De Fortune 500 van de afgelopen 55 jaar

blogEntryTopper
We leven in een wereld waar er zo veel informatie is (zoals we dat in IBM ‘Big Data’ noemen), dat degene die dat op een slimme manier weet te presenteren een voorsprong heeft. Deze manier van presenteren spreekt mij erg aan, de Fortune500 met 500 Bedrijven en 55 jaar bedrijfsresultaten (klik grafiek voor toegang tot tool):

Schermafbeelding 2011-09-29 om 13.15.18

De wereld van 7 Miljard

blogEntryTopper

National Geographic maakt toch weer wat moois gemaakt. Hoe zit onze wereld in elkaar qua bevolking, armoede en het aantal mobiletjes in elkaar?

Schermafbeelding 2011-09-16 om 14.37.30Schermafbeelding 2011-09-16 om 14.37.59

In wat voor een wereld leven we?

blogEntryTopperDe grootste werkgevers in de wereld zijn het leger van de USA en China, op de voet gevolgd door Walmart en McDonalds. Alleen al in de twee legers werken 5,5 miljoen mensen!

Gelukkig staat er op de 7e plek een echt zinvolle organisatie, namelijk de NHS (de gezondsheidszorg van de UK). Dit zegt voor mij wel wat over de wereld waarin we leven: war, fastfood en shopping!


20110917_WOC674

Brandweerman of Piloot?

blogEntryTopper

Wou jij vroeger brandweerman of piloot worden? Of nog wat jonger misschien ‘brandweerauto’?

Uit deze statistiek blijkt dat je beter brandweerman had kunnen worden; veel minder geld, maar veel meer arbeidsvreugde. Boven de 75.000 dollar inkomen levert meer geld zowiezo niet meer geluk op, integendeel!

Met name piloten vallen op door veel te verdienen en weinig arbeidsvreugde te hebben; maar ja, buschauffeur in de lucht is misschien ook wel een erg saai vak.

Eurocrisis voor Dummies

JPMorgan presenteerde deze week dit rapport met daarin een Lego-plaatje; het plaatje laat de eurocrisis zien zoals een kind van 9 hem zou ervaren.

De poppetjes stellen de hoofdrolspelers voor en de rode pijltjes laten zien waar volgens wie het geld vandaan moet komen.

De stierenvechter en F1-coureur zijn Spanje, Italië en de overige Zuid-landen. De riddertjes stellen de rechtse Duitse regering voor. De matroos is Finland, de biologische boeren zijn de linkse Duitse partijen en Wotan is de Bundesbank. Het spaarvarkentje is natuurlijk het IMF, de grijze bankier de ECB en de crimineel stelt Polen (?) voor. De artiesten zijn Frankrijk, de arbeiders zijn alle belastingbetalers in de EU, de storm troopers uit Star Wars de Europese Commissie en alle ministers van Financiën. Tot slot de kwaadaardige kapitalisten, dat zijn de EU obligatie- en aandeelhouders.

Het is vrij simpel, u en ik in heel Europa zijn de pineut en bij JP Morgan zijn ze de weg kwijt!


blogEntryTopper

Wiskundige Ethiek
AddThis Feed Button

De waarde van transparantie

In de USA doen ze alles anders. Al in 2002 schreven we in IT zonder Hoofdpijn over het schokkende % van (IT-)projecten dat niets of weinig aan waarde creëert en gisteren was weer een mooi stuk in NRC te lezen over het drama rond de HSL.

In de USA doen ze dat anders. Daar hebben ze een publieke
website met alle IT-gegevens van de overheid en al haar ministeries; alle CIO’s van overheidsorganen staan publiekelijk te kijk. Een mooi voorbeeld voor overheidstransparantie en een geweldig IT-dashboard.

Het gevolg? Substantiële besparingen.
AddThis Feed Button

We zijn een best wel tevreden volkje

Al zou je het soms niet zeggen als je deze of gene op TV ziet, maar op grond van deze cijfers kun je niet anders concluderen dan dat we een rijk en tevreden volk zijn. Dus al die mensen die klagen zijn of randverschijnselen, achterhoede-vechters of hebben het gewoon nog niet door. De OESO maakte een mooie tool waarmee je zelf met de variabelen kunt spelen:

AddThis Feed Button

Wat tweet jij nou?

