Slavernij bestaat ook hier!

Schrijf ik twee dagen gelden over slavernij in India en dan lees je vanmorgen in de krant dat dat gewoon ‘bij ons’ in de Peel kan:

Ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen, werkten op de boerderij. Zij mochten het terrein niet verlaten, verdienden veel minder dan beloofd en sliepen in een vieze brandonveilige ruimte zonder ramen. Mogelijk werden de aspergestekers ook mishandeld. De arbeidsinspectie had de aspergestekerij al een tijd in het vizier, werd maandag bekend. De inspectiedienst heeft de werkgeefster sinds 2005 vijf keer boetes opgelegd voor in totaal 566.000 euro wegens illegale arbeid en onderbetaling.

Het enige dat ik niet begrijp is dat je als aspergekweker in 4 jaar tijd al meer dan een half mijoen aan boetes kan betalen (mij lukt dat in een gemiddelde week niet). Dat is mijn eerste vraag. Daarna snap ik ook niet dat je dan toch nog 50 man in een hok kan laten leven als slaven, zonder dat dat alweer direct was opgevallen. En dan denk ik altijd dat het niet het enige bedrijf in Nederland is waar dit gebeurt. Zoals Bush geloof ik ooit zei: ‘I may not be a farmer, but I can smell manure’.

Kunnen we dan GVD ook al geen asperges meer eten? Geen vlees (biokippen en zo), geen vis (overbevissing, plastic soup), geen asperges.


AddThis Feed Button

Slavernij bestaat!

Nu is India een land dat mijn hart ooit gestolen heeft en waarvan ik denk dat het in de nabije toekomst een zeer belangrijke rol zal spelen in de wereldeconomie en het is ook nog eens de grootste democratie ter wereld, maar ook een land, waar nog erg veel mis is. Pete Pattisson reist de wereld rond om dit soort misstanden in beeld te brengen, oa de (economische) uitbuiting en slavernij in India. Vooral in de steenbakkerijen in Rajahstan worden mensen met leningen (voor onderwijs en/of medische hulp) voor de rest van hun leven gebonden aan deze uitbuiters; omdat de rente hoger is dan hun ‘loon’, komen ze nooit meer weg. Degenen die proberen te vluchten worden (soms met de hulp van de politie) vastgezet. Als ze dat in India nog oplossen is het echt mijn ‘droomland’.
Zie ook Slumdog Millionaire, dan krijg je een goed beeld (los van de geweldige film!):
AddThis Feed Button