Downloadable leesvoer / must read

Voor de liefhebbers heb ik twee mooie stukken voor download beschikbaar gesteld:

- een mindmap van de last Lecture van Randy Pausch

- een boekje van Seth Godin: What Matters Now


AddThis Feed Button


Bestaat toeval?

Soms ga je dat denken.

Loop ik op 28/7 met de familie op Borneo op het het zeer regionale vliegveld van Sandakan, valt mijn oog op het boekenrek (een soort tic om altijd te speuren naar boeken, denk ik) van het lokale vliegveldwinkeltje en zie ik daar tot mijn stomme verbazing het boek van Randy Pausch ’The Last Lecture’ staan. Op de de dag af een jaar na zijn overlijden (rekeninghoudend met de tijdszones klopt dat wel), sta ik te staren naar zijn boek en laat als bewijs mijn zoon Ruben het even aanwijzen op deze foto. Nu gaat het boek over ’achieving your childhood-dreams’ en nu hoop ik dan maar dat (mede door dit toeval), mijn kinderen ook gaan proberen hun ’childhood-dreams’ te realiseren!
Voor iedereen die het boek nog niet heeft gelezen; je kunt je de vlucht naar Sandakan besparen (mis je wel dit en dit) en het bij Bol.com bestellen. Doen!


AddThis Feed Button

En weer een held minder!

Randy Pausch is overleden; een bron van inspiratie voor miljoenen mensen heeft de strijd tegen kanker verloren. Voor de Consulting Times van Ordina schreef ik recent deze review van zijn boek:

The Last Lecture door Randy Pausch

Het begint bijna een hype te worden, maar ‘The Last Lecture’ van Randy Pausch is een YouTube-en Google-hit (meer dan 480.000 hits op de woorden ‘Last Lecture Randy Pausch’) en nu dan ook in boekvorm verschenen. Voor mij een reden eens te lezen waar het nu allemaal om te doen is. The Last Lecture is een academische traditie en intellectuele oefening, waarbij de vraag centraal staat wat je je publiek zou willen meegeven als het je laatste college was. Voor Randy Pausch (een 47-jarige hoogleraar in Virtual Reality op de Carnegie Mellon Universiteit en vader van drie kleine kinderen) een levensechte vraag want hij heeft ongeneselijke kanker en nog maar een paar maanden te leven. Zijn Last Lecture gaat over ‘ Achieving Your Childhood Dreams’ en nu zijn boek dus ook. Het boek is eenvoudig in een middag te lezen en is zeer toegankelijk geschreven; de korte hoofdstukken zijn een aaneenrijging van losse gedachten en onderwerpen die vanuit diverse invalshoeken gaan over liefde (voor het vak en elkaar), passie, ambitie en toewijding. Het leest prettig en de (engelse) taal hoeft voor niemand een barrière te zijn. Ik moet toegeven dat ik op bepaalde momenten, als je je realiseert dat de verhalen van een leeftijdgenoot met kinderen zijn en je zelf ook een veertiger met kinderen bent, de emotie van de pagina (en in mijn keel) voelde spatten.

Een paar prachtige lessen van Randy zijn:

‘We cannot change the cards we are dealt, just how we play the hand.’

En over fysieke of emotionele barrières (hij noemt ze ‘brick walls’) zegt hij:

‘Brick walls are there for a reason. They give us a chance to show how badly we want something’.

Ik realiseerde me na het lezen van het boek dat er maar 1 grootheid is die je in je leven moet managen en dat is ‘tijd’; er is altijd te weinig van en je (ik) springt er vaak gemakzuchtig mee om. Ook Covey heeft het over de tijd de we gebruiken voor urgente dingen die vaak niet belangrijk zijn, maar vanuit de mond van een succesvolle managementauteur/-trainer komt de boodschap minder hard aan dan vanuit de persoonlijke verhalen van een stervende professor. Dat is direct de kracht en zwakte van het boek; de boodschap komt goed aan, maar soms heeft het een wat hoog voyeuristisch gehalte. Het is hem vergeven, want het was nooit zijn bedoeling om de hype te creëren; alles wat hij wilde, is dat zijn kinderen (de oudste is pas 6) iets hadden waaraan ze hun vader (zijn ideeën, dromen, normen en waarden) kunnen herinneren. Ik vind het een aanrader voor iedere consultant, om jezelf nog maar eens een spiegel voor te houden: ben jij je droom aan het realiseren?


Hier nog een mooie film van hem met wat tips over hoe je je tijd beter kunt gebruiken:
AddThis Feed Button

Er zijn te veel boeken, maar 1 moet je lezen!

Zoals jullie weten volg ik al een tijdje Randy Pausch; zijn verhaal van zijn 'Last Lecture' is nu ook verschenen als boek. Er zijn weinig boeken die de moeite van het lezen waard zijn, maar deze MOET iedereen lezen. Klik op deze Audio-CD voor een deel van het boek:

Hier ook nog een video over Randy bij Oprah:
AddThis Feed Button

De Top 100 meest invloedrijken der Aarde

Elk jaar publiceert Time een lijst met de 100 Meest Invloedrijke Mensen der Aarde (100 MIMA); dit jaar staat de Dalai Lama op 1 in de lijst met 'revolutionairen' en heeft Poetin de eer op nummer 2 te staan in deze sub-categorie; helaas hoef je geen goeds te doen om toch heel invloedrijk te zijn. Opvallend is dat Nederland er twee keer tussen staat (2 jaar geleden alleen Ayaan) omdat onze Neelie Kroes verschijnt op deze lijst (en dat verbaast me niets als de meest invloedrijke Euro-Commissaris van de EU) en onze top architect Rem Koolhaas. Maar, een vrouw en Nederlands. En dan las ik laatst dat er te weinig top-vrouwen in Nederland zijn? Kennelijk zijn er niet veel, maar wel hele goede en dat is wellicht belangrijker. Want ik heb liever 10% hele goede vrouwen in de top van mijn bedrijf, dan (door de overheid verplicht) 40% middelmatige!

Wat mij ook opvalt is dat de door mij eerder opgevoerde Randy Pausch (je weet wel van zijn laatste college) er ook tussen staat!

Hier de hele lijst met doorklik-links:

REVOLUTIONAIREN
HELDEN & PIONIERS
WETENSCHAPPERS & DENKERS
ARTIESTEN & ENTERTAINERS
BOUWERS & TITANEN


AddThis Feed Button

Je laatste verhaal ...

Wat zou je de wereld willen meegeven als je weet dat het je allerlaatste keer is dat je wat kunt vertellen? Dat is een leuke gedachte-oefening (die oa door Stephen Covey en Remco Claassen gedaan wordt vanuit het perspectief van je eigen begrafenis), maar wat als het de keiharde realiteit is? Dat is het verhaal van professor Randy Pausch, een Carnegie Mellon University computer-science professor, die weet dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft en een laatste college geeft aan zijn studenten en collega's. Dan moet je alleen maar kijken, luisteren en heel stil zijn (even door de 10 sec. commercial heenbijten):
Hier zijn hele college (duurt 1,5 uur):