Een eerlijk boefje ...

In deze video van RSA een interessante analyse van Dan Ariely (oa Hoogleraar op MIT in ‘Behavioral Economics’) en specialist in ‘Irrealiteitszin’ over ‘hoe onze afstand tot echt geld’ (door oa creditcards op privé-niveau, maar credit-default-swaps’ op corporate niveau), ons allemaal een boefje maakt, en we toch in de spiegel kijken en onszelf wijsmaken dat we ‘eerlijk’ zijn.


Top 10 redenen om failliet te gaan!

BusinessCompleet.nl zette de tien belangrijkste oorzaken voor faillissement op een rij. Alle tien zijn de moeite van het lezen waard, maar opvallend is de 1e: ‘slecht management’. Het heeft daar veel meer mee te maken dan alle externe oorzaken bij elkaar; daar zouden de topmannen van ondernemend Nederland zich eens over moeten buigen.

1) Wanbeheer, slecht management of een gebrek aan visie
Ondanks alle rampverhalen over de huidige financiële crisis, uit alle onderzoeken blijkt dat wanbeheer de belangrijkste oorzaak is dat een bedrijf failliet kan gaan. Zo publiceerde Jan De Boitselier, werkzaam bij incassobedrijf Graydon, eind 2004, het onderzoek Faillissementen en gerechtelijke akkoorden. De Boitselier gaf in het onderzoek aan dat meer dan 80% van de faillissementen kwam door wanbeheer. Wanbeheer kan ook anders worden genoemd: slecht management. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijvoorbeeld, noemt slecht management de belangrijkste oorzaak van het failliet van een bedrijf. Dat zou blijken uit onderzoek van het CBS naar afgewikkelde faillissementen.
2) Onvoldoende kapitaal
3) Wie niet kan rekenen, gaat failliet
4) Wanbetaling of faillissement van de klant
5) Slechte economie
6) Vraaguitval en omzetdaling
7) Minder snel krediet
8) Veranderende markt en concurrentie
9) Ongevallen en ziekte
10) Wijziging wet- en regelgeving


AddThis Feed Button