Veel getwitter komt niet verder dan de mededeling dat ‘iemand bij de kassa van AH staat’; gelukkig is er nu een tool (zie hier) waarmee je kunt analysren waarover iemand tweet. Hier volgt de mijne en dan lijkt het toch dat ik weinig zinnigs tweet:
AddThis Feed Button


Heel veel glas

Deze post past beter op Extend Limits, maar ach Inspiratie is een breed begrip. Deze film geeft een mooi beeld hoe (interactief) glas en infographics een rol gaan spelen in onze toekomst:

AddThis Feed Button

Nog een tsunami?

Er zijn veel misverstanden over de migratie uit niet-westerse moslim landen.

Volgens sommige bestaat die niet meer, volgens anderen is het een massa (weet u nog de ‘moslim tsunami’ van Gekke Geert?) en weer anderen denken dat de totale immigratie van ons land uit moslims bestaat met een enkele verdwaalde Pool daartussen.

En wat blijkt? Het ligt allemaal heel anders.

In de periode 2002-2009 gaan er bijna meer moslims weg uit Nederland (geef ze soms maar eens ongelijk) dan dat erbij komen en als er al meer mensen naar Nederland komen, zijn dat vooral kenniswerkers uit China en India (waarschijnljk van IBM, Infosys en Tata).

Hier een mooi artikel met de harde feiten, met oa deze data van het CBS:
AddThis Feed Button

Geld maakt niet gelukkig

Dat wisten we natuurlijk allemaal, maar Fedex heeft dat hier erg mooi in beeld gebracht; de site laat interactief zien hoe de wereldkaart eruit zou zien als je andere indelingen neemt dan vierkante km. Zo zou het eruit zien als je naar rijkdom indeelt:


En zo als je dat doet op basis van geluk:
Geen enkel verband toch?


AddThis Feed Button

Met 7 Miljard mensen ..... vullen we Los Angeles als we schouder aan schouder staan. Dus ruimte is niet ons probleem, maar balans tussen onszelf en de natuur en haar bronnen. Mooi vormgegeven in foto en film door National Geographic:
AddThis Feed Button

Murphy's Law: the other line moves faster

Stond ik net nog in een rij bij de AH om de kerstinkopen te doen, komt ineens dit geniale filmpje voorbij. Het is even wat redesign bij Albert Heijn maar de rijen worden korter!
AddThis Feed Button

Gapminder

Tijdens de WorldPensionSummit gebruikten we (als IBM) deze software van Hans Rosling; ondertussen is zijn Gapminder van Google maar het blijft een geweldige tool:
AddThis Feed Button

Leiderschap & succes

Deze infographic geeft een mooi historisch beeld van de ontwikkeling van luchtvaartmaatschappijen en hun marktaandeel in de USA:Los van de interessante informatie valt mij op dat er één luchtvaartmaatschappij is die continue groeit in marktaandeel en nagenoeg zonder overnamen, namelijk SouthWest Airlines. Het tegengestelde valt ook op namelijk dat partijen die overrnemen, dat marktaandeel (en hun eigen) weer grotendeels verliezen!

Nu is SouthWest de luchtvaartmaatschappij van mijn held, Herb Kelleher, die werknemers bovenaan in de piramide plaatst, boven klanten en zeker boven aandeelhouders. Nu is zijn luchtvaartmaatschappij ook nog eens de enige winstgevende in de USA, dus dat lijkt prima samen te gaan.

Dus vooral focussen op autonome groei en de je mensen op een voetstuk plaatsen (en dat ook menen)!

Weinig CEO’s die zo denken. Hier twee mooie quotes van Herb:

“If the employees come first, then they're happy, ... A motivated employee treats the customer well. The customer is happy so they keep coming back, which pleases the shareholders. It's not one of the enduring mysteries of all time, it is just the way it works.”

“A company is stronger if it is bound by love rather than by fear.”


AddThis Feed Button

Happy Planet Index

We staan als Nederland op de 1e plaats van de ‘Westerse wereld’ en 43e van de Wereld en moeten landen als Costa Rica (met stip op 1) ver voor laten.

Waarmee?

Met de Happy Planet Index. Het idee is geweldig; naarmate de inwoners van een land gelukkiger zijn en langer leven en dat ook nog eens doen met een beperkte ecologische ‘footprint’ is dat land een ‘Happy Nation’ voor een ‘Happy Planet’. In een wiskundige formule:Het idee is van Professor Herman Daly van de University of Maryland, die de HPI samenstelt. Deze ziet er voor de Top 45 als volgt uit:
‘We’ scoren vooral goed door onze ‘life satisfaction’ van 7,7 (op een schaal van 10) en onze ‘life expectancy’ van 79,2. Als we nu nog meer doen aan groene energie?

