1 Jaar later

Vandaag is t al weer 1 jaar geleden dat Steve Jobs overleed. Wat ik een bijzonder moment vind vandaag is de brief die zijn opvolger stuurde aan het voltallige personeel:

Team,Steve's passing one year ago today was a sad and difficult time for all of us. I hope that today everyone will reflect on his extraordinary life and the many ways he made the world a better place. As you and I know firsthand, one of the greatest gifts Steve gave to the world is Apple. No company has ever inspired such creativity or set such high standards for itself. Our values originated from Steve and his spirit will forever be the foundation of Apple. We share the great privilege and responsibility of carrying his legacy into the future. I'm incredibly proud of the work we are doing, delivering products that our customers love and dreaming up new ones that will delight them down the road. Thank you for dedicating your talents and so much of your lives to Apple. It's a wonderful tribute to Steve's memory and everything he stood for.  Tim


Hier de officiële tribute-video die Apple vandaag op YouTube releasde:

Your time is limited!

Mijn allereerste stuk hier, ging over de speech van Jobs op Stanford (in 2005).

Hier de passage die mij aan het denken zette en onder andere leidde tot InspiratieBlog en het zijn van ‘Bevliegeraar’:


j21_00000001

Life according to RB

Richard Bransom is één van mijn helden en hier zijn 10 levenslessen van hem verpakt in quotes:

  1. "Ridiculous yachts and private planes and big limousines won't make people enjoy life more."
  2. "I enjoy every single minute of my life."
  3. "But the majority of things that one could get stressed about, they’re not worth getting stressed about."
  4. "You can’t be a good leader unless you generally like people. That is how you bring out the best in them."
  5. "There is no one to follow, there is nothing to copy."
  6. "I can honestly say that I have never gone into any business purely to make money. If that is the sole motive, then I believe you are better off doing nothing."
  7. "I never had any intention of being an entrepreneur."
  8. "I made and learned from lots of mistakes."
  9. "If you can indulge in your passion, life will be far more interesting than if you're just working."
  10. "Right now I'm just delighted to be alive and to have had a nice long bath."

Met name zijn 4e en 9e quote spreken mij het meeste aan.


AddThis Feed Button

Nederland anno 2010

Nothing goes well in a political system in which
words are in contradiction to facts.


(Napoleon)

Moest hieraan denken toen ik de krant opensloeg en las over Nederland anno 2010 en het ‘allochtonenverbod’ van de PVV in het Haagsche voetbal.


AddThis Feed Button

Leiderschap & succes

Deze infographic geeft een mooi historisch beeld van de ontwikkeling van luchtvaartmaatschappijen en hun marktaandeel in de USA:Los van de interessante informatie valt mij op dat er één luchtvaartmaatschappij is die continue groeit in marktaandeel en nagenoeg zonder overnamen, namelijk SouthWest Airlines. Het tegengestelde valt ook op namelijk dat partijen die overrnemen, dat marktaandeel (en hun eigen) weer grotendeels verliezen!

Nu is SouthWest de luchtvaartmaatschappij van mijn held, Herb Kelleher, die werknemers bovenaan in de piramide plaatst, boven klanten en zeker boven aandeelhouders. Nu is zijn luchtvaartmaatschappij ook nog eens de enige winstgevende in de USA, dus dat lijkt prima samen te gaan.

Dus vooral focussen op autonome groei en de je mensen op een voetstuk plaatsen (en dat ook menen)!

Weinig CEO’s die zo denken. Hier twee mooie quotes van Herb:

“If the employees come first, then they're happy, ... A motivated employee treats the customer well. The customer is happy so they keep coming back, which pleases the shareholders. It's not one of the enduring mysteries of all time, it is just the way it works.”

“A company is stronger if it is bound by love rather than by fear.”


AddThis Feed Button

JFK met Life Timeline

Met deze mooie tool van Life Magazine kun je je eigen timeline maken, zoals deze:

En als bonus heeft de JFK Library al haar materiaal op YouTube gezet, waaronder deze mooie introductie overe JFK.


