Zonderlinge Buitenbeentjes

Sommigen pleiten soms dat bedrijven zich vooral moeten laten leiden door ‘the wisdom of crowds’. Maar als je kijkt naar het succes van Apple dan lijkt het model met de creatieve eenling, in ieder geval ook te werken.

Wat mij betreft hier een pleidooi om niet het één of het ander te doen maar beiden. Geef ruimte aan ideeen van je klanten, maar vergeet vooral die zonderlinge buitenbeentjes (Outliers zou Malcom Gladwell ze noemen of Tom Peters zou ze ‘Rogue Employees’ noemen) in je eigen organisatie niet!


blogEntryTopper

Wordt jij nog 100?

Wij bestaan 100 jaar! Wie zijn wij? Wij zijn IBM, dat ooit in 1911 begonnen is als de Computing Tabulating Recording Corporation.

Dat ging niet altijd vanzelf en soms ging IBM langs de rand van de afgrond (zie
Who says elephants can’t dance), maar ach ‘daar is het uitzicht het mooist’, zei een baas van mij wel eens.

Welke andere bedrijven gaan het 100 jaar volhouden? Google niet, Apple wel.

Althans dat denkt de
Economist, die op een rijtje zette welke tech-bedrijven het nog 100 jaar volhouden en welke niet. In de lijst staat Apple bovenaan; het succes van het bedrijf uit Cupertino komt volgens het het bald door de simpele succesformule: “Grijp de nieuwste technologie, verpak het in een simpele en elegante vorm en verkoop het met een premium-prijs.

Zo stapte Apple over van computers, naar mediaspelers, naar smartphones, naar tablets en nu de cloud – en dat geeft aan dat het bedrijf een uitstekende neus heeft voor het op tijd verleggen van haar focus. Google zou daarentegen te sterk afhankelijk zijn van zoeken op het web en gerelateerd adverteren. Ondanks de uitbreiding naar smartphones, tablets en een groot aantal succesvolle webapplicaties, durft het weekblad niet hardop uit te spreken dat het bedrijf achter de zoekmachine een blijvertje is.

Toch maar een
Apple-tje (koosnaam voor een aandeel) kopen? Hadden ze het in 1984 toch goed gezien:
AddThis Feed ButtonG-Bank en iBank

Stel dat Google een bank begint: de G-Bank.

Of als Apple dat doet met iPhones, iTunes en iBank. Het zou de clash zijn tussen bankieren 1.0 en 3.0. De bankiers hebben het moeilijk de afgelopen jaren en zelf vinden ze dat maar raar. Bankieren zou gaan om vertrouwen en dat hebben de banken goed gedaan, toch .....

Maar vooralsnog is Apple 'most trusted brand' nr. 1 en Google nr. 2; en zij hebben samen meer eigen vermogen dan de meeste banken; hoezo vertrouwen?

Bij een BNR talkshow was het enerzijds schokkend, anderzijds lachwekkend, te horen hoe een topman van RBS in Nederland (Kremers) zo lakoniek over Google was dat het nog leuk kan worden de komende jaren (luister zelf hier en hier).

Banken zijn informatie-machines geworden en laat dat nou net het domein van Google zijn. En Google heeft al een bankvergunning voor betalingsverkeer en daar gaat het nu gebeuren. Wie de betaalrekening heeft, weet alles. Banken deden er niets mee, maar Google weet daar wel raad mee.

Voorbeeldje? U koopt babyvoeding, u krijgt twee minuten later een aanbieding Pampers; u betaalt hypotheekrente en Google biedt u een goedkoper alternatief aan. Uw iPhone wordt uw pinpas en u betaalt straks met Paypal of met Google- en Apple-geld. In ruil voor advertenties krijgt u mooie spaarvergoeding. Wat zei Larry Page van Google ook weer? ”Google is to understand what you need, give what you want".


AddThis Feed Button

De musea zijn altijd open

Een nieuw project van Google is het Art Project waaraan een tiental musea van over de hele wereld meedoen; een soort streetview maar dan binnen in het museum. Op elk kunstwerk kun je inzoomen tot op een niveau dat je met een loep naar een penseelstreek zit te kijken en nog is het scherp.

Een waanzinnige manier om het
Rijks, het MoMa of de Tate te bezoeken:
AddThis Feed Button

Zeitgeist 2010

Mooie videocompilatie 2010; niks meer aan doen!

