Karl Marx keert terug bij McKinsey!

global


Afgelopen week was Dominic Barton in Nederland, de wereldwijde topman van McKinsey.

In een interview in NRC van zaterdag 7 Sept.2013 zegt hij: ‚
Het doel van ondernemen is niet alleen winst maken. Ondernemen heeft te maken met arbeid, kapitaal, grondstoffen - en die moet je inzetten om een betere wereld te maken.’

In de USA maken ze hem uit voor Marxist, maar de uit Canada afkomstige topman heeft wel een punt!

Als in een land als Spanje 1 op de 3 jongeren werkeloos is, kun je als Spaanse bank je IT wel blijven offshoren naar India, maar wie help je daar nu eigenlijk mee, behalve de zogenaamde aandeelhouders?

Welke maatschappelijke verantwoordelijkheid heb je als onderneming? Zijn betoog sluit aan bij de gedachten van Khurana & Nohria in de Harvard Business Review:

To regain society’s trust, we believe that business leaders must embrace a way of looking at their role that goes beyond their responsibility to the shareholders to include a civic and personal commitment to their duty as institutional custodians. (Uit “It’s Time To Make Management a True Profession”)

Wellicht gloort er hoop!

Oh ja, daarom Wiskunde!

cube
Numbers are the musical notes, with which the symphony of the universe is written!

Zo parafraseert Adam Spencer
Descartes om zijn liefde voor priemgetallen te verklaren. In een geweldige TED-talk over Wiskunde vertelt hij onder andere zijn logica als brugklasser hoe een ’square peg through a round hole’ kan!Een hoogtepunt is als hij laat zien, hoe je met Lego Mindstorms en een iPhone in minder dan 5 seconden een Rubicks-cube kunt oplossen;Voor de echte getallen liefhebbers, raad ik aan je op dit YouTube-kanaal te abonneren:
Numberphile!


Zakkenvullen! Wel geld, geen sorry.

inside-job-wallpaper


Mijn vaste lezers, weten dat ik het niet zo op bankiers heb, en al helemaal niet op zichzelf verrijkende, rommelende bankiers; types als Dick Fuld van Lehman, om maar eens een buitenlands voorbeeld te noemen.

Nu hangt één van deze banken (namelijk JP Morgan Chase) een
boete boven het hoofd van 6 miljard dollar omdat ze (willens en wetens) voor 33 miljard aan rommelhypotheken hebben verkocht aan Fannie Mae en Freddie Mac, die vervolgens voor 42 miljard moesten worden gered met belastinggeld!

Nu is 6 miljard best veel geld, maar ik blijf het zuur vinden dat geen 1 topman van deze banken persoonlijk is aangepakt of strafrechtelijk wordt vervolgd voor fraude!


Helemaal zuur is het als het dan ook nog duidelijk wordt dat andere graaitypes bij al dat geprocedeer welvaren; de grote 6 banken in de US hebben 100 miljard uitgegeven aan juridische gevechten (na de val van Lehmann), waarvan (LET OP) 56 miljard dollar, volgens Bloomberg, is besteed aan proceskosten en advocaten. Dat zijn waarschijnlijk weer diezelfde vrienden van de banken die meehielpen aan het liberaliseren van het bank-systeem.

Ik zou je aanraden toch eens (desnoods een tweede keer) de film
Inside Job te kijken!
'I have a dream' als 'Big Data'

duarte_MLK1


Het succes van Martin Luther King’s I have a Dream is te verklaren door het gericht en veelvuldig gebruik van metaforen. Als je de speech omzet naar data, ontstaat een patroon waar metaforen een belangrijke rol spelen.

Presentatie-guru, Nancy Duarte, auteur van Resonate: Present Visual Stories that Transform Audiences, laat in deze video zien hoe de speech in elkaar zit:


Doe er je voordeel mee, de volgende keer als je met 86 sheets in een Powerpoint je publiek in slaap praat!

Giving is all we have!

Vandaag een uiterst plezierig 2 uur durend gesprek gehad met Jeroen Timmers over geven, zingeving, inspiratie en het vinden van je ‘ware ik’. Wie weet gaan we in Nederland ooit nog eens een maatschappij(tje) bouwen op basis van geven, evenwicht en compassie.

Kijk hier zijn inspirerende animatie over een paar van deze ideeën:

Lang leve de introverten onder ons!

Het boek ”Quiet" van Susan Cain is een prachtig pleidooi voor meer aandacht, ruimte en invloed voor de introverten onder ons. Waarom? Kijk even mee:

Vakmanschap is meesterschap

Ik schreef hier al eens eerder dat vakmanschap en enthousiasme de factoren voor kwaliteit zijn (K=V * E, naar Eckart Wintzen) en nu is er op DVD een heel bijzonder documentaire over een sushi-meester, die al meer dan 80 jaar denkt, droomt en werkt voor de ultieme sushi. Zijn restaurant in Tokio (Sukiyabashi Jiro) heeft 3 Michelin-sterren (alleen sushi!) en als je iets wilt begrijpen van ‘vakmanschap is meesterschap’ moet je de film bekijken. Zoals Jiro zelf zegt:

“Once you decide on your occupation… you must immerse yourself in your work. You have to fall in love with your work. Never complain about your job. You must dedicate your life to mastering your skill. That’s the secret of success… and is the key to being regarded honorably.”

