Groei moet

Ooit deed ik een training ‘Ikkologie’ bij Remco Claassen over (oa) mijn persoonlijke missie (nav Stephen Covey’s 7 Habits for Highly Effective People) en ik herinner me ‘mijn’ zin:

IK, Paul van der Marck, daag mijzelf en anderen continu uit te groeien en te doen groeien, waarbij ik de gezondheid van mezelf en mijn omgeving niet schaad


Maar wat is dat nu; groei?

Stel je een cirkel voor met alle kennis van de mensheid daarin:

Tegen de tijd dat je van de basisschool komt weet je dit:

Als je van de middelbare komt weet je een beetje meer:

Met een Bachelor krijg je een beetje specialisatie:

Een Master verdiept die specialisatie:

Als je veel promotie-onderzoeken leest kom je aan de grens van onze kennis:

Eenmaal aan die grens aangekomen, ga je je focussen:

Je duwt een paar jaar tegen de grens:

Tot op een dag de grens een stukje meegeeft:

En dat is ‘groei moet’:

Ineens ziet jouw wereld er anders uit:

Maar vergeet niet het ‘grotere plaatje’:

Blijf groeien!AddThis Feed Button

Een 'lijstjesman'

The Economist publiceerde weer een lijstje (ik hou van lijstjes, realiseer ik me. Ik ben een 'lijstjesman'. Wat zegt dat? Wil ik de wereld op die manier overzichtelijk houden?). Dit keer over de beste MBA's is de wereld over 2009. En wie staat op 1?


Nee .....


Ook nee ......


Niet mijn geliefde Harvard, maar IESE uit Spanje. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat ligt aan mij klaarblijkelijk. Hier het overzicht, en raad eens: we, Nederland met Rotterdam en Nyenrode, staan er niet bij!. Nu kunnen we zeggen dat die Amerikanen wat nationalistisch zijn, maar met Spanje op 1 houd je dat niet lang vol!
AddThis Feed Button

We doen het zo gek nog niet ..

blijkt uit onderzoek van de OECD; in 2007 had 28% van de Nederlandse beroepsbevolking een academische studie afgerond. Alleen Noorwegen (30%) blijft ons voor, maar we laten Australië, Japan, Engeland (15%) en de rest ver achter ons. Dat we met zoveel academen ook goed kunnen sporten (overigens: in mijn tijd was het Nederlands Hockey-elftal bijna allemaal tandarts) blijkt uit onze prestaties op de Olympische Spelen. Maar hoe zit dat nou in vergelijking met het aantal inwoners? Dat een land als China met meer dan een miljard inwoners veel medailles wint, zal niemand verbazen, en het zegt al helemaal niets over hoe sportief zo'n land is. Hoe ziet het aantal (gouden) medailles eruit per 1.000.000 inwoners?

Pos
Land
Goud/milj. inwoners
1.
Jamaica
2.139
2.
Bahrein
1.392
3.
Estland
0.764
4.
Nieuw-Zeeland
0.718
5.
Australië
0.679
6.
Mongolië
0.667
7.
Georgië
0.647
8.
Noorwegen
0.645
9.
Slowakije
0.549
10.
Slovenië
0.498
12.
Nederland
0.420
25.
Rusland
0.163
33.
VS
0.118
47.
China
0.038


Toch weer 12e. Niet gek toch? Nu mooi voor Rusland, de VS en China!


AddThis Feed Button

Innovatie na Balkenende 2 (of 3?)

Het Innovatieplatform is met het nieuwste kabinet Balkenende (IV?) gestopt. Missie volbracht denk ik dan; de kennis-economie draait op overtoeren dus innovatie is voorlopig niet meer nodig? Maar wat is nu eigenlijk een kennis-economie? En zijn wij (de BV Nederland) dat wel? Of zijn de 100.000-en ingenieurs (die daar elke maand afstuderen) uit India en China ons straks als kenniswerkers te slim af? Een prachtig stuk goed onderbouwde kritiek vind je op de site van hoogleraar Bart Nooteboom (hoogleraar innovatiebeleid UvT). De belangrijkste conclusie van Prof. Nooteboom is dat er op het gebied van innovatie in Nederland een schrijnend gebrek is aan samenhang en continuïteit. Net zoals de ANWB-topman Nouwen ooit zei: 'Als de zon schijnt moet je het dak verbouwen'. Helaas is Balkenende cs dat alweer vergeten; de zon schijnt en, met JP voorop, gaan we buiten spelen. Sic!