Opvallend is dat landen als Costa Rica, Domenicaanse Republic, Jamaica, Vietnam en Cuba het goed doen; veel ‘happy people’. Als je daar ooit was geloof je het direct.

Mooi onderzoek en laten we eens volgen hoe de USA het de komende jaren doet (niet ‘very happy’ en ‘dramatische eco footprint’). Zorgwekkend in deze is dit patroon in de USA:Kennelijk is er een omgekeerd verband tussen ‘satisafction’ en geld verdienen. Sic!Hier het hele rapport. Lezen!


AddThis Feed Button


Nieuwe categorie; de wekelijkse poll


Nog een twijfelachtig record


The shocking disparities of labor cost
Source: FixrAddThis Feed Button

Twijfelachtig record

De vorige maand was wereldwijd de warmste meimaand ooit. Dat heeft het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA op 15/6/2010 bekendgemaakt. In mei 2010 was het gemiddeld 15,46 graden Celsius, wat 0,69 graden warmer was dan het gemiddelde van vorige eeuw. Het was tevens de 303e maand op rij sinds februari 1985, die warmer was dan het wereldwijde gemiddelde voor die maand in de twintigste eeuw. Ook de periode maart-mei dit jaar geldt als warmste ooit.

De warme mei was niet zozeer te merken in onder meer West-Europa, waar het ongebruikelijk koud was. Onder andere Oost-Europa, Zuid-Azië, Oost-Rusland het oosten van de VS trokken het gemiddelde echter naar recordhoogte.

Is dat koele West-Europa een gevolg van de onderkoelde verhoudingen in Nederland tussen politieke partijen en bevolkingsgroepen? Wat het ook is, beiden (opwarming der aarde en onderkoeling in Nederland) zijn zorgelijk!


AddThis Feed Button

De dag na de slag van Nederland

De afgelopen weken ging het vooral over Hans & Ingrid en ‘onze’ economie. Waar het niet over ging is dat onze economie onderdeel is van een wereldeconomie, hoe wij onze positie daarin kunnen versterken en gegeven de afhankelijheid met ons buitenland, welke rol Nederland daarin wilde spelen. Niets daarover.

Schande van de journalisten die niet doorvroegen en jammer van de politici die zich keer-op-keer lieten verleiden tot kwebbel-debatten over details die er amper toe doen.

Persoonlijk hoogtepunt vond ik Freek zijn verkiezingsconference waarin hij een VVD-stemmer vroeg, wat volgens hem de oorzaak van de crisis was; ‘hebzucht’ zei de man. Maar wat lost de VVD daarin dan op vroeg Freek zich hardop af?
Waar het over had moeten gaan is dit schrikbarende beeld van een buitenland dat op het punt van instorten staat; als je hiernaar kijkt was Griekenland slechts de amuse (klik op figuur voor vergroting):Maar dat begrijpen Hans en Ingrid weer niet!


AddThis Feed Button

Je baard verraadt je

Thuis zeg ik altijd: ‘een baard die staat niet, die hangt’. Nu ben ik zelf geen baard-dragend mens, dus dat zit wel snor, maar toch is het handig om dit even in je op te nemen (klik figuur voor vergroting):
AddThis Feed Button

Ook zo bang?

Vroeger kon je, als kind, zo bang zijn in het donker dat je dacht dat achter elke boom een ‘boef’ stond; erger nog elke boom en elke schaduw werd in het donker een boef.

In Nederland is er iets vergelijkbaars aan de hand; we schreeuwen dat het onveilig is we roepen om (nog) meer blauw op straat.

En natuurlijk worden er juweliers in Almere overvallen (maar waar niet?) en is dat niet te vergoeilijken, maar objectief gezien daalt de door burgers ondervonden criminliteit in Nederland al jaren (uit CBS blz 55):
En toch vinden we het steeds onveiliger. Kennelijk is er dus zoiets als ‘gevoels-veiligheid’ en ‘echte veiligheid’.

