben in de ‘oude politiek’ van strijd tussen partijen, maar houden van compromissen, bouwen, een doel hebben voor zichzelf en de wereld. In dit artikel van de Washingtonpost een aardig beeld van deze groep die in de USA voor een belangrijk deel Obama in het Witte Huis heeft geholpen. Waar zijn ze in Nederland en wie helpen ze dan naar het Catshuis? Zie hieronder (na de 30 sec. commercial):


AddThis Feed ButtonJump you Fuc⊗ersDe ReclameCodeCommissie moest eraan te pas komen, maar onderstaande reclame mag (nog). Overigens lijkt het dat er in Nederland steeds minder mag; binnenkort wellicht ook al geen vuurwerk meer (kleine terzijde).

De combinatie van de hiernaast afgebeelde foto (Jump you Fuckers was kennelijk te moeilijk want in het woord Fuckers ging het bij de schrijver fout, maar daar gaat het nu ook niet over) en de nog steeds toegestane commercial van AllSecur geeft wel een wat raar gevoel. Nu de koerzen (zie hier) ineen blijven storten is de aansporing niet letterlijk te nemen.
AddThis Feed Button

Kredietcrisis voor Dummies

Na eerder al eens een uitleg geblogd te hebben, maakt dit filmpje eea nog eens pijnlijk duidelijk:


AddThis Feed Button

Liefde is ........

In de dagen dat het CPB doemscenario’s over ons uitstort en de massa-ontslagen ons om de oren vliegen, is het de hoogste tijd nog eens nader te bezien wat de aard van de relatie van een werkgever en zijn werknemers nu eigenlijk is en in veel gevallen zijn de paralellen met een liefdesrelatie groot!

Ook in de liefde geldt soms: ‘Het is uit, maar nog niet voorbij’. Beide relaties beginnen hoopvol met talloze verwachtingen die niet altijd op de realiteit zijn gebaseerd. Wij zijn in het begin ook niet eerlijk over onze tekortkomingen of onze werkelijke wensen en dromen. De werkgever gaat niet meedelen dat vele overuren zonder extra betaling gewerkt moeten worden of dat er weinig collegialiteit is op een afdeling. Een werknemer zal wederom niet snel toegeven dat hij lui of gemakzuchtig is en het liefst anderen manipuleert. Of dat hij alleen geld wil verdienen om zo snel mogelijk te doen wat hij echt leuk vindt.

Psychologen en organisatiedeskundigen spreken in dit verband graag van het psychologisch contract dat niet veel te maken heeft met de formele arbeidsovereenkomst. Het psychologisch contract gaat over de psychologische relatie tussen werknemer en werkgever. Dit contract wordt door Denise Rousseau bijvoorbeeld gedefinieerd als een perceptie van uitgesproken of impliciete beloftes tussen werknemer en werkgever over hun ruilrelatie. Zo kan een werkgever verwachten dat een werknemer zijn tijd, kennis en vaardigheden inzet en een werknemer wenst wellicht waardering, opleidingsmogelijkheden en leuke collega's.

Een psychologisch contract wordt aanzienlijk makkelijker en sneller verbroken dan een arbeidsovereenkomst. Een klassieke fout is inmiddels de brief die het bestuur van ABN Amro een paar jaar geleden aan het personeel stuurde met de mededeling dat zij misbaar of onmisbaar waren. Wat ter motivatie moest dienen werd als grove belediging opgevat. Het vertrouwen was geschonden en de betrokkenheid aanzienlijk verminderd. Een verbroken psychologisch contract leidt volgens uiteenlopend onderzoek tot sabotage, verzuim en in veel gevallen tot vertrek. Als een werknemer het gevoel heeft dat de werkgever of leidinggevende zijn deel van een overeenkomst niet nakomt, zal hij ook snel de motivatie kwijtraken om zelf nog zijn best te doen. Cruciaal bij een psychologisch contract is net als in een liefdesrelatie om te blijven communiceren met elkaar. En laat dit nou net de grootste struikelblok in tijden van crisis zijn. Dan wordt eerder überhaupt niet meer met elkaar gepraat omdat veel onzekerheid en angst heerst.

Dus werkgevers opgepast!


AddThis Feed Button

Top 10 redenen om failliet te gaan!

BusinessCompleet.nl zette de tien belangrijkste oorzaken voor faillissement op een rij. Alle tien zijn de moeite van het lezen waard, maar opvallend is de 1e: ‘slecht management’. Het heeft daar veel meer mee te maken dan alle externe oorzaken bij elkaar; daar zouden de topmannen van ondernemend Nederland zich eens over moeten buigen.

1) Wanbeheer, slecht management of een gebrek aan visie
Ondanks alle rampverhalen over de huidige financiële crisis, uit alle onderzoeken blijkt dat wanbeheer de belangrijkste oorzaak is dat een bedrijf failliet kan gaan. Zo publiceerde Jan De Boitselier, werkzaam bij incassobedrijf Graydon, eind 2004, het onderzoek Faillissementen en gerechtelijke akkoorden. De Boitselier gaf in het onderzoek aan dat meer dan 80% van de faillissementen kwam door wanbeheer. Wanbeheer kan ook anders worden genoemd: slecht management. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijvoorbeeld, noemt slecht management de belangrijkste oorzaak van het failliet van een bedrijf. Dat zou blijken uit onderzoek van het CBS naar afgewikkelde faillissementen.
2) Onvoldoende kapitaal
3) Wie niet kan rekenen, gaat failliet
4) Wanbetaling of faillissement van de klant
5) Slechte economie
6) Vraaguitval en omzetdaling
7) Minder snel krediet
8) Veranderende markt en concurrentie
9) Ongevallen en ziekte
10) Wijziging wet- en regelgeving


AddThis Feed Button

Waarheen deze zomer?

Als je hier goed naar kijkt moet je of thuisblijven of naar Japan, Chili, Australie of USA/Canada. Zelfs een beetje Oost-Europa in wordt al een risico:Download Political & Economic Risk Map 2008 | 3,4 mb (met dank aan AON).


AddThis Feed Button

The Enterprise of the Future

IBM publiceerde zojuist haar 2-jaarlijkse onderzoek onder meer dan 1.000 CEO’s van grote ondernemingen over ‘de onderneming van de toekomst’. De onderneming van de toekomst is:Vooral het Change-deel vind ik vanuit mijn vak-optiek intersssant; de change-gap (het verschil tussen veranderambitie en -resultaat) is schokkend groter geworden (dit was <8% in 2006):De belangrijkste drivers voor Change zijn nu (research is zomer 2008 uitgevoerd; vandaar de beperkte aandacht voor de economie-factor, denk ik):
Wat dus de uitdaging voor ons adviseurs is, is dat de noodzaak voor verandering groter wordt en het gat met het resultaat ook! (hier de PDF)
AddThis Feed Button

Inktspotprijs

Een politieke prent van Trouw-cartoonist Tom Janssen is gekozen tot de beste van het jaar. De winnende tekening van een vettige, opgehouden hand van een bankier met een dik horloge aan de pols verscheen in Trouw op 23 september 2008, toen de kredietcrisis het Europese vasteland had bereikt. „Dit beeld zegt alles. Bankiers die mooi weer spelen, alles naar zich toe halen, en als het slecht weer is, hulp van de overheid vragen. Dat is natuurlijk wrang.”


AddThis Feed Button

Zo ontstaat Economische Ellende

De strip is al wat ouder, maar nog altijd even actueel (klik op afbeelding voor vergroting):
AddThis Feed Button

De Beste & Slechtste van 2008

Nu het einde van het jaar nadert, is de tijd aangrebroken van de ‘overzichten’. Ook NRC doet daar aan mee en hier volgen hun ‘Beste’ en ‘Slechtste’ van 2008.

Beste & Slechtste Leider 2008 volgens NRC.TV:

Beste & Slechtste moment in de Economie 2008:
AddThis Feed Button

Üeber-Recessie?

Is dit een gewone of een über-recessie? Als we 150 jaar recessies op een rijtje zetten, leren we dat een gemiddelde recessie 18 maanden duurt; daar zijn we ondertussen met de huidige crisis overheen (wereldwijd) en dus gaat dit lijken op een hele grote (zegt ook Onno Ruding). Deze wordt dan eerder 3 jaar of meer! Ook de USA lijkt zich zorgen te maken; Joe Biden (de as vice-president) vreest dat de economie van de USA volledig kan instorten! Lijkt het toch op scenario 3 van de Rabo (zie hier).


AddThis Feed Button

€50mrd verdampt en we wisten het al even!

