Wiskundige Ethiek
AddThis Feed Button

Einde Verlichting

Reed dit weekeinde naar Maastricht en ergens voorbij Eindhoven staat er een verkeersbord langs de weg ‘Einde Verlichting’, vlak voordat je Limburg binnenrijdt.

Dat lijkt ook wel te kloppen als je je realiseert dat de PVV daar de grootste party is en de Verlichting de periode is in de 17e en 18e Eeuw waarin het zoeken naar nieuwe kennis (wetenschap) en nieuwe samenlevingsvormen met als idealen rechtvaardigheid, democratie en mensenrechten centraal staat.

Kennelijk nooit tot in Limburg gekomen. Goed dat Rijkswaterstaat daar nog even een bord voor heeft neergezet.


AddThis Feed Button

Nog een tsunami?

Er zijn veel misverstanden over de migratie uit niet-westerse moslim landen.

Volgens sommige bestaat die niet meer, volgens anderen is het een massa (weet u nog de ‘moslim tsunami’ van Gekke Geert?) en weer anderen denken dat de totale immigratie van ons land uit moslims bestaat met een enkele verdwaalde Pool daartussen.

En wat blijkt? Het ligt allemaal heel anders.

In de periode 2002-2009 gaan er bijna meer moslims weg uit Nederland (geef ze soms maar eens ongelijk) dan dat erbij komen en als er al meer mensen naar Nederland komen, zijn dat vooral kenniswerkers uit China en India (waarschijnljk van IBM, Infosys en Tata).

Hier een mooi artikel met de harde feiten, met oa deze data van het CBS:
AddThis Feed Button

Nieuwe categorie; de wekelijkse poll


Eigen artikel over zonne-energie

Vandaag mijn artikel over ‘facts & fiction’ mbt zonne-energie afgerond; binnenkort op OliNo.org. Hier alvast de pdf voor download.
AddThis Feed Button


De gevoelsveiligheid

Ik had laatst een mooi debatje met collega Rob over de echte veiligheid in Nederland en de ‘gevoels-veiligheid’.

We voelen ons steeds onveiliger, maar er is steeds minder criminaliteit (zie hier) en er is in 10 jaar tijd 2 keer zoveel ‘blauw op straat’.

En toch roepen we om stadscommando’s en vaart de PVV er wel bij; mijn stelling is dat we door over-hyping en issue-journalisme (en -politiek) onszelf aanpraten dat het onveilig is. Kijk maar eens naar de rol van media in onze beeldvorming in deze clip van Alisa Miller op TED:Nu zal het vast bij ons niet zo erg zijn maar als je de Telegraaf als serieuze nieuwsbron gaat gebruiken, geloof je vanzelf dat je in Gouda niet meer kunt komen. De ‘fear-mongers’ varen er wel bij! Schud je angst af en ga naar buiten.


AddThis Feed Button

Wat is er zo leuk aan geld?

What’s appealing about money is what’s left over after tax, obviously.”

Quote van Pete Doherty van de
The Libertines oevr de meer dan €1,5 Mio. die ze kergen voor 2 reünie-concerten


AddThis Feed Button

Als de olie op is

De prijs van benzine aan de pomp is langzaam aan het stijgen (zie hier) en dat lijkt nog maar een opmaatje van wat er gaat komen; de spotprijs voor olie 2016 ligt rond de USD140 per vat en als je dat dan koppelt aan ons verbruik in Nederland, schrik je even. We verbruiken namelijk in Nederland zo’n 1 miljoen vaten olie per dag:Als je die 2 gegevens combineert ‘verstoken’ we dus zo’n USD 140 miljoen per dag aan olie in Nederland en dat is zo’n USD 51 miljard per jaar (alleen voor ons kikkerlandje!).

Daar kun je aardig wat windmolenparken en zonne-centrales van bouwen; zeker als je beseft dat die over 20 jaar afgeschreven mogen worden. Dus is er zo’n 1000 miljard dollar investeringsruimte in Nederland voor schone energie. Of dat kan? Ik denk het wel, maar daarover binnenkort meer.


AddThis Feed Button