Ik heb het vermoeden dat we onszelf die angst (laten) aanpraten door de op TV voorbijtrekkende schreeuwerds en politieke partijen die wel-varen bij dit gevoel van de burger. Als je maar vaak genoeg iemand op TV ziet roepen dat het zo onveilig is, ga je het wellicht nog geloven ook. Nooit heb ik een journalist horen vragen waarom die persoon dat vindt en waar dat op gebaseerd is; waarschijnlijk papagaait die geïnterviewde weer een andere papagaai na!

Ik moest even denken aan een slaap-feestje van mijn dochtertje laatst: er begon één meisje te roepen dat ze bang was en voordat je het wist waren ze allemaal bang. Waarvoor wist niemand, maar het was eng.

Als we nou allemaal eens ophouden met te roepen dat het onveilig is en de media stoppen met van elk incident een heel item te maken, zijn we over 5 jaar over onze angst heen. Kijk naar dit prachtige verhaal van Frans Timmermans ‘Be like Jack Sparrow’ en nooit meer bang zijn!


AddThis Feed Button


Duiven Statistiek

Ooit blogde ik over het drie deuren dilemma (zie hier); een experiment waarbij je voor drie deuren staat, met achter 1 deur de hoofdprijs. Na je eerste (foute) poging levert switchen meer kans op succes op! Raar, maar waar. Nu blijkt dat duiven dat beter weten dan wij! Bij Willem Ruis zijn spelshow zouden we het verloren hebben van een duif!

Zie hier overigens de mooie animatie: Pigeon Impossible.AddThis Feed Button

Hoe hou je het vol?

Al eerder kwamen de generatie X en leiderschap voorbij in video’s van Xplane (zie hier en hier) en nu komen ze met deze visuele tour d’horizon over managen in de 21e Eeuw:
AddThis Feed Button

Blog nou eens wat minder!

Mooi werk van Gary Hayes:

AddThis Feed Button

Nieuws maar dan anders

Op grond van Google News maakte Marcos Weskamp zijn programma NewsMap, een applicatie die je door Google News kunt laten zoeken en door de grootte van het vakje laat zien wat het belangrijkste nieuws is; voor Nederland ziet dat er op dit moment zo uit. Slim bedacht:
AddThis Feed Button

Laatste overzicht 2000 - 2010

{klik op afbeelding voor grote weergave}
AddThis Feed Button

Soms is simpel toch lastig

Soms zijn dingen die eenvoudig lijken toch nog lastig, vooral na een nacht vuurwerk en drank:
AddThis Feed Button

Hoe ontstaan en vergaan wereldrijken?

In dit eenvoudige maar doeltreffende filmpje vertelt Pedro Miguel Cruz hoe het verging met Engeland, Spanje, Frankrijk en Portugal vanaf 1800 tot nu; wat mij een beetje tegenvalt is dat wij (NL) ontbreken, maar dat zal wel komen doordat hij pas begint in 1800 en wij vooral daarvoor ‘groots’ waren.

AddThis Feed Button

Did you know 2010 ...

De Economist en XPlane hebben weer een video-boodschap in elkaar gezet over onze wereld op weg naar 2010:
AddThis Feed Button

Business-cliches


{klik op afbeelding voor grote PDF met poster over Business Cliches}


AddThis Feed Button


Hoe ziekte zich verspreidt

Na mijn pijnlijke derde shot voor de Mexicaanse Griep, kwam ik toevallig deze kaart tegen, waarop een mooi historisch beeld te zien is hoe ziekten (in het voetspoor van de mens) zich verspreidden over onze aarde:


{klik op kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Waar gaat je geld aan op

Op grond van cijfers van het Amerikaanse CBS is deze prachtige interactieve grafiek gemaakt; als je op een deel klikt krijg je de cijfers van 1984 tot heden per categorie (uitgaven aan boeken gingen van 0,6% naar 0,2%; zorgelijk):
AddThis Feed Button

Hoe gelukkig bent u?

In de USA monitort Gallup elke dag door interviews met 1000-en mensen de ‘Well Being Index’ en wat blijkt?

1. Hij stijgt weer boven het niveau van 2008:2. Mensen met een eigen zaak vormen de gelukkigste beroepsgroep. Maar ook managers en vakmensen voelen zich goed in hun vel. Onderaan de lijst staat personeel in de transportsector en mensen die in de productiesector actief zijn. Toch is het resultaat opmerkelijk omdat uit eerder onderzoek blijkt dat zelfstandige ondernemers veruit de langste uren maken, zeker in vergelijking met werknemers. Traditioneel worden mensen in beroepen die hoog op de sociale ladder scoren, zoals artsen, advocaten, musici en architecten, als het gelukkigst aangemerkt. Maar de index toont aan dat een zelfstandige kapper gemiddeld genomen veel tevredener door het leven gaat. De artsen en advocaten staan overigens wel op de tweede plaats, op de voet gevolgd door leidinggevenden.

