Oh ja, daarom Wiskunde!

cube
Numbers are the musical notes, with which the symphony of the universe is written!

Zo parafraseert Adam Spencer
Descartes om zijn liefde voor priemgetallen te verklaren. In een geweldige TED-talk over Wiskunde vertelt hij onder andere zijn logica als brugklasser hoe een ’square peg through a round hole’ kan!Een hoogtepunt is als hij laat zien, hoe je met Lego Mindstorms en een iPhone in minder dan 5 seconden een Rubicks-cube kunt oplossen;Voor de echte getallen liefhebbers, raad ik aan je op dit YouTube-kanaal te abonneren:
Numberphile!


Lang leve de introverten onder ons!

Het boek ”Quiet" van Susan Cain is een prachtig pleidooi voor meer aandacht, ruimte en invloed voor de introverten onder ons. Waarom? Kijk even mee:

Management werkt niet (meer)!

Al in 2011 toonde Deloitte in een geweldig rapport aan dat in de afgelopen 45 jaar in het bedrijfsleven de RoA (Return-on-Assets) gedaald is van gemiddeld 5% naar zo’n 1% (de blauwe lijn); nog even zo doorgaan en we zitten op de nullijn:

Screenshot 2013-09-01 16.13.42

Anders gezegd, gemiddeld verdienen we op elke geïnvesteerde Euro (of Dollar) 1 cent en binnenkort nog minder. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar de lijn is helder en de steekproef betreft meer dan 20.000 grote ondernemingen (met openbare data).

De conclusie zou kunnen zijn dat we een
paradigma-shift nodig hebben want het huidige systeem lijkt niet te werken; er wordt te veel gemanaged en er is te weinig leiderschap.

In zijn TED-talk gaf
Steve Denning richting aan het mogelijke nieuwe paradigma waarvan de uitgangspunten zouden moeten zijn:

  • a shift in the firm’s goal from producing outputs to delighting the customer;
  • a shift in the role of the manager from a controller to an enabler of self-organizing teams;
  • a shift in the way work is coordinated from bureaucracy to dynamic linking,
  • a shift from value to values;
  • a shift from top-down commands to conversation

Zie hier zijn TEDxOslo talk:


Eerst 'waarom' en dan pas 'wat'

Gisteravond mocht ik een introductie over ‘Big Data’ verzorgen voor een diner met CMO’s van Banken en Verzekeraars, georganiseerd door Banking Review; het onderwerp ‘Big Data’ lijkt een technocratisch onderwerp, maar al gauw ging het over het creëren van relevantie’ in de relatie Bank - Consument (of Verzekeraar - Consument).

Op basis van BIG Data is het creëren van inzicht een 1e stap, maar daarmee is nog geen zinvolle interactie gegarandeerd. Veel bedrijven, denk maar eens aan telecomproviders of creditcard maatschappijen, vervallen in e-mailings over producten en diensten die weinig relevant lijken te zijn.

Wellicht komt dat allemaal omdat we niet goed weten ‘waarom’ onze klanten, klanten bij ons zijn en komt dat weer omdat we voor onszelf niet duidelijk hebben geformuleerd ‘waarom’ we als organisatie bestaansrecht hebben. Wat is ons ‘hoger doel’? Wat is ons ‘purpose’? Zoals Simon Simek dat mooi uitlegt, ‘First why, then what’:


Hoe kom je uit de ongeïnteresseerdheidscrisis?

De echte crisis is ‘the crisis of disengagement’, of in goed Nederlands de crisis van de ongeïnteresseerdheid en niet-betrokkenheid. In haar boek, The Progress Principle, schrijft Teresa Amabile over de weg uit deze crisis. Hoe je als manager een cultuur kunt creëren waar mensen met plezier werken, waar weer betrokkenheid ontstaat en waar creativiteit weer gaat stromen.

In deze (niet zo heel vlot vertelde, maar wel goede content) TED-talk legt zij dat nog eens even uit:
En ‘happy workers’ vind je overal, zelfs als toiletjuffrouw:

Onderwijs-innovatie

Salman Khan (ex investment-analist in de US) postte een paar jaar gelden 1 video op YouTube om zijn neefje (in India) uit te leggen wat derivaten zijn. Nu heeft hij de Khan Academy opgericht en staan er meer dan 2.200 video's online die alles in Wiskunde omvatten, van elementair cijferen tot vectorcalculus, plus Biologie, Geschiedenis, Scheikunde en Natuurkunde. Ze worden door één miljoen leerlingen per maand gebruikt en worden bijna 200.000 keer per dag (!) bekeken.

Zijn idee dat leraren het overdragen van kennis beter via video kunnen doen en hun tijd met leerlingen beter kunnen besteden in het helpen van de leerlingen met huiswerk en verdieping van de stof, weet hij zeer overtuigend te brengen. Want inderdaad is het voordeel voor de de student enorm: hij/zij kan de leraar even pauzeren, even een 2e, 3e of 4e keer iets opnieuw bekijken als je het niet snapt of even een paar maanden na het college eea nog eens op te frissen.

Ik geloof er wel in:


Nog meer bewijs dat bonussen niet werken!

Pasted Graphic

Zoals de Romeinen al zeiden: Gutta cavat lapidem, non vi, sed sappe cadendo! Oftewel, de druppel holt de steen uit, niet door hard, maar door vaak te vallen. Dus hier nog maar weer een keer roeptoeteren dat BONUSSEN NIET WERKEN.