“I’ve never once hated this job. I fell in love with my work and gave my life to it. Even though I’m eighty-five years old, I don’t feel like retiring. That’s how I feel.”

“I do the same thing over and over, improving bit by bit. There is always a yearning to achieve more. I’ll continue to climb, trying to reach the top, but no one knows where the top is.”

Hier alvast de trailer, maar nu ook verkrijgbaar in iTunes:

Eerst 'waarom' en dan pas 'wat'

Gisteravond mocht ik een introductie over ‘Big Data’ verzorgen voor een diner met CMO’s van Banken en Verzekeraars, georganiseerd door Banking Review; het onderwerp ‘Big Data’ lijkt een technocratisch onderwerp, maar al gauw ging het over het creëren van relevantie’ in de relatie Bank - Consument (of Verzekeraar - Consument).

Op basis van BIG Data is het creëren van inzicht een 1e stap, maar daarmee is nog geen zinvolle interactie gegarandeerd. Veel bedrijven, denk maar eens aan telecomproviders of creditcard maatschappijen, vervallen in e-mailings over producten en diensten die weinig relevant lijken te zijn.

Wellicht komt dat allemaal omdat we niet goed weten ‘waarom’ onze klanten, klanten bij ons zijn en komt dat weer omdat we voor onszelf niet duidelijk hebben geformuleerd ‘waarom’ we als organisatie bestaansrecht hebben. Wat is ons ‘hoger doel’? Wat is ons ‘purpose’? Zoals Simon Simek dat mooi uitlegt, ‘First why, then what’:


Minder bankiers? Inside Job!

De jongens en meisjes van Roland Berger, Strategy Consultants, hebben becijferd dat er de komende jaren 75.000 bankiers hun baan verliezen. Of dat goed is nieuws is, weet ik niet, want waarschijnlijk zijn het niet de bankjers zelf die verdwijnen, maar de medewerkers in allerlei support rollen en service-centra. En dat is wel zuur, als je ziet wat één bankier, die met geleend geld speculeert (lees ‘gokt’), verdient en hoeveel mensen die echt wat doen, je daarvoor aan het werk kunt houden.

Om een beetje inzicht in dit wereldje te krijgen raad ik aan de columns van Joris Luyendijk te volgen (hier) en hier de (hele!) film Inside Job te bekijken:

Als amateurs gaan beleggen

Ooit had Bart de Graaf marmotten die beter belegden dan Beursplein 5 mannen. Hoe zit dat met amateurs en beleggen?

Wat gebeurt er als je acht doodgewone mensen een miljoen dollar geeft, een korte maar intensieve training en twee maanden de tijd om hun eigen hedge fund(beleggingsfonds) te runnen. De Nederlander Lex van Dam stelde uit eigen zak een miljoen dollar beschikbaar voor het door hem bedachte televisieprogramma dat werd uitgezonden door de BBC. Niemand had echter de financiële crisis voorzien die er aan kwam toen de kanidaten werden geselecteerd in het voorjaar van 2008.


Nu te zien via YouTube en hier alvast deel 1:


Kunnen we het ……?

Zet een megaafoon neer met een bordje ‘Zeg eens wat aardigs’ en wat doen we ?We kunnen het dus wel!

Heel veel glas

Deze post past beter op Extend Limits, maar ach Inspiratie is een breed begrip. Deze film geeft een mooi beeld hoe (interactief) glas en infographics een rol gaan spelen in onze toekomst:

AddThis Feed Button

Een beetje Tiger en Adonis

Na 20 jaar coke, ben je soms even de weg kwijt, maar niet Charlie Sheen (kijk even hier vanaf minuut 1:50). Met wat ‘tiger blood’ en ‘adonis dna’ kun je je hele leven coke blijven snuiven, aldus Charlie.

Anders weergegeven:
Zie ook hier.AddThis Feed Button


Tijddilatatie

Einstein blijft lastig. Neem nu zijn theorie over tijddilatatie, ook wel de tweelingparadox genoemd. Je kunt het zo uitleggen:Of zo:

Science made simple.


AddThis Feed Button

De Indische Monsoon

Ik schreef al eerder over mijn fascinatie voor India en hoe dit deel van de wereld de 21e Eeuw gaat beinvloeden. Nu schreef Robert Kaplan daar een boek over. Robert Kaplan is een van de meest uitdagende en invloedrijke Amerikaanse schrijvers over macht en de toekomst van de mensheid. Zijn boeken gaan over grote onderwerpen zoals de bedreigingen door overbevolking, milieuvervuiling en religieuze spanningen.