De studie bekeek verschillende deelgebieden, zoals lichamelijke en psychische gezondheid en de toegang tot basisbehoeften. Zo scoren mensen die werkzaam zijn in landbouw en natuurbeheer sterk op het gebied van emotionele gezondheid en gezond gedrag. De uitkomsten van het onderzoek onderschrijven bevindingen van psychologen, die het belang van vrijheid van beroepskeuze en de invulling van de werkzaamheden benadrukken.


AddThis Feed Button


Onderzoekje via Linkedin

De afgelopen week deed ik een onderzoek onder mijn contacten op Linkedin met de vraag waaraan banken en verzekeraars in 2010 het meeste moeten werken: Eenvoud, Vertrouwen of Echtheid. De conclusies na 1 week zijn:In de commentaren lees je veel over het 'herstellen van vertrouwen', maar kennelijk zijn velen het met me eens dat 'herstel van vertrouwen' alleen maar kan door het vergroten van de Eenvoud en werken aan de Echtheid van de producten en de organisatie. Nooit meer woekerpolissen, nooit meer lijfrenten met 80% provisie, nooit meer callcenters die alleen maar scripts kunnen opdreunen of waar je alleen maar bijkomt na door tien meerkeuzevragen geworsteld te hebben. Overigens kiezen vrouwen nadrukkelijk voor Eenvoud en Echtheid en zijn mannen wat verdeelder:Wat ook nog opvalt is dat de omvang van de organisatie leidt tot verschillen in de antwoorden; er is toch significant verschil tussen de diverse bedrijfsgrootten (vraag me niet wat Enterprise, Large, Medium, Small is, dat weet alleen Linkedin):
AddThis Feed Button


Een 'lijstjesman'

The Economist publiceerde weer een lijstje (ik hou van lijstjes, realiseer ik me. Ik ben een 'lijstjesman'. Wat zegt dat? Wil ik de wereld op die manier overzichtelijk houden?). Dit keer over de beste MBA's is de wereld over 2009. En wie staat op 1?


Nee .....


Ook nee ......


Niet mijn geliefde Harvard, maar IESE uit Spanje. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat ligt aan mij klaarblijkelijk. Hier het overzicht, en raad eens: we, Nederland met Rotterdam en Nyenrode, staan er niet bij!. Nu kunnen we zeggen dat die Amerikanen wat nationalistisch zijn, maar met Spanje op 1 houd je dat niet lang vol!
AddThis Feed Button

Vrouwen naar de top

Ik ben een overtuigd gelover dat diversiteit goed is en dus de samenstelling van je bedrijf / organisatie een afspiegeling van je omgeving moet zijn, naar ras, geloof, sexe en ga zo maar door. Niet vanuit een overtuiging dat we positief moeten discrimineren omdat dat politiek correct is, maar vanuit een diep-gewortelde overtuiging dat je op die manier betere beslissingen neemt en betere oplossingen bedenkt. Eerst divergeren, dan convergeren. Vandaag publiceerde het FT een online tool waarmee je universiteiten kunt vergelijken op bijvoorbeeld, iets typisch angelsaksich als salaris:

Maar ook kunt vergelijken op het % vrouwen in de faculteiten en het bestuur van de universiteit; en dan komen we er in Europe erg slecht vanaf:
Wordt het toch tijd dat we daar wat aan gaan doen, willen we een kennis-economie worden! Gelukkig scoort 'mijn' Harvard allebei goed.


AddThis Feed Button

60 Jaar later

Dat China 60 jaar bestaat is geen nieuws en dat dat mooie plaatjes oplevert is ook geen verrassing want een showtje kunnen ze wel maken.

Wat wel interessant is, is hoe het land ondanks/dankzij (?) een totalitair, communistisch regime veranderd is:Wat wij er in het Westen van vinden is één ding, maar wat de Chinezen zelf vinden is wellicht belangrijker; in dat kader is het interessant te constateren dat het land niet leegloopt, terwijl men gemakkelijk over de hele wereld kan reizen. Dat was in de tijd van communistisch Rusland/Oost-Duitsland wel anders! Chinezen reizen de hele wereld af, maar gaan wel weer gewoon naar huis .......