In een overzichtelijk artikel geeft McKinsiaan en Harvard columnist Scott Keller een aantal voorbeelden hoe bonussen averechts werken en het enige dat echt blijkt te werken (‘peer-pressure’) vaak over het hoofd wordt gezien. Als manager zou ik het artikel en zijn boek even lezen.

Hier heb ik daar al vaak over geschreven en het meest overtuigende verhaal blijft toch de lezing van Dan Pink op TED:Zijn verhaal staat als een huis! Dan Pink biedt ook (zie bij minuut 12:44) een richting waar het dan wel om moet gaan, om prestatieverbetering te bevorderen:autonomy (autonomie), mastery (vakmanschap) en purpose ('er toe doen’). Laten we daar na vandaag aan toevoegen: ‘a sense of belonging’ (erbij horen / groepsdynamiek / camaraderie).

Een eerlijk boefje ...

In deze video van RSA een interessante analyse van Dan Ariely (oa Hoogleraar op MIT in ‘Behavioral Economics’) en specialist in ‘Irrealiteitszin’ over ‘hoe onze afstand tot echt geld’ (door oa creditcards op privé-niveau, maar credit-default-swaps’ op corporate niveau), ons allemaal een boefje maakt, en we toch in de spiegel kijken en onszelf wijsmaken dat we ‘eerlijk’ zijn.


Je deed het dus altijd verkeerd!

Maar nu niet meer:Soms hebben kleine dingen grote gevolgen. Ik ben sinds vandaag over op de sterke variant!


AddThis Feed Button

Blank, 300 Empty PagesMalcolm Gladwell is één van mijn favoriete schrijvers; zijn boeken zijn spitsvondig en geven een verrassende blik op de wereld om ons heen. Zo wist Malcolm ons op TED ooit uit te leggen wat we kunnen leren van ‘spaghetti saus’.

De titels van zijn boeken zijn vaak even verrassend als de inhoud en dat inspireerde wat mensen om de Malcolm Gladwell boeken-generator te bouwen. Ik vond ‘Blank, 300 Empty Pages To Fill With Your Own Fucking Theories’ de leukste.


AddThis Feed Button


Chief Happiness OfficerWas ik vorige week zelf nog op TEDxAdam, waar voor mij de hoogtepunten Rogier van der Heide en Calefax waren, komt plotseling TEDxCopenhagen voorbij met de enige echte en onvolprezen Chief Happiness Officer, Alexander Kjerulf met een heerlijk verhaal over arbejdsglæde:

AddThis Feed Button

Will chicken blend?

Natuurlijk kun je (restanten van) kip in een blender gooien! Maar eet je dan wat eruit komt ook op? Jamie Oliver ging het experiment aan en voerde ‘restvlees’ (gemalen botten, kraakbeen en huid) aan kinderen in de vorm van kipnuggets. En wat deden ze? Ze aten het op. Natuurlijk, zul je denken, hoe konden zij dat weten?

Nou?

Ze stonden erbij toen het in de blender ging!Daarom is het zo noodzakelijk het initiatief van Jamie vanuit TED te steunen.AddThis Feed Button

As I was saying ...

Sir Ken Robinson is een heerlijke dwarsdenker over onderwijs en creativiteit. Zijn TED-talk in 2006 was al ’touché’, maar hij gaat in 2010 gewoon lekker verder; ‘as I was saying ....
AddThis Feed Button


De gevoelsveiligheid

Ik had laatst een mooi debatje met collega Rob over de echte veiligheid in Nederland en de ‘gevoels-veiligheid’.

We voelen ons steeds onveiliger, maar er is steeds minder criminaliteit (zie hier) en er is in 10 jaar tijd 2 keer zoveel ‘blauw op straat’.

En toch roepen we om stadscommando’s en vaart de PVV er wel bij; mijn stelling is dat we door over-hyping en issue-journalisme (en -politiek) onszelf aanpraten dat het onveilig is. Kijk maar eens naar de rol van media in onze beeldvorming in deze clip van Alisa Miller op TED:Nu zal het vast bij ons niet zo erg zijn maar als je de Telegraaf als serieuze nieuwsbron gaat gebruiken, geloof je vanzelf dat je in Gouda niet meer kunt komen. De ‘fear-mongers’ varen er wel bij! Schud je angst af en ga naar buiten.


AddThis Feed Button

Lonely nuts

The quick follower transforms the lonely nut into a leader’ is een prachtige quote van Derek Sivers en ik ben het met hem eens dat er meer aandacht mag zijn voor de 1e golf van volgers; zonder hen geen beweging:
AddThis Feed Button


Ook zo bang?

Vroeger kon je, als kind, zo bang zijn in het donker dat je dacht dat achter elke boom een ‘boef’ stond; erger nog elke boom en elke schaduw werd in het donker een boef.

In Nederland is er iets vergelijkbaars aan de hand; we schreeuwen dat het onveilig is we roepen om (nog) meer blauw op straat.

En natuurlijk worden er juweliers in Almere overvallen (maar waar niet?) en is dat niet te vergoeilijken, maar objectief gezien daalt de door burgers ondervonden criminliteit in Nederland al jaren (uit CBS blz 55):
En toch vinden we het steeds onveiliger. Kennelijk is er dus zoiets als ‘gevoels-veiligheid’ en ‘echte veiligheid’.

