Leiderschap en Darwin

In deze (wat droge maar leerzame) video van Professor Mark van Vugt van de VU, legt hij uit hoe bij de mens onze grote hersenen zijn ontstaan uit de evolutionaire noodzaak om leiderschap te ontwikkelen.

Doordat we in grote groepen leven is met name leiderschap onze grote evolutionaire uitdaging. Een interessant gegeven; zijn boek ‘Selected: Why some people lead, why others follow, and why it matters’ (zie hier een engelse review) is nu verkrijgbaar.
AddThis Feed Button

De Dodo en de 'Mythbuster'

Adam en Jamie van Mythbusters zijn al enige tijd helden van me en ik kijk regelmatig (met mijn zoon van 9) naar hun programma; altijd leuk en leerzaam! Dat Adam (Savage) ook een geobsedeerd Dodo-fan is, is nieuw(s). Nu wist ik dat van Boudewijn Buch (zie hier), maar kijk mee hoe gepassioneerd je kunt raken van Dodo-skeletten en wat passie en creativiteit tot stand kan brengen:

AddThis Feed Button

Terug naar je Schepper!

Ik laat me niet graag meeslepen in het geschreeuw van sites als ReteCool, GeenStijl en ga zo maar door, maar als vandaag de folder van de EO-ers der Lage Landen op mijn deurmat valt, wordt ik toch licht geïrriteerd. In een oplage van meer dan 6 miljoen stuks gaan de Christen-fundamentalisten van Nederland, met steun van Rouvoet cs, een huis-aan-huis folder verspreiden dat Evolutie of Schepping ‘even waar’ zijn en dat beiden keuzen zijn van wat je wilt geloven. Kan Minister Plasterk hier svp ingrijpen? En dat in het Darwin-jaar (150 jaar na ‘The Origin of Species’)! Dus voor deze ene keer doe ik graag mee in de oproep om de folder terug te sturen naar zijn/haar Schepper, en laat dat weten op deze site. Hier een mooie geannoteerde versie van de folder:
AddThis Feed Button
Evolutie en de EO

O mijn God zou je bijna zeggen, maar dan heb je waarschijnlijk binnenkort een dagvaarding door de EO op je mat liggen. Wat een eng volkje loopt er rond in Nederland! Nou was ik al eens eerder tekeer gegaan tegen de EO en het Christen-fundamentalisme in Nederland (zie deze blog), maar deze keer maken ze het wel erg bont.

De EO verknipt een BBC documentaire omdat er in die BBC-doc (van de beroemde David Attenborough) te duidelijk wordt verwezen naar de evolutieleer. Daar kan een EO-brein niet tegen (het schijnt dat 99% van de EO-ers oprecht gelooft dat God de wereld geschapen heeft) en dus kwam de EO-directie hen te hulp. Hun fraude is gelukkig door Gerdien de Jong, universitair hoofddocent evolutiebiologie aan de Universiteit Utrecht, ontdekt. Nu is mij altijd geleerd dat je beter het dossier van de Duivel kunt kennen als je met hem de strijd wil aangaan, maar EO-ers moeten dom gehouden worden. Hier volgt het bewijs:Dit is de originele tekst van David Attenborough:

'A 100 million years ago forests like these were just developing and were dominated by Dinosaurs.But as the giant reptiles slept, tiny creatures were stirring.They were the early mammals.Despite this humble beginning, their descendants would ultimately take over the whole world.Yet the rise of this great dynasty was founded on the most surprising diet.'


In de EO-versie blijft daar dit van over; een vrouwenstem (herken ik daar mevrouw Rouvoet?) zegt in het Nederlands:

'Veel zoogdieren zijn echte overlevers, zoals spitsmuizen, die 's nachts op jacht gaan.'


Ik hoop dat die spitsmuis binnenkort de verkiezingen in Nederland wint!