Een diepe buiging!

Was vandaag (mede-)gastheer van het Fujitsu Executive Discussion Event (EDE) waar Hans de Boer (van Taskforce Jeudgwerkloosheid enz.) en Maarten van de Weijden (de Olympische winnaar van de 10 km open water zwemmen) spraken. Bij dat laatste verhaal zijn een lach en een traan en een hele diepe buiging op zijn plaats. En natuurlijk omdat hij hersteld was van zeer ernstige vorm van kanker en natuurlijk omdat hij niet eens de snelste zwemmer (in een bad) in het peleton was, maar vooral omdat pas tijdens zijn verhaal duidelijk wordt wat er voor nodig is om deze top te halen.

Jarenlang dagelijks trainen klinkt vanzelfsprekend, maar om 04:00 opstaan om elke dag om 05:00 je 1e 25 km van de dag te zwemmen (dat duurt 5 uur!), is nog maar het begin. Gedurende een half jaar 15 uur per dag (!!) in een tentje wonen (van een paar m2), omdat in het tentje het zuurstofgehalte kunstmatig laag wordt gehouden (krijg je meer rode bloedlichaampjes; een soort hoogtestage in Nederland) is de volgende stap. Dan elke dag als het nog donker is en je op je fietsje naar het zwembad rijdt, ‘s ochtends vroeg een petje met ingebouwde lampjes opzetten (die in je ogen schijnen zodat je lichaam al denkt dat het middag wordt en je dus fitter bent!) is de volgende stap. Je relatie verbreken omdat je niet samen in het tentje kan leven, is het slotsuk. En dat allemaal om die ene droom waar te maken! Winnen!

Malcolm Gladwell schreef een boek en dat heet Outliers (ik schreef daar op 8/12/08 al over) en gaat over mensen die echt wat kunnen. Conclusie van Malcolm: het kost een mens 10.000 uur oefenen om iets goed te kunnen. Alleen zij die dit volhouden worden echt goed in iets!


Ik heb er vandaag 1 in het echt gezien!AddThis Feed Button