Ik heb het vermoeden dat we onszelf die angst (laten) aanpraten door de op TV voorbijtrekkende schreeuwerds en politieke partijen die wel-varen bij dit gevoel van de burger. Als je maar vaak genoeg iemand op TV ziet roepen dat het zo onveilig is, ga je het wellicht nog geloven ook. Nooit heb ik een journalist horen vragen waarom die persoon dat vindt en waar dat op gebaseerd is; waarschijnlijk papagaait die geïnterviewde weer een andere papagaai na!

Ik moest even denken aan een slaap-feestje van mijn dochtertje laatst: er begon één meisje te roepen dat ze bang was en voordat je het wist waren ze allemaal bang. Waarvoor wist niemand, maar het was eng.

Als we nou allemaal eens ophouden met te roepen dat het onveilig is en de media stoppen met van elk incident een heel item te maken, zijn we over 5 jaar over onze angst heen. Kijk naar dit prachtige verhaal van Frans Timmermans ‘Be like Jack Sparrow’ en nooit meer bang zijn!


AddThis Feed Button


Balkenende ging om 04:00

04:00 In de morgen noemt een Amerikaan 4 a.m.

Over 4 a.m. is veel gezongen en kunst gemaakt; wat te denken van deze toepasselijke Balkenende lyrics:

Maybe one day when I can move along
Maybe someday when you can hear this song
You won't let it slip away
4 AM forever


Of het beeld van Giacometti: The Palace at 4 a.m. (een soort visualisatie van huize Balkenende om 4 uur zaterdag-morgen waar Bianca op JP staat te wachten; overigens al gemaakt in 1932).

Maar mooier dan dit verhaal van Rives kan ik het niet vertellen:JP, geniet van de rust na Balkenende 1 t/m 4!

AddThis Feed Button

TED2010 en de Ukelele


Helaas heeft de crisis (zakelijk) te hard toegeslagen om live bij TED aanwezig te kunnen zijn dit jaar, maar gelukkig zijn er sites die live-bloggen en veel twitteraars vanuit de USA; zo bleek vandaag Jake Shimabukuro aanwezig te zijn. Jake is een ukelele virtuoos (ja die bestaan!) en dan niet zo lullig bespeeld als Niko Haak dat ooit deed (je wordt ouder pappa, dat je uberhaput Niko Haak kent), maar hij bespeelt dit vergeten instrument op een geniale manier:
AddThis Feed Button

Size does matter!

Nu ben ik niet zo van Teleac, maar hun programma, De Bovenkamer, is zeer de moeite waard. Toevallig viel ik daar recent in een aflevering over het heelal waar Robert Dijkgraaf op begrijpelijke wijze uitlegt hoe het in elkaar steekt en hoe groot het is. Deze prachtige video probeert dat te visualisren:Het verhaal van Dijkgraaf bij TEDxAmsterdam had ongeveer dezelfde strekking:
AddThis Feed Button

TEDxAdamWas gisteren met zo’n 400 anderen de gelukkige deelnemer aan TEDxAdam het event dat ‘in lijn’ met TED in de USA de wereld wil helpen verbeteren door ‘het verspreiden van ideeën die het waard zijn’. En dat waren ze; de verhalen waren bijzonder met oa Mabel van Oranje over ‘leiderschap’ (we often over-estimate what we can do in the short term, but we often under-estimate what we can achieve in the long run) en een prachtig verhaal van minister Frans Timmermans tegen de ‘makelaars van angst’ (keek u mee heer Wilders?) in onze maatschappij.

Voor mij was het verhaal van Rabbijn Soetendorp het emotionele hoogtepunt van de dag; het Charter voor Compassie kwam hier al eerder voorbij! Soms was het zwaar kraken in de bovenkamer: vooral bij Wubbo Ockels over ‘tijd als menselijk antwoord op zwaartekracht’ en Robbert Dijkgraaf over ‘zwarte energie en de oorsprong van het heelal’: hij wees op de ontnuchterende conclusie dat ons sterren- en planetenstelsel maar vier procent van het heelal vormen. De resterende 96% procent is ‘lege ruimte.’ Maar die lege ruimte is eigenlijk levend met protonen en andere deeltjes die spontaan ontstaan en weer verdwijnen. De lege ruimte breidt zich uit, steeds sneller. The future of the universe is literally dark. Gelukkig hebben we daarvoor nog wel even (een paar miljard jaar of zo).

Een geweldig slot was daar voor Bjarke Ingels, een jonge Deense architect, die de wereld bestormt met zijn talent, humor en energie:
De vraag die steeds nadrukkelijker blijft hangen: wat doe je zelf eigenlijk?
AddThis Feed Button

Compassie

Vandaag is het wereldwijde Handvest voor Compassie (van Ted-winnares Karen Armstrong) in zijn definitieve tekst uitgebracht:
Hier de integrale tekst:

Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities; steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan alle anderen te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden. Compassie is onze drijfveer om ons onvermoeibaar in te zetten voor het verzachten van het leed van onze medeschepselen, om terug te treden uit het middelpunt van onze wereld en een ander voor het voetlicht te plaatsen, en om recht te doen aan de onschendbare heiligheid van ieder mens en een ieder, zonder enige uitzondering, te behandelen met volstrekte waardigheid, gelijkheid en respect.