Het to nu toe onbekende bedrijf Aksia in New York heeft haar klanten al een paar jaar geleden laten weten dat het verhaal van Madoff (de man van het €50Mrd pyramidespel dat er uitzag als een beleggingsfonds) niet kon kloppen; zie hier hun analyse (klik op projectiescherm-knopje rechtsonder de brief voor schermvullende weergave):En weer zijn het de inhalige jongens en meisjes van Fortis die de grootste klappers in dit debacle pakken; lezen zij geen analyses van hun concurrenten?
AddThis Feed Button

Zo kan het ook - The Sequel

In een een blog van een paar dagen geleden, haalde ik aan hoe Yahoo haar mensen ontslaat. Uit een aantal reacties is mij gebleken dat het kennelijk niet duidelijk was dat dit een verkapte cynische aanklacht is aan de AngelSaksen van deze wereld, die kennelijk menen op deze manier afscheid te kunnen nemen van hun ‘kapitaal’. Voor alle duidelijkheid: dit is geen verkapte poging/aanmoediging om op een enigszins vergelijkbare wijze in Nederland te werk te gaan. Dat er de komende maanden in Nederland veel staat te gebeuren (U leest toch ook het FD?) staat buiten kijf!


AddThis Feed Button

Zo kan het ook

De komende maanden gaat het gedwongen ontslagen regenen in diverse sectoren (bouw, auto’s, IT en ga zo maar verder). Dan moet je een lastig gesprek voeren met heel wat mensen; neem daarvoor maximaal 15 minuten pp en gebruik de volgende aanwijzingen (met dank aan Yahoo):


Eitje toch?


AddThis Feed Button

Economische scenario's voor de komende 3 jaar

De rabobank publiceert in een rapport over de Kredietcrisis drie scenario’s. Ik denk dat 1 en 3 niet realistisch zijn (dat hoop je bij 3), maar 2 zitten we bijna zeker in (sprak deze amateur-econoom):

Het eerste scenario schetst een ‘normaal’ verloop van de neergang waar we net aan zijn begonnen. Uitgangspunt is dat vanaf nu de financiële markten tot rust komen. Het economisch herstel komt mondiaal in de loop van 2009 weer op gang, waarbij het herstel in de VS sneller gaat dan in Europa. We gaan er vanuit dat de nu genomen maatregelen effect sorteren en leiden tot herstel van het vertrouwen in de financiële markten. De wereldwijde groei veert vrij snel weer op en de gemiddelde groei van het BBP is in de periode 2010-2014 met 4% voor de wereldeconomie en met 1,9% in Nederland solide.

In het tweede scenario deprecieert de dollar aanzienlijk door alle problemen. Het grote tekort op de lopende rekening en ook de grote overheidsschuld maken de VS minder aantrekkelijk als veilige haven. In dit scenario devalueert de dollar ten opzichte van alle andere valuta met 35%, zodat de eurodollar koers op 0,5 uitkomt (1 euro is dus 2 dollar waard). Een zeker op korte termijn pijnlijk aanpassingsproces volgt, met alle gevolgen van dien voor de wereldeconomie.

In het derde scenario, ‘depressie’, is het uitgangspunt een langdurig uitblijven van het vertrouwensherstel. Hierdoor slaagt de financiële sector er niet in om de geleden verliezen als gevolg van de subprime kredietcrisis (gedeeltelijk) terug te winnen. Bovenop deze verliezen ontstaan verliezen op gewone leningen die huishoudens en bedrijven als gevolg van de recessie niet meer terug kunnen betalen. Een aanhoudend slecht beurssentiment maakt nieuw kapitaal bovendien voor een langere periode schaars. Hierdoor blijft krediet de komende jaren duurder en schaarser dan in het milde scenario. De economische groei in de VS en het eurogebied haalt in dit scenario pas in de loop van 2012 weer haar trendmatige niveau en de werkloosheid loopt behoorlijk op.

Alle drie de scenario’s zijn mn afhankelijk van de prijs van krediet (TED-spread):Ten tweede het sentiment op de beurs:En ten derde de wisselkoersen (mn de dollar):
AddThis Feed Button


Talent en Leiderschap

Er verschijnt zojuist een mooi boek van Geoff Colvin over leiderschap: Talent is Overrated. Zoals Louis van Gaal mij ooit voorhield: Talent is Beginnersgeluk en zoals Malcolm Gladwell al zei in Outliers dat succes alleen ‘context’ is, gaat dit boek verder. Hier nog wat van Outliers (ook lezen!); zie vooral vanaf minuut 2:30 als Malcolm praat over de 10.000-uur regel. Het kost een mens 10.000 uur oefenen om iets goed te kunnen. Alleen zij die dit volhouden worden echt goed in iets!Colvin geeft de 8 eigenschappen van leiderschap, talent en succes. Bij deze:

 • Understand that each person in the organization is not just doing a job, but is also being stretched and grown. The best organizations assign people to jobs to push them just beyond their current capabilities and build the skills that are most important. Organizations tend to assign people based on what they’re already good at, not what they need to work on.
 • Find ways to develop leaders within their jobs. One technique: short-term work assignments. Managers don’t leave their jobs, but they take on an additional assignment outside their field of expertise.
 • Encourage their leaders to be active in their communities. Community leadership roles are opportunities for employees to practice skills that will be valuable at work.
 • Understand the critical roles of teachers and of feedback. At most organizations, nobody is in the role of teacher or coach. Employees aren’t told which skills will be most helpful to them and certainly aren’t told how to best develop them.
 • Identify promising performers early. A telling indicator is how interns get others to work with them when they have absolutely no authority.
 • Understand that people development works best through inspiration not authority.
 • Invest significant time, money, and energy in developing people. You don’t develop people on the cheap, and you don’t just bolt a development program onto existing HR procedures.
 • Make leadership development part of the culture. Developing leaders isn’t a program, it’s a way of living.

AddThis Feed Button

Aziatische kijk op Kredietcrisis

We zijn ondertussen internationaal bekend; hier de kijk op de Kredietcrisis door onze Thaise correspondent:

One day, a plain-looking man came with a pretty-looking office lady to the LV store in Causeway Bay, Hong Kong Island .He chose an LV bag worth HKD 65,000 for the office lady. When it came time to pay, the man took out a cheque book and wrote out a cheque.

The salesperson was hesitant because the couple hadn't shopped there before.

The man discerned what the salesperson was thinking and he said calmly: "I sense that you are concerned that this cheque may bounce, right? Today is Saturday and the banks are closed.

Let me suggest that I leave the cheque and the handbag here. When the cheque clears on Monday, you can deliver the handbag to this lady. How about that?

The salesperson was reassured and gladly accepted the suggestion. In addition, he waived the delivery charges. He promised that he would personally make sure that this gets done.

On Monday, the salesperson took the cheque to the bank. The cheque bounced!

The irate salesperson called up the client, who told him:

"What is the big deal? Neither you nor I have suffered any
loss. Last Saturday night, I went to bed with that girl
already! Oh, by the way, I thank you for your cooperation."

This story reveals the nature of the sub-prime mortgage crisis. When people have high hopes for huge future returns, they lower their guard about the potential risks.

This pretty girl thought that the HKD 65,000 LV bag was going to come home on Monday, and so she lowered her guard. Therefore, she believed that her investment in the ONE NIGHT STAND was worth it even though it was based upon huge and highly uncertain risks.

Investment companies are great with packaging high return (but high risk) deals.

The Chinese stock speculators are like this pretty woman. As such, they deserve to lose money. Without people like these, how are people going to make money from the stockmarket? As for the media and the stock analysts, they often play the role of the LV salesperson.

Dank aan Andre vd Marck voor column; keep them coming!


AddThis Feed Button

IPSE en de Power Quotient

Op een recente bijeenkomst van ons eigen Consultancy-onderdeel introduceerde ik het concept van IPSE (oftewel ‘zelf’ voor de niet-Latinisten onder ons). IPSE staat voor Iq, Pq, Sq en Eq; je Intelligentie, Power, Sociale en Emotionele Quotient.

Anders gezegd:
 • Wat weet je? (Iq; je hoofd)
 • Wat voel je? (Eq; je hart)
 • Wie ken je? (Sq; je hart)
 • Wat doe je? (Pq; je buik)
De vierde is ‘nieuw’ en door mij geintroduceerd; volgens mij heb je ook niks aan de eerste drie als je het niet weet om te zetten in daden. Voor een goede consultant zouden de drie (hoofd, hart, buik) niveaus ook moeten leiden tot de volgende drie vragen:

 • Wat ga ik hier doen?
 • Welke collega’s kunnen hier meedoen?
 • Hoe kom ik hier weg? Wat is mijn volgende klus?
Te vaak blijven we te lang hangen in de eerste vraag!