In zijn nieuwe boek, Monsoon, The Indian Ocean and the Future of Power, stelt hij dat de Indische Oceaan nu de rol heeft die de Middellandse Zee ooit had: het afbakenen van de centra van macht en chaos. Hier zijn verhaal:

AddThis Feed Button

Een beetje gekWaarom we ooit dachten dat dit handig was ontgaat me ten ene male, maar dit is de zogenaamde penny-farthing (vrij vertaald: de ‘centen-scheter’) fiets. Nu is er recent iemand op zo’n fiets de wereld rond gegaan en hier zie je hoe hij ermee met een noodvaartje downhill gaat (een beetje off-topic, maar wel bijzonder):
AddThis Feed Button

Wie is de burgemeester van je vriendin?

Nu gebruikte ikzelf ook een tijdje FourSquare maar zag het nut of de lol er niet zo van. Vervelend die mensen die tijdens het stappen, uit eten gaan of bij een bezoekje aan de bioscoop altijd eerst even moeten inchecken op Foursquare. Nog voordat ze je begroeten, grijpen ze naar hun mobieltje om te kijken of ze bij binnenkomst punten of een nieuwe medaille hebben verdiend. Of beter nog: of ze nu eindelijk deze ene iemand van de troon hebben gestoten als ‘burgemeester van XYZ’.

Wat nog vervelender moet zijn, dacht Collegehumor, is als je Foursquare kunt gebruiken om je seksuele uitspattingen vast te leggen en bijvoorbeeld kan strijden om het burgemeesterschap van de intieme delen van je bedpartner. Have Fun:
AddThis Feed Button


Pas op wat er van boven komt!

Een heliumballon heeft op zo’n 36 km (de rand van het heelal) hoogte een lading papieren vliegtuigjes losgelaten. Hieronder de beelden vanuit de ballon. Let op de beelden van het terugvinden: op dat moment deed de camera het nog, zodat je de teamleden onder de boom ziet opduiken.Elk vliegtuigje heeft een geheugenkaart aan boord met een boodschap; meldingen van hun landing op aarde kun je vinden op Twitter.


AddThis Feed Button


Het meest bijzondere dier op aardeAlleen de BBC kan het zo mooi maken als dit; de trailer is op zich een kunstwerk. Voor hun nieuwe serie Human Planet trok de BBC er weer groots op uit. Het resulaat is ‘jawdropping’:
AddThis Feed Button

Singularity is near

Wij van IBM (wat klinkt dat leker zeg) hebben een supercomputer met kunstmatige intelligentie, Watson, gedemonstreerd aan de hand van een testspelletje Jeopardy tegen twee topspelers.

De computer, waaraan 25 IBM-onderzoekers 4 jaar hebben gewerkt, won de match. Het eerste bewijs dat computes ons binnenkort verslaan, oftewel ’singularity’:Tip: Eelco van Beek, CEO JITScale


AddThis Feed Button


Huilen van het lachen

Onze Belgische vrienden kunnen er ook wat van; een soort Keuringsdienst van Waarde, maar dan over Helpdesks:
AddThis Feed Button

Met 7 Miljard mensen ..... vullen we Los Angeles als we schouder aan schouder staan. Dus ruimte is niet ons probleem, maar balans tussen onszelf en de natuur en haar bronnen. Mooi vormgegeven in foto en film door National Geographic:
AddThis Feed Button

Murphy's Law: the other line moves faster

Stond ik net nog in een rij bij de AH om de kerstinkopen te doen, komt ineens dit geniale filmpje voorbij. Het is even wat redesign bij Albert Heijn maar de rijen worden korter!
AddThis Feed Button

Bonussen en zelfbelang

Goede bekende Kilian Wawoe schreef een interessant boek over bonussen en deed promotie-onderzoek aan de VU naar banken. Zijn conclusie: bonussen leiden tot het najagen van eigenbelang en afschaffen is de enige oplossing! In South Park zagen we al waartoe bankiers in staat zijn:


South Park Bank


AddThis Feed Button

Gapminder

Tijdens de WorldPensionSummit gebruikten we (als IBM) deze software van Hans Rosling; ondertussen is zijn Gapminder van Google maar het blijft een geweldige tool:
AddThis Feed Button

Links vs. Rechts en de economie

Robert Reich, ex-minister onder Clinton en (nogal linksige) professor op diverse universiteiten in de VS, geeft op Comedy Central uitleg wat er aan de hand is met de economie en hoe het opgelost dient te worden. Zijn boek is een must voor iedereen met een wat ‘Rijnlandse’ inslag:

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Robert Reich
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes2010 ElectionMarch to Keep Fear Alive

 
Een heel ander (rechts / Angelsaksisch) geluid komt van Glenn Beck de populistische Fox News presentator. In het onderstaande filmpje laat Donald Duck zich aanvankelijk gek maken door deze ophitsende man maar komt uiteindelijk tot inkeer:Dank aan John Hoek voor tip.


AddThis Feed Button

Flashmob gone bad

Een Pecha Kucha-avond is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn. Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie en deze Pecha Kucha over flashmobs (zie ook hier) voldoet aan al deze criteria:


AddThis Feed Button

Weird Brain

Nu zit ik niet zo in deze ‘scene’, maar dit is wel knap gemaakt:
AddThis Feed Button

Je even Anton Corbijn voelen?