Daarbij hoort tevens de opdracht om er zowel in het openbare als in het privé-leven voor te waken geen enkele vorm van leed te veroorzaken. Door gewelddadig te handelen, door de kwaliteit van het leven van een ander te verslechteren, door de grondrechten van die ander te misbruiken of te ontkennen, en door haat te zaaien met laatdunkende uitingen over anderen - zelfs over onze vijanden - doen wij de menselijkheid die wij allen met elkaar delen geweld aan. Wij erkennen dat wij er niet in zijn geslaagd een leven te leiden vervuld van compassie en dat sommigen uit naam van hun religieuze overtuiging het totale menselijke leed zelfs groter hebben gemaakt.

Daarom roepen wij iedere man en vrouw op om ~ compassie opnieuw te maken tot de kern van moreel handelen en van religie ~ terug te keren naar het oude principe dat iedere interpretatie van geschriften die aanzet tot geweld, haat of minachting geen enkele legitimiteit heeft ~ garant te staan voor de verstrekking van correcte en respectvolle informatie over andere tradities, godsdiensten en culturen aan jongeren ~ positieve waardering van culturele en religieuze verscheidenheid te stimuleren ~ bij te dragen aan medeleven, gebaseerd op kennis, voor het leed van alle mensen, ook van hen die wij als onze vijanden zien.

Het is van wezenlijk belang dat wij compassie in onze gepolariseerde wereld maken tot een duidelijke, lichtende en dynamische kracht. Indien compassie is geworteld in principiële vastbeslotenheid om uit te stijgen boven egoïsme, kan zij politieke, dogmatische en religieuze grenzen slechten. Als product van onze wezenlijke afhankelijkheid van elkaar, speelt compassie een fundamentele rol binnen menselijke relaties en bij een volwaardig mensdom. Compassie voert naar verlichting en is onmisbaar voor het realiseren van een eerlijke economie en een harmonieuze wereldgemeenschap die in vrede leeft met elkaar.

Hier de PDF.


AddThis Feed Button

G20 en de BBB

Een klein berichtje over een belangrijk onderwerp: de G20 heeft een akkoord bereikt over bonussen. Ze mogen nog wel (en er is geen maximum), maar ze worden wel wat meer aan banden gelegd en ze mogen niet meer gegarandeerd zijn (nog al wiedes denk ik dan, dan heet het salaris!).

Ook in 'De economist' van juni 2009 stond een artikeltje van Gerrit Zalm (zie hier; zware kost) over bonussen met een oproep aan Risk Managers, dat zij in hun modellen rekening moeten houden met de risico-verhogende effecten van 'financial incentives'. Zalm doet een oproep om:
1. bonussen alleen aan lange termijn resulaten te koppelen
2. risk-managers bonussen te laten 'doormeten'

Waar iedereen echter aan voorbij gaat is dat bonussen NIET werken. Vandaar in de titel BBB oftewel: Bonus Bullshit Bingo!

In 1945 bewees Karl Duncker dat het zelfs AVERECHTS werkt bij niet standaard-taken; het verschijnsel is al lang bekend in de psychologie en heet daar 'functionele fixatie'. Ook in recente andere onderzoeken (MIT) komt hetzelfde naar boven (hier link naar origineel):

We found that as long as the task involved only mechanical skill, bonuses worked as would be expected: the higher the pay, the better the performance. But when we included a task that required even rudimentary cognitive skill, the outcome was always the same ...: the offer of a higher bonus led to poorer performance.

Dus stoppen met moraal-ridderij, gewoon een goed onderzoek lezen en werken aan Duurzame Betere Resultaten!

Tijdens een congres waar ik donderdag was, sprak de CFO van TNT Post, Henk van Dalen, over bonussen en gaf als mening dat het beter zou zijn als iedereen een goed vast salaris verdiende (desnoods wat meer dan nu) en dat alle variabele elementen (bonus, opties etc.) naar de prullenbak gingen, vanwege de onvoorspelbare effecten! Ik sluit me daar graag bij aan.


AddThis Feed Button


Bonussen werken AVERECHTS!

De afgelopen weken, waren bonussen wel weer wat veel in het nieuws; Wouter Bos die bijna dagelijks ergens liep te verkondigen dat deze aan banden moesten worden gelegd. Zijn betoog is vooral gedreven vanuit een wat moralistisch perspectief. Tussen twee haakjes; zijn partijgenoot, Wim Kok, noemde het ooit 'exhibitionistische zelfverrijking' en krijgt nu zelf voor een ING-commissariaat €300k/jaar!

Rijkman Groenink was weer even in het nieuws omdat hij 'ook tegen excessieve bonussen is', maar toucheerde wel €30 Mio. voor het verpatsen van zijn bank (maar dat lag anders volgens hem).

Eén verhaal, haalde het nieuws niet en dat is het verhaal van Dan Pink (de auteur van Johnny Bunko, een managementboek in stripvorm); volgens mij is het het enige verhaal dat het nieuws had moeten halen.

Hij komt met bewijzen (uit oa MIT onderzoek) dat bonussen AVERECHTS werken in veel gevallen (en op zijn best niks doen). Bij taken met een sterk gestandaardiseerd, repetatief karakter werkt een bonus wel; dus een stratenmaker gaat meer straat maken als hij een bonus krijgt en als zijn bonus hoger is zelfs nog meer! Mar bij werk met een sterke nadruk op creativiteit en een niet voorspelbare uitkomst (het werk van wetenschappers, consultants, managers en bestuurders, zeg maar), werken ze NIET of AVERECHTS! Zie hier zijn betoog en bewijs:Zijn verhaal staat als een huis! Dan Pink biedt ook (zie bij minuut 12:44) een richting waar het dan wel om moet gaan, om prestatieverbetering te bevorderen:

  • autonomy (autonomie)
  • mastery (vakmanschap)
  • purpose ('er toe doen')

Zijn dat nou net de fundamenten waarop wij ons nieuwe eigen bureau zijn gestart!


