Managers en Leiders

Henri Mintzberg heeft zojuist een nieuw boek uitgebracht: Managers waarin hij het verschil tussen managers en leiders nuanceert en minimaliseert: we should be seeing managers as leaders and leadership as management practiced well.”.

Nu geloof ik dat het van waarde is om het onderscheid te maken blijven maken, omdat het twee verschillende dingen blijven, maar ben het met hem eens dat je het beste goede leiders als managers kunt hebben:Dit is een sheet uit mijn Speakers Academy verhaal over Leiderschap! Mintzberg concludeert in zijn boek:

‘To be a successful manager, let alone—dare I say—a great leader, maybe you don’t have to be wonderful so much as more or less emotionally healthy and clearheaded.’

Zoals Peter Drucker al zei in zijn
Concept of the Corporation (1946): ‘No institution can possible survive if it needs geniuses or supermen to manage it. It must be organized in such a way as to be able to get along under a leadership composed of average human beings’.

Gelukkig maar.


AddThis Feed Button

De wereld van gratis

Nog even en dan is alles gratis? Uit onderzoek blijkt dat Sony bij elke PS3 zo'n 300 dollar (!) verliest op de hardware, maar dat meer dan goed maakt met de verkoop van software en diensten. Echte innovatie van het business-model (zie Peter Drucker) zoals Drucker dat bedoelde. En terwijl de echte innovatie dus niet in technische innovatie zit, maakte ons InnovatiePlatform zich hier jarenlang het meeste druk om; wat een verspilling van tijd en geld. Het gaat dus veel meer om innovatie van het businessmodel, dan ouderwetse harde R&D, maar dat is natuurlijk niet zo spannnend en sexy. Als de Sony-soort innovatie echt doorzet, rijden we straks in gratis auto' s die worden gefinancierd uit de advertenties en diensten die via satteliet/RDS/telefonie in de auto tot ons komen. De auto als informatie-vehikel en transport-middel om te komen op de plek van de informatie-aanbieder. Geen al te gek idee denk ik.