AddThis Feed Button

Google geeft raad (4)

AddThis Feed Button

Google geeft raad (2)

Veel reacties gehad op de eerste ‘Google geeft raad’, dus nog snel een 2e en dan naar één posting per week!
Raar wat op één verschijnt, zeker als je weet dat Google aanvult op basis van G23
de meest gezochte termen. Las in 1e instantie de laatste overigens als blowen ipv bowlen, maar zal wel komen door de vele aandacht voor Yuri van Gelder.


Tip P.Monkelbaan


AddThis Feed Button

Google geeft raad (3)

AddThis Feed Button

Google geeft raad (1)

Google vult aan voor je als je begint te typen. Handig, maar soms met onverwacht resultaat.

Vanaf nu een wekelijkse ‘Google geeft raad’
AddThis Feed Button

Laat Google het aanvullen

Zoals iedereen weet vult Google je zoekopdracht aan en dan gebeuren er soms rare dingen:Nu kunnen we Google dat niet kwalijk nemen, want dit zijn gewoon de meest gezochte termen en zinnen (zegt dus vooral iets over onszelf). Er is nu zelfs een blog waar deze bijzondere aanvullingen dagelijks worden gepost.

Wat nu als je termen tegenover elkaar kunt zetten en kunt zien hoe vaak een zoekterm gevraagd is en wat de gemene deler is?

Een leuke tool daarvoor is ‘hint seer’:Kennelijk willen we het liefst gebeld worden!


AddThis Feed Button

Google 'bashing'


AddThis Feed Button

Nieuws maar dan anders

Op grond van Google News maakte Marcos Weskamp zijn programma NewsMap, een applicatie die je door Google News kunt laten zoeken en door de grootte van het vakje laat zien wat het belangrijkste nieuws is; voor Nederland ziet dat er op dit moment zo uit. Slim bedacht:
AddThis Feed Button

Google-Monopoly

Innovatie komt meestal niet door het 'Eureka' moment van Willie Wortel en Lampje, maar door het handig combineren van dingen die al bestaan. Zie daar nu Google Monopoly; een combinatie van Google Maps en het idee van Monopoly. Nu is elke straat in de wereld te koop en kun je je eigen buurt gaan verspelen; een hotel op de Emmastraat? Ook dat kan in deze online versie van het beroemde spel.
AddThis Feed Button

Google voorspelt de economie!

Google presenteert de Economische Barometer:Op basis van zoektermen geeft Google een beeld van de economie; Via ‘Google Insights for Search’ kun je zien dat ‘hypotheek oversluiten’ in 2004 en 2005 een populaire zoekopdracht was en in 2008 en 2009 niet. De zoekopdracht ‘tweedehands auto’ daarentegen neemt de afgelopen maanden toe aan populariteit. Sinds augustus 2008 neemt ook het aantal zoekopdrachten voor ‘uitkering’ toe. “We hebben nu te maken met de eerste recessie waarbij iedereen online is. Daarom geven de zoekopdrachten een goed inzicht van wat mensen bezighoudt en hoe dingen veranderen”,
aldus Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland in de Volkskrant.

Waarom doet Google dit? Om ons te vermaken? Denk het niet. Google is een geldmachine en wil hiermee waarschijnlijk adverteerders gaan helpen met de juiste zoektermen de beste kansen te maken en te gaan ‘ voorspellen’ hoe het met de economie zal gaan en daarmee de adverteerders ‘over de streep te trekken’.

AddThis Feed Button

Vroeger was alles beter?

Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik denk dat vroeger alles beter was; waarschijnlijk een kwaal van boven de 45? Nu was natuurlijk weinig echt beter vroeger en toen Google nog in haar kinderschoenen stond en een gemiddelde zoekopdracht (met de post) meer dan 30 dagen duurde, was het echt niet beter dan vandaag.
Gisteren werkte ik met een collega aan een rapport voor een klant en dat deden we voor het eerst via DimDim, een gratis online ‘collaboration tool’ met video & geluid (‘skypen’ maar dan met z’n 20-en) en het sharen van documenten en je desktop, via je web-browser. Gratis en zonder installatie en geen technische know-how nodig! Weg met de file, nu kun je online (met live beeld) ‘meeten’. Zou Dim-Dimmen net zo’n begrip worden als Googelen?
AddThis Feed Button