AddThis Feed Button

Opa, hoe ontstond de Kredietcrisis van 2008?

vraagt mijn kleinzoon in 2038 als hij zijn geschiedenisles moet voorbereiden. Dit plaatje kan hem helpen:
AddThis Feed Button

Even weg

De komende twee weken even geen blogs want ben ik ver weg (ga naar Boston studeren aan Harvard); de Freedom-trail lopen en dan weer met goede ideeën terug van ver weggeweest (net zoals deze eenzame pinguin):
AddThis Feed Button


De Wereld na de USA

Op dit moment lees ik het boek van Fareed Zakaria een origineel denker, interviewer en auteur. In zijn laatste boek (The Post-American World) zegt hij : This is not a book about the decline of America, but rather about the rise of everyone else.

Een wereld waarin de United States niet langer domineren in de mondiale economie, niet meer (alleen) de wereldpolitiek orchestreren, en niet meer de leidende cultuur is. Maar waar door "rise of the rest”, met landen als China, India, Brazilië en Rusland de wereld wordt hervormd; de grootste gebouwen, de meest-verkopende films en de meest geavanceerde producten komen niet (meer) uit de USA. Als je hiernaar kijkt snap je hoe dat kan:AddThis Feed Button

Dominee Gremdaat: Nederland is een Staat van Amerika
AddThis Feed Button

De echo van 1873

Ze houden het niet. Ze zitten tot hun nek in die malle complexe financiële producten waarvan niemand weet of ze nog iets waard zijn. Stap eruit nu het nog kan.


Dit had de kop van een krant vandaag kunnen zijn, maar komt letterlijk uit de krant van 1873, het jaar dat in de USA de Lange Depressie begon met als oorzaak een bank (Jay Cooke & Company) die leningen aan spoorwegmaatschappijen weer had verpakt en doorverkocht (klinkt bekend?). Het kaartenhuis stortte in en iedereen ging mee; wat volgde is 30 jaar (bijna) onafgebroken Depressie. En zo zag dat eruit (gezin met 7 kinderen in hun huis in de US):Geen idee waar we nu met z’n allen op afstevenen!

AddThis Feed Button

Oh Fuck 3

Terwijl de beurskoersen vandaag in heel Europa onderuit-donderen (zie eerder hier), publiceert het FT een prachtige interactieve kaart over de economie in Europa. Ik zou de zeilen maar vast reven!


(op de kaart klikken voor FT)


AddThis Feed Button

Opperbretel Kelder spreekt

In een verder bol van rechts-populistisch gebrabbel staand artikel (zie hier) concludeert opperbretel Jort Kelder uiteindelijk het volgende:

De politiek heeft zich voorgenomen volgend jaar 222 miljard uit te gaan geven. Dat geld is er niet, zeker niet na de kapitaalinjecties voor de krijtstreeppakken. Linksom of rechtsom, Bos moet óf de belastingen verder verhogen – wat af te raden valt, de besteedbare inkomens moeten juist omhoog – óf bezuinigen. Zelfs een socialistische goedheiligman kan de sigaren uit eigen doos maar een keer uitdelen. Zoals de hoogleraar economie Arjo Klamer terecht constateert: „De kredietcrisis is niet alleen een crisis, maar biedt ook een kans.” Precies: om de bureaucratie eindelijk eens op dieet te zetten.

Nu was het woord ’crisis’ in het Grieks gewoon ’kans’, dus dat is niet nieuw, maar een Bos die moet gaan ingrijpen in de Rijksuitgaven wordt een spannend jaar! Dat een kritische noot over de collectieve sector (bijna 50% van het BNP) nodig is, ben ik het met onze Opperbretel wel eens.

AddThis Feed Button

We wisten het dus al langer!

Als je zo een paar jaar covers van de Economist achter elkaar zet, kun je maar 1 conclusie trekken: dat de zaak rot is wisten we al heel lang!AddThis Feed Button

Zandzakken voor de deur!

Berichtte ik laatst al over de schrikbarende ontwikkeling van de TED-spread; hij gaat nu door naar 5 (dus de markt vindt commerciële leningen 5 keer risicovoller dan staatsobligaties!). Dit is een mooie indicatie van nog steeds groeiende gebrek aan vertrouwen. Zoals Churchill ooit zei: This is only the Beginning.
AddThis Feed Button

Laatste keer pinnen bij Fortis?

De jongens en meisjes van Buro Renkema namen eerder ABN-AMRO op de hak en nu is Fortis aan de beurt; hij is magistraal leuk:

AddThis Feed Button

Beleggingstip

Wanneer je in januari 2007 voor €1000 aandelen hebt gekocht van Dexia, heb je vandaag nog €36!

Wanneer je in januari 2007 voor €1000 aandelen hebt gekocht bij Fortis, heb je vandaag nog €18!

Wanneer je in januari 2007 voor €1000 aandelen hebt gekocht bij Agfa Gevaert, heb je vandaag nog €100!

Wanneer je echter dit jaar voor €1000 volle kratten Leffe hebt gekocht en dus voor €1000 verzopen hebt, heb je vandaag nog statiegeld ter waarde van €390!

Dus: de hele dag in de luie stoel naar de TV kijken, met een flesje bier in je hand levert het meeste op!

Met dank aan Andre vdM


AddThis Feed Button

Het is de schuld van Prozac


Prozac is een van ’s werelds meest voorgeschreven anti-depressiva; het wordt wereldwijd aan meer dan 54 miljoen mensen voorgeschreven! Op de vraag aan Dr. Helen Fisher of er een verband kan bestaan tussen Prozac en de Kredietcrisis antwoord zij:

"I wouldn't at all be surprised if people taking drugs that elevate their levels of serotonin—which blunt the emotions—make some dumb financial decisions. Our emotions evolved, at least in part, to help us monitor our actions. And serotonin is a neurotransmitter associated with behaviors that might contribute to the temptation of borrowing $501,000 on a $500,000 house.”


Dus voortaan staat op de verpakking van Prozac: Kan uw rijgedrag beïnvloeden. Koop geen huis als u dit medicijn gebruikt.

AddThis Feed Button

Oh Fuck 2

En zo ziet Oh Fuck er op de beursvloer uit:
AddThis Feed Button

Oh Fuck!

Vanaf morgen in de schappen:

AddThis Feed Button

Stemmen worden gekocht!

In Amerika is de wet om de banken en de economie te redden erdoor. Maar een behoorlijk deel van al dat geld is niet om dit voor elkaar te krijgen; een deel is om stemmen te kopen! In de wet staan zogenaamde earmarks (amendementen), de kleine veelal ongerelateerde bepalingen die afgevaardigden in de wet laten opnemen als voorwaarde om voor te stemmen.

CNN maakte een overzicht van deze bizarre eisen, zoals $100 miljoen voor de bouw van racecircuits en de subsidiering van houten pijlen voor kindertjes die boogschieten. In een wet die bedoeld was om de bankwereld overeind te houden!
AddThis Feed Button

XDRTBXDRTB staat voor extensively drug-resistant tuberculosis, een vreselijke ziekte die een wereldwijde epidemie dreigt te worden, die groter dan AIDS kan worden. De TED-community roept iedereen op deze boodschap te verspreiden; dat is het werk en de wens van James Nachtwey.
AddThis Feed Button

Een vertrouwenscrisis begint dus zo

Jim Cramer is beroeps ADHD-er en CNBC-presentator van de show Mad Money; in zijn show van een paar dagen terug was de CEO van Wachovia Bob Steel. Deze claimde in Mad Money dat van de $500 miljard aan leningen van zijn bank er op z’n best $10 miljard (2%) slecht konden zijn. Gisteren werd Wachovia voor een zak snoep en een blikje Cola gekocht door Citigroup.

Waarom?

In plaats van $10 miljard slechte hypotheken, zoals Steel had verteld, bleek Wachovia liefst $42 miljard dollar aan waardeloze leningen op de balans te hebben. De CEO zat er dus $32 miljard naast. Waarom? Omdat hij niet weet wat er in zijn bank gebeurt, omdat de systemen van de bank niet werken en hebzucht de overhand heeft gekregen. Hier het verhaal van Mad Money.


AddThis Feed Button

En zo is het allemaal begonnen

AddThis Feed Button

Na Fortis volgt ....

Terwijl Fortis vandaag (ondanks de overname door de Benelux; heeft die Drielanden-unie toch nog zin gehad) verder wegzakt, staat in de Volkskrant vandaag een rustgevend artikel onder de kop "Na Fortis wacht andere Europese banken een ramp"; zie hier het dieptrieste Fortis-relaas met een dieptepunt van 3.99 vandaag (ooit 23,91 dit jaar!):Het is wat aanmatigend dat mijn blogs van de afgelopen dagen en jaren (zie
hier en hier) dit hebben versneld, maar de arrogantie van ABN-AMRO was 2 jaar terug al onheilspellend genoeg.

In de Volkskrant van vandaag stelt de Duitse econoom Daniel Gros dat andere Europese banken nu kunnen wachten op een nog grotere grote ramp. "En iedereen die een blik werpt op hun balansen kan die zien aankomen. De boeken van Europese reuzen zoals Deutsche Bank, Barclays in Groot-Brittannië en UBS in Zwitserland zijn zo ongezond dat ze in een paar dagen ten onder kunnen gaan. En dan kan niemand ze redden."

