Een kerk van mensen

God is een product van de mens, een manier van mensen om met hun angst voor de dood om te gaan.
Dus tekende Tjarko van der Pol een kerk die opgebouwd is uit mensen, een kunstwerk waar hij een jaar lang elke dag aan werkte. Als religie een construct is van mensen, dan is een kerk geconstrueerd uit mensen het ultieme symbool. En zoals altijd in zijn werken zit er ergens in de mensenmassa een blote vrouw verstopt……


2013-09-12-07.48.07

De Ayatollah en Boob-quake

Het moet niet gekker worden; de Ayatollah’s (Hojatoleslam Kazem Sedighi) in Teheran halen alles uit de kast om hun zin te krijgen. Nu dreigen ze met een aardbeving, als vrouwen niet doen wat ze willen:

"Many women who do not dress modestly ... lead young men astray, corrupt their chastity and spread adultery in society, which increases earthquakes”

Wat dan weer wel leuk is, is dat een Amerikaanse blogster (met haar blog BlagHag) gisteren had uitgeroepen tot Boob-Quake dag, wat haar op Facebook al snel meer dan 70.000 volgers opleverde en er zelfs officiële T-shirts te koop zijn:Dus naast de rokjesdag van Bril is er nu Boob-dag; ik vind het winst.AddThis Feed Button


Pasen en Spinoza

Wat is Pasen nu eigenlijk? Wat hebben een paashaas en eitjes met Christus te maken? Hoe kan het eigenlijk dat de kruisiging van Christus en zijn wederopstanding niet elk jaar op dezelfde datum vallen?

Pasen, of Easter in het engels, komt van het Germaanse Eastre, een godin die rondtrok met in haar gevolg een ‘haas’ en deze godin en haar feest in de lente bestond al lang voordat er sprake was van Christelijke traditie. Het was een feest van de vruchtbaarheid (wellicht daarom het Ei). Om de acceptatie van de christelijke tradities makkelijker te maken voor de ‘heidenen’ bedachten de katholieken een soort mix van hun eigen katholieke feest en dat van de heidenen; leuker dan Eddy Izzard kan ik het niet vertellen.

Daarom sluit ik mij aan bij Boris van der Ham en vieren we deze dagen bij ons thuis de ‘Majesteit van de Rede’:
AddThis Feed Button

Religie kan ook leuk zijn ..Deze beelden van het Holi-Festival (hier ook) deden me realiseren dat we morgen vooral moeten stemmen en kiezen voor pluriformitiet, duurzaamheid en onderling vertrouwen.


AddThis Feed Button

Religie; simpele beslisboom

TED- and Twitter friend Fleur Brown (she's from Australia, hence this blog in English) just sent me this easy to use decision-chart. Whatever I do, I end up in the box for 'Atheists', but only because I had to state 'Yes' to Insane and 'No' to Rich. What about you?
AddThis Feed Button

Soms hoop je dat de Hel bestaat!

Aartsbisschop Rembert Weakland publiceert binnenkort zijn memoires, maar geeft zo hier en daar al wat voorproefjes. Wie is die man? Rembert Weakland is een homosexuele priester (niks mis mee), die het tot Aartsbisschop schopte (mag ook wat mij betreft), maar tevens pedofiel bleek te zijn en dat ook nog eens probeerde af te kopen door bijna een half miljoen zwijggeld te bieden.

Maar nu zegt hij het volgende: We all considered sexual abuse of minors as a moral evil, but had no understanding of its criminal nature.

En dat soort lui mag in de katholieke kerk rond blijven lopen! Wat ik overigens niet begrijp is dat je het probeert af te kopen als je dacht dat het ‘ok’ was? Had je toch met je vrome hoofd gewoon kunnen zeggen dat je dacht dat het geen kwaad kon?

Het wordt nog erger want Weakland zegt vervolgens dat hij: Accepted naively the common view that it was not necessary to worry about the effects on the youngsters: either they would not remember or they would ‘grow out of it’.

Nu hebben de katholieken zelf het concept van de Hel bedacht, maar ik hoop voor even dat hij bestaat en dat Rembert daar voor de eeuwigheid mag blijven.


AddThis Feed Button

Leven na de Dood?

Mijn Oma geloofde in Reincarnatie en beloofde op mijn 40e verjaardag (al weer even terug) erbij te zijn. Heb haar niet direct herkend, maar dat kan doordat ik nog niet goed begreep als wat ze er dan bij zou zijn.

Nu is er een nieuw boek van Matthieu Weggeman, de bekende auteur van management-boeken: Waarom zouden we doodgaan? We gaan toch allemaal dood. De enige echte zekerheid waarover je als mens beschikt is dat je vroeg of laat ophoudt te bestaan. Maar waarom is dat eigenlijk?

Ieder mens is uniek en dus onvervangbaar. Bovendien houden mensen van elkaar, maken ze samen plezier en doen ze dingen waar ook anderen blij mee zijn. Het is toch zonde als je er dan op een gegeven moment niet meer bent. Bovendien is doodgaan helemaal niet logisch. Eerst anderen enthousiast maken met je aanwezigheid en leren over jezelf na te denken, en dan ineens verdwijnen. En altijd te vroeg. Dus waarom zullen we doodgaan? En wat gebeurt daarna? Mogelijke antwoorden op deze vragen worden in 'Waarom zouden we doodgaan' vrijmoedig verkend, zonder dat het zware kost wordt. Met humor en oprechte verwondering nodigt Mathieu ons uit te reflecteren op onze eigen verhouding tot de oneindigheid. Als toegift zet Mathieu een nieuwe ‘religie’ neer, het neo-naïvisme, dat zich kenmerkt door:

  • De mens is van oorsprong naïef, geneigd tot alle goeds en te vertrouwen;
  • Men kan de eigen naïviteit vergroten door te oefenen;
  • De mens is alleen dan helemaal mens als hij speelt;
  • Taal is om mee te spelen;
  • Het enige dat telt is vakmanschap. Denk- en doewerk moeten hoogwaardig en stijlvol zijn, maar bedenk altijd dat waarheid schoonheid kost;
  • Waarheid ontstaat door bewijs óf geloof. Zowel wetenschappelijke wetten als fantasieën en illusies hebben reële consequenties voor de werkelijkheid en voor de wereld zoals wij die waarnemen; daardoor zijn ze waar;
  • De werkelijkheid is hier-en-nu en kan worden gedanst, gespeeld, gepraat, gezongen, gedicht, gebouwd, geschilderd en ga zo maar door.

AddThis Feed Button

Als de wereld een dorp met 100 inwoners was?

Is een leuk gedachten-experiment. Dan zouden we als volgt onze religie beleven:


En dan zou de meerderheid Chinees spreken:


Meer van deze statistiek op deze site.AddThis Feed Button

Holi Fesitival

Jaren geleden liep ik met met vrouw door New Delhi op zoek naar het Ghandi-museum op de dag dat het Holi-festival was. Een feest van vreugde en kleur en dat is het tot op de dag van vandaag. Op 11 maart was het weer zover en zo ziet dat eruit; soms komt Inspiratie uit mooie beelden:


(klik kaart voor meer beelden)


AddThis Feed Button

Jesus Camp

Nu moet iedereen doen wat hij niet laten kan, maar kinderen zo indoctrineren dat ze willen vechten voor Jezus, gaat mij wat ver. Toen ik deze week deze documentaire op het Holland Doc zag, deed het mij denken aan de film The Wave over een uit de hand gelopen experiment van een geschiedenis-leraar: hoe snel kunnen jonge kinderen in Hitler geloven? Nu waren ze in The Wave (overigens gebaseerd op een echt verhaal) 16 jaar, maar bij Jesus Camp gaat het om kinderen van 6 tot 10 jaar! Vervang Hitler door iets anders en je hebt Jesus Camp (1e deel van de doc. hieronder; alle andere delen ook op YouTube):

AddThis Feed Button

Evolutie en de EO

O mijn God zou je bijna zeggen, maar dan heb je waarschijnlijk binnenkort een dagvaarding door de EO op je mat liggen. Wat een eng volkje loopt er rond in Nederland! Nou was ik al eens eerder tekeer gegaan tegen de EO en het Christen-fundamentalisme in Nederland (zie deze blog), maar deze keer maken ze het wel erg bont.

De EO verknipt een BBC documentaire omdat er in die BBC-doc (van de beroemde David Attenborough) te duidelijk wordt verwezen naar de evolutieleer. Daar kan een EO-brein niet tegen (het schijnt dat 99% van de EO-ers oprecht gelooft dat God de wereld geschapen heeft) en dus kwam de EO-directie hen te hulp. Hun fraude is gelukkig door Gerdien de Jong, universitair hoofddocent evolutiebiologie aan de Universiteit Utrecht, ontdekt. Nu is mij altijd geleerd dat je beter het dossier van de Duivel kunt kennen als je met hem de strijd wil aangaan, maar EO-ers moeten dom gehouden worden. Hier volgt het bewijs:Dit is de originele tekst van David Attenborough:

'A 100 million years ago forests like these were just developing and were dominated by Dinosaurs.But as the giant reptiles slept, tiny creatures were stirring.They were the early mammals.Despite this humble beginning, their descendants would ultimately take over the whole world.Yet the rise of this great dynasty was founded on the most surprising diet.'


In de EO-versie blijft daar dit van over; een vrouwenstem (herken ik daar mevrouw Rouvoet?) zegt in het Nederlands:

'Veel zoogdieren zijn echte overlevers, zoals spitsmuizen, die 's nachts op jacht gaan.'


Ik hoop dat die spitsmuis binnenkort de verkiezingen in Nederland wint!

EO-leden kijken ook naar Gouden Bikini

Een artikel in het Nederlands Dagblad levert een mooi nieuw gezichtspunt op de discussie rondom de Gouden Bikini Poster; een in mijn ogen onschuldig, maar aantrekkelijk plaatje. Het artikel in het ND gaat over een onderzoek onder EO leden in het kader van het dertigjarig bestaan van de EO.

Zo gelooft 42 procent dat de Bijbel van kaft tot kaft Gods onfeilbaar Woord is; ook het percentage EO-leden dat gelooft dat God de aarde in zes dagen van 24 uur heeft geschapen, is volgens het onderzoek toegenomen, van 53 procent naar 61 procent.

Ongeveer een derde gelooft dat God de aarde wel heeft geschapen, maar niet in zes dagen van 24 uur.

Ok, denk je dan, wat geloven ze dan? Dat hij nog een extra weekje nam? Of dat het toch een project was dat een paar jaar duurde? Maar als je God bent heb je toch geen last van uitloop van je project? Of van vermoeidheid? Dat doe je of in 6 dagen of je doet het niet, denk ik dan.

Maar het mooiste komt nog! Van alle EO-ers gaven de mannen toe dat ze van de tien geboden het meeste moeite hebben met 'wellust' en de EO-vrouwen hebben de meeste moeite met 'afgunst'. Ik kan dan alleen maar bedenken dat ze dan toch gewoon de hele dag staan te likkebaarden bij de poster met de Gouden Bikini!