AddThis Feed Button

Hoeveel Miljard is dat nu weer?

De miljarden vliegen je de laatste maanden om de oren en dan is het altijd wel prettig als je even kunt zien hoeveel dat is in vergelijking tot een ander getal dat je gisteren voorbij hoorde komen; deze infographic laat bijvoorbeeld mooi zien hoe de begroting van de uitgaven voor de oorlog in Iraq zich verhouden tot de hoeveelheid geld die nodig is om elk kind gedurende 5 jaar op te voeden en op te leiden.

Als je het zo ziet, zijn onze prioriteiten in de wered nog niet helemaal op orde!


{klik figuur voor vergroting}AddThis Feed Button

Business Cycle Tracer

Recent blogde ik al eens over de mooie interactieve presentaties van economische data op diverse Amerikaanse sites en nu blijkt het CBS ook zo’n juweeltje verstopt te hebben, maar dat moet je dan vinden via een Amerikaanse blogger! Het principe van de CBS is gebaseerd op onderstaand modelletje en dan met zo’n 10 indicatoren:Ik heb er even een filmpje van gemaakt en dat op YouTube gezet, zodat je kunt zien hoe snel de economie van 2004 tot nu aan het verslechteren is op diverse indicatoren:AddThis Feed Button

Pas in juli weer naar New York!

We leven (als je in New York woont) in de gevaarlijkste maand van het jaar: de meeste moorden vinden plaats in juni (10%). Hoe weten we dat? Omdat de NYTimes (lees ik graag) een prachtige interactieve kaart heeft van New York en 5 jaar moordstatistiek:Verder leren we dat 75% van de daders jonger dan 34 jaar is en 70% van de moorden geschiedt met een ‘pistool’. En dan nog beschouwen ze wapenbezit als een ‘grondrecht’. Kijk vooral deze film dan nog eens (en dan met name het deel waar hij een vergelijking maakt tussen de hemelsbreed 100 meter uit elkaar gelegen Detroit (USA; wapens vrij verkrijgbaar) en Windsor (Canada aan de andere kant van de rivier waar wapens verboden zijn). Het verschil in % doden door vuurwapens is een factor 10!
AddThis Feed Button

Ook een witteboorden-probleem

De situatie verslechtert in Amerika nog steeds in rap tempo en slaat nu (in de afgelopen paar maanden) hard toe in het segment van de witte-boorden (‘Prime Borrowers’) en daar waar de dichtbevolkte gebieden van de USA zijn (New York eo, Californie, Florida, Chigago/Detroit eo). Wat mij opvalt is dat deze gebieden weer samenvallen met die delen van de USA waar ‘greed’ hoog vertegenwoordigd is (zie eerder). Dus toch te groot gaan wonen? ‘Greedy’?Dank aan: Gijs van Wijk


AddThis Feed Button

En tot 'crap' zult gij wederkerenIk hou wel van statistiek (wat zou dat overigens betekenen? Een neurotische dwang tot het (schijnbaar) beheersbaar maken?) en ik blijf me verbazen hoe je dat dan ook weer kunt visualiseren:


AddThis Feed ButtonIs 'Greed' goed?

Ooit zei Gordon Gekko, in de film Wall Street: ‘Greed is Good’. Nu (b)lijkt er een verband te zijn tussen ‘trots’ en ‘hebzucht’; de rode vlekken op onderstaande kaarten vertonen grote overeenkomsten. Nu is ‘Pride’ goed (vind ik) en ‘Greed’ eigenlijk niet. Maar wat als Pride en Greed iets met elkaar te maken hebben? De universiteit van Kansas (u weet wel van Dorothy, voor de ouderen onder ons), zocht voor ons uit hoe de 7 zonden verspreid zijn over de USA:


De vraag is natuurlijk wel; wat komt eerst? Trots of Hebzucht? Hier nog één keer de fameuze zin uit Wall Street (the movie):
AddThis Feed Button

Lies, Damned Lies & Statistics

Er zijn drie leugens, en dat zijn: ‘lies’, damned lies’ and ‘statistics’. Nu schijnt de regering in de USA daar ook een handje van te hebben (door elke keer de definitie te veranderen, krijg je de cijfers die je hebben wilt!) en de site Shadowstas probeert dat te ontmaskeren. Op basis van oude modellen (zodat je ‘like-for-like’ hebt) berekenden ze de werkelijk werkloosheidcijfers in de VS: in plaats van de officiële 8,1% neemt die toe naar een ongelofelijke 19,8%. Dat moet leiden tot bijna revolutionair gedrag onder de 20% van de Amerkannen die geen (full-time) baan meer hebben.
AddThis Feed Button

Als de wereld een dorp met 100 inwoners was?