Gros wijst op het probleem waar in Europa alle grote banken mee te maken hebben: ze hebben een veel groter tekort aan geld dan Amerikaanse banken, maar ze zijn te groot om te redden. Zo heeft Deutsche Bank voor 2.000 miljard euro uitstaan, oftewel viervijfde van de Duitse economie. Barclays heeft voor 1.640 miljard euro aan verplichtingen, meer dan de Britse economie groot is.

Lees hier het
onheilspellende scenario in de Volkskrant en hier een mooi relaas van de New York Times over de Reddingsoperatie van Woutertje Bos; van die belegging is de 1e Mrd. al bijna weer weg!AddThis Feed Button

3 Oktober; opletten

Bekend TED-spreker James Nachtwey presenteert op 3/10 een belangrijke nieuwe campagne; bookmarken en 3/10 kijken dus:Zie hier zijn TED-2007 wish:
AddThis Feed Button


De Kredietcrisis begint echt op te warmen; waar staan we morgen?

De TED-spread (zie hier) staat voor:

Initially, the TED spread was the difference between the interest rate for the three month U.S. Treasuries contract and three month Eurodollars contract as represented by the London Inter Bank Offered Rate (LIBOR). However, since the Chicago Mercantile Exchange dropped the T-bill futures, the TED spread is now calculated as the difference between the three month T-bill interest rate and three month LIBOR. The TED spread is a measure of liquidity and shows the degree to which banks are willing to lend money to one another. The TED spread can be used as an indicator of credit risk. This is because U.S. T-bills are considered risk free while the LIBOR rate reflects the credit risk of lending to commercial banks. As the TED spread increases, the risk of default (also known as counterparty risk) is considered to be increasing, and investors will have a preference for safe investments.
Nu deze graadmeter snel door de 3 heen is gegaan, staat het hele systeem op omvallen! Fortis sluit vandaag weer lager (€ 5,18) en het einde van Fortis-ABN lijkt nabij:


Ondertussen lijkt Fortis in paniek te raken en heeft nu de 3e CEO in 6 maanden (weer een Belg) en vliegt Nout Wellink versneld terug naar Nederland vanuit Amerika; een bezoek aan Chicago is afgezegd. De Belgische premier Leterme verzekerde net op TV dat de klanten van Fortis niet bang hoeven te zijn voor hun spaarcenten, die zou de regering garanderen.

Voorlopig met z’n allen even heel stil zitten (als je geknipt en geschoren wordt sowieso het beste advies), maar als je meer dan €20.000 bij Fortis hebt staan zou ik het even overboeken naar de Rabo (of zo).

AddThis Feed Button


Even met je dochter praten

Soms even een blog met een persoonlijk tintje; onze Margot van 7 staat aan het begin van haar leven maar Dove wil haar een handje helpen voordat de beauty- en cosmeticawereld haar te pakken krijgt. MVO in haar ware vorm:


AddThis Feed Button

Waarom mannen anders denken dan vrouwen

Niet al te serieus nemen, maar blijft wel raak zo nu en dan:
AddThis Feed Button

Slow Banking?

In het FD van zaterdag een mooie column van Michiel Goudswaard: 'Slow bankieren na de storm'. De trend van 'slow' die hier veelvuldig wordt gepropageerd komt ook in het FD terug. Hulde aan Michiel@FD!
AddThis Feed Button

Nieuw Nederlands Organiseren

In 2009 zullen de makers van dit InspiratieBlog wederom hun bekende 'Change in 1/2 day' workshops geven in MediaPlaza (Jaarbeurs te Utrecht). In 2007 en 2008 namen meer dan 400 professionals deel aan deze high-power, high-media sessies over Nieuw Nederlands Veranderen en Nieuw Nederlands Organiseren.

Met gebruik van de modellen van Miel Otto, Leon de Caluwe, Steven ten Have, John Kotter en Jaap Boonstra presenteren Rob van Kerpel en Paul van der Marck een nieuwe Rijnlandse, duurzame kijk op veranderen. De data zijn binnenkort definitief en dan volgt hier meer informatie.
AddThis Feed Button


Zaken-Ridders

Vandaag viel mijn oog op het 2e nummer van ATZero een leuk nieuw zakenblad 'gericht op innovatie, cultuurverandering binnen bedrijven en op de mens achter de leider'. In dit 2e nummer een verhaal van Danah Zohar, de grondlegster van SQ (als Sociale Intelligentie, naast IQ en EQ); in haar boek 'Spiritual Capital' introduceert ze het begrip van 'businessknights' die als missie hebben:

I believe that global business has the money and power to make a significant difference in today's troubled world, and that by making that difference it can help itself as well as others. I envision business raising its sights above the bottom line. I envision business becoming a vocation, like the higher professions. To make this possible, I believe that business must add a moral dimension, becoming more service- and value-oriented and largely eliminating the assumed natural distinction between private enterprise and public institutions. I envisage business taking responsibility for the world in which it operates and from which it creates its wealth. And I envisage myself becoming one of those business leaders who are "servant leaders" - leaders who serve not just stockholders, colleagues, employees, products and customers, but leaders who also serve the community, the planet, humanity, the future and life itself.

Waar zijn deze ridders nu de vestingen van de financiële wereld wankelen?

AddThis Feed Button

De drie E's herbezien

Al eerder kwamen hier de drie E's van Bert Visscher voorbiij (zie hier); maar een meer serieuze betekenis is die van collega Rob van Kerpel en mijzelf, die wij introduceerden in ons Change in 1/2 Day seminar:
- Effectiviteit
- Efficiëntie
- Estheticiteit
als de drie maten voor de resultaten van een organisatie. Schoonheid (van proces en resultaat) als directe maat voor de output/resultaten van elke organisatie. Waar mogen we dat nu eens gaan meten?

AddThis Feed Button

Kun je Rijnlands en Beursgenoteerd zijn?

Is een interessante vraag. Is de enige oplossing die van Richard Branson (Virgin Atlantic haalde hij van de beurs)? Hier geen vast omlijnd antwoord, maar de vraag stellen is een begin van een zoektocht naar antwoorden. In dit artikel van (oa) Weggeman staan ze nog eens mooi naast elkaar (al heb ik het beeld dat het AngelSaksische model wel erg zwart wordt neergezet).

AngelSaksisch:Rijnlands:
AddThis Feed Button

Mag het een beetje minder zijn?

Minder is het tegengestelde van meer; het tegengestelde van consu-meren zou dan dus consu-minderen moeten zijn.

De recente berichten over recessie, stagflatie zijn een eerste aanzet van iets dat waarschijnlijk een permanent karakter gaat krijgen. Een langdurige afname van de welvaart in Nederland! In een uiterst lezenswaardig, maar tegelijkertijd schokkend boek geven Willem Middelkoop (van RTL-Z) en Rembrandt Koppelaar (stichting Peak Oil) een beeld van de 'Permanente Oliecrisis'; Nederland moet ernstig rekening houden met een langdurige (tientallen jaren) afname van de welvaart. Dus niet elk jaar een inflatiecorrectie of loonstijging van 3%, maar een jaarlijkse daling van 3%. En niet even twee jaar omdat het kabinet de BTW-verhoging schrapt, maar gewoon tien jaar achter elkaar.

In Engeland (zouden ze daar een Brown-norm hebben?) bemoeit de premier er zich mee in een brief in de The Guardian. Heeft u onze premier al gehoord?

AddThis Feed Button

De Kredietcrisis als opwarmertje!

Als deze documentaire voor de helft waar is, is de huidige misère slechts een aperitief:Hier klikken voor de site.

AddThis Feed Button


Predatory Lending

Vandaag een mooi stuk in het FD over de Kredietcrisis; met als analyse dat de oorzaak ligt in:

1. Onwetendheid (een bank als IKB investeert in financiële constructies, zonder dat men echt weet waar men aan begint)
2. Agressie (Northern Rock leent agressief (tegen lage rente) geld uit dat steeds duurder voor henzelf wordt om te lenen); hier nog even een parodie op Northern Rock:3. Hebzucht (een rendement van een procent of 4% was voor het management van UBS niet meer genoeg en voor een half puntje meer stapte men in hoog-risicovolle producten);
4. Onvoldoende intern toezicht dat ertoe leidt dat een enkele analist (Jerome Kerviel bij SG) een bedrijf miljarden kan kosten; zoals Nick Leeson recent zei (de man die Barings naar de afgrond bracht): 'ik kon mijn gang gaan want ze wisten niet eens wat de producten waren waarin we handelen' (zie ook onder 1). U weet vast wel wat een CDO, SPV en ABS is!
5. Arrogantie; nog twee dagen voordat ze van de kaart verdwenen hield de top van Bear Stearns vol dat er 'niets aan de hand was met hun kredietpositie'.

