Creatieve aanpak geeft resultaat

Vorig jaar al liet Volkswagen zien hoe je met wat fantasie gedrag eenvoudig kunt veranderen (zie hier); nu pakken ze de draad weer op. Wat doen wij de volgende keer slimmer en creatiever als we verandering willen bewerkstelligen?AddThis Feed Button

Volkstuintje 2.0

Hoe krijg je groente uit eigen tuin, zonder een tuin te bezitten, of geen zin in het onderhoud er van? De Italianen hebben er iets op bedacht! Volkstuintje 2.0.Via de website van Le Verdure Del Mio Orto (‘De groenten uit mijn tuin') kan iedereen een volkstuin op afstand hebben met een tuinman; dus wel verse groenten uit je ‘eigen’ tuin, maar geen gedoe met zaaien, wieden, oogsten. Je tuintje ligt tussen Milaan en Turijn en alle groente wordt biologisch, organisch geteeld en via de gelikte interface kies je zelf wat je lekker vindt en dat planten ze dan voor je aan. Elke week krijg je je pakket met verse groenten thuis.

Je kunt er zelfs je eigen vogelverschrikker met je eigen foto krijgen als je wilt. Een tuintje van 30m2 kost je 685 euro’s/jaar; helaas brengen ze de opbrengst niet naar Nederland ......

(dank aan Gijs van Wijk voor tip)


AddThis Feed Button

Nieuws maar dan anders

Op grond van Google News maakte Marcos Weskamp zijn programma NewsMap, een applicatie die je door Google News kunt laten zoeken en door de grootte van het vakje laat zien wat het belangrijkste nieuws is; voor Nederland ziet dat er op dit moment zo uit. Slim bedacht:
AddThis Feed Button

Whack a Banker

Het is toch aardig te zien dat iemand iets leuks heeft bedacht om aan bankiers en hun moraal te verdienen. Jammer dat het spel niet naar Nederland komt:
AddThis Feed Button

Achterhoede-gevecht

De regering wil onder influistering van de Commissie-Gerkens een download-verbod instellen tegen het (gratis) downloaden van auteursrechtelijk materiaal. Waar men aan voorbij gaat is dat het enerzijds niet te handhaven is, maar anderzijds men hiermee een industrie beschermt (vooral de muziekindustrie) die al decennia niet wil aan het vernieuwen van haar businessmodel. Hoe lang weet men al niet dat geld verdienen aan een muziektrack (uit de tijd van de LP zo ongeveer) erg achterhaald is? Bescherming van oude modellen staat innovatie in de weg! En die is er wel overigens, want toen ik vrijdag-avond in de bioscoop zat te kijken naar de 3D-versie van Avatar, was het duidelijk dat de film-/bioscoop-industrie aan de vooravond staat van een grootse nieuwe tijd; hiervoor moet je naar de bioscoop, daar tel je graag je €8 pp voor neer. Dat is niet te downloaden, dat is innovatie en inspireert ook Mattel tot mooi nieuw 3D-speelgoed:
AddThis Feed Button

Gewoon schitterend ....

... was de tekst van de email die ik vandaag kreeg van onze vaste correspondent en lezer uit Bangkok. Via deze site kom je op een Google-maps pagina waar je live (!!) alle vliegbewegingen kunt zien in je omgeving of van elke plek in de wereld die je invoert.

Door slim Google Maps met realtime gegevens van vliegtuigen te combineren krijg je deze info tot je; klik op een bewegend vliegtuig en zie ook nog eens een foto van het type en het vluchtnummer en plaats van herkomst en bestemming. Zoals wel vaker gesteld is innovatie vaak niet het werk van uitvinders en ‘Eureka’-momenten, maar veel vaker hard zwoegen en slim combineren van dingen die er al zijn:Dank aan Andre vd Marck voor tip!AddThis Feed Button

We staan op de 10e plaats

Zojuist verscheen het IMD World Competitiveness Yearbook; we zijn nummer 10 van de wereld!

Doen we het met de Scandinaviers en Ieren nog zo gek niet. Wat zou de gemene deler zijn van dit groepje? Relatief klein en dus in het geweld van de grootmachten om je heen wel innovatief moeten zijn? Wat mij opvalt is dat Japan relatief slecht scoort en dat Belgie al helemaal ontbreekt in de bovenste regionen:


Nederland scoort als volgt op de afzonderlijke aspecten:Dus zijn we harde werkers, duur en vooral goed in het neerleggen van asfalt en dijken. Is er in een paar honderd jaar dus eigenlijk niet zo veel veranderd.

En dan gaat de regering kijken naar ‘gesubsidieerde banen’ (vroeger heette dat Melkert-banen) en dus weer draaien aan de knop van arbeidsparticipatie in plaats van het verder stimuleren van de arbeidsproductiviteit. Is het tenminste over 100 jaar gewoon nog weer hetzelfde; een geruststellende gedachte.


AddThis Feed Button

Think

We kunnen natuurlijk niet met z’n allen doorgaan om en de wereld te vervuilen en alle fossiele brandstoffen op te maken!

De firma Think brengt als eerste in heel Europa, een 100% electrische auto uit; nog een beetje duur met €30.000, maar dat kan binnen een paar jaar de helft zijn. Hij lijkt wat op een Smart, maar dan met 300 kg. batterijen aan boord. Ik zie mezelf m’n haspeltje al uitrollen om de auto even op te laden. Hoe voorkom je dan dat ‘s nachts je buurman je auto loskoppelt en de zijne met een verlengsnoer aan jouw stroom hangt? Het is ook niet zo handig zo’n draadje 220V door je brievenbus naar buiten, maar daar zullen ze vast wel iets op bedacht hebben. Erg goed initiatief. Maar er komen er meer; ook Shai Agassi (41 jaar jong, liet er de functie van CEO van SAP voor schieten) komt eraan met zijn ideeen:
AddThis Feed Button