De Indische Monsoon

Ik schreef al eerder over mijn fascinatie voor India en hoe dit deel van de wereld de 21e Eeuw gaat beinvloeden. Nu schreef Robert Kaplan daar een boek over. Robert Kaplan is een van de meest uitdagende en invloedrijke Amerikaanse schrijvers over macht en de toekomst van de mensheid. Zijn boeken gaan over grote onderwerpen zoals de bedreigingen door overbevolking, milieuvervuiling en religieuze spanningen.

In zijn nieuwe boek, Monsoon, The Indian Ocean and the Future of Power, stelt hij dat de Indische Oceaan nu de rol heeft die de Middellandse Zee ooit had: het afbakenen van de centra van macht en chaos. Hier zijn verhaal:

AddThis Feed Button

Wordt het beter? In India wel!

De jongens en meisjes vanMcKinsey hebben hun maandelijkse onderzoek onder CEO’s nu in een interactive tool online gezet. Hieruit blijkt (oa) dat in India 93% vindt dat het economisch beter gaat, met maar 59% die dat vindt in Europa (klik figuur voor meer inzichten):AddThis Feed Button

InfoSys topman wordt Minister

Eerder blogde ik het mooie verhaal van Nandan Nilekani en over zijn boek: Imagining India. Vandaag wordt bekend dat hij minister in India wordt.AddThis Feed Button

Nog één keer India

Prachtige samenvatting van de speech van Nandan Nilekani (zie ook hier) op TED2009. Met dank aan Margaret Gould Stewart en Photoshop. Mn de indeling in 4 soorten ideeen (that have arrived, in progress, in conflict, in anticipation) spreekt mij erg aan:


{klik kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Slavernij bestaat ook hier!

Schrijf ik twee dagen gelden over slavernij in India en dan lees je vanmorgen in de krant dat dat gewoon ‘bij ons’ in de Peel kan:

Ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen, werkten op de boerderij. Zij mochten het terrein niet verlaten, verdienden veel minder dan beloofd en sliepen in een vieze brandonveilige ruimte zonder ramen. Mogelijk werden de aspergestekers ook mishandeld. De arbeidsinspectie had de aspergestekerij al een tijd in het vizier, werd maandag bekend. De inspectiedienst heeft de werkgeefster sinds 2005 vijf keer boetes opgelegd voor in totaal 566.000 euro wegens illegale arbeid en onderbetaling.

Het enige dat ik niet begrijp is dat je als aspergekweker in 4 jaar tijd al meer dan een half mijoen aan boetes kan betalen (mij lukt dat in een gemiddelde week niet). Dat is mijn eerste vraag. Daarna snap ik ook niet dat je dan toch nog 50 man in een hok kan laten leven als slaven, zonder dat dat alweer direct was opgevallen. En dan denk ik altijd dat het niet het enige bedrijf in Nederland is waar dit gebeurt. Zoals Bush geloof ik ooit zei: ‘I may not be a farmer, but I can smell manure’.

Kunnen we dan GVD ook al geen asperges meer eten? Geen vlees (biokippen en zo), geen vis (overbevissing, plastic soup), geen asperges.


AddThis Feed Button

Slavernij bestaat!

Nu is India een land dat mijn hart ooit gestolen heeft en waarvan ik denk dat het in de nabije toekomst een zeer belangrijke rol zal spelen in de wereldeconomie en het is ook nog eens de grootste democratie ter wereld, maar ook een land, waar nog erg veel mis is. Pete Pattisson reist de wereld rond om dit soort misstanden in beeld te brengen, oa de (economische) uitbuiting en slavernij in India. Vooral in de steenbakkerijen in Rajahstan worden mensen met leningen (voor onderwijs en/of medische hulp) voor de rest van hun leven gebonden aan deze uitbuiters; omdat de rente hoger is dan hun ‘loon’, komen ze nooit meer weg. Degenen die proberen te vluchten worden (soms met de hulp van de politie) vastgezet. Als ze dat in India nog oplossen is het echt mijn ‘droomland’.
Zie ook Slumdog Millionaire, dan krijg je een goed beeld (los van de geweldige film!):
AddThis Feed Button

The world moves East

Als je voor een Japans bedrijf werkt (zoals ik nu zelf) ga je het geloven; het zwaartepunt van de wereld gaat naar het Oosten.

Of het nu het boek van Fareed Zakaria is, of het boek van Kishore Mahbubani. Of het verhaal van Nandan Nilekani over India. Nandan Nilekani richtte in 1981 Infosys op, nu één van India’s leidende IT-bedrijven. Na zijn vetrek als CEO, richt hij zich nu op zijn volgende grote avontuur: ‘Re-imagining India in the new millennium’.

Zoals Thomas Friedman over hem zei: ‘Seattle has Bill. Bangalore has Nandan. What makes Nilekani unique? For me it comes down to one phrase: great explainer.’
AddThis Feed Button