AddThis Feed Button


Verhalen van volharding en overleving

Twee jaar geleden reisden we door Cambodja, een land met een geweldig cultureel erfgoed (zie hier en hier), maar ook een vreselijk verleden onder het schrikbewind van de Khmer Rouge:

IMG_3398.JPG

Gelukkig is er nu een VN-tribunaal dat de slachting (met tussen de 1,5 en 2 miljoen slachtoffers op een bevolking van 7 miljoen!) aan de kaak stelt en de schuldigen straft. Het verhaal over de moeder van Sophal Ear is een bron van inspiratie voor ons allen:
AddThis Feed Button

De weg naar succes; vroeger en nu.

Uit deze plaat (origineel uit 'The Etude', 1913) is de weg naar succes af te leiden die toen kennelijk liep via de poort van 'Bohemianisme' en langs de steeg van 'I don't need system' (klik plaat voor vergroting), en die uiteindelijk langs de bergen van de 'Gebrekkige Voorbereiding' uitkwam bij 'Succes':Heel anders is de moderne variant waarbij Succes volgens Richard St. John een continu proces is van: passie, hard werken, focus, 'een pushy moeder', veel ideeen, continue verbetering, een attitude van dienstbaarheid en volhardendheid:
AddThis Feed Button

InfoSys topman wordt Minister

Eerder blogde ik het mooie verhaal van Nandan Nilekani en over zijn boek: Imagining India. Vandaag wordt bekend dat hij minister in India wordt.AddThis Feed Button

The planet we call 'Home'Op TED heeft het maatschappelijke en milieuverantwoorde virus me goed te pakken gekregen (rijdt nog niet in een A-label, maar binnenkort wel). Op TED was Yann Arthus met zijn film ‘Home’; je kunt hem hier bekijken in HD op YouTube en hieronder ‘The Making of ...’:Kijken en naar zo veel mogelijk mensen verspreiden!
AddThis Feed Button

Met 50.000 tegelijk Engels leren

Nu schreef ik laatst al dat het zwaartepunt van de wereld naar het Oosten verschuift (zie hier) en als je dan dit ziet snap je dat het ook nog eens zo is dat ze straks allemaal Engels spreken en we dus ook dat ‘voordeeltje’ kwijt zijn. Ben het overigens wel eens met Martin Hoorn die de Chinese politiek en communistische partij (ook nu weer in hun houding tov Noord-Korea) verwerpelijk vindt:

AddThis Feed Button

Nog één keer India

Prachtige samenvatting van de speech van Nandan Nilekani (zie ook hier) op TED2009. Met dank aan Margaret Gould Stewart en Photoshop. Mn de indeling in 4 soorten ideeen (that have arrived, in progress, in conflict, in anticipation) spreekt mij erg aan:


{klik kaart voor vergroting}


AddThis Feed Button

Wat is jouw stam?

Bij welke ‘stam’ hoor jij? Die van de Trekkies-Convention of die van de Ballonnen-artiesten. Het wordt tijd dat we ‘Tribes’ serieus gaan nemen en aan Tribes-marketing gaan doen. Seth Godin maakte er een handig boek over; als je de film hieronder bekijkt hoef je het boek niet te kopen (de video is de perfecte samenvatting). Hier ook nog een gratis Tribes-toolbook.

Dit is de Top 10 hoe je een ‘tribe’ creeert en leidt:Hier Seth Godin aan het woord:
AddThis Feed Button

Onzinnig besluiten

Nu ben ik zelf wel een rationeel mannetje (ooit was een belangrijk onderdeel van mijn boek: ‘besluit rationeel’). Dat dat een beetje onzinnig is weten we ondertussen (je wordt wat ouder) en hier is het bewijs:
AddThis Feed Button

Think

We kunnen natuurlijk niet met z’n allen doorgaan om en de wereld te vervuilen en alle fossiele brandstoffen op te maken!

De firma Think brengt als eerste in heel Europa, een 100% electrische auto uit; nog een beetje duur met €30.000, maar dat kan binnen een paar jaar de helft zijn. Hij lijkt wat op een Smart, maar dan met 300 kg. batterijen aan boord. Ik zie mezelf m’n haspeltje al uitrollen om de auto even op te laden. Hoe voorkom je dan dat ‘s nachts je buurman je auto loskoppelt en de zijne met een verlengsnoer aan jouw stroom hangt? Het is ook niet zo handig zo’n draadje 220V door je brievenbus naar buiten, maar daar zullen ze vast wel iets op bedacht hebben. Erg goed initiatief. Maar er komen er meer; ook Shai Agassi (41 jaar jong, liet er de functie van CEO van SAP voor schieten) komt eraan met zijn ideeen:
AddThis Feed Button

The world moves East

Als je voor een Japans bedrijf werkt (zoals ik nu zelf) ga je het geloven; het zwaartepunt van de wereld gaat naar het Oosten.

Of het nu het boek van Fareed Zakaria is, of het boek van Kishore Mahbubani. Of het verhaal van Nandan Nilekani over India. Nandan Nilekani richtte in 1981 Infosys op, nu één van India’s leidende IT-bedrijven. Na zijn vetrek als CEO, richt hij zich nu op zijn volgende grote avontuur: ‘Re-imagining India in the new millennium’.