Is een leuk gedachten-experiment. Dan zouden we als volgt onze religie beleven:


En dan zou de meerderheid Chinees spreken:


Meer van deze statistiek op deze site.AddThis Feed Button

Welke boeken lezen domme mensen?

Mensen zetten op Facebook welke boeken ze (hebben ge-) lezen; daarnaast staat er vaak op hun Facebook-pagina welk College of Universiteit ze heben gevolgd of volgen. Nu eist, in de USA, elke universiteit een bepaald minimaal instroomniveau qua SAT-score; voor Harvard ligt dat extreem hoog, voor een provincie-universiteit veel lager.

Als je dus weet wat iemand leest en naar welke school/universiteit hij gaat/ging, weet je welke SAT-score hij/zij minimaal heeft gehaald. Nu is er een correlatie tussen je SAT-score en je IQ; een SAT-score van 1350 punten vraagt om een IQ van zo’n 142 (dus hoogbegaafd) en een SAT-score van 900 geeft een IQ van zo’n 104 (niet te slim, zeg maar). Nu heeft Virgil Griffith een beetje veel tijd en hier statistiek van gemaakt, waarbij opvalt dat de Bijbel wordt gelezen door mensen met een SAT-score van zo’n 900; dat zijn dus niet al te slimme lui:
AddThis Feed Button

De Wereld in Mens-gewicht

“Out of every 100 persons added to the population in the coming decade,
97 will live in developing countries.”
Hania Zlotnik


Zo zou de wereld eruit zien als je de bevolking zou laten meewegen in de omvang van het land:


AddThis Feed Button


Noor hoe staan we ervoor?

Vandaag een wat cijfer-georienteerde dag; op de site van Russel Investments een prachtig overzicht over hoe de (US) economie ervoor staat. Op 7 indicatoren kun je zien wat de stand nu is per indicator, waar hij naartoe beweegt en wat normale waarden zijn. Zie de indicator ‘Mortgage Delinquencies’ die echt nog steeds helemaal de verkeerde kant opgaat. Wie maakt dit nu voor Nederland?
AddThis Feed Button

Waar kun je eens goed zuipen op vrijdag?

Is een vraag die met behulp van deze kaart helder te beantwoorden is; de witte vlekken zijn de plaatsen waar je al op jonge leeftijd in plaats van een flesje pap een flesje wodka of zo krijgt. In Groenland snap ik dat, want daar is de alcohol het enige dat je warm houdt (eventjes):


{klik kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Welke deur neem je?

Willem Ruis maakte in de jaren 80 de mensen gek door als een zenuwachtige spring-in-’t-veld door je beeldbuis te rennen en de kandidaten van zijn spelshow tot het kookpunt op te zwepen. Het spelletje is simpel: drie deuren met achter 1 deur een auto en twee deuren niks. Welke deur kies je? Deur 1, 2 of 3? Stel, je kiest deur 1 en vlak daarna maakt Ruis deur nummer 2 open en daar staat niks. Wat doe je? Je mag nog switchen! Blijf je bij 1 of switch je naar 3? Gevoelsmatig blijft iedereen bij deur 1 want ‘het maakt nu toch niks uit’. En daar gaan we allemaal de fout in; door af te gaan op ons gevoel, maken we wiskundig een fout! Switchen naar deur 3 geeft meer kans! ‘Hoe kan dat?’ hoor ik de niet-wiskundigen denken. Deur 1 had 33 1/3% kans toen het spel begon; en een kans van 2 op 3 dat je er naast zit. Dat gold ook voor deur 2 en 3. Nu deur 2 is opengemaakt, verandert de kans van deur 3 naar 50%. Dit is de deur met de meeste kans geworden; door te blijven bij deur 1 blijf je bij de deur die 66 2/3e fout-kans had en heeft! Dat kun je hier zelf testen en spelen. Volg je je gevoel of wissel je op tijd?


AddThis Feed Button