Wie wil nou niet, net als Anton Corbijn (The American), een keer een film met George Clooney regisseren? Vanaf vandaag kan dat op deze YouTube pagina. Hier alvast mijn versie:
AddThis Feed Button

Shangri La

Nu is dit geen site over reclame (hier wel), maar soms komt er één voorbij die inspireert en mooi gemaakt is ook nog eens een verrassende wending heeft:
AddThis Feed Button

The old man and ....

The Old Man and the Sea is een novelle van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die ik in 3 Gym las.

The Old Man and the Sea is ook een korte animatiefilm van de Russische animator Alexander Petrov. Het verhaal gaat over Santiago, een oude Cubaanse visser die al weken geen geluk meer heeft bij het vissen. Omdat hij te trots is om van de maaltijden te eten die de andere dorpelingen hem aanbieden, besluit hij om op een dag dieper in zee te varen om er de vangst van zijn leven aan de haak te slaan…
Toch is het niet (alleen) het verhaal dat de korte film in 2000 de Oscar voor Beste Korte Animatie opleverde. Wat The Old Man and the Sea zo prachtig maakt, is de aparte techniek; elke tekening werd afzonderlijk geschilderd op een glasplaat die bovenop een lichtbak ligt. Met hun vingers tekenden de makers met olieverf steeds weer een nieuw schilderij als frame. Elk resultaat werd gefotografeerd en nadien gemonteerd tot een film. Het kostte bijna drie jaar om de 29.000 kunstige plaatjes te creëren. Een korte blik op dit bijzonder tijdrovende proces zie je in het filmpje tijdens de aftiteling.AddThis Feed Button


T-Mobile gaat los

Op deze viral valt qua kwaliteit en originaliteit niet veel af te dingen. Maar wat heeft het met mobiele telefonie te maken en wat hebben klanten hieraan qua service? T-Mobile pakt in de UK groots uit met deze film:Wat de prestaties van het bedrijf meer zou helpen als klantenservice weer echte KLANTENservice zou worden. De column van Youp uit NRC nee ik hier nog één keer helemaal op omdat ie zo leuk is:


zaterdag 23 oktober 2010 door Youp

Klantenservice
De details zal ik u besparen, maar het gaat om een maandenlang probleem dat onze zoon, een aardige student, met T-Mobile had. Een zaak waarin hij overigens volkomen gelijk had. Dat vond ik niet alleen, maar dat vond ook T-Mobile. Ze konden het probleem alleen niet zomaar oplossen. Waarom niet?
Omdat ze het niet konden oplossen. Maar het was toch hun fout? Klopt, maar de helpdeskmevrouw kon hem niet oplossen. Terwijl dat in een handomdraai kon. Inderdaad, maar daarvoor had zij niet de bevoegdheid. Dat moest schriftelijk. Binnen zes weken kreeg onze zoon dan antwoord. Of hij dan iemand anders van T-Mobile kon spreken? Nee! Waarom niet? Omdat dat niet ging! En kon de mevrouw het door T-Mobile veroorzaakte probleem niet aan iemand voorleggen en dat die dan terug zou bellen? Nee, T-Mobile belt nooit terug. Kafka in de polder.
Mijn vrouw heeft er nog een ochtend aan besteed en werd met dezelfde kluiten hetzelfde riet in gestuurd. Drie mobieltjes heb ik zelf geduldig hangend in de wachtrij leeg gebeld, kreeg hetzelfde begrip van de mevrouw, ook weer het grootste gelijk overigens en de mededeling dat het helaas schriftelijk moest worden afgehandeld. Uiteindelijk gedaan, mijn zoon heeft nog een week in een winkel op zijn beurt mogen wachten om de laatste details te regelen en afgelopen woensdag zou na zes weken zijn nieuwe toestel komen. Hij naar de winkel, uurtje op zijn beurt wachten en toen… toen klopte het weer niet!
Weer een fout van T-Mobile. Sorry overigens. Maar de man kon zijn fout niet herstellen. Binnen dit Sovjetsysteem was hij niet bij machte om… Ik besloot om een hoog iemand bij T-Mobile te bellen, maar dat was dom gedacht. Die krijg je gewoon niet aan de lijn. De receptioniste van het hoofdkantoor heeft op straffe dat ze met een gesaboteerde parachute uit een Belgisch vliegtuig moet springen beloofd dat ze geen ontevreden klanten doorverbindt. Ik moest weer een brief schrijven en zou binnen zes weken… Genoeg, dacht ik en uitte mijn ongenoegen boos op Twitter. Nou is mijn account aldaar geen zeikerig onderonsje met vrienden, maar ik word gevolgd door meer dan veertigduizend mensen, die mijn probleem onmiddellijk herkenden omdat ze zelf ook allemaal in een zo’n soort conflict zijn verwikkeld met Ziggo, Eneco, UPC of een andere onbereikbare T-Mobile. Mijn berichtjes werden een vrolijke olievlek en binnen een half uur kreeg ik een aardige meneer van T-Mobile aan de lijn. Wat het probleem was? Maar problemen waren er toch om opgelost te worden? Daarbij had ik volledig gelijk. Alle fouten waren inderdaad gemaakt door T-Mobile. Sorry, sorry, sorry! Had u maar eerder gebeld!
Onze zoon kon onmiddellijk naar de winkel gaan om zijn nieuwe toestel op te halen, zijn oude contract werd daar ter plekke verscheurd en hij mocht met kerst twee weken skiën met de familie van de hoogste baas van T-Mobile Nederland. Onze zoon blij, mijn vrouw verbijsterd en ik vooral vrolijk verbolgen. Twee maanden bonkte onze zoon op de machteloze T-Mobile-vesting, werd van kastjes naar muren en terug het woud in gestuurd, sloeg wanhoopskreten uit tegen medewerkers die hem telkens gelijk gaven, maar helaas niks voor hem konden doen en op het moment dat zijn kwade, beetje bekende vader tegen 40.000 landgenoten twittert dat het geduld op is en hij T-Mobile vrolijk doch beschaafd gaat slopen op het internet, belt het bedrijf in een geur van angstdiarree stotterend dat alles geregeld is.
Ondertussen ben ik een soort nationaal meldpunt van de helpdeskterreur geworden en ik proef ook dat het geduld op is. Men is het spuugzat. Klantenservice betekent klantenservice ofwel: service aan klanten! En dat begint niet met een uurtje hangen terwijl je naar zaaddodende muzak moet luisteren. Om over het machteloze vervolg maar te zwijgen. Revolutie? Wat mij betreft wel. Hoe? Nog even geen idee, maar voorlopig raad ik iedereen aan om te beginnen met de nuchtere mededeling dat je eigenlijk Youp heet.
En nogmaals: niet alleen tegen T-Mobile, maar echt tegen allemaal! We zijn begonnen!
Mail uw klantervaring naar youp@nrc.nl. Lees hier meer over deze actie.