Zoals Thomas Friedman over hem zei: ‘Seattle has Bill. Bangalore has Nandan. What makes Nilekani unique? For me it comes down to one phrase: great explainer.’
AddThis Feed Button

Plastic Soep

De 22e was het AardeDag en wat een puinhoop maken we van onze planeet!
Het meest schokkende verhaal dat ik hoorde is de ‘Ocean Soup’; er drijft een soep van plastic in de Stille Oceaan en dat loopt van net buiten Californie door to Japan! De oppervlakte is twee keer zo groot als Noord Amerika en we doen er niks aan; het meest cynische is, dat we het zelf opeten door vis te eten. Misschien roeien we ons zo zelf uit en lost het probleem zich toch nog op, want zoals Einstein ooit zei: ‘zonder insecten sterft de mens in 50 jaar uit, zonder de mensheid leeft de planeet tot in eeuwigheid door’.

Jesse Goossens schreef er een boek over en op TED sprak Charles Moore erover en zijn beelden en verhaal zijn schokkend:
AddThis Feed ButtonJe Desktop als Bureaublad

Dat klinkt waarschijnlijk wat cryptisch, maar Bumptop maakt van je Desktop in Windows (binnenkort ook voor Mac OSX) een echte 3-dimensionale tafel, waar je met stapels kunt schuiven en ze (bijna) physiek kunt opppaken en weer anders kunt sorteren. En dat door student Anand Agarawala, die pas twee jaar geleden het idee op TED demonstreerde. Dat is een lesje voor de jongens en meisjes van Microsoft!
AddThis Feed ButtonWhere the future is made today ..

.. was ooit een zin uit Muppetlab, waar professor Bunsen Honeydew en zijn assistent Beaker de ‘toekomst uitvonden’. Nu is Bruce McCall niet van de muppets, maar heeft wel wat van Honeydew; hij is een kunstenaar met een prachtig thema, namelijk het maken van kunst over de toekomst ‘uit het verleden’. RetroFuturism! Ben je er nog? kijk dan mee:
AddThis Feed Button

De Dodo en de 'Mythbuster'

Adam en Jamie van Mythbusters zijn al enige tijd helden van me en ik kijk regelmatig (met mijn zoon van 9) naar hun programma; altijd leuk en leerzaam! Dat Adam (Savage) ook een geobsedeerd Dodo-fan is, is nieuw(s). Nu wist ik dat van Boudewijn Buch (zie hier), maar kijk mee hoe gepassioneerd je kunt raken van Dodo-skeletten en wat passie en creativiteit tot stand kan brengen:

AddThis Feed Button

Darwin z'n broer

If it looks like Darwin, talks about Darwin, it must be Darwin (‘s brother). Mooi verhaal over waarom iets leuk (‘cute’), sexy of grappig is. Links zie je Darwin zelf, hieronder Dan Bennett (die de broer van Darwin had kunnen zijn, toch?):En allemaal vanwege Darwin-jaar en het ontstaan van de evolutieleer.


AddThis Feed Button

Darius Weems

Darius Weems heeft DMD, populair bekend als Duchenne. Dat weerhoudt hem er niet van om met z’n vrienden door de US te trekken om geld bijeen te halen voor onderzoek naar deze slopende ziekte. De film over zijn tocht heeft al vele prijzen gewonnen; door de DVD te kopen sponsor jij zijn kruistocht! Doen dus!
AddThis Feed Button

100 Dagen lang 50 mijl rennen

Een paar dagen geleden had ik een workshop over MVO Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; beter MBO = Maatschappelijk Betrokken Ondernemen) met mijn collega’s; wat kunnen wij als consultants nu werkelijk doen aan een betere werled? We vergassen 40.000 km per jaar (per persoon) en we zorgen ervoor dat de aandeelhouders van onze klanten meer ROI krijgen. Niet bepaald CO2 neutraal. Dus besloten we voor te stellen dat alle 5.000 collega’s (en wijzelf) vanaf de eerstkomende mogelijkheid alleen nog maar in A-klasse lease-auto’s gaan rijden. Alle beetjes helpen, maar wat ons dagelijkse werk, als consultant, nu echt bijdraagt aan een betere wereld vraag ik me nog steeds af, en zeker na de inspirerende verhalen van de afgelopen weken, blijft die vraag hangen. Nu gaat het mij wat ver om 100 dagen lang te rennen (totaal: 6,920 kilometer) door de Sahara om het watervraagstuk aan de kaak te stellen, maar het is wel een waanzinnige prestatie en een gigantisch probleem:


Kopen die DVD; is voor goed doel!


AddThis Feed Button

Where the Hell is Matt?

Deze is niet van recente datum, maar Matt ontmoette ik in Palm Springs (TED) en hij is bezig met een nieuw project, waarbij hij mensen bij elkaar wil brengen door ze te laten dansen, maar dan de dans van een ander land. Denk aan mensen in Tokyo die de Nederlandse klassieker ‘Driekusman’ doen (of zo). Matt verdient alle aandacht om dit idee te verwezenlijken; daarom nog één keer (en hij blijft vermakelijk!):

AddThis Feed Button

Oscar voor Beste Make-Up
Dit jaar ging de Oscar voor Beste Make-Up naar Benjamin Button. Nadat ik op TED de presentatie had gezien van hoe het 1e uur van de film tot stand is gekomen (zie hieronder), moet je inderdaad respect voor de makers hebben. In het 1e uur kijk je niet naar Make-Up, maar uitsluitend naar Animatie (!!); er werkte een team groter dan een gemiddeld IT-project gedurende 4 jaar aan dit fenomeen. Voor de dames wellicht een teleurstelling, maar Brad Pitt komt maar in een klein deel van de film echt in beeld.