Het feit dat de term 'predatory lending' bestaat, moet toch wel een indicatie zijn dat de zaak tot op het bot rot is. Wil je zien wie hoeveel geld kwijt is, kijk dan hier in dit mooie overzicht van FD, of bekijk hieronder de gevolgen voor de beurswaarde van de Top 10 Banken in de USA en Europa:

AddThis Feed Button

Het zwartste scenario

Enigszins of topic, maar de kredietcrisis heeft wel wat leiderschap nodig. Nu helpt het mijns inziens niet als belangrijke partijen aan de andere kant van de Oceaan Freddy (Mac) en Fanny (Mae) heten (de twee grootste hypotheekverstrekkers van de USA die op instorten staan). Op Fortune/CNN verscheen zojuist het 'doomsday' scenario waar de leiders van de USA voor staan:

What might it look like if the government had to lend a hand? Outright nationalization is an unlikely option given that neither the current administration nor the presidential candidates could afford to support such a move in an election year. More likely, the Treasury Department or the Federal Reserve would come in and provide a liquidity backstop, in the form of a loan or guarantee to bondholders that they will be paid. Fannie and Freddie could even do a preferred stock deal with the government, much like the deal forged by Citigroup with the Abu Dhabi Investment Authority, says Egan.

That would allow officials the ability to argue that they weren't bailing out the companies, but rather making an investment that would pay off in the long run.Mason has a diffferent twist on a possible intervention. If either were to face insolvency, he says the government should purchase a large voting block of equity in the institution and use that as a tool to eliminate any dividends, replace officers and manage the firms back to solvency.

"But [a rescue] would be a political situation, so it would be messy," says Mason. "Fannie and Freddie would fight against having officers replaced. They would want to keep the dividend." The doomsday scenario could cost taxpayers more than $1 trillion, says the S&P report. The report went so far as to say that a government bailout of Fannie or Freddie could force the agency to lower its rating on the creditworthiness of the United States.

Lees ook hier in FD!

AddThis Feed Button


Het losse verband gaat winnen

Clay Shirky heeft een mooi verhaal hoe (met hulp van techniek) het 'losse verband' gaat winnen van de georganiseerde instituties; mooi verhaal met leuke anekdotes over zijn nieuwe boek Here comes Everybody:

AddThis Feed Button

Oorlog tussen Business en IT

Als de URL van deze blog Business-IT.nl is, mag deze 'oorlogsvideo' niet ontbreken:

AddThis Feed Button

Wat computergames ons kunnen leren

In de HBR van Mei 2008 staat een mooi artikel van Reeves/Malone cs over 'Leadership's Online Labs'. Zij komen tot de conclusie dat er veel te leren valt over leidershap (zeker het soort leiderschap die we in de toekomst nodig hebben) en 'leiders' in online games als World of Warcraft, Everquest en Star Wars Galaxies. Dit zijn allen zogenaamde MMORPG's (Massively Multiplayer Online Role Playing Games); hierin spelen virtuele teams van over de hele wereld met elkaar via internet tegen andere teams.

De teams komen tot stand op basis van eigen keuze van de spelers en vaak enigszins toevallig. Wat blijkt? De leiders in deze games ontwikkelen (en hebben) eigenschappen die in een echte wereld goed van pas komen als 'leiders'. Zeker als de wereld waarin wij 'echt werken' steeds meer gebruik zal (moeten) maken van sturing/coaching/leiding op afstand.

Wat kun je leren in een virtuele game op leiderschapsgebied:
 • snelheid (in een game duurt een dag soms maximaal een half uur); snelheid van het verwerken van informatie en aanpassen van handelingen/plannen gaat in de gamewereld soms 10 keer sneller dan 'live';
 • nemen van risico wordt beloond (trial & error leidt tot resultaat; liever snel en half goed dan lang denken en 'overvallen worden' door de realiteit);
 • leiderschap is een tijdelijke rol; afhankelijk van de missie wisselt leiderschap in een game. Leiderschap is een 'taak', geen functie in games; in de ene missie is iemand de leider, een volgende andere missie (die om ander leiderschap vraagt) is dezelfde persoon een 'gewoon' team-lid;
 • incentives zijn niet in geld uitgedrukt (beloning in een game is vaak het verwerven van extra skills);
 • informatie is hyper-transparant; alle teamleden weten evenveel als de leider.

En het werkt! Hoe is het anders mogelijk dat wildvreemden met elkaar bereid zijn op een bepaalde tijd met elkaar in te loggen en deel te nemen aan een missie? Voor de gamer in Japan is het midden in de nacht, terwijl het bij ons midden overdag is; en toch werken ze samen en zijn ze bereid tijd in elkaar te investeren.

Is dit serieus? Ja! Reeves is Stanford-hoogleraar en Malone van MIT; zij stellen dat (in een test samen met het MD-programma van IBM) uit hun onderzoek blijkt dat training in online games de leiders in de 'echte wereld' beter maakt! Hier het complete IBM-rapport.

AddThis Feed Button

De CEO als Stakeholder


Zoals de vaste lezers weten, heb ik het niet zo op het kortzichtig Angelsaksisch shareholder-value denken; maar het kan kennelijk nog 'bonter'. DE VEB publiceert jaarlijks een lijstje met namen van CEO's die vooral zichzelf (laten) verrijken, zelfs als de aandeelhouder 'verarmt'. Op basis van gedegen onderzoek van de jaarverslagen over 2007 komt de VEB tot deze lijst:

1)  Jean Paul Votron (Fortis). Jean Paul Votron kreeg een bonus van 2,5 miljoen euro over 2007, terwijl aandeelhouders in hetzelfde jaar 15 miljard euro aan beurswaarde in rook opzagen gaan. De bonus was zelfs het dubbele van wat Fortis met haar aandeelhouders had afgesproken als maximum. Als klap op de vuurpijl verhoogde Fortis de beloning van Votron nog eens met 73 procent, zonder dit aan de aandeelhouders ter goedkeuring te leggen. De reactie van zijn baas Maurice Lippens was wellicht nog schokkender. Votron kreeg de bonus niet alleen vanwege de overname van ABN Amro, maar ook omdat de aandelen- en optiepakketten waardeloos waren geworden door de forse daling van de beurskoers. Nu Fortis serieuze financieringsproblemen lijkt te ondervinden door overname en de kredietcrisis komt de bonus in een wel heel vreemd daglicht te staan.
2) Anders Moberg (Ahold). Moberg kreeg het afgelopen jaar niet alleen 3,4 miljoen mee als afkoopsom, maar ook nog een ‘gewone bonus’ van 2,6 miljoen euro en een basissalaris van 750.000 euro. Inclusief andere beloningen was dit 7,2 miljoen euro voor een half jaartje werken. Een dag later was Moberg al weer begonnen bij zijn nieuwe baan in het ongetwijfeld nog lucratievere Dubai. Bovenop de 7,2 miljoen euro had Ahold hem ook nog eens nog 1,5 miljoen opties ter waarde van 5 miljoen euro meegegeven, terwijl die opties bij vertrek automatisch waardeloos zouden moeten worden. Vier jaar geleden begon Moberg met een beloningsschandaal en hij vertrekt  dus met een nieuw schandaal.
3) Frans Koffrie (Corporate Express)
4) Harry de Smedt (Unit 4)
5) Maarten Fontein/Martin van Geel (Ajax)
6) Zack Miles/Tex Gunning (Vedior)
7) Frans Eelkman Rooda (OPG)
8) Jeroen van der Veer (Shell)
9) Rijkman Groenink (ABN Amro)
10) Ab Pasman (Grolsch)

Naast de shareholder als overgewaardeerde stakeholder, dus nu de CEO als primaire stakeholder?

AddThis Feed Button

Dank

De bezoekersaantallen van InspiratieBlog gaan 'crescendo' (uit Google-analytics); dank en zegt het voort:
AddThis Feed Button

Rijnlanders verenigt u

Nav een vraag van een collega op een 'Binnendag' hier nog maar eens de verschillen op een rij tussen Angelsaksisch (Fast) en Rijnlands (Slow):


Dit overzicht is op basis van dit artikel uit de HMR van 2005.

AddThis Feed Button

Een nieuwe paspoort-affaire?

Donderdag jl. zat ik in Nieuwspoort bij mijn 'favoriete' minister, Maria van der Hoeven. De aanleiding was het uitreiken van het ROA-paspoort (Raad van Organisatie-Adviesbureaus); het paspoort is bedoeld als een soort kwaliteits-keurmerk voor de leden van de ROA, waarmee ze zich zouden kunnen onderscheiden van de overige bureaus en als symbool voor de professionals van de aangesloten bureau's. Want wat weten zij eigenlijk van de ROA? In het paspoort staat de gedragscode en nog wat tips en trics ivm het ROA-tuchtrecht; als ik naar de jaarlijkse ROA Ernst Heijmans-lezing ga kom ik toch vooral bureau-leiding en 'ouwe hap' tegen. Dus een symbool is een goed idee!

