Shoarma-master

Laat je niet afleiden door het irritante muziekje, maar Happiness at Work kan zelfs op plekken waar je het niet verwacht! Vakmanschap is Meesterschap:

Vakmanschap is meesterschap

Ik schreef hier al eens eerder dat vakmanschap en enthousiasme de factoren voor kwaliteit zijn (K=V * E, naar Eckart Wintzen) en nu is er op DVD een heel bijzonder documentaire over een sushi-meester, die al meer dan 80 jaar denkt, droomt en werkt voor de ultieme sushi. Zijn restaurant in Tokio (Sukiyabashi Jiro) heeft 3 Michelin-sterren (alleen sushi!) en als je iets wilt begrijpen van ‘vakmanschap is meesterschap’ moet je de film bekijken. Zoals Jiro zelf zegt:

“Once you decide on your occupation… you must immerse yourself in your work. You have to fall in love with your work. Never complain about your job. You must dedicate your life to mastering your skill. That’s the secret of success… and is the key to being regarded honorably.”

“I’ve never once hated this job. I fell in love with my work and gave my life to it. Even though I’m eighty-five years old, I don’t feel like retiring. That’s how I feel.”

“I do the same thing over and over, improving bit by bit. There is always a yearning to achieve more. I’ll continue to climb, trying to reach the top, but no one knows where the top is.”

Hier alvast de trailer, maar nu ook verkrijgbaar in iTunes:

Weird Brain

Nu zit ik niet zo in deze ‘scene’, maar dit is wel knap gemaakt:
AddThis Feed Button

The old man and ....

The Old Man and the Sea is een novelle van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die ik in 3 Gym las.

The Old Man and the Sea is ook een korte animatiefilm van de Russische animator Alexander Petrov. Het verhaal gaat over Santiago, een oude Cubaanse visser die al weken geen geluk meer heeft bij het vissen. Omdat hij te trots is om van de maaltijden te eten die de andere dorpelingen hem aanbieden, besluit hij om op een dag dieper in zee te varen om er de vangst van zijn leven aan de haak te slaan…
Toch is het niet (alleen) het verhaal dat de korte film in 2000 de Oscar voor Beste Korte Animatie opleverde. Wat The Old Man and the Sea zo prachtig maakt, is de aparte techniek; elke tekening werd afzonderlijk geschilderd op een glasplaat die bovenop een lichtbak ligt. Met hun vingers tekenden de makers met olieverf steeds weer een nieuw schilderij als frame. Elk resultaat werd gefotografeerd en nadien gemonteerd tot een film. Het kostte bijna drie jaar om de 29.000 kunstige plaatjes te creëren. Een korte blik op dit bijzonder tijdrovende proces zie je in het filmpje tijdens de aftiteling.AddThis Feed Button


Hollandsche Waar

Hollandsche Waar is een serie minidocumentaires over producten en merken die al sinds mensenheugenis te koop zijn en die een onderdeel vormen van het nationaal erfgoed van de Nederlandse consument.

Het verhaal achter het product. En hoe hebben ze standgehouden tijdens een crisis, de oorlog of zware concurrentie van de opkomende multinationals. Hebben ze de tand des tijds doorstaan en nieuwe wegen gezocht om met succes te overleven?

Over echt vakmanschap, met vandaag Hollandia Matzes!
AddThis Feed Button


Een geniaal architectFrank Lloyd Wright was een van de meest bijzondere architecten van de vorige eeuw en wellicht nu nog steeds, al doet onze Rem Koolhaas aardig mee. Naast het Guggenheim in New York is de bungalow Fallingwater een van zijn mooiste creaties. Nu virtueel te bezoeken:
Stel je voor dat je er mag wonen!


AddThis Feed Button

140 Liter water voor 1 kop koffie

De afgelopen dagen was ik met een klant een paar dagen op de hei om te praten over vakmanschap en passie voor je vak; daarvoor bezochten we (oa) de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, waar 9 mannen een brouwerij runnen, waar het lekkerste bier uitkomt. Een pracht-bedrijf met gepassioneerde vakmensen.

Wat me wel is bijgebleven, is dat er voor 1 liter bier méér dan 10 liter water nodig is en dat is veel. Maar het kan erger: zo kost de productie van één katoenen shirt 2.700 liter water, voor 1 kop koffie is 140 liter nodig en voor 1 kilo kaas 5.000 liter. Als je dan ook nog realiseert dat zoet water erg schaars is, kunnen we ons wel eens afvragen of het niet wat minder kan.

Kijk hier maar eens goed naar:
AddThis Feed Button