AddThis Feed Button

Helemaal niet erg

Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg.

uit Credo -
Martin Bril (1959-2009)


AddThis Feed Button

Level 5 held in 3D

Je weet nog wel dat in januari een vliegtuig in de Hudson landde; dat was onder leiding van Chesley Sullenberger, de koelbloedigste piloot aller tijden, die ik toen een Level 5 Held noemde, in analogie naar het Level 5 Leadership bij Collins. Op grond van al het beschikbare materiaal maakte een bedrijf een 3D animatie hoe dat er aan toeging. Niet voor mensen met vliegangst:
AddThis Feed Button

Vakmanschap = Meesterschap

Als jongetje was ik verzot op de boeken van Roald Dahl en op latere leeftijd las ik nog steeds met veel plezier zijn, vaak bizarre, korte verhalen.

Binnekort veschijnt er een film in de bioscoop, die gebaseerd is op een Roald Dahl verhaal, namelijk 'The fantastic Mr. Fox'. De reden dat ik dat hier meld, is dat de film niet computer-geanimeerd is (ook knap) maar beeldje-voor-beeldje (30 per seconden) op basis van 'stop-motion' tecniek gemaakt is, zoals het vroeger ook wel werd gedaan.

Bijna 157.000 keer moesten de poppen verzet worden en hun ledematen, gezichten etc. een miniscuul beetje verzet worden. Het resultaat is verbluffend en in deze tijd een verademing; het ware vakmanschap laat zich altijd herkennen.
AddThis Feed Button

Nog één keer KennedyDe eulogie (uit het Grieks εὐλογία, letterlijk: goed woord, is een lofrede of lofdicht uitgesproken bij een speciale gelegenheid) bij de begrafenis van Ted Kennedy werd uitgesproken door President Obama:Bijna 40 jaar geldeen sprak hijzelf de eulogie bij de begrafenis van zijn broer Robert Kennedy (1968):Wat opmerkelijk is dat in één familie zoveel grote sprekers, denkers en doeners kon komen.


AddThis Feed Button

Nee z'n broer ...

... zei ooit Kees van Kooten in een audiosketch (ook via YouTube: ’Mannen bellen’) over een handelsreiziger die z’n adresboekje nog eens nabelde.

Nu is de broer van mijn ueber-held John F. Kennedy overleden: Ted Kennedy. De Washington Post zet nog even de dynastie op een rijtje:
AddThis Feed Button

Bestaat toeval?

Soms ga je dat denken.

Loop ik op 28/7 met de familie op Borneo op het het zeer regionale vliegveld van Sandakan, valt mijn oog op het boekenrek (een soort tic om altijd te speuren naar boeken, denk ik) van het lokale vliegveldwinkeltje en zie ik daar tot mijn stomme verbazing het boek van Randy Pausch ’The Last Lecture’ staan. Op de de dag af een jaar na zijn overlijden (rekeninghoudend met de tijdszones klopt dat wel), sta ik te staren naar zijn boek en laat als bewijs mijn zoon Ruben het even aanwijzen op deze foto. Nu gaat het boek over ’achieving your childhood-dreams’ en nu hoop ik dan maar dat (mede door dit toeval), mijn kinderen ook gaan proberen hun ’childhood-dreams’ te realiseren!
Voor iedereen die het boek nog niet heeft gelezen; je kunt je de vlucht naar Sandakan besparen (mis je wel dit en dit) en het bij Bol.com bestellen. Doen!


AddThis Feed Button

A small step for man


Aanstaande maandag is het precies 40 jaar geleden dat astronaut Neil Armstrong als allereerste mens een voet op de maan zette. Hier een prachtige beeldenreeks. Ik weet nog dat mijn ouders me midden in de nacht (ik was 6) uit bed haalden en ik de beelden zag en de woorden hoorde: ’a small step for man, a giant step for mankind’. En dit ongelofelijke feit begon een paar jaar eerder toen JFK zei: ’we choose to go to the moon’:Je kunt bij Google zelf een kijkje nemen en op deze prachtige site met uren video en geluid de hele missie interactief volgen.AddThis Feed Button

Level 5 Held

Nu bestond er al Level-5 Leadership (bij Collins), maar na deze daad bestaat er ook Level 5 heldendom. Je vliegtuig stort neer, je landt rustig in de rivier, doet een controlerondje en dan pas ga je zelf (als laatste!) van boord: piloot Chesley Sullenberger, die met zijn toestel op de rivier de Hudson landde, heeft een fanclub. Nog geen 24 uur nadat "Sully" veilig al zijn passagiers uit het gecrashte vliegtuig redde, heeft hij een omvangrijke fanclub op facebook. De piloot zou het toestel als laatste hebben verlaten, na nog twee controle rondjes door de cabine te hebben gelopen. Hier de opname uit de cockpit:Dank aan Rob van Kerpel voor de tip.