Wat mij door het hoofd spookte is of dit tot een paspoort-affaire kan leiden? Want hoe weet je zeker dat iemand zijn eigen paspoort bij zich heeft? Kan iemand zijn paspoort houden als hij uit dienst gaat bij een ROA-bureau? En ga zo maar door. Ooit sneuvelde de staatssecretaris op minder!

Twee dingen vielen op:
 1. Maria van der Hoeven reikte het eerst paspoort uit aan Theo Camps (voorzitter Berenschot en ROA) en is daarmee medeplichtig aan de affaire die mogelijk kan onstaan en dat is goed nieuws, want mijn beeld van deze minister (zie hier en hier) werd geheel bevestigd; vriendelijk lachende, nietszeggende moeder uit Limburg. ROA-affaire en aftreden!
 2. Het tweede dat opviel was dat Theo Camps aandrong op een wettelijk erkenning van de management consultant, net als advocaten en accountants. Ik krijg daar een wat ongemakkelijk gevoel bij; enerzijds is het een zwaktebod (kwaliteit komt altijd boven drijven; heb je geen wettelijke erkenning nodig) en ten tweede vergeet Camps dat advocaten, accountants etc. ook een in de wet geregelde taak/functie hebben. Wij als adviseurs van diverse soort en kwaliteit niet! Dus een wettelijk beschermde titel is onzin en geeft geen blijk van goede juridische doorgronding van de achterliggende redenen.

AddThis Feed Button


Waarom zou de Baas luisteren?

Als Engelsen in het buitenland zijn en niet begrepen worden, denken ze vaak dat harder praten helpt. Dat geldt vaak ook voor werknemers die de aandacht van hun baas willen, maar uit een aardig recent boek blijkt dat er wat anders voor nodig is. Uit het boek van Lukaszewski, waarin hij beschrijft hoe leiders denken, blijkt dat als je aansluit bij die manier van denken, je de meeste kans maakt gehoord te worden. Dit leidt tot de volgende zeven principes om de baas naar je te laten luisteren:
 • Wees Betrouwbaar (Trustworthy): Vertrouwen is de 1e discipline en de basis voor een relatie met je leidinggevende;
 • Wordt een 'Verbaal Meester' (a Verbal Visionary): de grootste vaardigheid van een leider is zijn visie overtuigend en helder verbaal over te brengen; daarom luistert hij het beste naar zijn gelijken op dit vlak;
 • Ontwikkel het Management Perspectief: door over de doelen en issues van de leidinggevende na te denken en te praten sluit je aan bij zijn 'agenda';
 • Denk Strategisch: de leider is bezig met morgen en niet vandaag of gisteren; kom derhalve met zaken die gaan over 'morgen' en niet over vandaag;
 • Zorg dat je weet wat er morgen speelt ('a Window to Tomorrow'): begrijp patronen en gebruik ze; als je met een bepaalde accuratesse kunt praten over de zaken van morgen, wordt je oor bij de baas groter;
 • Adviseer Constructief: niemand zit te wachten op afbrekende commentaren uit de zijlijn. Niet nog een bondscoach erbij!
 • Laat zien hoe je jouw input ook kunt gebruiken: geen vrijblijvende adviezen, maar begeleidt ze met een concreet voorstel wat er mee te doen.
Ik denk dat ik morgen eens een dagje achterover ga leunen en wachten op collega's die deze lessen in de praktijk brengen.


AddThis Feed Button

Organisatie'deskundigen'

Denken wij als adviseurs soms dat de ROA onze beroepsgroep is, maar nu blijkt dat (ook) te staan voor Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt; dit is een onderzoeksinstituut van de Universiteit Maastricht. Zij brachten vandaag een onderzoek naar buiten over management (en adviseurs) in Nederland. Wat blijkt?

Het aantal leidinggevende functies in Nederland is de afgelopen jaren flink gekrompen. Het aantal managers nam tussen 2000 en 2005 af met 26.500, een daling van bijna 25 procent. Ook de beroepsgroepen leidinggevenden en bedrijfshoofden kenden een flinke werkgelegenheidskrimp van bijna 100.000 arbeidsplaatsen. Dat komt door het platter maken van de organisaties, waarbij managementlagen zijn geschrapt. Daardoor steeg het aantal organisatiedeskundigen overigens in vijf jaar tijd met 27.500 tot 89.000.

Let u even op bij het woordje 'daardoor' aan het begin van de laatste zin. Er verdwenen net zoveel managers als dat er organisatiedeskundigen bijkwamen. Anders gezegd: het lijkt erop dat alle managers deskundige adviseurs werden.

Er zijn twee mogelijk conclusies:
- alle overbodige managers zijn deskundig adviseur geworden, of ...
- om organisaties platter te maken hebben we steeds meer adviseurs nodig?

Beiden is zorgwekkend; is adviseur het vak waarin iedereen eindigt die niks anders meer kan? Ik dacht dat dit gold voor verzekeren? Wenn nichts ist gelungen, geht mann in Versicherungen!AddThis Feed Button

Net genoeg 'spanning', maar niet te veel 'spannend'

Recent zei iemand tegen me: 'ons bedrijfsonderdeel is niet voor bange mensen'! Maar of een bedrijf met veel druk, spanning en uiteindelijk dus angst ook een beter presterend bedrijf is kunnen we betwijfelen. Zeker sinds het boek van Robert H. Rosen te weten: Just enough Anxiety (anxiety = angst, spanning, bezorgdheid, ongerustheid) waarin wordt gesteld dat een leider/organisatie voor de beste prestatie (van zichzelf en zijn organisatie) een optimale balans moet weten te vinden tussen te veel en te weinig spanning. In mijn ogen dus een pleidooi voor meer Rijnland.

Een goede 'spanningsbalans' en een goed bedrijfsresultaat gaan hand-in-hand en de bedrijven met de beste balans scoren goed op de volgende 5 indicatoren:
 • Purpose and Values
 • Productive Relationships
 • Shared Direction
 • Creativity and Innovation
 • Performance Excellence
Elke indicator kan op het niveau van individu, team en organisatie worden ingevuld en de beste organisaties vullen alle 5 op alle 3 niveaus in:Als ik zijn test doe, krijg ik als antwoord over mijn leiderschapsstijl:

You are a Just Enough Anxiety leader. Just Enough Anxiety is the middle way between too little and too much. It is the emotional charge that says you’re ready to take action. It unleashes human energy and creates hope and momentum in organizations. Just Enough Anxiety leaders are comfortable with uncertainty, believe that people do the best they can, and that they can influence what happens.

Daar kan ik dan best blij van worden; een JEA-leader =
Realistic and Optimistic
 • How They’re Seen:
  —Positive and optimistic yet can look reality straight in the eye
  —Will take risks, but has a realistic perspective and makes prudent decisions
 • What They Say: This is going to be tough, but I think we’re up to it. We can figure it out.
 • Impact: Increased energy, hope, creativity; greater potential for success
Confident and Humble
 • How They’re Seen:
  —Proud and confident, yet humble enough to listen and learn from others
  —A team player but not afraid to make a decision
  —Trustworthy and trusting but no pushover
  —Knows own mind
 • What They Say: I need your help with this. Two heads are better than one.
 • Impact: Increased sense of ownership and empowerment, fewer conflicts, engaging and productive relationships
Constructive and Impatient
 • How They’re Seen:
  —Logical and objective about the business but emotionally connected to people
  —Striving for excellence while accepting imperfection
  —Tough but fair
 • What They Say: So you made a mistake—what did you learn? This is important work, and I think you can do it. Stay with it.
 • Impact: Greater motivation to achieve, productive work, free flow of information

Kredietcrisis voor Dummies

Na een korte afwezigheid ivm een ski-trip (ja er lag genoeg sneeuw) hier een vervolg op een eerdere blog over de oorzaak van de huidige Kredietcrisis. Hebzucht en dommigheid zijn het Leitmotiv.

Er gloort hoop

Zelf ben ik een adviseur met een passie voor professionaliteit en was daarom aangenaam verrast door het promotie-onderzoek van een ex-VU collega, Onno Bouwmeester, of nu dus Dr. Onno Bouwmeester. Hij promoveerde op 14 januari jl. aan de VU op een onderzoek getiteld: Advice as argument: economic deliberation in management consulting and academic contract research en kwam tot de conclusie dat academische contractonderzoekers vaak hypocriet zijn en minder goed werk leveren dan commercieel adviseurs. Cliënten doen er vaak beter aan om consultants in te schakelen.