De allernieuwste gadget

Deze posting zit in een beetje in de hoek van vriend-blogger Bosma maar past toch ook wel in de hoek van Inspiratie. In Cupertino (Apple HQ) wordt angstig uitgekeken naar deze nieuwe concurrent:Tip John HoekAddThis Feed Button


Social Media Journaal

Hoe ziet het 8uur journaal eruit als alle reporters twitteren, facebooken en skypen? Zo dus.AddThis Feed Button

Will chicken blend?

Natuurlijk kun je (restanten van) kip in een blender gooien! Maar eet je dan wat eruit komt ook op? Jamie Oliver ging het experiment aan en voerde ‘restvlees’ (gemalen botten, kraakbeen en huid) aan kinderen in de vorm van kipnuggets. En wat deden ze? Ze aten het op. Natuurlijk, zul je denken, hoe konden zij dat weten?

Nou?

Ze stonden erbij toen het in de blender ging!Daarom is het zo noodzakelijk het initiatief van Jamie vanuit TED te steunen.AddThis Feed Button

Inside Job

De winnaar van diverse filmprijzen en in de theaters deze winter is ‘Inside Job’, de film die 20 trillion dollars kostte om te maken! De film geeft een ‘insiders blik’ over de ineenstorting van Wall Street. Gaat dat zien:

AddThis Feed Button

Gekke Geert en het grote Ongelijk

Het zal wel worden afgedaan als de ‘linkse kerk’ (de VU in Amsterdam in dit geval dus), maar uit wetenschappelijk onderzoek van het Institute for Migration and Ethnic Studies blijkt dat de radicale moslims net zo veel (of weinig) dreiging vormen voor de democratie als de orthodoxe christenen van Urk. Ook nog blijken er maar een handvol van te zijn (iets meer dan 50.000 salafisten of moslims die daar gevoelig voor zijn) en willen ze niet eens politiek actief zijn.

De studie concludeert overtuigend (en wetenschappelijk valide) dat er geen sprake is van radicalisering binnen de salafistische gemeenschap in Nederland en dat zij geen bedreiging vormt voor de Nederlandse democratie. Salafistische organisaties vormen eerder nog een buffer doordat zij geweldscomponenten afkeuren. Radicalisering in de zin van de actieve bereidheid om geweld te gebruiken vindt dan ook plaats buiten de salafistische organisaties.

Van de verschillende stromingen in het salafisme, blijken politieke salafi's in Nederland het meest zichtbaar. Zij zijn politiek en maatschappelijk geëngageerd en voorstander van vernieuwingen die ten goede kunnen komen aan de geloofsgemeenschap. Predikers wijzen geweld af en streven niet naar invoering van de Sharia (strenge moslimwetten) in Nederland. Uit het veldwerk onder de salafistische gemeenschap doemt een beeld op van een ‘gewone' orthodoxe beweging en is er geen indicatie te vinden voor radicalisering.

Uit de survey blijkt dat 8 procent van de Nederlandse Moslims als streng orthodox kan worden gezien en gevoelig is voor salafisme, wat gelijk staat aan zo'n 53.000 mensen. Streng orthodoxen blijken niet gevoelig voor extremisme en neigen niet tot politiek activisme. Ze hebben niet de neiging om te handelen, maar om passief te ondersteunen. Wel gaat een hogere mate van orthodoxie samen met een grotere geweldslegitimatie en een theocratisch ideaal.