AddThis Feed Button

En weer een held minder!

Randy Pausch is overleden; een bron van inspiratie voor miljoenen mensen heeft de strijd tegen kanker verloren. Voor de Consulting Times van Ordina schreef ik recent deze review van zijn boek:

The Last Lecture door Randy Pausch

Het begint bijna een hype te worden, maar ‘The Last Lecture’ van Randy Pausch is een YouTube-en Google-hit (meer dan 480.000 hits op de woorden ‘Last Lecture Randy Pausch’) en nu dan ook in boekvorm verschenen. Voor mij een reden eens te lezen waar het nu allemaal om te doen is. The Last Lecture is een academische traditie en intellectuele oefening, waarbij de vraag centraal staat wat je je publiek zou willen meegeven als het je laatste college was. Voor Randy Pausch (een 47-jarige hoogleraar in Virtual Reality op de Carnegie Mellon Universiteit en vader van drie kleine kinderen) een levensechte vraag want hij heeft ongeneselijke kanker en nog maar een paar maanden te leven. Zijn Last Lecture gaat over ‘ Achieving Your Childhood Dreams’ en nu zijn boek dus ook. Het boek is eenvoudig in een middag te lezen en is zeer toegankelijk geschreven; de korte hoofdstukken zijn een aaneenrijging van losse gedachten en onderwerpen die vanuit diverse invalshoeken gaan over liefde (voor het vak en elkaar), passie, ambitie en toewijding. Het leest prettig en de (engelse) taal hoeft voor niemand een barrière te zijn. Ik moet toegeven dat ik op bepaalde momenten, als je je realiseert dat de verhalen van een leeftijdgenoot met kinderen zijn en je zelf ook een veertiger met kinderen bent, de emotie van de pagina (en in mijn keel) voelde spatten.

Een paar prachtige lessen van Randy zijn:

‘We cannot change the cards we are dealt, just how we play the hand.’

En over fysieke of emotionele barrières (hij noemt ze ‘brick walls’) zegt hij:

‘Brick walls are there for a reason. They give us a chance to show how badly we want something’.

Ik realiseerde me na het lezen van het boek dat er maar 1 grootheid is die je in je leven moet managen en dat is ‘tijd’; er is altijd te weinig van en je (ik) springt er vaak gemakzuchtig mee om. Ook Covey heeft het over de tijd de we gebruiken voor urgente dingen die vaak niet belangrijk zijn, maar vanuit de mond van een succesvolle managementauteur/-trainer komt de boodschap minder hard aan dan vanuit de persoonlijke verhalen van een stervende professor. Dat is direct de kracht en zwakte van het boek; de boodschap komt goed aan, maar soms heeft het een wat hoog voyeuristisch gehalte. Het is hem vergeven, want het was nooit zijn bedoeling om de hype te creëren; alles wat hij wilde, is dat zijn kinderen (de oudste is pas 6) iets hadden waaraan ze hun vader (zijn ideeën, dromen, normen en waarden) kunnen herinneren. Ik vind het een aanrader voor iedere consultant, om jezelf nog maar eens een spiegel voor te houden: ben jij je droom aan het realiseren?


Hier nog een mooie film van hem met wat tips over hoe je je tijd beter kunt gebruiken:
AddThis Feed Button

Als de Beurs kraakt ...

