Zo groen zijn we nou ook niet

Laten we nog wat kerncentrales openen en vooral zonne- en wind-energie niet meer steunen! Linkse hobbies! In het kort het beleid van Rutte cs.

Via deze prachtige interactieve tool kun je zien hoe slecht we ’t milieutechnisch doen als rechts-liberaal landje:
AddThis Feed Button

Happy Planet Index

We staan als Nederland op de 1e plaats van de ‘Westerse wereld’ en 43e van de Wereld en moeten landen als Costa Rica (met stip op 1) ver voor laten.

Waarmee?

Met de Happy Planet Index. Het idee is geweldig; naarmate de inwoners van een land gelukkiger zijn en langer leven en dat ook nog eens doen met een beperkte ecologische ‘footprint’ is dat land een ‘Happy Nation’ voor een ‘Happy Planet’. In een wiskundige formule:Het idee is van Professor Herman Daly van de University of Maryland, die de HPI samenstelt. Deze ziet er voor de Top 45 als volgt uit:
‘We’ scoren vooral goed door onze ‘life satisfaction’ van 7,7 (op een schaal van 10) en onze ‘life expectancy’ van 79,2. Als we nu nog meer doen aan groene energie?

Opvallend is dat landen als Costa Rica, Domenicaanse Republic, Jamaica, Vietnam en Cuba het goed doen; veel ‘happy people’. Als je daar ooit was geloof je het direct.

Mooi onderzoek en laten we eens volgen hoe de USA het de komende jaren doet (niet ‘very happy’ en ‘dramatische eco footprint’). Zorgwekkend in deze is dit patroon in de USA:Kennelijk is er een omgekeerd verband tussen ‘satisafction’ en geld verdienen. Sic!Hier het hele rapport. Lezen!


AddThis Feed Button


Tijd voor een nieuwe Verlichting

Nu we de wereld met z’n allen langzaam naar de afgrond duwen is het tijd voor een nieuwe Verlichting; wellicht helpen deze inzichten:

AddThis Feed Button

Twijfelachtig record

De vorige maand was wereldwijd de warmste meimaand ooit. Dat heeft het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA op 15/6/2010 bekendgemaakt. In mei 2010 was het gemiddeld 15,46 graden Celsius, wat 0,69 graden warmer was dan het gemiddelde van vorige eeuw. Het was tevens de 303e maand op rij sinds februari 1985, die warmer was dan het wereldwijde gemiddelde voor die maand in de twintigste eeuw. Ook de periode maart-mei dit jaar geldt als warmste ooit.

De warme mei was niet zozeer te merken in onder meer West-Europa, waar het ongebruikelijk koud was. Onder andere Oost-Europa, Zuid-Azië, Oost-Rusland het oosten van de VS trokken het gemiddelde echter naar recordhoogte.

Is dat koele West-Europa een gevolg van de onderkoelde verhoudingen in Nederland tussen politieke partijen en bevolkingsgroepen? Wat het ook is, beiden (opwarming der aarde en onderkoeling in Nederland) zijn zorgelijk!


AddThis Feed Button

Vooruitziende blik

BP-slogan uit de vorige Eeuw:
AddThis Feed Button

Wat een drama.....
En dan nog blijven we geloven in olie, gas en steenkool? Slaan we de CO2 toch gewoon op? Zie hier een krachtig en overtuigend pleidooi voor zonne-energie!


AddThis Feed Button

We staan 47e!

En dat is slecht nieuws!

Eens in de twee jaar publiceert Yale haar Environmental Performance Index (EPI), waarmee 163 landen op 25 indicatoren worden gerangschikt die te maken hebben met een Duurzame Economie/Samenleving/Energie. Anders gezegd: woon je je land uit of ben je een goed rentmeester?

Volgens Yale dat eerste want we scoren slecht op vervuiling (van lucht en water), we scoren slecht op uitnutten van natuurlijke bronnen en doen weinig/niets aan duurzame energie. We doen het zo slecht dat we zelfs achter een land als Roemenie staan:
En ga nou niet zeggen dat het komt omdat de Index niet eerlijk is, of geen rekening houdt met de dichtbevolktheid van ons landje, want dat is niet zo:Hopenlijk helpt het initiatief van (oa GroenLinks en D66) voor nederlandkrijgtnieuweenergie.nl. Wel goed stemmen 9 juni aanstaande!


AddThis Feed Button

Earth-Day 2010

Het is vandaag Earth-Day; reden voor optimisme?

AddThis Feed Button

Earth-DayOp 22 April aanstaande is het Earth-Day en gaat eindelijk de film van Jacques Perrin in premiere die ik vorig jaar op TED al zag in pre-productie. Wat een prachtige beelden. Ga erheen, een deel van de opbrengsten gaat naar projecten ter bescherming van de oceanen. Mochten er juffen meelezen, doe op school een extra uurtje op de 22e over de Zee!

AddThis Feed Button

Hoe doet ie dat?

Sir James Dyson is de man van meer dan 5.000 mislukkingen, maar nu een gevierd industrieel ontwerper. Hij komt nu met een ventilator zonder bladen en eerst denk je dat het een grapje is, maar dit is weer een stap voorwaarts naar minder airco’s en dus beter voor het milieu:
AddThis Feed Button

Electrische auto wordt sexy

De MVO-trend zet door in autoland en had je tot voor kort uitsluitend de op een zetpil lijkende Prius, komt er binnenkort de Fisker. Deze auto ziet eruit als een Italiaans raspaard; gaat ook nog eens extreem snel en rijdt het grootste stuk op electische stroom (je steekt hem thuis in het stopcontact).