Dus Geert zeg nou zelf, toch een groep met een angstpsychose? Is Geert toch de ‘fearmonger’ van Frans Timmermans:
AddThis Feed Button


Voorspellen blijft lastig

... zelfs als je Alan Greenspan bent. In de jaren voor de grote crisis waren dit de uitspraken die hij deed over de huizenmarkt. Hij had soms wel gelijk, maar alleen het verkeerde land:Dus kennelijk kunnen we niet zo goed voorspellen, behalve als je dan weer Arthur C. Clark bent (u weet wel die schrijver van ‘2001: A Space Odyssey’):Dus wagen we ons liever niet aan voorspellen, maar doen we wel aan ‘vooruitdenken’ en vandaar dat wij in ons werk voor klanten veel gebruik maken van scenario’s. De mooiste die ik ooit ben tegenkomen is het ‘Mont Fleur Project’ in de opmaat naar 2002 met echte vrije verkeizingen in Zuid Afrika. Hier de hele PDF.


AddThis Feed Button

Greed still good?

Een dezer dagen gaat de nieuwe film van Oliver Stone ‘Wall Street: money never sleeps’ in premiere, het vervolg op de film uit de jaren 80 over Wall Street met Michael Douglas in de hoofdrol.

Wat toch wel opvallend is te noemen zijn de parallellen uit de film over ‘Greed (is Good)’ uit de jaren 80 en dat wat ons recent is overkomen met de Huizen-/Banken-/Monetaire-/Budgettaire crisis in de wereld. Zou Oliver Stone ons ook deze keer weer de weg wijzen? Kijk hier naar een interview met hem van CNN:
AddThis Feed Button

Een mooie kijk op de geschiedenis

Benjamin Goldman maakte de animaties en de excentrieke Timothy Dickinson verzorgt de teksten en het resultaat is een bijzondere kijk op historische gebeurtenissen:
AddThis Feed Button

Schokkend is het wel

Deze film is van een experiment waarbij in een wijk eerst een aantal avonden achtereen zeer luid werd gedrumd op een drumstel; al snel stonden de buren op de stoep te klagen over geluidsoverlast.

Vervolgens werd het geluid van een (geensceneerde) ruzie met huiselijk geweld gedraaid en wat er toen gebeurde .....
Juist!

Helemaal niks. We kijken liever weg!


AddThis Feed Button

Tijd voor een nieuwe Verlichting

Nu we de wereld met z’n allen langzaam naar de afgrond duwen is het tijd voor een nieuwe Verlichting; wellicht helpen deze inzichten:

AddThis Feed Button

Wie zegt dat verzekeren saai is?

De Engelse Independer (Comparethemarket.com) denkt daar duidelijk anders over en lanceerde twee sites: comparethemarket.com en het hylarische comparethemeerkat.com.

Met de poeha van een avondvullende bioscoopfilm is deze ‘typo’-website gelanceerd met wallappers/trailers/ringtones/flickr/familiegeschiedenis van de Orlov’s (‘de oprichters’ van comparethemarket) enzovoort.Zo kan het dus ook! Voor de liefhebbers hier een mooie voicemail: Voicemail-answerMachineRecording.

Ook de video’s zijn mooi gemaakt en kosten noch moeite lijken gespaard: klik hier voor deel 1, hier voor deel 2 en hier voor deel 3.

Was getekend: Alexander Orlov!


AddThis Feed Button

Geld rondpompen?

Een mooie RSA-analyse/animatie over de 'Crisis van het Kapitalisme'. Verhelderend omdat het o.a. aan de hand van een Monopolybord inzichtelijk maakt hoe we geld letterlijk rondpompen (tip door Jaap Peters):
AddThis Feed Button

Creatieve aanpak geeft resultaat

Vorig jaar al liet Volkswagen zien hoe je met wat fantasie gedrag eenvoudig kunt veranderen (zie hier); nu pakken ze de draad weer op. Wat doen wij de volgende keer slimmer en creatiever als we verandering willen bewerkstelligen?AddThis Feed Button

Beste politieke campagne ooit!

Hadden wij maar 1 politicus met zo’n briljant verhaal!

AddThis Feed Button

6 soorten Tijd

Een lezenswaardig boek is The Time Paradox van Philip Zimbardo, de psycholoog die beroemd werd met z’n experimenten met ‘bewakers en gevangenen’ in de jaren 70 op Stanford (conclusie: we kunnen onder de juiste omstandigheden allemaal ‘beulen’ worden).

In 2008 schreef hij een mooi boek over de invloed van tijd op ons gedrag. Geen tijd dit alles te lezen? kijk deze prachtige video-samenvatting:

AddThis Feed Button

We're fuc**d
AddThis Feed Button

Hoeveel rente is 'fair'?

Even doorspoelen naar 1:00


The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Make It Rain - Bank of America
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorTea PartyAddThis Feed Button

As I was saying ...