.. zorg je dat je er niets meer mee te maken hebt. Ik heb natuurlijk hier al eerder de vraag gesteld of je niet beter je bedrijf van de beurs kunt halen. De redenering is dat beurskoersen en daarmee bedrijfswaarde het spel van speculanten en niet van beleggers is geworden. Een mooi voorbeeld van drastisch handelen tegen deze beurslemmingen valt te lezen in het boek van Richard Branson 'Screw it':

We doubled our profits but Virgin shares started to slip and, for the first time in my life, I was depressed. Then there was a huge stock-market crash. Shares dropped fast. It wasn’t my fault, but I felt I was letting down all the people who had bought Virgin shares. Many were friends and family as well as our staff. But many were like the couple who had given me their life savings.

I made up my mind. I have always made fast decisions and acted on my instinct. I would buy all the shares back – at the price everyone had paid for them. I didn’t have to pay that much, but I didn’t want to let people down. I personally raised the £ 182 million needed, but it was worth my good name and my freedom.

The day that Virgin became a private company again was like landing safely after a record attempt in a powerboat or a balloon. I felt nothing but relief. Once again, I was the captain of my ship and master of my fate. I believe in myself. I believe in the hands that work, in the brains that think, and in the hearts that love.

Wie volgt?

AddThis Feed Button

En weer een held minder

George Carlin, een van mijn favoriete Amerikaanse komieken (van eind jaren 70 tot op heden 'aan de top'), is gestorven; hier een mooi stukje van zijn ongelofelijke snelheid van denken en spreken. Helaas heeft hij gelijk als hij verteld wat de moderne man allemaal kan en moet:AddThis Feed Button

Een passie voor Napoleon

Het is altijd mooi om te lezen over de passie van een ander; mensen met een passie delen een onverklaarbare drive om iets te doen, zonder dat er een duidelijke of rationele reden is waarom ze dat doen. Hun antwoord op de vraag 'waarom', is gewoon 'daarom'.

Zo ook Martin Bril (journalist, schrijver) die jarenlang achter alles aanreisde wat met Napoleon te maken heeft en dat opschreef in een mooi boekje: 'De Kleine Keizer'. Dat boekje is hier om twee redenen relevant; allereerst is het een vermakelijk boekje waaruit de passie (en kennis) spat en ten tweede omdat de Kleine Keizer een mooie opwarmer is voor het boek van Adam Zamoyski '1812', dat als literatuur over Leiderschap en Strategie niet mag ontbreken. Dit is de link naar een mooie recensie over 1812; een 'moetje' om te lezen.

Uit een interview met Martin Bril:

Je bent bezig met een boek over Napoleon. Wat voor een boek gaat dat worden?
Het is een compilatie van stukken en teksten; reisverhalen, anekdotes, essays, moppen, noem maar op. Het wordt een volledig hybride boek eigenlijk, met van alles door elkaar heen. Noem het een uit de hand gelopen hobby.”

Waar komt die fascinatie voor Napoleon vandaan?
“Ik kocht ooit een Penguin-uitgave over Napoleon, van Paul Johnson. Daarmee begon het. Niet lang daarna bestelde ik op Amazon The Military Campaigns of Napoleon, een weergaloos goed boek. Toen ik dat uit had, begon de Tweede Golfoorlog en viel me eigenlijk pas op hoe ver deze man zijn tijd vooruit was. Veel van wat de Amerikanen en Engelsen in Irak deden, zou je Napoleontische strategieën kunnen noemen. De manoeuvre derrière bijvoorbeeld, waarbij je de vijand in de rug aanvalt.
Daarnaast is er de persoon Napoleon, die ik razend interessant vind. Er zitten hele boeiende aspecten aan dat mannetje. Je hebt bijvoorbeeld een jonge Napoleon en er is de oude Napoleon. De jonge is een beetje rock ’n roll, slank, met lang haar. De oude is een dikke parvenu. Dat verschil boeit me. Maar ook zijn vrouwen, zijn opleiding en zijn latere grootheidswaanzin, met die rare hofhouding van hem.”

Herken je iets van jezelf in hem?
“Helemaal niets. Echt helemaal niets. Maar hij houdt me wel bezig. Het is pure fascinatie. Ik kan ook niet normaal door de Damstraat lopen zonder te denken aan het voorval met de koets. Hoe hij daar ooit werd opgehouden door een paar putjesscheppers, die een put aan het legen waren, en toen uit woede over die putjesscheppers heen is gereden. Zo zijn er veel meer plaatsen die op de een of andere manier aan hem herinneren. Ik ben ook op bivak geweest, met van die mannen in wollen uniform. Die liggen dan drie dagen lang bij een houtvuur in een nat weiland. Compleet met hoeren en soep en zo. Lekker Napoleontje spelen. Het is een soort gekkigheid.”