Academici nemen het vaak niet zo nauw met hun eigen academische standaards en dat maakt hun kritiek op consultants hypocriet. De adviesbenadering van consultants leidt vaak tot geloofwaardiger en evenwichtiger uitkomsten. Zelf een afgestudeerd econoom én filosoof zegt hij in de
Staatscourant:

“Wat deze conclusies des te pijnlijker maakt, is dat academici volgens Bouwmeester vaak een hooghartige houding aannemen ten opzichte van de beroepsadviseurs. 'Ze verklaren het succes van consultants door hun retorische talent, de strakke pakken en overweldigende PowerPoint-presentaties. De toonzetting is daarbij vrij heftig, vooral als je vergelijkt hoe consultants over academici praten. Hun kritiek is milder verpakt, maar komt erop neer dat zij het echte werk doen, terwijl wetenschappers vooral praten. .... Ik kan er niets anders van maken als ik zie hoe ze (academici - PvdM) zich presenteren op het gebied van bijvoorbeeld neutraliteit, en hoe ze daar vervolgens uitvoering aan geven.”


Dus voortaan een adviseur inhuren met een half been in de wetenschap, lijkt mij!

Als je er maar goed uitziet! De CEO naar de plastisch chirurg?

Zojuist verscheen een opmerkelijk artikel in The Economist, ('Face Value'), meestal toch een uiterst serieus blad. Uit onderzoek van de Amerikaanse Tufts Universiteit blijkt dat het oordeel van een onbekende leek (!) door 1 seconde naar een portret-foto te kijken, net zo veel zegt over de eigenschappen van de geportretteerde als alle assesments van de wereld bij elkaar .

Daarvoor lieten de wetenschappers 100 studenten foto's zien van CEO’s van de 25 best en de slechtst presterende bedrijven uit de Fortune 1.000. De helft van de studenten werd op basis van de foto’s gevraagd hoe goed men dacht dat de betrokken CEO leiding gaf, de andere helft van de studenten moest de personen beoordelen op 5 persoonlijkheidskenmerken: competentie, dominantie, empathie, volwassenheid en betrouwbaarheid. Alle vooroordelen werden uitgesloten doordat alleen foto's van blanke mannen werden getoond, zodat verschillen op basis van ras of sexe werden uitgesloten.

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. De studenten gaven zeer accurate beoordelingen; op grond van 1 seconde kijken naar de foto 'voorspelden' de studenten de beste leiders en met hen de ondernemingen die structureel beter presteerden (in termen van langjarige winst)). Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Zijn 1-seconde uiterlijk-assessments door volstrekt onbekenden nauwkeuriger dan assessments door professionals? Moet straks niet alleen de vrouw van de CEO naar Dr. Schumacher, maar de CEO zelf ook? En wat betekent dit voor alle assesment-bureaus? Voorlopig maar niet in die handel stappen. Wat zouden ze op grond van
dit plaatje zeggen?

'De dag dat de dollar in elkaar stortte' is wel heel actueel geworden!

Deze documentaire van een paar jaar terug is ineens wel erg actueel geworden; hulde aan de VPRO voor hun voorzienigheid:

Techniek maakt gelukkig(er)

Eindelijk is het bewezen; techniek (en kennis) maakt gelukkig(er). Uit het onderzoek van Professor Ruut Veenhoven blijkt dat mensen gelukkiger zijn (en blijven) naarmate ze meer toegang hebben tot kennis en techniek. Uit een vergelijkend onderzoek (zie hier) blijkt dat in landen waar er veel kennis en techniek is, mensen langer leven en gelukkiger zijn. Geluk is dan gedefinieerd als 'subjectieve levensvoldoening'; dus gewoon gezegd het antwoord op de vraag of u zich gelukkig/prettig etc. voelt. Door dit langjarig en in verschillende landen (2e en 3e Wereld) te meten, komt Veenhoven tot deze conclusie; ook in ontwikkelingslanden stijgt het geluksgevoel naarmate er meer techniek voorhanden is. Eindelijk een rationale voor onze gadget-verslaving!

Local warming

Hier volgt een uiterst geestig betoog van Yossi Vardi, een Israëliër die al aan de wieg stond van meer dan 40 high-tech bedrijven. Zijn waarschuwing voor 'local warming' ten gevolge van blogging trek ik mij (en hopelijk alle bloggers op deze aarde) sterk aan.

Een gevoelige snaar?

Kennelijk een actueel thema aan de haak (zie ook hier), want vandaag vallen de pre-adviezen van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde op de mat over ...... 'Private Equity en Aandeelhoudersactivisme' met in hoofdstuk 4 een 'zoektocht naar evenwicht tussen aandeelhouders en werknemers' . Bijna tegelijkertijd staat er een artikel van Robert Pozen in de Harvard Business Review van Nov. 2007 ('If Private Equity Sized Up Your Business') over hetzelfde onderwerp. Pozen geeft aan dat je op 5 terreinen kunt leren van Private Equity Funds (en ze zo in ieder geval kunt voorblijven of van je af kunt houden):
 • zorg voor niet te veel cash op de balans
 • zorg voor een optimale kapitaalstructuur
 • zorg dat het operationeel plan stuurt op maximalisatie van aandeelhouderswaarde
 • koppel variabele beloning aan de stijging van aandeelhouderswaarde
 • zorg dat management genoeg tijd en incentive heeft om aandeelhouderswaarde te maximaliseren
U ziet al dat de woorden 'maximaal' en 'aandeelhouderswaarde' licht oververtegenwoordigd zijn. Dat maximalisatie van aandeelhouderswaarde goed is voor aandeelhouders is evident, maar of dat goed is voor alle stakeholders waag ik te betwijfelen en of deze bedrijven überhaupt beter presteren als onderneming is ook nog maar de vraag. Diverse bronnen lijken te suggereren dat (zie ook ReedBusiness) bedrijven onder de knoet van aandeelhouders 'beter presteren'. De vraag dringt zich op wat beter presteren is; als de maatstaf daarvoor alleen de waarde van het (op de beurs verhandelbare) aandeel is, dan zegt dat niet zo veel. Dat is meer het speelveld van speculanten, winstjagers, verwende en verveelde analisten. Uit een recent onderzoek (22/11/2007 van professor Gottschlag voor het Europees Parlement) blijkt dat private equity fondsen (itt publiek aandeelhouders):

research showed private equity firms were longer-term investors than many listed company shareholders and more focused on growth than restructuring. He also said a survey of 1,000 buy-out case studies found 91 per cent of private equity groups had growth initiatives at the companies they bought, against only 54 per cent with restructuring initiatives.

Anders gezegd, naarmate de aandeelhouder dichter bij de onderneming staat (en er maar een of enkele aandeelhouders zijn), er meer focus komt voor groei en lange termijn! Dat bewijst mijns inziens dat de balans tussen aandeelhouders en de overige stakeholders (mn personeel) beter geborgd is als een onderneming niet beursgenoteerd is. Waarvan akte!

Hoe erg kan het zijn? Zo erg dus!

Naar aanleiding van mijn eerdere weblog een aanvulling met een verbijsterend inkijkje in de financiële markt (met een knipoog). Denk je dat het erg is? Dan is het vast nog erger!Geen gebrek aan Leiderschap in USA?

In een indrukwekkende studie, publiceert IBM haar bevindingen over talent/leiderschap in de wereld; de belangrijkste drie thema's zijn:
 • hoe ontwikkel je een 'adaptable workforce'?;
 • hoe is het tekort aan leiders/leiderschap voor de toekomst op te lossen?;
 • hoe trek je talent aan (en behoudt je het) in een wereld waar een schreeuwend tekort aan talenten is?
Op grond van het onderzoek doet zich (aan de hand van de volgende grafiek) een aardige vraag voor:


Zijn Aziaten en Rijnlanders realistischer of kritischer bij hun self-assessment? Is er echt geen tekort aan Leiderschap in de USA? Is het een God-gegeven dat Amerikanen de enige echte leiders zijn? Of hebben wij (en dan reken ik Azië en Europa maar even bij elkaar) gewoon een ander beeld bij Leiderschap en verwarren Amerikanen leiderschap met management, waar ze inderdaad in de USA geen gebrek aan hebben. Zoals bij elk goed onderzoek, roept de uitkomst weer vragen op.

Gratis downladen en lezen dat rapport!