{klik foto}


Investeert de overheid in Nederland iets meer dan 22 miljoen in electrische auto's (Maria en Camiel willen er elk een), gaat er in Fisker bijna $500 mijoen extra per vandaag! In Nederland gaat hij < 100K kosten (geen BPM en dat scheelt al gauw de helft!) en dan wordt het toch weer leuk!


AddThis Feed Button


Zijn we het wel waard?Als vervolg op de film van Al Gore komt binnenkort 'The Age of Stupid' uit; we zijn in 2055 aanbeland en de wereld is er slecht aan toe. Een archivaris (een mooie rol van Pete Postlethwaite) woont alleen op Antarctica en bekijkt de beelden die hij heeft opgeslagen, hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Zijn we het eigenlijk wel waard om gered te worden? Gaat dat zien:
AddThis Feed Button


Meesterwerkjes bij de afvalbak

Soms is het jammer dat iets niet van de tekentafel komt; bij reclame-bureau’s worden veel ontwerpen bij de afvalbak gezet. Zo ook deze prachtige site voor Toyota over Lean, Green en Corporate Social Responsibility. Gelukkig zette het bureau hem wel online:
AddThis Feed Button

Een Prius of lopen?

In Good magzine een mooie vergelijking over hoeveel benzine/energie per persoon er nodig is om 350 Mijl (563 km) af te leggen. Dan is een Prius toch nog niet zo’n goed idee (vanuit dit perspectief). Gewoon de fiets nemen blijft het beste; de mens is zelf het meest efficiente vervoerssysteem. Zou GM nu ze ‘enegriezuinige’ auto’s gaat maken ook weer een fietsfabriek openen?
AddThis Feed Button

Think

We kunnen natuurlijk niet met z’n allen doorgaan om en de wereld te vervuilen en alle fossiele brandstoffen op te maken!

De firma Think brengt als eerste in heel Europa, een 100% electrische auto uit; nog een beetje duur met €30.000, maar dat kan binnen een paar jaar de helft zijn. Hij lijkt wat op een Smart, maar dan met 300 kg. batterijen aan boord. Ik zie mezelf m’n haspeltje al uitrollen om de auto even op te laden. Hoe voorkom je dan dat ‘s nachts je buurman je auto loskoppelt en de zijne met een verlengsnoer aan jouw stroom hangt? Het is ook niet zo handig zo’n draadje 220V door je brievenbus naar buiten, maar daar zullen ze vast wel iets op bedacht hebben. Erg goed initiatief. Maar er komen er meer; ook Shai Agassi (41 jaar jong, liet er de functie van CEO van SAP voor schieten) komt eraan met zijn ideeen:
AddThis Feed Button

Snel m'n motor-rijbewijs!

Nee, ik hoef geen motorrijbewijs in verband met een midlife-crisis, maar gewoon omdat deze er zo waanzinnig mooi uitziet. Volgens een motor-expert en goede collega, Marc S., ziet het er mooi uit maar zal het met de acceleratie en topsnelheid wel tegenvallen. Nou geloof ik dat het wel meevalt met 135 Newtonmeters (bij elk toerental!!) en een top van 240 km/u, maar wat natuurlijk het allermooiste is, is dat het een motor is die 100% electrisch is, dus geen verdere belasting van het milieu. En het ziet er retecool uit (excusez le mot):
Nu schijn ik niet veel van motoren te begrijpen (aldus weer diezelfde Marc S.), maar zou bijna mijn motorrijbewijs gaan halen hiervoor. Wel dan met een MP3 Ducatisound, want hij is ook nog eens 100% geluidloos (als dat bestaat, zal wel een paar dB zijn):

AddThis Feed Button


Komiek wint Nobel-prijs

Dat Al Gore de Nobelprijs heeft gewonnen zal niemand ontgaan zijn; ik ga hier geen mening geven of dat verdiend of niet is. Dat Al Gore ook een Oscar heeft gewonnen voor 'An Inconvenient Truth' weet ook bijna iedereen. Dat de man die zichzelf altijd aankondigt met 'I am Al Gore, I used to be the next American President' ook een begenadigd komiek is weet bijna niemand. Kijk naar dit filmpje (van de TED conferentie in 2006; de 1e tien minuten) en leer wat het is om jezelf te relativeren:


De wereld draait door

Nee, we bedoelen niet het TV-programma van Matthijs van Nieuwkerk, maar het mooie boek van Alan Weisman, 'The world without us'. Het boek beantwoordt de vraag: wat gebeurt er als wij ('de mensen") er niet meer zijn? Een geruststellende gedachte dat alles gewoon verder gaat en vanuit het oogpunt van de natuur zelfs beter gaat; de wereld heeft ons niet echt nodig. Het boek geeft een mooi beeld wat er na 5, 10,100, 1.000, 10.000 (etc) jaar gebeurt als wij op een dag er niet meer zijn. Hier een interview met Alan Weisman en hier een link naar een mooie geanimeerde pagina van zijn site.