AddThis Feed Button

Er zijn te veel boeken, maar 1 moet je lezen!

Zoals jullie weten volg ik al een tijdje Randy Pausch; zijn verhaal van zijn 'Last Lecture' is nu ook verschenen als boek. Er zijn weinig boeken die de moeite van het lezen waard zijn, maar deze MOET iedereen lezen. Klik op deze Audio-CD voor een deel van het boek:

Hier ook nog een video over Randy bij Oprah:
AddThis Feed Button

De Top 100 meest invloedrijken der Aarde

Elk jaar publiceert Time een lijst met de 100 Meest Invloedrijke Mensen der Aarde (100 MIMA); dit jaar staat de Dalai Lama op 1 in de lijst met 'revolutionairen' en heeft Poetin de eer op nummer 2 te staan in deze sub-categorie; helaas hoef je geen goeds te doen om toch heel invloedrijk te zijn. Opvallend is dat Nederland er twee keer tussen staat (2 jaar geleden alleen Ayaan) omdat onze Neelie Kroes verschijnt op deze lijst (en dat verbaast me niets als de meest invloedrijke Euro-Commissaris van de EU) en onze top architect Rem Koolhaas. Maar, een vrouw en Nederlands. En dan las ik laatst dat er te weinig top-vrouwen in Nederland zijn? Kennelijk zijn er niet veel, maar wel hele goede en dat is wellicht belangrijker. Want ik heb liever 10% hele goede vrouwen in de top van mijn bedrijf, dan (door de overheid verplicht) 40% middelmatige!

Wat mij ook opvalt is dat de door mij eerder opgevoerde Randy Pausch (je weet wel van zijn laatste college) er ook tussen staat!

Hier de hele lijst met doorklik-links:

REVOLUTIONAIREN
HELDEN & PIONIERS
WETENSCHAPPERS & DENKERS
ARTIESTEN & ENTERTAINERS
BOUWERS & TITANEN


AddThis Feed Button

Je merkt pas dat je het mist, als het er niet meer is

Op Goede Vrijdag (21 maart jl.) overleed Eckart Wintzen, oprichter van BSO (de voorloper van mijn huidige werkgever), management-goeroe, tegendenker, inspirator, auteur en ga zo maar door. In zijn recent verschenen boekje (Eckart's Notes) staat een van hem afkomstige formule: K = E x V. Oftewel Kwaliteit = Enthousiasme maal Vakmanschap; je hebt niks aan een vakman met geen passie en niks aan een enthousiaste prutser. Je moet het allebei hebben.

Eckart Wintzen zat boordevol van dit soort rake beelden. Nu hij er niet meer is, ga je merken wat we missen.

(Fotograaf: Sjaak Ramakers)AddThis Feed Button

Je laatste verhaal ...

Wat zou je de wereld willen meegeven als je weet dat het je allerlaatste keer is dat je wat kunt vertellen? Dat is een leuke gedachte-oefening (die oa door Stephen Covey en Remco Claassen gedaan wordt vanuit het perspectief van je eigen begrafenis), maar wat als het de keiharde realiteit is? Dat is het verhaal van professor Randy Pausch, een Carnegie Mellon University computer-science professor, die weet dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft en een laatste college geeft aan zijn studenten en collega's. Dan moet je alleen maar kijken, luisteren en heel stil zijn (even door de 10 sec. commercial heenbijten):
Hier zijn hele college (duurt 1,5 uur):

Level 5 Held Deel 2

Op 18/1 (hier) berichtte ik al over de ‘Hero of the Hudson’; als je nadenkt (en let vooral op de koelbloedige echte cockpit-toren dialoog) over wat piloot Chesley Sullenberger heeft gedaan, ben je even stil over deze Level 5 Held (vrij naar Collins). Nu hier de animatie van deze tocht van nog geen 2 minuten (dus met overvolle kerosine-tanks):

AddThis Feed Button