AddThis Feed Button

One day I'll fly away

Al eeuwen droomt de mens van vliegen; Ueli Gegenschatz (TIP: even kijken naar die video) is een levend voorbeeld van iemand die deze droom najaagt. Deze twee mannen kunnen er ook wat van:

AddThis Feed Button

Alleen de zee op

Na de dramatische berichten van gisteren (denk oa aan CPB) soms even het gevoel opzoeken dat Jamie Cullum in deze magistrale tekst oproept (trad ook op bij TED):

AddThis Feed Button

Wall of Sound

Maar ook artiesten als Naturally 7 treden op bij TED; hier een van de hoogtepunten:


AddThis Feed Button

Genius & Genialiteit

Een collega vroeg mij vandaag wat TED nu eigenlijk is en wat ik de afgelopen weken daar dan had gedaan. Dat is lastig uitleggen, want bij TED (Technlogy, Entertainment & Design) staan de knapste koppen uit de wereld van de Kunst, Cultuur, Politiek, Wetenschap en Bedrijfsleven op het toneel en krijgt ieder 20 minuten tijd om zijn/haar idee ‘worth spreading’ aan de wereld te vertellen. Van micro-biologen tot architecten, uitvinders, schrijvers en ga zo maar door. Je zit in veel gevallen met ‘de mond los’ ademloos te luisteren naar hun verhalen. Een van de spreeksters was Elizabeth Gilbert, schrijfster van Eten, Bidden, Beminnen, één van ‘s werelds grootste bestsellers van dit moment. Zij sprak op TED over het verschijnsel ‘genialiteit’; een boeiend en inspirerend verhaal. Nu dacht ik dat Eten, Bidden, Beminnen zo’n typische chicklit-boek is, maar ga het na haar verhaal nu toch lezen:


AddThis Feed Button

Imagine! Pangeaday!

Wat als er geen grenzen waren? En we ons realiseerden dat we vooral allemaal ‘mensch zijn’? Doe in 2009 mee aan PangeaDay!

In a world where people are often divided by borders, difference, and conflict, it's easy to lose sight of what we all have in common. PangeaDay seeks to overcome that — to help people see themselves in others — through the power of film.

AddThis Feed Button

Geluk en hoe we er altijd naast zitten

Dan Gilbert is hoogleraar aan Harvard op de faculteit psychologie; zijn specialisatie is het fenomeen ‘Geluk’. Wat maakt ons gelukkig en waarom lukt het maar zelden om Geluk te vinden of te houden? In één van zijn optredens bij TED laat hij dit aan de hand van de wet van van de Bernoulli zien:Simpel gezegd staat hier:
Dan is ons geluk (Exp.Value) de resultante van ‘de kans op de toename (van ons geluk)’ maal de ‘waarde van de toename (van ons geluk)’. Klinkt simpel en zouden we toch goed in moeten zijn denk je! Waarom gaat het dan (bijna) altijd mis met ons geluk (en een businesscase denk ik dan ook maar)? Dat komt omdat we slecht zijn in het inschatten van onze kansen en altijd slecht kunnen schatten wat ons verwachte resultaat is. Op een prachtige manier laat hij ons zien en voelen dat we daar inderdaad slecht in zijn als mens:
AddThis Feed Button


Waar zijn de bijen?

Waar of niet, maar Einstein schijnt gezegd te hebben:

“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”
Als dat zo is, dan is dit zorgelijk:Ook een mooi uitgangspunt voor een film van M. Night Shyamalan:
AddThis Feed Button

Op weg naar TED2009

In deze roerige tijd is het een eer en genoegen dat ik in februari mag afrijzen naar de USA om TED2009 te bezoeken. TED is volgens mij in ieder geval een van de meest inspirerende bijeenkomsten in de wereld met topsprekers uit de politiek, bedrijfsleven, wetenschap, kunsten en cultuur.

In de afgelopen jaren waren daar Bill Clinton, Al Gore, Malcolm Gladwell, Jane Goodall en ga zo maar door. Het format is snel en voor iedereen hetzelfde; je hebt maximaal 20 minuten om je publiek en de wereld te inspireren of zich te doen afvragen wat de bron van Inspiratie is. De pay-off van TED is niet voor niks: Ideas worth spreading.

Regelmatig kon je op mijn blogs al verwijzingen naar Inspiraties van de afgelopen jaren TED vinden; het is nog 27 dagen voordat TED2009 losbarst. Hier alvast de line-up voor 2009; ik kijk vooral uit naar:Maar ook naar Jamie Cullum, Nandan Nilekani, Barry Schwartz en Rosamund Zander. Na terugkomst gaan we hier weer veel inspiratie uit putten en antwoord vinden op de vraag: ‘Waar moet het heen; wat is de bron van Inspiratie voor de volgende 10 jaar’?


AddThis Feed Button

Waarom we gelukkig zijn?

