Even de Ijen oplopen ...

Nu General Motors genationaliseerd is en ‘Government Motors’ heet, klagen veel GM medewerkers en pensionados ‘steen en been’.

Hun klaagzang valt in het niet bij de nooit-klagende mensen op Oost Java, die dag-in dag-uit de Ijen krater opklimmen (2800 meter omhoog!). Nu was ik daar een paar jaar terug naar boven geklommen met mijn zoontje Ruben en vond ons toen al stoer, maar realiseerde me maar half, wat het betekent om meerdere keren per dag, met op je schouder 2 manden met zo’n 80 kg aan sulfer, die trip te maken.

Al helemaal schokkend is het te lezen dat ze daar dan Rp50.000 voor krijgen (€6/dag) en meestal sterven voordat ze 50 zijn; aan onze gezichten zie je ook dat het geen goed idee is daar lang te blijven. En waarvoor heb je sulfer nodig? Omdat wij liever mooie witte suiker hebben (je kunt er suiker mee ‘witten’)! Deze beelden zijn een ode en klaagzang voor de mensen op Oost Java; zouden ze bij GM nu geen witte suiker meer gebruiken?
AddThis Feed Button

De Wereld na de USA

Op dit moment lees ik het boek van Fareed Zakaria een origineel denker, interviewer en auteur. In zijn laatste boek (The Post-American World) zegt hij : This is not a book about the decline of America, but rather about the rise of everyone else.

Een wereld waarin de United States niet langer domineren in de mondiale economie, niet meer (alleen) de wereldpolitiek orchestreren, en niet meer de leidende cultuur is. Maar waar door "rise of the rest”, met landen als China, India, Brazilië en Rusland de wereld wordt hervormd; de grootste gebouwen, de meest-verkopende films en de meest geavanceerde producten komen niet (meer) uit de USA. Als je hiernaar kijkt snap je hoe dat kan:AddThis Feed Button