Sir Ken Robinson is een heerlijke dwarsdenker over onderwijs en creativiteit. Zijn TED-talk in 2006 was al ’touché’, maar hij gaat in 2010 gewoon lekker verder; ‘as I was saying ....
AddThis Feed Button


Hollandsche Waar

Hollandsche Waar is een serie minidocumentaires over producten en merken die al sinds mensenheugenis te koop zijn en die een onderdeel vormen van het nationaal erfgoed van de Nederlandse consument.

Het verhaal achter het product. En hoe hebben ze standgehouden tijdens een crisis, de oorlog of zware concurrentie van de opkomende multinationals. Hebben ze de tand des tijds doorstaan en nieuwe wegen gezocht om met succes te overleven?

Over echt vakmanschap, met vandaag Hollandia Matzes!
AddThis Feed Button


Een geniaal architectFrank Lloyd Wright was een van de meest bijzondere architecten van de vorige eeuw en wellicht nu nog steeds, al doet onze Rem Koolhaas aardig mee. Naast het Guggenheim in New York is de bungalow Fallingwater een van zijn mooiste creaties. Nu virtueel te bezoeken:
Stel je voor dat je er mag wonen!


AddThis Feed Button

Anatomie van muziek

Harvard blijft een bijzonder instituut; ooit, in 1973, doceerde Leonard Bernstein daar ‘geluidskunde’ (Phonology).

In de jaren 50 was hij al eens op TV verschenen met de serie ‘Omnibus’, waarin hij diverse stukken van Mozart, Bach en Beethoven ontleedde en toegankelijk maakte voor een breed publiek. Het blijft waanzinnig knap te zien hoe hij de muziek tot leven kan laten komen; gelukkig is deze serie nu op DVD verschenen.

Hier zijn 1973 Harvard-college:
AddThis Feed Button

Raven

Dit soort verhalen blijven mooi; de film werd voor USD 5.000 gemaakt door Ricardo de Montreuil die in Lima, Peru werd geboren. Door deze short film staat hij nu op de wish-list van menig grote studio. Los van het verhaal, is het ook wel een knap stukje werk voor dat bedrag:AddThis Feed Button

Daredevils

Soms komts Inspiratie ook van mensen die de grenzen van de mensheid verleggen; kijk eens naar de deze daredevil:Vergeet niet deel 2 t/m 5!


AddThis Feed Button

C'est génial

Dit filmpje van YouTube/Google is niet nieuw, maar wel erg goed gedaan:Wat nog veel mooier is, is dat je nu zelf dit soort filmpjes kunt maken op YouTube; hier dus.


AddThis Feed Button

Earth-DayOp 22 April aanstaande is het Earth-Day en gaat eindelijk de film van Jacques Perrin in premiere die ik vorig jaar op TED al zag in pre-productie. Wat een prachtige beelden. Ga erheen, een deel van de opbrengsten gaat naar projecten ter bescherming van de oceanen. Mochten er juffen meelezen, doe op school een extra uurtje op de 22e over de Zee!

AddThis Feed Button

Fibonacci en Schoonheid

Tijdens de door SlowConsult georganiseerde dagen op de hei (met klant) ging het in het verhaal van Roel Wolbrink over symmetrie en dat we als mens dat als ‘schoonheid’ zien. Achter dit fenomeen gaat een wiskundige formule schuil, namelijk de Reeks van Fibonacci en de Gulden Snede.

Een tijd terug probeerde co-auteur Daan de Koning mij dat uit te leggen wat door mijn gebrek aan wiskundig begrip lastig ging, maar met dit filmpje in de hand was het hem in een paar minuten gelukt:
AddThis Feed Button

Pasen en Spinoza

Wat is Pasen nu eigenlijk? Wat hebben een paashaas en eitjes met Christus te maken? Hoe kan het eigenlijk dat de kruisiging van Christus en zijn wederopstanding niet elk jaar op dezelfde datum vallen?

Pasen, of Easter in het engels, komt van het Germaanse Eastre, een godin die rondtrok met in haar gevolg een ‘haas’ en deze godin en haar feest in de lente bestond al lang voordat er sprake was van Christelijke traditie. Het was een feest van de vruchtbaarheid (wellicht daarom het Ei). Om de acceptatie van de christelijke tradities makkelijker te maken voor de ‘heidenen’ bedachten de katholieken een soort mix van hun eigen katholieke feest en dat van de heidenen; leuker dan Eddy Izzard kan ik het niet vertellen.

Daarom sluit ik mij aan bij Boris van der Ham en vieren we deze dagen bij ons thuis de ‘Majesteit van de Rede’:
AddThis Feed Button

Lonely nuts

The quick follower transforms the lonely nut into a leader’ is een prachtige quote van Derek Sivers en ik ben het met hem eens dat er meer aandacht mag zijn voor de 1e golf van volgers; zonder hen geen beweging:
AddThis Feed Button


Opblazen en Uitmelken!