Mihaly Csikszentmihalyi is een naam die je niet zo even uitspreekt, maar is een groots pionier op het gebied van flow, de geestestoestand wanneer alles vanzelf lijkt te gaan. Deze film is het waard uit te kijken:AddThis Feed Button

XDRTBXDRTB staat voor extensively drug-resistant tuberculosis, een vreselijke ziekte die een wereldwijde epidemie dreigt te worden, die groter dan AIDS kan worden. De TED-community roept iedereen op deze boodschap te verspreiden; dat is het werk en de wens van James Nachtwey.
AddThis Feed Button

3 Oktober; opletten

Bekend TED-spreker James Nachtwey presenteert op 3/10 een belangrijke nieuwe campagne; bookmarken en 3/10 kijken dus:Zie hier zijn TED-2007 wish:
AddThis Feed Button


Genoeg te kiezen? Dan heb je pech!

Barry Schwartz is professor in Sociologie aan het Swarthmore College en auteur van 'The Paradox of Choice'. Zijn conclusie: ' hoe meer keus, hoe miserabeler we zijn'.Kennelijk heb ik niet genoeg te kiezen, want voel me wel gelukkig!

AddThis Feed Button

Local warming

Hier volgt een uiterst geestig betoog van Yossi Vardi, een Israëliër die al aan de wieg stond van meer dan 40 high-tech bedrijven. Zijn waarschuwing voor 'local warming' ten gevolge van blogging trek ik mij (en hopelijk alle bloggers op deze aarde) sterk aan.

Komiek wint Nobel-prijs

Dat Al Gore de Nobelprijs heeft gewonnen zal niemand ontgaan zijn; ik ga hier geen mening geven of dat verdiend of niet is. Dat Al Gore ook een Oscar heeft gewonnen voor 'An Inconvenient Truth' weet ook bijna iedereen. Dat de man die zichzelf altijd aankondigt met 'I am Al Gore, I used to be the next American President' ook een begenadigd komiek is weet bijna niemand. Kijk naar dit filmpje (van de TED conferentie in 2006; de 1e tien minuten) en leer wat het is om jezelf te relativeren:


Feiten, geen mythe

Al jaren is Hans Rosling (van die Zweedse Universiteit waar de Nobelprijs wordt bepaald en uitgereikt) de wereld over aan het trekken om met feiten over de 'derde wereld' te praten en niet op basis van feitelijk onjuiste mythen. Naast een geniaal spreker is hij ook nog eens een goed zakenman; zijn bedrijf is recent door Google gekocht. Kijk eerst deze video en ga dan hier online/realtime met zijn software en de OESO-database van de hele wereld zelf spelen; je kunt alles tegen alles uitzetten en dan met de tijdas schuiven/spelen. Ik zeg het niet gauw: Geniaal.


Wat leren we van spaghetti-saus?

Op de TED (Technology, Entertainment, Design) conferenties spreken alleen de groten der aarde die elk in zo'n 20 minuten hun ideeën mogen delen met de wereld. Doel van TED is het delen van het meest waardevolle dat de mensheid bezit: ideeën. Van Bill Clinton, Jeff Bezos, Al Gore, de oprichters van Google tot en met musici, journalisten, wetenschappers en uitvinders. Een kaartje kost enige 1.000-en dollars per stuk en het is maar 1 keer per jaar. Voor ons stervelingen staan ze nu gewoon online en daar moeten we erg blij mee zijn. Een pareltje is de bijdrage van Malcolm Gladwell, een journalist van de New Yorker die geobsedeerd is door tegendraads denken. Smul mee over spaghetti-saus!

Soms weet je niet hoe het werkt

Soms weet je niet hoe het werkt en weet je niet waar het goed voor is. Maar of dat erg is, is maar de vraag. Als Leonardo da Vinci zich dat had afgevraagd was hij waarschijnlijk nooit bekend geworden. Waar deze kunst goed voor is doet er dus niet toe. Het is wel innovatief!Hoe het werkt weet je ook niet, maar wellicht helpt dit (een beetje):

Met twee testikels op je kin ...

Mike Row is de gastheer van het populaire Discovery-programma Dirty Jobs; naast host van deze show blijkt hij een groot verteller en denker te zijn. Kijk mee hoe een hilarisch verhaal over het castreren van lammeren, via Aristoteles, leidt tot een her-evaluatie van de gedachte ‘follow your dream’:

AddThis Feed Button

Last van kaalheid of muggen?

Terwijl de wereld naar z’n mallemoer gaat, maken we als Westerse mannen ons vooral druk over haaruitval; althans als ik de aandacht van de media en de reclame’s van H&S mag geloven.

Nu dacht ik dat het wel meeviel, maar toen ik recent naar Bill Gates zat te luisteren in de USA (TED), kwam ik tot de conclusie dat we in de wereld meer uitgeven aan R&D om het ultieme anti-haaruitval-middel te vinden, dan dat we besteden aan het vinden van een malaria-vaccin. Zou dat komen, denkt de cynicus in me, omdat Westerse mannen met haaruitval meer geld hebben dan Afrikaantjes met last van muggen? Gelukkig doet de Bill Gates Foundation hier veel goed werk. Als je je realiseert dat er per jaar (cijfers 2006) 247 miljoen nieuwe malaria-gevallen zijn en er per jaar 881.000 doden door malaria vallen, lijkt kaalheid onder (vaak dikbuikige) Westerse mannen een relatief klein probleem. Het doel van Bill Gates is om een vaccin te vinden tegen deze vreselijke ziekte; zie hier zijn speech (mn de 1e tien minuten zijn goed):
AddThis Feed Button