Alles begint bij het Product

Recent presenteerde ik op het IIR Congres (Business Proces Management in Financiële Dienstverlening) een verhaal waarbij ik BPM neerzette als Business Product Management; de essentie van mijn stelling is dat een overmatige focus op het proces in plaats van op het product (of de diensten) leidt tot marginale verbetering en niet revolutionaire verbetering. De lessen van de maakindustrie (modulaire producten en organisaties) zijn in de financiële dienstverlening maar beperkt toegepast; en daarom mislukken (bijna) alle Shared Service Centers. Hier de slidecast:

Verbazingwekkend

De Nobelprijs voor de economie is toegekend aan drie Amerikanen voor hun werk rondom speltheorie/mechanische ontwerp-theorie. De 90-jarige Russische Amerikaan Leonid Hurwicz kreeg de prijs als de grondlegger van de theorie; de Amerikanen Eric Maskin (57) en Roger Myerson (56) delen mee, omdat zij de theorie verder hebben uitgebouwd. Tot zover geen opvallend nieuws. Wat opvalt na deze toekenning is dat het aantal Joodse Nobelprijswinnaars daarmee is gestegen naar 181 (tot en met 2007) en dat is veel; namelijk meer dan 35% van het totale aantal Nobelprijswinnaars. En dat, terwijl het Joodse volk slechts 0,2% van de wereldbevolking is. Of dit te maken heeft met complot-theorie (zou het Nobelprijscomité geinfiltreerd zijn door de Joodse Lobby?) of dat het pure genetische genialiteit is of iets anders, is een onderzoek waarmee u waarschijnlijk zelf een Nobelprijs kunt winnen; of waarover u een goede roman kunt schrijven.

De wereld draait door

Nee, we bedoelen niet het TV-programma van Matthijs van Nieuwkerk, maar het mooie boek van Alan Weisman, 'The world without us'. Het boek beantwoordt de vraag: wat gebeurt er als wij ('de mensen") er niet meer zijn? Een geruststellende gedachte dat alles gewoon verder gaat en vanuit het oogpunt van de natuur zelfs beter gaat; de wereld heeft ons niet echt nodig. Het boek geeft een mooi beeld wat er na 5, 10,100, 1.000, 10.000 (etc) jaar gebeurt als wij op een dag er niet meer zijn. Hier een interview met Alan Weisman en hier een link naar een mooie geanimeerde pagina van zijn site.


De wereld naar z'n verdommenis ...

.... omdat we niet kunnen rekenen. Uit het werk van Paul Slovic, een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van Decision Research, blijkt dat we als mensen een ingebouwd rekengebrek hebben. Hij onderzoekt waarom we als mensen bereid zijn veel geld te geven om 1 mens te redden (we vliegen zonder probleem een kind uit de Sahara naar een ziekenhuis om een hartklep te repareren), maar beperkt of niets doen bij genociden in Rwanda of Darfur.

Wat blijkt, we kunnen niet rekenen. In een recent experiment toonde hij een een groep mensen een foto van 'Rokia'. een Malinees, uitgehongerd kind, en vroeg hen hoeveel ze bereid waren te doneren om het te redden; vervolgens toonde hij een foto van ' Rokia & Moussa' en dezelfde groep gaf op dezelfde vraag 15% minder. Bij 8 kinderen was dat zelfs 50% minder. Volgens Slovic werkt ons rekenbrein als ons gehoor of gevoel voor gewicht; als geluid al hard is horen we met moeite als het nog harder wordt en zo voelen we ook goed het verschil tussen 1 en 10 kilo, maar al niets meer tussen 30 of 60 kilo. Het vermoeden van Slovic is dat dit 'hardwired' is in onze hersenen om ons te beschermen tegen een overload aan informatie. Misschien is het daarom ook dat een business-case van €100.000 meer moeite heeft om 'erdoor te komen' dan een van €10.000.000. Dus de volgende keer als u een business case wordt voorgelegd ter beslissing, ben u er dan van bewust dat uw 'gevoel' voor grote getallen is afgenomen en wees dus extra voorzichtig.

Off-Line

Beste Lezers,

In verband met vakantie, verschijnen in de maand Augustus geen posts. En vanuit het Verre Oosten zeg ik u:

“Life is really simple, but we insist on making it complicated.” (Confucius)


Paul

ABN-AMRO blijft Nationale Trots ...

.. alleen niet de onze. Sprak ik recent al bewonderend over Singapore, blijkt nu dat ze via de achterdeur (een deel van) onze ABN-AMRO komen opkopen. Temasek Holdings (100% dochter van het Ministerie van Financiën van Singapore) belegt even € 3,5 miljard in Barclays voor de overname van ABN-AMRO. Temasek is de investeringsmaatschappij van de Singaporese overheid waar ze de begrotings-overschotten investeren in Azië en het Westen. Nu maar hopen dat de heer Lijkman Gloenink een beetje beleefd Ni Hao kan zeggen.

Feiten, geen mythe

Al jaren is Hans Rosling (van die Zweedse Universiteit waar de Nobelprijs wordt bepaald en uitgereikt) de wereld over aan het trekken om met feiten over de 'derde wereld' te praten en niet op basis van feitelijk onjuiste mythen. Naast een geniaal spreker is hij ook nog eens een goed zakenman; zijn bedrijf is recent door Google gekocht. Kijk eerst deze video en ga dan hier online/realtime met zijn software en de OESO-database van de hele wereld zelf spelen; je kunt alles tegen alles uitzetten en dan met de tijdas schuiven/spelen. Ik zeg het niet gauw: Geniaal.


Voor 1 keer

Had mezelf ooit beloofd nooit 'zo maar' een link of video door te sturen en daar dan mee te scoren, maar deze is gewoon te goed. De New York Times maakt de hype rond de iPhone van Apple op briljante wijze belachelijk, maar toch wordt je ook weer een beetje verliefd op de iPhone. Even zo'n 6 minuten meegenieten; klik hier.
De wereld waarin we leven

Deze is te mooi om niet te laten zien; de wereldkaart met stabiele en instabiele landen. Als stabiliteit iets zegt over leiderschap, is Nederland weer in de top 10 (zie blog). Met dank aan foreignpolicy.com; Nederland is stabieler dan de USA (verbaast mij niets).

In Europa

Vanaf november dit jaar gaat de VPRO een 35-delige tv-serie uitzenden die is gebaseerd op het grandiose boek 'In Europa' van Geert Mak. Vanaf vandaag verschijnt een podcast waarin Geert Mak zijn boek in afleveringen samenvat.

Hoe kon het gebeuren dat in Europa bijna
9,5 miljoen doden vielen, er meer dan 17,5 miljoen gewond raakten en bijna 8 miljoen krijgsgevangenen werden gemaakt? Mak is naast een groots historisch schrijver een begenadigd verteller; zet aan die luidsprekers! 'Hoofdstuk I: 1900-1914' - is nu te beluisteren of te downloaden.

Management Development = Oxymoron

Op grond van recent onderzoek moeten we concluderen dat Management Development (hierna 'MD') een oxymoron is; een oxymoron is een stijlfiguur waarbij twee woorden die feitelijk elkaars tegengestelde zijn, toch worden gecombineerd tot een begrip (bijvoorbeeld: praktijktheorie - een theorie die ontleend is aan de praktijk). Waarom is MD dat dan? Bill George, een Harvard professor, interviewde 125 leiders uit diverse organisaties en schreef op basis daarvan het zeer aan te bevelen boek, Authentic Leadership: Rediscovering the Secrets to Creating Lasting Value. Hieruit blijkt dat echte leiders een vijftal eigenschappen in zich hebben, die ze door hun ervaringen in hun leven, hun opleiding, opvoeding en in hun jeugd (-trauma's) hebben opgedaan.

Deze vijf zijn:

1. ze gaan met passie hun doel achterna;
2. ze zijn zeer 'normatief';
3. ze leiden vanuit 'hun hart';
4. ze ontwikkelen echte relaties met hun omgeving;
5. ze hebben een ijzeren zelfdiscipline.


Al met al niet veel dat je '
even kunt leren' in een MD-programma; anders gezegd je bent een leider (geworden door wie je bent en wat je in je lange leven is overkomen), maar als je het niet bent kun je het ook niet even leren. Dus een oxymoron; management/leider ben je en is niet te ontwikkelen! Een ieder de je wat anders wil laten geloven zit alleen maar achter uw trainings-Euro's aan.

ABN ziet af van actie

ABN-AMRO ziet, mede dankzij de actie die vanuit deze site was gestart, af van een rechtszaak tegen Buro Renkema. De macht van de massa, otewel 'Crowd Clout', waarover binnenkort meer.

PowerPoint & Pecha Kucha

Naar aanleiding van mijn eerdere log over Pecha Kucha, kon ik het niet laten jullie even mee te laten genieten over Powerpoint: How not to!


Postbank ombouwen kost 35,6 miljoen liter verf

Vandaag werd bekend dat de Postbank en haar blauwe leeuw verdwijnt en dat hij ING-oranje wordt. Voor deze operatie heeft de ING kennelijk 35,7 miljoen blikken oranje verf (van 1 liter a €24,95) nodig om alle blauwe leeuwen en gevels oranje te verven. Dat is echt een hele grote plas oranje verf; dat u het maar even weet als binnenkort bij uw doe-het-zelf-zaak de oranje verf op is!

NB: 35,7 miljoen keer €24,95 = €890 miljoen; het bedrag voor de reorganisatie/ombouw van Postbank naar ING-bank. Sic!