Nu wil ik niet suggereren dat dit altijd gebeurt, maar ik zie nogal eens een item op TV dat op deze manier wordt opgeblazen, uitgesponnen en uitgemolken (Twan Huys kan daar ook zo wat van). Verklaart wellicht onze gevoels-angst:
AddThis Feed Button

The Catcher in the Rye

La Dama y La Muerta / The Lady and the Reaper (oftewel: het oude dametje en de maaier = De Dood) is een mooie animatie (zie verderop), waarbij de titel me deed denken aan ‘The Catcher in the Rye’ van de recent overleden J.D. Salinger, die de mooiste korte verhalen uit de Amerikaanse literatuur schreef:Jerome David Salinger (1919 - 27/1/2010) was een beroemd Amerikaans schrijver die leefde als een kluizenaar. Zijn laatste werk verscheen in 1965 en hij gaf zijn laatste interview in 1980; ik heb zijn Nine Stories (1953) besteld, maar tot die er is blijven we wachten met deze de prachtige animatie met Oscar-potentieel; La Dama y La Muerta:AddThis Feed Button

Achterhoede-gevecht

De regering wil onder influistering van de Commissie-Gerkens een download-verbod instellen tegen het (gratis) downloaden van auteursrechtelijk materiaal. Waar men aan voorbij gaat is dat het enerzijds niet te handhaven is, maar anderzijds men hiermee een industrie beschermt (vooral de muziekindustrie) die al decennia niet wil aan het vernieuwen van haar businessmodel. Hoe lang weet men al niet dat geld verdienen aan een muziektrack (uit de tijd van de LP zo ongeveer) erg achterhaald is? Bescherming van oude modellen staat innovatie in de weg! En die is er wel overigens, want toen ik vrijdag-avond in de bioscoop zat te kijken naar de 3D-versie van Avatar, was het duidelijk dat de film-/bioscoop-industrie aan de vooravond staat van een grootse nieuwe tijd; hiervoor moet je naar de bioscoop, daar tel je graag je €8 pp voor neer. Dat is niet te downloaden, dat is innovatie en inspireert ook Mattel tot mooi nieuw 3D-speelgoed:
AddThis Feed Button

Leiderschap in het volgende milennium

Nitin Nohria en Amanda Pepper van Harvard Business School's Leadership Initiative gingen de samenwerking aaan met XPLANE (spreek uit ’explain’) om een video te maken over de betekenis van leiderschap voor de problemen waar we in de wereld voor staan.

"It is my desire to inspire people of all ages and social demographics to think about leadership on a broad level, contemplate what it means to them and what individual impact they can have when it comes to leading," volgens Nohria.
AddThis Feed Button

Humor is overwonnen Droefheid!

is een prachtige uitspraak van Godfried Bomans, een geweldig cynisch humorist. Hier een mooie compilatie uit de oude doos:
Dank aan Martin Hoorn voor tip!


AddThis Feed Button

Ave Maria

Het is een publiek geheim (zie hier) dat ik een Mulo-opgeleide onderwijzeres geen goed idee vind als minister van EZ; vandaag bijval op de blog van Grimbert Rost van Tonningen met een scherpe column Ave Maria!

Dit zingen we dan aan het einde van haar termijn (even door de 1e paar minuten geklets heen en dan zingt Bobby McFerrin en de zaal het mooiste Ave Maria ooit):


AddThis Feed Button

Eerste indrukken - Top 30

De Engelsen zeggen niet voor niets: ‘You never get a second chance for a first impression’. Dat geldt in het dagelijkse leven en ook bij een film. Nu ben ik zelf een groot film-kijker en vaak is het zo dat de 1e twee minuten de toon zetten. Gelukkig zette het blad ‘Smashingmagazine’ de mooiste openingen op een rijtje; ze staan hier alle 30!

Deze is mijn favoriet; een beetje man loopt in strak pak en met z’n zonnebril op, zijn ondergang tegemoet:
AddThis Feed Button

Hoe creëer je een hype?

In Businessweek staat een mooi artikel hoe je in een presentatie een overweldigende indruk kunt achterlaten. Als voorbeeld worden de presentaties van Steve Jobs gebruikt die er elke keer weer in slaagt een hype te creëren rondom Apple producten. De 10 belangrijkste punten zijn:

  1. Gebruik een thema door de hele presentatie en laat dat meerdere keren terugkomen;
  2. Ben zelf enthousiast;
  3. Geef een heldere 'outline' aan het begin en blijf deze herhalen;
  4. Zorg dat getallen betekenis krijgen (4 miljoen verkochte producten zegt weinig, maar 20.000 per dag des te meer!);
  5. Zorg voor 1 onvergetelijk moment in je presentatie (als je de dunste laptop ooit uit een post-envelop haalt bijvoorbeeld);
  6. Creëer visuele slides (plaatje geen tekst!);
  7. Zorg dat het een show wordt en geen saaie presentatie;
  8. Sta niet stil bij dingen die even fout gaan; gewoon met een glimlach doorgaan;
  9. Verkoop 'benefits', niet het product; herhaal deze en maak ze expliciet!
  10. Oefen, oefen, oefen.

En hoe dat er dan uitziet? Zo!
AddThis Feed Button