Zakkenvullen! Wel geld, geen sorry.

inside-job-wallpaper


Mijn vaste lezers, weten dat ik het niet zo op bankiers heb, en al helemaal niet op zichzelf verrijkende, rommelende bankiers; types als Dick Fuld van Lehman, om maar eens een buitenlands voorbeeld te noemen.

Nu hangt één van deze banken (namelijk JP Morgan Chase) een
boete boven het hoofd van 6 miljard dollar omdat ze (willens en wetens) voor 33 miljard aan rommelhypotheken hebben verkocht aan Fannie Mae en Freddie Mac, die vervolgens voor 42 miljard moesten worden gered met belastinggeld!

Nu is 6 miljard best veel geld, maar ik blijf het zuur vinden dat geen 1 topman van deze banken persoonlijk is aangepakt of strafrechtelijk wordt vervolgd voor fraude!


Helemaal zuur is het als het dan ook nog duidelijk wordt dat andere graaitypes bij al dat geprocedeer welvaren; de grote 6 banken in de US hebben 100 miljard uitgegeven aan juridische gevechten (na de val van Lehmann), waarvan (LET OP) 56 miljard dollar, volgens Bloomberg, is besteed aan proceskosten en advocaten. Dat zijn waarschijnlijk weer diezelfde vrienden van de banken die meehielpen aan het liberaliseren van het bank-systeem.

Ik zou je aanraden toch eens (desnoods een tweede keer) de film
Inside Job te kijken!
Met je gun naar het stembureau!

In de USA gaan ze over een paar weken stemmen en in de Conservatieve staten van het Midden en Zuiden van de US, hebben ze recentelijk wetten aangenomen die het voor Obama moeilijker moeten maken daar te winnen. Je kunt daar niet meer stemmen met een studentenkaart, veteranenkaart (oid), maar wel met een wapenvergunning of een rijbewijs. Alles gedaan om het voor minderheden (zwarten/studenten/ouderen/veteranen) moeilijker te maken om te gaan stemmen.

Appartheid 2012!


Meer is niet altijd beter

Uit onderstaande data blijkt dat meer niet atijd beter is. In Finland geven ze per kind zo’n 30% minder uit aan onderwijs dan de USA en toch scoren ze het beste. Wat zou het geheim zijn van Finland? Misschien ligt het antwoord ergens hier verscholen nu in Amerika onderwijs zo duur is dat de studieschulden van studenten in de USA meer zijn dat de nationale creditcard-schuld in de USA!!

De waarde van transparantie

In de USA doen ze alles anders. Al in 2002 schreven we in IT zonder Hoofdpijn over het schokkende % van (IT-)projecten dat niets of weinig aan waarde creëert en gisteren was weer een mooi stuk in NRC te lezen over het drama rond de HSL.

In de USA doen ze dat anders. Daar hebben ze een publieke
website met alle IT-gegevens van de overheid en al haar ministeries; alle CIO’s van overheidsorganen staan publiekelijk te kijk. Een mooi voorbeeld voor overheidstransparantie en een geweldig IT-dashboard.

Het gevolg? Substantiële besparingen.
AddThis Feed Button

Links vs. Rechts en de economie

Robert Reich, ex-minister onder Clinton en (nogal linksige) professor op diverse universiteiten in de VS, geeft op Comedy Central uitleg wat er aan de hand is met de economie en hoe het opgelost dient te worden. Zijn boek is een must voor iedereen met een wat ‘Rijnlandse’ inslag:

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Robert Reich
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes2010 ElectionMarch to Keep Fear Alive

 
Een heel ander (rechts / Angelsaksisch) geluid komt van Glenn Beck de populistische Fox News presentator. In het onderstaande filmpje laat Donald Duck zich aanvankelijk gek maken door deze ophitsende man maar komt uiteindelijk tot inkeer:Dank aan John Hoek voor tip.


AddThis Feed Button

De Chinezen komen echt

Cabaretier Wim Kan maakte in zijn oudejaarsconference, in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, een grap over de Russen. Denkt u dat de Russen echt zullen komen, vroeg hij zich quasi vertwijfeld af?

Weet u, ik denk wel dat ze zullen komen... Maar één voor één...’ (mede naar aanleiding van de recente vrijlating naar het Westen van Solzjenitsyn toendertijd).

Nu denken we in Nederland aan een Moslim-tsunami (met dank aan Gekke Geert), maar in de USA maken ze zich meer zorgen over de Chinezen:
Tip John Hoek


AddThis Feed Button

Op hol geslagen

Waarom slaan er alleen in de USA Prius-sen van Toyota op hol? Ik hoor er althans vanuit andere delen van de wereld niks over.

Is dat (meerdere antwoorden mogelijk):
a. omdat Amerikanen gewoon niet goed auto kunnen rijden?
b. omdat Toyota een geheim plan heeft om alsnog WOII te winnen door de Amerikanen één voor één uit te schakelen?
c. omdat de USA het niet kan verkroppen dat Detroit alleen maar derde-rangs auto’s maakt en zo probeert Toyota kapot te maken (door verhalen op te blazen, uit te spinnen en uit te melken)?

Ik denk een combinatie van (a) en (c). Als ik dit lees en vermoed dat het alleen zal gelden voor hybride auto’s, klinkt (c) best aannemelijk. Kop op Toyota!


AddThis Feed ButtonHoeveel Miljard is dat nu weer?

De miljarden vliegen je de laatste maanden om de oren en dan is het altijd wel prettig als je even kunt zien hoeveel dat is in vergelijking tot een ander getal dat je gisteren voorbij hoorde komen; deze infographic laat bijvoorbeeld mooi zien hoe de begroting van de uitgaven voor de oorlog in Iraq zich verhouden tot de hoeveelheid geld die nodig is om elk kind gedurende 5 jaar op te voeden en op te leiden.

Als je het zo ziet, zijn onze prioriteiten in de wered nog niet helemaal op orde!


{klik figuur voor vergroting}AddThis Feed Button

Stemmen worden gekocht!

In Amerika is de wet om de banken en de economie te redden erdoor. Maar een behoorlijk deel van al dat geld is niet om dit voor elkaar te krijgen; een deel is om stemmen te kopen! In de wet staan zogenaamde earmarks (amendementen), de kleine veelal ongerelateerde bepalingen die afgevaardigden in de wet laten opnemen als voorwaarde om voor te stemmen.

CNN maakte een overzicht van deze bizarre eisen, zoals $100 miljoen voor de bouw van racecircuits en de subsidiering van houten pijlen voor kindertjes die boogschieten. In een wet die bedoeld was om de bankwereld overeind te houden!
AddThis Feed Button

En zo is het allemaal begonnen

AddThis Feed Button

Er is gelukkig nog 1 verstandige Amerikaan

Er woont in de USA gelukkig nog 1 verstandig mens:
AddThis Feed Button